Koronavirus: Boris Johnson je na jednotce intenzivní péče

6. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Jeho stav se údajně zhoršil a v pondělí v 19 hodin britského času byl převeden na jednotku intenzivní péče pro případ, že by musel být intubován a napojen na ventilátor.

Linda Bauldová, profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku, varuje:

"Kdokoliv kdekoliv, včetně těch nejprivilegovanějších členů naší společnost, může být postižen a může vážně onemocnět. Je nesmírně důležité, nyní více než kdy předtím, abychom všichni dodržovali vládní předpisy, zůstávali doma a neohrožovali ostatní."

(V Praze to lidé nedodržují. Je teplo, kupují si pivo z hostinců a restaurací přes ulici a posedávají na chodnících a na lavičkách, aniž by dodržovali nutný odstup dvou metrů. Aspoň tak to vypadalo v Praze na Starém Městě v pondělí kvečeru. JČ)

První náznaky, že je Boris Johnson více nemocen na koronavirus, než on či jeho poradci přiznávají, přišly  ve čtvrtek dopoledne. Jeden zdroj informoval, že se v londýnské nemocnici St Thomas' připravuje pro Johnsona lůžko a že se jeho stav během jeho sedmidenní karantény v Downing Street zhoršil.

Prymula chce promořovat národ. Neuvěřitelné. Je blbý nebo navedený? Nutně se podívejte na tohle

6. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Dobrý den. Jmenuji se Micheal Prendergast. Jsem z Kerry v Irsku a nakazil jsem se koronavirem v Londýně. Neměl jsem žádné příznaky. Chtěl jsem se vyhnout potenciální karanténě v Londýně, abych mohl být doma s maminkou. A neměl jsem žádné příznaky. Dorazil jsem domů 16. března, v pondělí, a v úterý jsem strašlivě nemohl dýchat a dostal jsem nesmírně vysokou teplotu. Ve středu se to strašně zhoršilo. Opravdu jsem nemohl dýchat, šíleně, šíleně vysoká teplota, křeče v posteli, jak moje tělo bojovalo proti té infekci. Ve čtvrtek jsem zatelefonoval sanitce a jsem už v nemocnici teď, dnes je to pátý den.


Existuje falešná představa, že koronavirus je chřipka. Není. Před dvěma dny mě to skoro usmrtilo. Jak mi bylo tak strašně špatně, bylo to nepopsatelné.

Je mi 28. Jsem mladý, jsem sportovec, chodím do fitka. Nikdy bych si nepředstavoval, že mi může být tak strašně špatně.

Vzhledem k tomu, že jsem byl tím virem nakažen a že jsem zažil vážnější příznaky, z nichž byl nejděsivější zápal plic, bylo to strašné, a jak jsem řekl, je to nepopsatelné.

Tohle je varování pro všechny. Viděl jsem nedávno lidi na plážích,  v parcích, ve fitkách. Když to vás osobně nepostihne tak strašně jako mě, zaručuju vám, že vaše rodiče nebo vaše tety a strýčky, nebo vaše prarodiče to postihne.

A tenhle virus je vrah.

Takže doufám, že si to lidi uvědomí a budou se snažit pomoci.

Pozn. JČ: Pokud je úmrtnost na koronavirus 3 procenta, v ČR by to znamenalo  při "promořování" 300 000 mrtvých. A 20 procent nakažených - všech věkových kategorií -  končí s vážným průběhem v nemocnici. Má ČR dva miliony lůžek na JIPkách?

Pozor: Absurdní lživá zpráva se šíří řetězovými maily i v Česku. Kdy zasáhne Policie ČR?

6. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

V Británii došlo v posledních dnech k několika útokům na stožáry mobilní sítě 5G. Hovořil o tom na tiskové konferenci mluvčí britské vlády s tím, že konspirační teorie, že údajně mobilní sítě 5G šíří koronavirus, jsou přirozeně naprostá pitomost. Poškozovat telekomunikace v době, kdy na nich v situaci izolace doma všichni závisíme, je nesmírně nebezpečné.

Nesmyslný lživý mail se rozesílá nyní i česky. Zasáhne proti jeho rozesilatelům Policie ČR?

Zde je ukázka toho nesmyslu (JČ):



Subject:     Koronavirus - Trestní Oznámení - Ovládání viru pomocí mikrovln - Nanotech - 5G je Zbraň, která se prodává za Telekomunikace
Date:     Mon, 6 Apr 2020 20:28:11 +0000
From:     Stop5G.cz <info@stop5g.cz>



Zdravíme

KORONAVIRUS aktivace pomocí 5G - Nejenom v Číně dostali v roce 2019 povinně vakcíny. V Evropě jsou to vakcíny, které se označují jako „NEW CURE“ - Nový lék... Tyto vakcíny obsahují replikující se DIGITIZOVANOU (kontrolovatelnou) RNA, ZMĚNĚNOU GENETICKOU INFORMACÍ, UMĚLOU SEKVENCI, která se dá programovat, měnit, něco jako cizí software ve Vašem těle – Bio Hacking. V Číně tato sekvence byla aktivována vlnami na 60 GHz pomocí 5G, které byly právě zapnuty ve Wu-chanu. Momentálně se používají frekvence na 60 GHz 5G.  Koronavirus – Nové vakcíny – Bio Hackování – Zadní Dvířka do Vaší DNK – Nanotechnologie – Kontrola Pomocí 5G nebo  Nanotechnologie – Patent – Coronavirus – Biologické Zbraně – Aktivace Pomocí 5G – Fyzikální Genocida – Zneužitá A.I.

Coronavirus - 5G - Patent US 10,130,701 B2 - Nanotechnologie.png
Krev  má v sobě železo, co udělá železo, když se zmagnetizuje pomocí mikrovln?

5G je nebo brzo bude ve městech: 5G – Karlovy Vary, Kolín, Karvina – Český Telekominační Úřad, Bílina, Plzeň, Ústí nad Labem, Jeseník a další ... Stovky recenzovaných nezávislých vědeckých studií naznačují, že bezdrátové záření představuje vážné riziko pro naše zdraví, zejména pro naše děti! Děkujeme za Vaši aktivní pomoc k zastavení 5G.

Co ve zprávách nebylo zřejmé, je skutečnost, že Čína ve svém spěchu, aby se ujala vedení v závodě 5G, nainstalovala do konce roku 2019 (a většinou během posledních několika měsíců, které vedly k vypuknutí COVID-19) 130 000 5G antén po celé zemi,31 s nejméně 10 000 anténami nainstalovanými pouze ve Wu-chanu. 3


Je důležité pochopit co 5G dělá a co říkají, že dělá. Tato technologie může uvařit vaše oči. Všichni musíte pochopit, že 5G je vojenská technika, že jsou to útočné frekvence a DEW. Jednoduše 5G je mikrovlnná radiace!

Co "asi" dělají lékaři v nemocnici s Borisem Johnsonem?

6. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Jak jsme informovali,
ruská tisková kancelář Ria Novosti tvrdila, údajně podle informací z vysokých míst britského zdravotnictví, že bude Boris Johnson napojen na ventilátor, Informace nebyla potvrzena z jiných zdrojů. Úřad v Downing Street podle rozhlasu BBC tuto zprávu odmítl jako fake news, nepopřel však, že Johnson dostává kyslík.


