Prostě převrat. Sestimsmiř!

13. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Americké bezpečnostní složky začaly po selhání z minulého týdně dodělávat své domácí úkoly. FBI teď varuje před "ozbrojenými protesty" proti Bidenově inauguraci ve všech hlavních městech států Unie i ve Washingtonu mezi 16. - 20. lednem.

Pozn. red.: Pokud to někoho zajímá, podívejte se na tento rozhovor Channel 4 News s Trumpovými stoupenci. Absolutně přesvědčené ženy, že volby byly zfalšovány (reportér Matt Frei jim sice namítl, že soudy rozhodly jinak, ale už dál nešel), že útok na Kapitol byl "pokojný", násilí spáchala "Antifa" a Trump je geniální vůdce. "A já jsem inteligentní žena." Od minuty 5:



"Ozbrojené protesty" je ovšem zvláštní termín. Nic takového v reálném světě neexistuje. Protesty jsou buď nenásilné, nebo v úplně krajním případě příležitostně násilné - což ovšem obvykle znamená použití klacků, tyčí, vodovodních či lešenářských trubek atp. Prostě improvizované výzbroje nalezené rovnou namístě. Pokud se někdo vydá z domova "protestovat" ozbrojen střelnou zbraní, hovoříme o povstání.

Bulletin FBI tedy vlastně říká, že fanatičtí trumpisté připravují pokus vyvolat ozbrojené povstání na jednapadesáti místech Spojených států současně.

Do toho slyšíme hlasy jindy rozumných a uměřených komentátorů jako např. Edward Luttwak či John Schindler, kteří se přimlouvají za upuštění od Trumpova druhého impeachmentu.

Jako by snad smířlivost protistrany mohla jakkoliv ovlivnit předem naplánovanou bezohlednost a agresivitu útočníků.

Pokud chtějí Američané svou demokracii ubránit, bohužel budou muset nejen odvolat Trumpa z funkce co nejdříve, ale také zasáhnout proti militantům, odhodlaným zmanipulovat výsledky voleb cestou ozbrojeného násilí - a zasáhnout se vší potřebnou tvrdostí. Jiná cesta již nezbývá. Republikáni nechali Trumpa tak dlouho připravovat plány udržení u moci za každou cenu, že teď už není cesty zpět.

Pokud k rozhodnému zásahu nedojde, půjde pro trumpisty jen o další signál, že si mohou dělat naprosto cokoliv, co se jim zlíbí.

Že se demokratická část Američanů jejich nátlaku není ochotna účinně bránit a podvolí se.

Doporučení ohledně "nevyhrocování" situace jsou zřejmě dobře míněna, nicméně vzhledem k okolnostem nemají už nejmenší šanci docílit nějakého kompromisního řešení.

Umožnila by jedině prosazení záměru trumpistů a svržení demokratického režimu.

1
Vytisknout
8718

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2021