Die Zeit: Vučićovu poslušnost Číně mohou následovat další politici na západním Balkáně

4. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Server European Western Balkans shrnuje reportáže Die Zeit a Deutsche Welle o vystoupení Aleksandara Vučiće na nedávné tiskové konferenci. Politická atmosféra v Srbsku se již delší dobu dramaticky proměňuje a v této situaci uzavírá Telenor skupiny PPF dohody se státním Telekomem Serbia otevřeně napadající konkurenci PPF prostřednictvím státního operátora (Státní kapitalismus a úspěchy PPF).

Unijní kandidátská země se obrátila od Evropy k jejímu geopolitickému oponentovi Číně ohlašujíc tak kopernikovský obrat v srbské politice, píše německý Die Zeit v analýze postojů srbského prezidenta Aleksandara Vučiće na tiskové konferenci kde řekl, že jedině Čína může pomoci Srbsku, jak reportovalo Deutsche Welle.

Uvedli, že tento kopernikovský obrat byl předvídatelný už nějakou dobu. 

„Srbská vláda v posledních letech zintenzivnila vztahy s Čínou. Nedávno pořídilo srbské ministerstvo obrany čínský moderní systém ozbrojených dronů – jednalo se o největší prodej čínských zbraní do Evropy od dob Studené války. Bělehrad aplikuje smart city koncepty za pomocí čínského Huawei, napsal Die Zeit a dodal, že Srbsko kráčí blíže k Číně přímo před zraky EU.


Na konci minulého roku se EU rozhodla neotevřít přístupové rozhovory se Severní Makedonií a Albánií, což bylo na západním Balkáně vnímáno jako šokující rozhodnutí. Podle Die Zeit si Vučić vybral moment, kdy je EU paralyzována virem Covid-19 k obrácení srbské zahraniční politiky. 


„Teď musí EU sledovat, jak nejdůležitější země jihovýchodního křídla Evropy hrozí odchodem. Vučićovo gesto poslušnosti vůči Číně může být následováno dalšími politiky v regionu. V politice EU převládalo přesvědčení, že západní Balkán nemůže být ztracen nehledě na rozhořčení tamějších lidí, protože nemají jinou alternativu než EU. Vučićovo nazlobené video ale ukazuje, že je to iluzorní přesvědčení“, uzavírají.

0
Vytisknout
5923

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2021