Konzervativní ministr pro komunity Robert Jenrick tvrdil v pondělí ráno v britském rozhlase, že se Johnsonovi "vede dobře". Potíž je, že vysocí představitelé Johnsonovy vlády už mnoho týdnů o všem veřejnosti systematickou lžou, jako když tiskne, takže je velká otázka, zda lze toto Jenrickovo tvrzení brát vážně.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Jsem pokryta Ježíšovou krví

6. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. V ČR je oficiálně v pondělí odpoledne registrováno 4735 nákaz a 78 úmrtí. 

* * *

- V Ohio vyjíždí z parkoviště žena, která právě byla s desítkami lidí na bohoslužbě. Včetně dětí.  

Reportér: Mohu se vás zeptat na vaše rozhodnutí jít na tuto bohoslužbu v této budově?
Žena: Nebyla bych nikde jinde.
Reportér: Nemáte obavu, že byste mohla nakazit druhé lidi, onemocnět a zemřít?
Žena: Ne. Jsem pokryta Ježíšovou krví. Jsem pokryta Ježíšovou krví.
Reportér: Co jiní lidé, kteří do tohoto kostela nechodí?
Žena: Všichni tito lidé chodí do tohoto kostela.
Reportér: Ale vy budete na místech, kam chodí jíní -
Žena: Chodím každý den do obchodu s potravinami. Chodím do Walmartu. Všichni ti lidé.
Reportér: Ale to je můžete nakazit.
Žena: Oni mohou nakazit mě, ale já je ne, protože jsem pokryta Ježíšovou krví.
- Boris Johnson (55) stráví druhou noc v nemocnici. Byl přijat na doporučení svého lékaře v neděli večer.

-  Boris Johnson je "optimistický" avšak zůstává v nemocnici. Downing Street přestala charakterizovat jeho příznaky jako "mírné". Nepopírá, že Johnson dostává kyslík.

- Počet mrtvých v Anglii stoupl o 403. Byli to lidé ve věku 35 - 106 let. 15 z nich (ve  věku 52 - 94 let) nemělo žádné zdravotní potíže.  - Počet všech mrtvých v Británii (zemřelých jen v nemocnicích) dosáhl 5373.

- Během prvních pěti dnů po uvalení karantény na Británii stoupl počet telefonátů na státní pomocnou linku proti domácímu násilí o 25 procent, ve srovnání s koncem února stoupl počet přístupů na internetové stránky pomoci proti domácímu násilí o 150 procent.

- Očekává se, že Japonsko vyhlásí už v úterý nouzový stav.

Donald Trump řekl, že jeho vláda objednala 29 milion dávek hyrdoxychlorochinu, léku proti malárii, který se proti koronaviru teprve testuje. Lék má potenciálně škodlivé vedlejší účinky. Do postižených států USA se také dovážejí miliony ochranných prostředků. roušek, rukavic a obleků. V Thajsku Spojené státy zkonfiskovaly část zásilky ochranných prostředků pro berlínskou policii. Berlínský senátor Andreas Geisel to označil za "akt moderního pirátství". Bílý dům tvrdí, že ne. ZDE
 

- Hlavní činitel OSN pro biodiverzitu požaduje globální zákaz tzv. "mokrých" zvířecích trhů, jako byl ten ve Wuchanu, z něhož se zřejmě rozšířil koronavirus.

- Jižní Korea poprvé od 29. února informuje, že má méně než 50 nových případů nákazy denně.

- Německo zaznamenalo už po čtvrté pokles nárůstu nových případů. Za posledních 24 hodin tam narostl počet oficiálně registrovaných nákaz o 3677 na 95 391. ZDE 

- V neděli večer bylo potvrzeno 1,26 milionů nákaz a více než 69 000 úmrtí.

- Asi 1000 migrantů na jihu ostrova Malty bylo umístěno do karantény poté, co tam vypukla epidemi

- Italští lékaři se těžce vyrovnávají s úmrtím stovky svých kolegů na koronavirus.

- Irský premiér Leo Varadakar se vrací do práce jako lékař - bude jeden den v týdnu pomáhat v koronavirové krizi.

- Švédsko se připravuje na přísnější protikoronavirová opatření.

- Denní počet mrtvých poklesl v Itálii, ve Španělsku i ve Francii. Itálie zaznamenala nových 525 úmrtí, Španělsko 674 a Francie 357.

- Norsko vyšle tým lékařských a logistických zaměstnanců na pomoc Lombardii.

- Řecké úřady uvalily zákaz vycházení od 20 hodin do 8 ráno na dva populární ostrovy, Mykonos a Santorini. Obyvatelé budou moci opustit  domov jen se psem, a to jen na 15 minut. V Řecku je nyní 1735 případů a zemřelo 73 osob, většinou muži.

- V Británii zemřela další zdravotní sestra na koronavirus. Bylo jí 54 let.

- V Turecku stoupl počet mrtvých v sobotu o 73 na 574.

- Anglická královna Alžběta (93) promluvila k národu a vyjádřila naději, že se Britové budou nadále držet, zvládat situaci s humorem a odhodlaností:




Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Pueyo: Paradoxně, dodržování přísných karanténních opatření ekonomiku posílí, jejich zrušení ji ochromí

6. 4. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Počítačový inženýr a matematik Thomas Pueyo napsal ke koronarové epidemii, zejména v USA, tři články, které si přečetlo více než 40 milionů lidí a byly přeloženy do více než 30 jazyků. (První:  "Coronavirus: Why You Must Act Now" , shrnutí v češtině ZDE, doslovný český překlad ZDE , druhý: "Hammer and the Dance". ) V nejnovějším třetím, s titulem "Coronavirus: Out of Many, One (Koronavirus: Z mnohého jediné") zveřejněném 31. března, se Puyeo zabývá především situací ve Spojených státech, ale na základě svých srovnávacích matematických modelů dochází k závěrům o tom, jak je nutno postupovat proti koronavirové pandemii. Ty závěry se zdají být relevantní pro všechny země světa.

Paradoxně dokazuje, že ekonomicky dobře dopadnou ty země, které zavedly co nejdříve přísný systém sociálního distancování a karantény, a rychle tak pandemii potlačily. Země, které z obavy před poškozením ekonomiky to neudělaly, spláčou nad výdělkem, protože množství mrtvých jejich ekonomiku vážně poškodí a hospodářství se bude vzpamatovávat velmi dlouho.

Dodejme k tomu, že západoevropské země, ale dokonce i USA, si uvědomují,  že lidem, kteří přišli o práci, musejí v této situaci vyplácet základní nepodmíněný příjem. Velká Británie například vyplácí všem zaměstnancům podniků, které nemohou fungovat, 80 procent jejich platu až do výše 2500 liber (75 000 Kč) měsíčně, totéž platí i pro osoby pracující na volné noze. Kdy to udělá Česká republika?

Rozhovor Britských listů 270. Premiér Babiš poslal v krizi nepravdivý dopis. Co proti tomu dělat?

2. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Premiér Andrej Babiš poslal dopis s nepravdivým tvrzením, že neziskové organizace nepomáhají v době koronavirové krize. Ve skutečnosti fungují neziskové organizace v době koronavirové krize daleko rychleji a účinněji než státní aparát. Babišův dopis je pro všechny tyto lidi pozoruhodnou urážkou. Co dělat proti premiérovým nepravdám? Nad tím v tomto Rozhovoru Britských listů uvažuje Bohumil Kartous s Richardem Vlasákem, historikem a teologem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od soboty 4. dubna 2020.

Koronavirus: Boris Johnson je v nemocnici - prý se jeho stav zhoršuje

5. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Ruský zdroj tvrdí, údajně podle vysokého činitele britského zdravotnictví (neověřeno z jiných zdrojů), že Johnsonovi budou provádět umělou ventilaci plic:



Boris Johnson (55) byl přijat do nemocnice s nákazou koronaviru. Deset dní už trpí úpornými příznaky nákazy.

Úřad v Downing Street tvrdí, že je to jen preventivní opatření, avšak jeho přijetí do nemocnice v neděli večer následuje po řadé dní, kdy se šířily zprávy, že se jeho stav zhoršuje.

Trochu zjednodušené vnímání problému koronavirus?

6. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Na Facebooku napsal Jan Konvalinka:


Objevuje se stále více textů aktivistů různých politických směrů, kteří ze současné krize obviňují náš západní, přesněji globální liberální systém, a horují pro to, aby se tato krize stala začátkem nějakého nového nepříliš jasně definovaného ekonomického a společenského pořádku. Píšou to lidé, u kterých by člověk neřekl, že by si v něčem mohli rozumět: filosof Václav Němec, ekonomka Naďa Johanisová, naposled dvojice autorek Hana Lipovská a Jana Bobošíková.

Vlajková loď české školy není vědomost ani tvořivost, ale známka

6. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Sdílím vcelku milý a v těchto dnech běžný vzkaz učitelky svým žákům, který mi poslala jedna maminka: „Malujte, kreslete, TVOŘTE dle VOLNÉHO tématu, co VIDÍTE kolem sebe, co máte RÁDI. SVÉ výtvory si ukládejte a já to pak oznámkuji."

Opravdu je absurdita tohoto vzkazu tak hluboká, že ji nevidíme? ptá se Peter Chvojka. Jsou to JEJICH VÝTVORY, co ONI VIDÍ, jejich tematická VOLNOST. Kdo to bude známkovat? Bůh? A proč? K čemu? Co kdyby místo známkování každý ten SVŮJ obrázek představil, vysvětlil pohnutky, které ho k tvorbě vedly a vyslechl si, jak ho vnímají ostatní? Nic víc, jen respektovat něčí vidění, něčí tvorbu.... Opravdu ani toto české školství nezvládne? Opravdu musí ministr vydávat speciální vyhlášku, aby učitelé aspoň v tomto čase neznámkovali, když nereagují na jeho dřívější apel, aby neznámkovali aspoň tzv. výchovy?


Vlajková loď české školy není vědomost ani tvořivost, ale známka. Nezaráží nás, že druhostupňoví žáci pobírají průměrně 2-5% vědomostí, zaráží nás, že bychom někdy či něco nemohli známkovat. Je to pro nás podobně nepochopitelné, jako kdybychom si vedle dětí na fotbale nemohli zařvat: raz, dva, tři rozhodčí je … Prostě je to „přirozené“, „normální“, „tradiční“ a asi si to jako typický kulturní projev nenecháme vzít, byť je zvláště v tomto čase rozkryto, jak je to nesmyslné, zaostalé a ponižující – vůči všem stranám!

K tomu:

Velikonoce byly „zavirovány“ už dávno (ideově)

6. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 


Pokud byla společnost před dvěma tisíciletími prakticky vesměs negramotná, její ideové sebevědomí mohlo spočívat jen na ústním projevu a institucích dozírajících na stabilizaci zvyklostí jejích jednotlivých komunit. Kult a jeho kulisy názorně ustálily život během roku, ale též byly vzorem pro navenek žádoucí chování lidí, kteří byli jeho součástí. Navenek historicky pokročilejší útvary byly tehdy organizovány jako otrokářské státy. Kolem Středomoří jako politický hegemon působilo Římské císařství, s rozvětveným pohanstvím.

Koronavirus v ČR: Proč nikdo nereaguje na naši nabídku pomoci?

6. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta

Již týden se snažím být nápomocen a nabízíme napříč ČR ochranný box pro ochranu personálu, píše Josef Pavlík.

Domníváme se, že by mohl pomoci urychlit vyšetření, zároveň by chránil personál. V současné době je používán v Italií , výrobce je náš letitý obchodní partner TECNODOM který pozastavil výrobu chladícího zařízení a v současné době vyrábí tento box.

Zasílám krátké video z ukázkou jak zařízení funguje.



Nabízíme jej zdarma,  nikdo však na naši nabídku zatím nereagoval. ( Zatím odmítla nemocnice u Sv.Anny , čekáme na dopověď z FN Bohunic ).


Josef Pavlík

Jednatel / Director
RN Servis EU s.r.o.                                                              
Mácova 5/4, 621 00,  Brno

E-mail:
pavlik@rnservis.cz
www.rnservis.cz

Koronavirus nakazil tygřici v newyorské zoo

6. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta

Není dobré, že koronavirus přeskakuje mezi biologickými druhy. (Už se vyskytlo varování, že se nemáte mazlit se svým domácím psem.)

Tygřice se jmenuje Naďa a jsou jí čtyři roky. Nakazil jí zaměstnanec zoo, který ještě neprojevoval příznaky. Tygřici se začaly projevovat příznaky 27. března, zoo je uzavřena. Tygřice se má uzdravit. Šest dalších tygrů a lvů v newyorské zoo také onemocnělo, není ale dosud známo, zda koronavirem.



MIlan Kohout z Bostonu

6. 4. 2020 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

Milí přátelé,

jak se zdá, americký gigant se pozvolna probouzí a začíná konečně reagovat na pandemii, která zde bude zřejmě nemilosrdně řádit.

Včera jsme se dozvěděli, že budova gigantického obchodního centra, na kterou koukám z okna mého atelieru, bude přeměněna na obrovskou nemocnici.

Z Bostonu Milan

Financial Times: Radikální reforma ekonomického systému je nutná

6. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Redakční komentář mezinárodního hospodářského deníku Financial Times, bible kapitalistů:


Na stůl budou muset být dány radikální reformy - zvrat převažující politické strategie posledních čtyř desetiletí. Vláda bude muset přijmout aktivnější roli v ekonomice. Musí začít považovat veřejné služby za investice, nikoliv za pasiva, a najít způsoby, jak učinit pracovní trhy méně nejistými. Znovu bude na stole přerozdělování: výsady starších lidí a bohatých lidí budou zpochybněny. Strategie, které byly dosud považovány za výstřední, jako nepodmíněný základní příjem a zdaňování bohatství, se budou muset stát součástí nové politiky.

Momentky z Londýna: Rozděl a panuj!

6. 4. 2020 / Věra Broumová

čas čtení 3 minuty


You two, practise social distancing!” (“Vy dva, dodržujte bezpečnou vzdálenost!”) takhle napomíná své děti otec a omluvně se na mne usmívá. Na úzké stezce se mezi sebou snažíme udržet požadované dva metry - z jedné strany pichlavé keře, z druhé strany řeka. Je slunečné sobotní odpoledne, před kterým nás tady už dva dny varuje rádio. “Blíží se slunečný víkend,” hlásí i o půlnoci, “nenechte se vylákat ven. Chraňte naše zdravotnictví!

