Rakouští Svobodní patrně získali peníze z Ruska

8. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
Podle páteční zprávy časopisu "Profil" mohla FPÖ obdržet peníze od ruského PR agenta, aby předložila proruský návrh Národní radě. Hacknuté e-maily od "hlavního ruského propagandisty" obsahují dokument v ruštině nazvaný "Rezoluce o zrušení protiruských sankcí v rakouském parlamentu". Ve skutečnosti byl odpovídající návrh předložen v červenci 2016.

Záležitost se poprvé dostala na veřejnost v březnu 2022 - s odkazem na popsaný ruský dokument, ale ne na e-mailový provoz za ním. Návrh usnesení předložil Johannes Hübner několik týdnů po e-mailovém kontaktu. Náklady byly tedy v dokumentu odhadnuty na 20 000 eur - opět s úspěšným hlasováním, plus 15 000 eur. Návrh usnesení byl však v rakouském parlamentu zamítnut. Zda peníze skutečně tekly, není jasné. Hübner, který nyní zasedá ve Spolkové radě, nechal žádost "Profilu" bez odpovědi.

Mluvčí FPÖ odkázal na dřívější odpověď z března loňského roku, podle níž Hübner ani další poslanci FPÖ peníze nedostali.

Kritika přišla v pátek odpoledne od Zelených. "V Rakousku FPÖ sleduje politiku zájmů Ruska a působí jako ruská propagandistická a lobbistická asociace v Rakouské národní radě. FPÖ odsouvá zájmy Rakušanek a Rakušanů," uvedl v prohlášení mluvčí Zelených pro Evropu Michel Reimon. Vyzval FPÖ a všechny její krycí organizace, aby "zveřejnily veškeré peněžní toky z Ruska" a oznámil, že předloží prohlášení o skutečnostech, pokud FPÖ žádosti nevyhoví.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
4797

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2023