"Zleva i zprava nás ušetřete Rádia Moskva"

20. 1. 2023

čas čtení 3 minuty
Expertka FDP na obranu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová v Bundestagu ostře zaútočila na AfD a Levicovou stranu. "Ušetřete nás zleva i zprava Rádia Moskva. Člověče, leze ti to na nervy." Zelení, FDP a CDU vedou kampaň za dodávku tanků Leopard na Ukrajinu.

V debatě Bundestagu o dodávkách tanků se expertka FDP na obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová ostře vymezila proti AfD, Levici a CDU/CSU. Ve svém projevu se zmínila o novém spolkovém ministrovi obrany za SPD: "Samozřejmě gratulujeme panu Pistoriovi. Přejeme mu štěstí a přízeň osudu, což je to, co v této práci opravdu potřebujete."

Podle Strackové-Zimmermannové by se politici k sobě měli chovat "trochu mileji" s ohledem na mezinárodní situaci. Očekává, že se každý podívá na Ukrajinu: "Lidé jsou vražděni, mučeni, ženy znásilňovány, jejich ruce jsou předtím zlomeny." S rostoucí vervou útočila na AfD a Die Linke, které se vyslovily proti dalším dodávkám zbraní na Ukrajinu: "Podívejte se, jak barbarská je tato válka a ušetřete nás zleva i zprava Rádia Moskva. Člověče, leze ti to na nervy."

Unie, Zelení a FDP zvyšují tlak na Scholze

Ve čtvrtek se diskutovalo o návrhu Unie, který vyzývá spolkovou vládu, aby uvolnila cestu pro dodávky tanků typu Leopard 1 a 2. Vyžaduje vývozní licence pro Leopard 1 z průmyslových skladů, povolení pro dodávky německých tanků ze třetích zemí a přípravu dodávek moderních bojových tanků Leopard 2 z Německa, případně také ze zásob Bundeswehru.

"Nyní je čas, aby Německo konečně dalo zelenou dodávkám tanků," řekl Wadephul. Skutečnost, že to kancléř Olaf Scholz (SPD) dosud odmítal, je chyba. "Nyní je čas účinně podpořit Ukrajinu," řekl politik CDU a také s odkazem na přípravy na novou ruskou ofenzívu.

Posun v otázce dodávek tanků signalizoval za SPD Dietmar Nietan, který patří k užšímu vedení strany jako spolkový pokladník. "Souhlasíme s tím, že Ukrajina musí vytlačit ruského agresora z okupovaných území," řekl Nietan v Bundestagu. "K tomu bude také potřebovat více tanků."

Na páteční schůzce států podporujících Ukrajinu v Ramsteinu padne "zásadní rozhodnutí". Ozývaly se však i hlasy z SPD za diplomatické úsilí o ukončení války.

Varování před rozdělením Evropy

Zelení a FDP také důrazně bojovali za dodání tanků. Zástupkyně skupiny Zelených Agnieszka Bruggerová se také zmínila o přípravách na novou ruskou ofenzívu. Proto Ukrajina potřebuje tanky, řekla – pro odstrašení a také "pro osvobození okupovaných území".

Stracková-Zimmermannová varovala Scholze před "rozdělováním Evropy" kvůli jeho odporu k dodávkám tanků. Zopakovala svůj neustálý tlak na větší vojenskou podporu, také jako jasný signál ruskému vládci Vladimiru Putinovi: "Každý, kdo chce zničit náš systém, se bude muset vypořádat s námi všemi."

AfD a Die Linke se opět postavily proti dodávkám tanků. "Tento konflikt nelze vojensky vyhrát," varoval politik AfD Petr Bystroň. Vůdce parlamentní skupiny Die Linke Dietmar Bartsch vede kampaň za "koordinovanou evropskou mírovou iniciativu" namísto nových dodávek zbraní.

Návrh Unie podpořený většinou semaforové koalice byl předán odpovědným výborům k dalším konzultacím, stejně jako návrhy AfD a Die Linke.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
4332

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023