Pokud Babiš okamžitě nezačne finančně podporovat české firmy, jak to dělá Německo, Británie, USA a další země, česká ekonomika zkolabuje

5. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

A to ne, proboha, úvěry, ale přímými dotacemi! Žádný rozumný podnik si v situaci nynější nejistoty nevezme úvěr!

Vynikající americký analytik Thomas Puyeo, jehož články v posledních dnech zaznamenaly čtenost 40 milionů lidí, poukazuje na analýzy trajektorie ekonomiky po likvidaci pandemií, od té v roce 1918, až po nedávné pandemie ve východní Asii. Z analýz vyplývá, že se ekonomiky po ukončení pandemie do roka vrátí k normálu. Podmínkou je však zlikvidovat pandemii přísnou karanténou. Ta ekonomice prospěje, paradoxně uvolnění karantény povede k velkému počtu mrtvých a fatálnímu poškození ekonomiky. Článek je ZDE, vrátíme se k němu podrobněji. (JČ)

"Stát podporuje malé a střední podniky! Musíme udržet firmy při životě, nechceme, aby propouštěly!"

Naše firma patří mezi špičku v oboru, jsme jedni z největších ve střední Evropě, mezi naše klienty patří BMW, Continental, US Navy nebo hotel Four Seasons, píše Dalimil Petrilák z podniku Alkion Service.

Za březen nám klesl obrat o cca 40%, za duben očekáváme kvůli kolapsu průmyslu pokles o 70%. V Německu a Chorvatsku máme nasmlouvané kontrakty za několik milionů, které se ale odkládají nebo ruší.

Včera nám z Národní rozvojové banky ČR přišlo vyjádření, že na úvěr z programu COVID nemáme nárok, nesplňujeme kritéria. Žádné další vysvětlení.

Propouštět je to poslední, co bychom chtěli a uděláme vše pro to, abychom nikoho propustit nemuseli. Ale bude to drsné. Mám zodpovědnost za 30 zaměstnanců a jejich rodiny.

Poučení? Člověk se musí spoléhat jen a jen sám na sebe, nehledě na to, co nám ministři a další chytráci vypráví v televizi.

Vím, že spousta jiných na tom je podobně nebo ještě hůř. Ale ta frustrace je hrozivá.

Rozhovor Britských listů 269. Koronavirus: Jak se zbavit strachu ze smrti

1. 4. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll down)

Muhamed Duraković pochází z bosenského městečka Srebrenica, kde v roce 1992 pomalu začala genocida  místního obyvatelstva. (Vyvrcholila r. 1995.) Začalo to doslova přes noc. Mladý Muhamed byl středoškolák a chodil normálně do školy. Z jeho třídy, v níž bylo 24 žáků, přežili jen tři. Čelíme li - jako dnes - možnosti náhlé smrti, co dělat, aby se člověk zbavil strachu? O tom s panem Durakovičem hovoří Jan Čulík.  Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 15. dubna 2020.

How to get rid of the fear of death

Mr. Muhamed Duraković comes from the Bosnian town of Srebrenica, which experienced the beginnings of genocide in 1992. The killing started literally overnight.  (It culminated in 1995.) Young Muhamed was a secondary school pupil, he went to school. Of his class, which consisted of 24 students, only three survived. When we feel - like today - the possibility of imminent death, what should we do to free ourselves of fear? Jan Čulík discusses this issue with Muhamed Duraković in this Britské listy Interview, which is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 15th April 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

O složité situaci v Itálii

5. 4. 2020 / Vít Kučík

čas čtení 7 minut

Ten minulý text o italské situaci s koronavirem  se stal trochu virální (ne, že by byl nějak geniální nebo objevný, ale je to jako loterie - nikdy nevíte, kdy se nechtěně trefíte do nějaké poptávkové díry v informačním prostoru), nicméně s většinovou podporou (těší mě zejména ta od krajanů usazených přimo v Itálii) se zároveň nesla vlna menší, kriticky rozzlobená, píše Vít Kučík.

1) Ty negativní argumenty mě vesměs napadaly z něčeho, co jsem nenapsal ("říkáte, že je to tam všechno v pohodě"), z vlastních dedukcí ("zlehčujete to"), nebo iracionálních odsudků ("jsou to všechno kecy a lži" "Co konkrétně?"  - Ticho) na které se dá sice těžko smysluplně reagovat, zato vybízejí k širšimu zamyšlení, proč jinak rozumní lidé takto emotivně reagují na něčí názorový text, který by jim mohl být šumafuk. Patrně je příčina v tom, že člověk si o dané události udělá nějak citově zabarvený obraz ("to je strašné, co se tam děje...!") a na všechno, co tento obraz narušuje, pak reagují podražděně, protože to útočí na jejich emoce, ať už jsou fakta jakákoliv. Tento vzorec chování neodvisí od vzdělání ani intelektu, týká se víceméně všech. Mě nevyjímaje, taky mám svoje emočně zatížené obrazy, zase o jiných situacích a jevech.

Průběžné zpravodajství:

V Británii zemřel na koronavirus další zdravotník. Bylo mu 23 let

5. 4. 2020

čas čtení 7 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. V ČR je oficiálně v neděli odpoledne registrováno 4543 nákaz a 67 úmrtí. Navzdory tvrzení, jak "Českou rouškami zachránilo svět", narůstající počet infekcí je na stránkých MZČR stále stejný, spíš míra stoupá.

- Varování mladým od šéfa Světové zdravotnické organizace. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus konstatoval: "I když nejvíce jsou postiženi starší lidé, mladší lidé nejsou ušetřeni. Mám zprávu pro mladé lidi: Nejste nezranitelní, tento virus vás může poslat do nemocnice na dlouhé týdny nebo vás i usmrtit. I když neonemocníte, volby, které děláte, mohou být rozdílem mezi životem a smrtí pro někoho jiného." ZDE  - Je pozoruhodné, že někteří čeští zdravotníci pořád šíří mýtus, že koronavirus je "jako chřipka", že "bychom jím měli být nakaženi všichni" a že "to postihuje jen staré lidi". (JČ)

- -Počet mrtvých v Británii v neděli stoupl na téměř 5000. Přesné číslo je 4934.

- Guvernér New Yorku Andrew Cuomo: Celkem bylo v New Yorku registrováno 112 031 nákaz, 16 479 lidí je v nemocnici, 4376 pacientů je na JIPkách, 4159 lidí zemřelo (v sobotu to bylo 3565).

- Anthony Fauci: Nadcházející týden bude v USA špatný, v dalším týdnu by to mělo začít klesat. Kdo nedodržuje karanténu, ohrožuje sebe i druhé. V USA už zemřelo podle oficiálních údajů více než 9000 osob, avšak odborníci potvrzují, že jich zřejmě zemřelo více.

- Americký generální chirurg Jerome Adams: "Nadcházející týden bude zdrcující. Bude to náš Pearl Harbor. Bude to naše 11. září. Bude to nejtěžší doba pro mnoho Američanů za celý jejich život."

