V Arménii se kvůli Karabachu formují proruské síly

19. 10. 2020

čas čtení 2 minuty
Rodí se nová politická síla, která změní vztahy s Ruskem, tvrdí Sergej Dianov.


V Arménii během ozbrojeného konfliktu v Náhorním Karabachu začal vážný rozkol elit a společnosti, uvádějí místní zdroje ruského webu URA.RU. Jmenovitě s cílem konsolidovat mocenské skupiny a elektorát experti spojují projev premiéra Nikola Pašinjana k národu. 14. října se politik pokusil odstranit nespokojenost s obětmi a ústupem na severní a jižní frontě a prohlásil, že nezbytná je národní jednota.

Na počátku bojových operací Pašinjan odvolal šéfa Služby národní bezpečnosti (rozvědky - BL) Argišti Karamjana, kterého do této funkce jmenoval pouze čtyři měsíce předtím. Toto jmenování tehdy vyvolalo řadu otázek opozice, která Karamjana označila za exponenta Sorosova fondu. Karamjan je jedním z iniciátorů žalob podaných proti projektu Jihokavkazské železnice, v němž se angažuje Ruská federace.

Má se za to, že kolem Pašinjana se nachází dost jiných prozápadních postav: Šéf rady národní bezpečnosti Armen Grigorjan, bývalý koordinátor volebních programů organizace Transparency International, nebo náčelník státní kontrolní služby David Sanasarjan, bývalý lídr prozápadní strany Dědictví. Kromě toho arménský tisk tvrdí, že bratr náčelníka Zvláštní bezpečnostní služby Arménie Sasuna Chačatrjana je předsedou správní rady Sorosova fondu a ministr spravedlnosti Rustam Badasjan je považován za kádr podporovaný šéfkou arménského oddělení fondu Larisou Minasjanovou.

Podle zdrojů ruského webu v republice je v plném proudu proces formování koalice orientované na Moskvu. "Podobná situace logicky vede k růstu proruských nálad, kolem nichž se spojují různé postavy opozice nebo bývalé mocenské elity, například exprezident Arménie Robert Kočarjan, který čelil vyšetřování ze strany Pašinjana. Nebo Serž Sargasjan fakticky svržený v důsledku ´sametové revoluce´," uvedl zdroj agentury.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10668

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2020