Jak to vypadá v Charkově po dopadu ruských bomb

8. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Toto je místo dopadu letecké bomby a několika raket, které dopadly na Charkov od začátku invaze. Škody bohužel výbuchem nekončí. Tlakové vlny těchto zbraní jsou tak silné, že způsobují nenapravitelné škody na okolních stavbách. Střepiny trhají vše, co jim stojí v cestě.

Ruská propaganda tvrdí, že se zaměřují pouze na vojenské cíle a klíčovou infrastrukturu. To však není pravda, píše Adam Sybera.

 

 
Tento konkrétní snímek je pořízen na náměstí Nebesna Sotňa  (Nebeská setnina) v centru Charkova. Nedaleko se nachází zničená zemědělská akademie, kanceláře státního zastupitelství a městského soudu. Desítky historických budov byly poškozeny a ještě více bytů se stalo neobyvatelnými. Výbuch zasáhl vodovodní, topnou a elektrickou infrastrukturu celého bloku.

Při teplotách hluboko pod nulou čelí místní obyvatelé obrovským problémům, které jsou nevysvětlitelné pro každého, kdo má doma tekoucí vodu a elektřinu. Rodiny jsou v podstatě nuceny se přestěhovat.
Je to jen jeden ze stovek případů kremelského teroru, poškozování soukromého majetku a ničení kulturního dědictví.

PS: Nebesna sotňa  je termín používaný in memoriam na památku těch, kteří byli zabiti během Euromajdanu poté, co se Berkut (Janukovyčovy policejní síly) pokusil potlačit výsledky referenda z roku 2014, v němž se obyvatelé Ukrajiny rozhodli vstoupit do Evropské unie.

Povstání, v němž se stateční civilisté postavili na ochranu lidských práv, obranu demokratických principů a svobody. #russiaisaterroriststate

0
Vytisknout
5797

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2022