- Globální počet nákaz překročil 1,2 miliony osob. Asi čtvrtina všech registrovaných nákaz je v USA, celkem 311 544 případů. Zatím na světě zemřelo na koronavirus  64 753 osob. Pět zemí s největším množstvím případů jsou USA (311,544), Španělsko (126,168), Itálie (124,632), Německo (96,092), Francie (90,848). Čína, která je nyní na šestém místě, zaznamenala v sobotu 30 nových případů nákazy, o 19 více než v pátek. Zaznamenala také 47 nových asymptomatických případů.

- V Británii zemřel  na koronavirus další zdravotník. Bylo mu 23 let:


- V Británii už na koronavirus zemřelo 12 zdravotníků:


- Deník Financial Times publikuje podrobné grafy průběhu nákazy: USA předstihne Španělsko počtem mrtvých, Británie má příkřejší trajektorii než Itálie, která byla považována za nejpostiženější zemi na světě:

- Úmrtími a vážným průběhem nemoci jsou daleko častěji postiženi muži než ženy, upozorňuje Washington Post. V New Yorku, který zaznamenává obrovské množství případů, zemřelo na koronavirus 62 procent mužů, přestože počet nákaz u žen byl o něco vyšší než u mužů. "V malém počtu případů začne mít nemoc dramatický průběh. Suchý kašel a dušnost se promění v akutní kolaps dýchacího systému a nebezpečně nízkou míru kyslíku v krvi. Imunitní systém postiženého organismu vyvolá bouři ochranných buněk a dalších molekul, které zničí klíčové tělesné orgány. Někdy způsobí imunitní systém větší poškození než virus sám." - "Znamená to zřejmě, že nejhorší průběh nemoci způsobuje sám imunitní systém. 'Pravděpodobně je něco zakotveno v DNA, co dosud neznáme či dosud tomu nerozumíme," sdělil deníku Washintgon Post čelný americký vědec. Smrt následuje po podivně přehnané reakci imunutního systému, důvodům pro niž lékaři dosud nerozumějí. Může se to stát komukoliv. Je to zřejmě způsobeno genetickým ustrojením jedince, takže pravděpodobnost úmrtí je náhodná. Zdroj: ZDE

- Trump prosazuje užívání léku proti malárii, o němž není prokázáno, že je vůči koronaviru účinný a má potenciálně vážné vedlejší účinky. Trump varoval, že Američané budou svědky "mnoha smrtí". Na dlouhé, chaotické a agresivní tiskové konferenci v sobotu odpoledne se Trump snažil zpochybňovat zprávy médií o tom, že jeho vláda je neúčinná a nadával přítomným novinářům do "fake news". Hydrochlorochin, který Trump proti koronaviru doporučuje, má dosud jen plně neprokázané účinky.

- Čína poslala do New Yorku 1000 ventilátorů. Počet mrtvých v New Yorku přesáhl 3000.

- Španělsko předstihlo Itálii v počtu nákaz. Počet oficiálně registrovaných nákaz ve Španělsku je 124 870, v Itálii 124 632.

- Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock v neděli v televizi pohrozil, že jestliže se občané nepřestanou srocovat v parcích, britská vláda zakáže i vstup do nich i procházky a běhání. Opalování na veřejnosti je porušením předpisů.

- Španělsko zaznamenalo od začátku krize nejmenší nárůst nákaz, 674 za posledních 24 hodin.

- Občané ve Francii udávají sousedy policii, že porušují pravidla karantény.

- Decentralizovaný politický systém v Německu zemi umožnil bojovat proti pandemii daleko efektivněji než jiné země. ZDE 

- V Lombardii byl přijat zákon nutící občany nosit venku roušky. Chrání to nenakažené před šířením viru nakaženými. V Itálii bylo od čtvrtka do soboty pokutováno 15 000 lidí za porušování karantény. Stovky lidí se vydaly do ulice Neapole a Milána.

- Přežití Evropské unie je ohroženo, je zapotřebí nového "Marshallova plánu" pro Evropu k znovuvybudování evropských ekonomik, píše španělský premiér Pedro Sanchéz v deníku Guardian. ZDE 

- Řecko uvalilo do karantény druhý uprchlický tábor, v Malakase. Třiapadesátiletý muž tam byl pozitivní na nákazu.

Podrobnosti v angličtině  ZDE   ZDE ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Květná neděle a nekonečná cena života

4. 4. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Jak může mít lidský život nekonečnou cenu? Odkud se vlastně vzala tato představa? Jejím zdrojem jsou svátky, které právě začínají, svátky velikonoční. Život jako přírodní proces spěje ke smrti. Smrt je jakýsi vrchol všech našich omezení: nevybrali jsme si, kdy, kde a komu se narodíme, jsme slabí, omylní a jsme taky součástí lidských dějin, v nichž se na hodnotu života většinou a brutálně nedbá.

V horizontální rovině je náš život krátký okamžik. Nikdo si už nepamatuje na konkrétní lidi, kteří žili před dvěma sty, tisíci lety. Jejich hlas, jejich prožitky, jejich já. Píše-li se o nich v učebnicích, jsou to jen jména, nikoli oni. I jejich život ale má nekonečnou cenu. Jak je to možné?

Zážitek pandemie může vést k pozitivním změnám v lidské psychice

4. 4. 2020

čas čtení 7 minut



I když zprávy o křečkování v obchodech a panickém nakupování nás mohou vést ke skepsi ohledně lidského chování, z vědeckého výzkumu vyplývá, že přírodní katastrofy, jako je koronavirová pandemie, často vyvolávají v lidech to nejlepší. I když podstatná hrozba či krize mohou vyvolávat post-traumatický stres, z výzkumu vyplývá, že tzv. "osobnostní růst v důsledku nepřátelského prostředí" je také velmi častou reakcí. Lidé totiž mají schopnost nejen krizi překonat, ale krize je zároveň také posílí, způsobí, že zmoudří a stanou se odolnějšími.

Když lidé zažívají problémy - jako například vážnou chorobu, nebo když jim někdo zemře - z výzkumu vyplývá, že se jejich vztah ke světu změní. Často nás nepřízeň osudu vede k tomu, že začneme život vnímat nově, zlepšíme své vztahy k druhým a pomůže nám to získat osobní odolnost a sílu. Jinými slovy, to, co nás nezabije, to nás posílí, píše psycholožka Lowri Dowthwaite.

V situacích sociálního stresu začnou fungovat naše primitivní instinkty.

Velikonoce jako svátky naděje

4. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 


Do těch celých dvou tisíců let, co nás oddělují od nyní běžně „kristovsky“ laděných Velikonoc, už nám moc nechybí. Přitom ovšem, v oněch – pro nás dávných – časech ještě antického otrokářského režimu, kdepak by se vzaly nějaké s předstihem již laděné informace, dokonce navíc mající příslibné znaky spásy? Že třeba taky mělo dojít (a literární evokací došlo!) k symbolickému vjezdu do města Jeruzaléma jednoho proroka, vstupujícího takto do kulis popsaných již Zacharjášem? „Rozjásej se, sijónská dcero… Hle přichází k tobě tvůj král… jede na oslu, na oslátku, na osličím mláděti.“ (Za 9:9.) Nemá-li to být přímo „Panovník Hospodin“ (Za 9:14)… „Hospodin zástupů“ (Za 9:15)…! Ne že bychom rovněž zrovna my takhle – s vidinou starozákonního pozdního proroka – posouvali předzvěstně a v sugestivní interpretaci všech tří synoptických evangelistů onen velebně vylíčený čas přímo pro Ježíše? Byť jako „Galilejce“ stěží v Jeruzalémě okamžitě známého… Ne, nechytejme se hned za slovo. Evangelisté, píšící své texty zhruba půl století po klíčových událostech ještě „ježíšovského“ času, už jej vnímali v „kristovských“ souvislostech podle nápovědy z Deutero-Izajáše.

