Proč jsou Trumpovy dluhy národněbezpečnostním rizikem

19. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
Pokud někomu dlužíte hodně peněz, má na vás páku. Komu přesně americký prezident dluží tyto peníze?, ptá se Joe Cirincione.


To že Donald Trump nezveřejnil své zahraniční dluhy představuje vážné riziko pro národní bezpečnost Spojených států. Nejde jen o objem dluhu, ale o jeho odmítnutí poskytnout informace ohledně toho, komu dluží peníze - a tedy, kdo na něj může mít vliv.

Trump 15. října odmítl, že by dlužil peníze jakýmkoliv zahraničním zájmům. "Nic o čem bych věděl," sdělil reportérce NBC Savannah Guthrievé, když se zeptala, zda dluží peníze "nějaké cizí bance, nějaké cizí entitě".

To podle mnoha zdrojů není pravda, včetně prezidentových vlastních daňových přiznání, které zmiňují 300 milionový dluh německé Deutsche Bank a mnohem více dluhů jiným. Trump Trumpovo přiznání hovoří celkem o 421 milionech dluhů, zatímco některé zdroje odhadují výši dluhu až na miliardu.

Po takřka dvě dekády ve Washingtonu jsem disponoval přísnou bezpečnostní prověrkou. Kdybych měl dluhy ve výši zlomku toho, za co ručí prezident - a dlužil zahraničním subjektům - neměl bych nejmenší šanci tato prověření získat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6605

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2020