Doložte, kde jste vzal miliony na zámek, vyzval europoslanec Kolaja Babiše

6. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Doložte, kde jste vzal miliony na zámek, vyzval Kolaja premiéra Babiše během mimořádné debaty o Pandora Papers

Štrasburk 6. října 2021 – Andrej Babiš se chová jako pokrytec a lhář. To dnes řekl na plénu Evropského parlamentu pirátský europoslanec a místopředseda europarlamentu Marcel Kolaja. Podle něj by měl český premiér doložit, kde získal 15 milionů EUR, za které si koupil luxusní vily ve Francii.

Jako český občan musím říct, že mi trhá srdce přiznat, že evropským symbolem Pandora Papers se stal zrovna český premiér. Andrej Babiš se opět chová jako pokrytec, jako lhář, jako člověk opovrhující demokracií, ale tentokrát také jako podnikatel provádějící pochybné transakce,“ konstatoval Marcel Kolaja. Narážel přitom na to, že sám Andrej Babiš několikrát řekl, že jeho prioritou je boj proti daňovým rájům.

 

Zatímco někteří bývalí čeští premiéři a ministři rezignovali kvůli skandálům, které se týkaly mnohem nižších peněžních částek, Andrej Babiš se tváří, jako by se nic nedělo,“ dodal Kolaja a zároveň vyzval premiéra, aby vysvětlil, kde vzal prostředky na nákup luxusních nemovitostí. Sklidil za to bouřlivý potlesk od ostatních europoslanců.

Na mimořádné debatě k Pandora Papers vystoupil také pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. „Potřebujeme v první řadě dodržovat ta stávající pravidla proti praní špinavých peněz a potřebujeme je vylepšit, aby se tohle už nedělo. Ale také potřebujeme zlepšit tu rozhodovací strukturu, kterou máme, protože jinak se to nestane,“ řekl Peksa s tím, že dnes může každý členský stát vetovat pravidla proti daňovým rájům. „Takže je načase ukončit rozhodování v těchto otázkách jednomyslností,“ dodal europoslanec.

Českého premiéra během debaty kritizovali i další evropští poslanci napříč stranami i státy, včetně jeho spojenců – polských konzervativců.

Na projevy pirátských europoslanců se můžete podívat ZDE

Marcel Kolaja: 4:00 Mikuláš Peksa: 21:50

1
Vytisknout
4977

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2021