Hospodaření OSBL za únor 2020

29. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V únoru 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 630.42 Kč, výdaje byly 66 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


KoroNERV-20

4. 4. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Z naší spoluiniciativy s Marianou Čapkovou a dalšími vznikl KoroNERV-20. Budeme se snažit přispět a prostřednictvím propojení s vládním týmem se nám to snad podaří. Současný ekonomický a společenský infarkt vyvolává vysokou míru oprávněné nejistoty, zároveň ale je možné vyřešit letité problémy, s nimiž se česká společnost potřebuje nutně vypořádat: exekuce, digitalizace státní správy, zdravotnictví, vzdělávání, posun k větší soběstačnosti české ekonomiky. Snad už příští týden budeme mít návrhy krátkodobých opatření (dopad na českou ekonomiku je a bude drtivý) a za nimi budou následovat ta dlouhodobá. Za mě zcela jednoznačně: Nyní je třeba si uvědomit nutnost vyšších investic do vzdělávání, protože jen tak budeme více odolní i antifragilní v mimořádných situacích, jako je tato.

Zřejmě končí noční můra Labouristické strany. Jejím šéfem byl zvolen Keir Starmer

4. 4. 2020

čas čtení 7 minut

 

Přihlásil se veřejnosti tímto projevem:
 
Je ctí a výsadou mého života, že jsem byl zvolen šéfem Labouristické strany. Dochází k tomu v okamžiku, jako není žádný jiný v době našeho života. Koronavirus zastavil normální život. Naše města a naše vesnice mlčí. Naše silnice jsou opuštěné. Veřejný život se téměř úplně zastavil. A navzájem se nám po nás stýská. Lidé jsou zděšeni podivností situace. Mají strach, co se stane dál. A musíme si uvědomit, že každé číslo je rodina otřesená do základu, neschopná ani vykonat tu nejsmutnější ceremonii, pohřeb, způsobem, jak by to chtěla. Připomíná nám tom, jak cenný je život, ale také jak nepevný.

Připomíná nám to to, co je opravdu důležité. Naše rodina, naši přátelé, naše vztahy. Láska, kterou máme pro sebe navzájem. Naše zdraví. Naše kontakty s lidmi, které neznáme. Pozdrav od člověka, kterého neznáme. Laskavé slovo od souseda. Tyto věci tvoří společnost. Připomínají nám, že sdílíme navzájem své životy. Musíme si navzájem důvěřovat a musíme se o sebe navzájem starat. A já vidím, že se to děje. Lidé se spojují. Pomáhají izolovaným a zranitelným. Kontrolují své sousedy. Tolik lidí se přihlásilo jako dobrovolníci pro zdravotnictví. Miliony lidí přispívají. Pomáhají zastavit tento virus a zachraňovat životy. Naše ochota spojit se takto jako národ ležela nerealizována příliš dlouho. Když miliony z nás vystoupily na práh svých domovů a tleskaly zdravotníkům, lidé viditelně dojatí, byla v tom naděje pro lepší budoucnost.

Průběžné zpravodajství

Počet mrtvých v Británii stoupl o 20 procent na 4313. Zemřelo i pětileté dítě

4. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus


- - Počet mrtvých v Itálii dosáhl čísla 15 362. V současnosti je tam oficiálně registrováno 88 274 nakažených, nárůst nových 2886 případů za posledních 24 hodin, o 547 případů více než v pátek.

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE, kde je podle oficiálních údajů registrováno 4194 nakažených a 56 osob zemřelo. (Údaje k. 4.4. 2020 v 8. 25 ráno.)

- Pacienti, kteří zemřeli v Anglii za posledních 24 hodin na nákazu koronavirem, byli ve věku 5 - 104 let. Čtyřicet lidí, kteří zemřeli, bylo zcela zdravých a byli ve věku 48 - 93 let. 


- Neuvěřitelné. Plzeňský rozhlas se rozčiluje, že z YouTube bylo právem odstraněno blábolivé video herce Duška s jakýmsi léčitelem, který navrhoval herbální léky (!!) "proti" koronaviru. Prý je to "cenzura". Publikace takovýchto nesmyslů v dnešní době ohrožuje životy lidí, stejně jako naprosto neodpovědné výroky jakéhosi lékařského "odborníka", kterého neodpovědně publikuje IHned, že prý koronavirus bude mít stejnou úmrtnost jako "sezónní chřipka". Novináři i autor tohoto blábolu ponesou osobní odpovědnost za životy tisíců zemřelých, protože publikace takovýchto nesmyslů povede lidi k tomu, aby nedodržovali sociální distancování a karanténu, které jsou v současné situaci - a dlouho budou - jedinou ochranou proti smrti. (JČ) - K tomu: Boris Cvek, Nevěřte, že antabus léčí COVID. Nejsou žádná data z klinických testů  


- Zvířata se baví v nepřítomnosti lidí:



- Tři řidiči londýnských řidičů autobusů a dva autobusoví inspektoři, kteří byli nakaženi koronavirem,   zemřeli.

- V britském rozhlase v sobotu odpoledne, podobně jako minulý týden, debatovali po telefonu posluchači, zda mají lidé nechat lékařům příkaz, aby se je v případě nákazy nepokoušeli resuscitovat. Po přijetí s vážným průběhem koronavirové infekce do nemocnice máte dvojí možnost: nechat jen volně vdechovat kyslík a mít možnost skoro až do své smrti telefonovat mobilem s příbuznými. Intubace znamená nutnost umrtvení, což znamená, že se už s příbuznými před smrtí nezkontaktujete. - Proti koronaviru není lék, upozorňují lékaři. Jediné, co můžeme dělat, je dávat vám kyslík a doufat, že se vaše tělo proti infekci samo ubrání. - Proč se bát smrti, ptala se jedna posluchačka. Stejně nikdo z nás nežije věčně, jak upozorňuje po zkušenosti vážného ohrožení života v Rozhovoru Britských listů i Mohamed Durakovíć.

- Angličané zapalují stožáry mobilní sítě 5G, v důsledku konspirační teorie, že se jimi šíří nákaza koronaviru.

- Celá řada komunálních úřadů v Anglii zakazuje pohřební ceremonie z obavy před šířením koronaviru.

- Více než 50 procent pacientů, přijatých v Británii do nemocnice s těžkou nemocí v důsledku nákazy koronavirem umírá. Pro srovnání: 22,4 procent pacientů přijatých v Británii do nemocnice s virálním zápalem plicem, nezpůsobeným koronavirem v letech 2017-2019 zemřelo.

- V Glasgow zemřelo na koronavirus během jednoho týdne 13 obyvatel domova pro přestárlé.

- Lock-down ve Španělsku bude prodloužen do 27. dubna.

- Británie nebude moci zrušit celostátní karanténu dřív než koncem května.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Nestátní organizace a dobrovolníci se ohrazují proti výroku Andreje Babiše

3. 4. 2020

čas čtení 1 minuta


 

Reakce na premiérův dopis iniciativě Europe Must Act z 25. 3. 2020 (doručen 31. 3. 2020), v němž uvedl, že při řešení epidemie “postrádá pomoc neziskového sektoru”.


Neziskové organizace na stránce neziskovkyzachranujizivoty uvádějí:
"Epidemie nám připomněla, proč existují nevládní organizace. Jsou mnohem pružnější a rychlejší než státní instituce. Lidé je zakládají tehdy, když narazí na problém, který stát neřeší nebo řešit neumí. Stát je podporuje, protože plní roli, na kterou sám nestačí. Rozumný stát to ví a váží si jich. Stát nerozumný jim hází klacky pod nohy."

Reagují tak na dopis premiéra a jeho slova:

"Ovšem, od prvních okamžiků, kdy se v naší zemi projevily symptomy krize s koronavirem, postrádám pomoc neziskového sektoru. Uvítal bych namísto agitace a zasílání otevřených dopisů konkrétní návrhy, které budou vládě nabízeny. Například je potřebná výpomoc ve zdravotnických a sociálních zařízeních, při dezinfikování veřejných prostor, čištění vlaků, autobusů, nákupních vozíků. I tak lze vyjádřit humánní a solidární postoj k životu. Ujišťuji Vás, že zdraví, životy a bezpečnost našich občanů jsou pro mne, zejména v této dramaticky vypjaté době, na prvním místě."  

Anežka Polášková
za aktivisty Europe Must Act a adresátka premiérova dopisu

Fenomén jménem neziskovky

3. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Analýzu vydal Institut pro politiku a společnost.

Neziskový sektor (NNO) je jedním z klíčových prvků fungujícího demokratického systému. Přináší do společnosti různorodost a napomáhá rozvoji odlišných názorů. Po pádu komunismu se po roce 1989 neziskové organizace opětovně rozvíjí a stávají se důležitou součástí veřejného života. Za poslední desetiletí je nevládní sektor nejrychleji se rozvíjejícím sektorem naší společnosti. Ačkoliv český neziskový sektor může být podle tvrdých dat považován svou velikostí spíše jako průměrný, ve srovnání se zbytkem postkomunistických zemí v Evropě vychází jako největší.

Jaké organizace tvoří neziskový sektor v Česku? Nejde pouze o politické nadace a think tanky, jak se předpokládá, protože patří k těm nejvýraznějším zástupcům nevládního sektoru. NNO jsou u nás stovky tisíc, například sportovní svazy, turistické oddíly, dobrovolní hasiči či chovatelé a zahrádkáři. Mezi nevládní organizace patří ale také profesionální poskytovatelé sociálních služeb, ochránci menšin a lidských práv, životního prostředí nebo protikorupční hlídači.

Nevládní organizace hrají ve zdravé a demokratické společnosti jednu z nejdůležitějších rolí. Jsou ztělesněním občanské iniciativy a vůle se angažovat, organizovat se od spodu a podílet se na rozvoji celku. NNO představují protiváhu společnosti, ve které se hledí pouze na individuální zájmy jednotlivců. Chrání slabší, bezbranné či marginalizované. Takové, kteří se za svá vlastní práva neumí nebo nemohou postavit sami. Kromě lidí se zastávají také zvířat či životního prostředí. Chrání základy solidarity a udržitelného života. A v neposlední řadě také myšlenek a hodnot, na kterých bylo vybudováno Československo a později obnovená demokracie v Česku.


Analýza je ZDE

Bolsonarovo "řešení" pandemie COVID-19: Celonárodní půst k boží potěše

3. 4. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Brazilský prezident je v izolaci. V politické izolaci. Jair Messias Bolsonaro byl opuštěn. Je sám ve své víře, že koronavirus není problém. Opustila ho i vysoká klika jeho stoupenců (populističtí šiřitelé nenávisti, vedoucí političtí předáci). Ani to, že i Donald Trump změnil svůj názor na pandemii, bývalého brazilského armádního kapitána nezviklalo. Bolsonaro vyhlásil, že vydá prezidentský dekret, jímž nařídí znovuotevření podniků a zrušení zákonů o karanténě a izolaci.

A sdělil Brazilcům, že tuto neděli by se celá země měla připojit k němu v ceremonii, jíž bude předsedat, kdy se budou evangelikálští pastoři modlit a zahájí den půstu, aby získal Bůh pocit, že "Brazilcům na něm stále ještě záleží". Bolsonaro tvrdí, že Bůh je proti COVIDU-19 tou nejlepší zbraní. Dodává, že koronavirová krize je jen hysterie, kterou vytvořila média.

Bob Kartous o vzdělávání

3. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

1. díl on-line speciálu ke vzdělávání v době koronavirové krize. Dobře příklady toho, jak lze vytvořit rychlý most mezi dětmi, rodiči a učiteli. Inspirace pro všechny, kdo si zoufají. Karanténa jako největší experiment v dějinách českého školství. Buďte u toho!

Průběžné zpravodajství:

Na koronavirus umírají i mladší lidé, varuje Světová zdravotnická organizace

3. 4. 2020

čas čtení 14 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Češi přestávají dodržovat sociální distancování. Zdá se, že mnoha Čechům otrnulo, roušky si sundávají a kouří, odstup dvou metrů nedodržují. Školky snad mají být zavřené - avšak v jedné školce v Příbrami ředitelka donutila zaměstnance, aby chodili do práce na sedmou ráno a myli a uklízeli školku, čistili okna. Podobně v divadle v Bohnicích. Proč? Nedodržování sociálního distancování je nebezpečné. Kdesi v Čechách se ve čtvrtek konal pohřeb - navštívilo ho sto lidí, nacpali se všichni jeden těsně vedle druhého do malé kaple. Není to snad zakázáno? Navzájem si mnozí z nich potřásali rukama! Kolik z těchto lidí přjede domů s nákazou? (JČ)

- Osmapadesátiletý německý lékař pracující v Londýně začal mít 19. března příznaky koronaviru a bylo mu řečeno, ať se izoluje doma. Na místo toho odletěl 25. března do Berlína a konsternované úřady se nyní snaží vystopovat všechny osoby, s nimiž cestou přišel do styku. V neděli 30. března byl ve svém berlínském bytě nalezen mrtvý. Trvalo to 11 dní. ZDE 

- Donald Trump se vyjádřil na páteční tiskové konferenci, že on žádnou roušku nosit nebude.

- Počet mrtvých na koronavirus dosáhl počtu 55 781 osob. Nejméně 1 056 777 osob bylo dosud nakaženo.

- V Londýně pohřbívají - zdravého - třináctiletého chlapce, který zemřel na koronavirus. Jeho rodina se nemohla pohřbu účastnit, protože jeho další dva sourozenci onemocněli koronavirem a rodina je v izolaci.


- Druhá mladá britská zdravotní sestra v plném zdraví zemřela na koronavirus. Byla to Aimee O’Rourke, zdravotní sestra z Margate v Kentu, matka tří dětí.  Zemřela také Areema Nasreen, šestatřicetiletá zdravotní sestra z Walsallu ve West Midlands, zemřela v úterý v nemocnici ve Walsall Manor, kde pracovala šestnáct let. (Potud přesvědčivost blábolů českých zdravotních "odborníků", že koronavirus "není horší než chřipka", nebo že "bychom jím měli být nakaženi všichni",  JČ)  Britští zdravotníci nyní dostávají psychologické poradenství ohledně toho, jak zvládat smutek po zemřelých, vzhledem k tomu, že se očekávají další úmrtí zdravotníků.  ZDE 

- Dr Michael J Ryan, výkonný ředitel krizových programů Světové zdravotnické organizace, zdůraznil, že WHO opakovaně varuje, že koronavirus ohrožuje i mladé lidi. Uvedl, že i v Jižní Koreji, jíž se podařilo epidemii zvládnout, každý šestý mrtvý byl mladší šedesáti let. V Itálii je za posledních šest týdnů nejméně 10-15 procent lidí na lůžkách intenzivní péče mladších než 50 let. Ryan upozornil, že země musejí dát přednost vybavení chirurgickými a lékařskými maskami pro zdravotníky. Dodal, že z důkazů vyplývá, že mít na sobě roušku na veřejnosti vás nutně nechrání, ale rouška, kterou má na sobě nakažená osoba, může trochu snížit rychlost šíření nákazy. Podle amerických Center pro zvládání infekcí
(CDC) je rouška nápomocná v situací, kde nelze dodržet sociální distancování dvou metrů, jako například v obchodech. Daleko důležitější než roušky je však důsledné dodržování sociálního distancování. (Vynucování nošení roušek v přírodě českými úřady je proto nesmyslné, stejně tak, jako trapné vytahování se ministra zdravotnictví Vojtěcha, jak je prý Česko vynucováním nošení roušek po světě slavné :))) (JČ) 


- Dr Emeka Okorocha, lékař v londýnské nemocnici, poté, co umírají zdravotníci: "Zjevně, jak přicházejí tyto zprávy, dostáváme se do velmi obtížné situace. Mluvím za sebe a jménem svých kolegů. Je pro nás opravdu obtížné přijít do práce, při vědomí, že chceme pro své pacienty udělat jen to nejlepší, ale zároveň víme, že ohrožujeme sami sebe i své rodiny. A tím se teď my všichni zabýváme. Všichni zpracováváme to, co se děje. Probíhá taková vnitřní etická debata. O tom, jaké nám teď hrozí riziko, a jaké riziko hrozí našim pacientům. Je to pro nás opravdu obtížná doba."

- Itálie zaznamenala v pátek dalších 776 úmrtí, celkem 14 681 úmrtí, avšak počet nových infekcí v Itálii se zpomaluje.

- Stovky amerických občanů uvízly v Moskvě poté, co ruská vláda zakázala všechny mezinárodní lety.

- Španělská vláda připravuje garantovaný příjem pro 5 milionů lidí.

- Slovinsko zavádí od soboty čtrnáctidenní karanténu pro všechny příchozí cizince.

- Více než čtvrt milionu občanů EU je stále ještě uvízlých v zahraničí, i když EU už repatrioivala 350 000 lidí.

- V Irsku došlo v domovech pro přestárlé za poslední týden k čtyřnásobnému zvýšení infekcí.
 
- V New Yorku zemřelo téměř 3000 osob.  ZDE  


- Reakce Maďarska na koronavirus:


- British Medical Journal: 80 procent případů COVIDU-19 v Číně je možná asymptomatických. Vyplývá to z údajů, zveřejněných čínskými úřady ve středu, z nichž vyplývá, že ze 166 nových nákaz za předchozích 24 hodin 130 osob nemělo žádné příznaky nemoci. Jde o malý vzorek, ale mohlo by to znamenat, že virus koluje už dlouho a že mu byla vystavena velká část obyvatelstva. Naproti tomu upozorňují odborníci, že v některých částech Británie dosud není příliš mnoho vážně nemocných pacientů, kdežto jinde ano, a z toho vyplývá, že tyto části země nebyly dosud postiženy infekcí.

- Počet úmrtí v britských nemocnicích do čtvrtka do 17 hodin stoupl na 3605, o 684 více než předchozího dne.

- Asi 90 procent Američanů dostalo příkaz být doma Někteří guvernéři se tomu však stále protiví.

- Koalice 30 zemí chce pracovat na boji proti COVIDU-19 v chudých státech světa.

- Ruská politice brutálně zatkla lékařku, aktivistku za práva lékařů Anastasii Vasilijevu,  která se vyjadřovala kriticky vůči strategii ruské vlády ohledně koronaviru:

- Švýcarská vláda zdvojnásobila své krizové půjčky podnikům na 40 miliard švýcarských franků (cca 41 miliard dolarů). 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Modely pandemie zřejmě neříkají to, co si myslíte

3. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Trumpova administrativa právě zveřejnila model trajektorie pro pandemii COVID-19 v USA. Můžeme očekávat spoustu debat o tom, zda odhady úmrtnosti jsou příliš vysoké nebo nízké. A široké rozpětí možných výsledků je nepochybně matoucí: Které číslo je správné? Odpověď je současně složitá i jednoduchá. Složitost spočívá v tom, že neexistuje správná odpověď. A jednoduchost se týká toho, že epidemiologické modely neslouží hledání takových odpovědí, napsala Zeynep Tufekciová.

Velikonoce zavirované, leč s masovými bohoslužbami a svátostmi?

3. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

 

Klikněte si (“click“)! Zatím se především nejdříve publicisticky na webu uvádějí (jako by se „nemetlo“) jen každoroční údaje, včetně toho, že pravoslavní mají Velikonoce o dva týdny později. Minulý týden jsem mailoval na Ministerstvo školství (odbor vnějších vztahů), abych s rozpaky skromně inicioval, že tu vznikla potřeba adresně dát konkrétnější veřejnoprávní pravidla věřícím (i sympatizantům) kolem chrámového a především obřadního provozu k letošním Velikonocům v ČR. (Ani pejsek – pokud vím – zatím k tomu neštěkl. I když i čtenáři BL nemuseli přehlédnout, že někteří autoři tohoto média již na některá rizika poukázali. Ne však přímo a opakovaně kompetentní orgány ČR, vládou počínaje a včetně lidosprávy, pokud vím.)

V pátek můžeme pozorovat vzácný a malebný astronomický úkaz – Venuše projde Plejádami

3. 4. 2020 / Ivan Větvička

čas čtení 1 minuta


Již tento pátek 3. 4. 2020 vstoupí planeta Venuše do otevřené hvězdokupy Plejády (Kuřátka) v souhvězdí Býka. Jedná se o zřídkavý a velmi fotogenický úkaz, znovu se jím budeme moci kochat až v roce 2028 (bude-li jasno).












Pozorujte na západní večerní obloze po setmění. V pátek má sice oproti uplynulým jasným dnům přibýt oblačnosti a občas sprchne, ale naděje na příhodnou díru v mracích stále žije.

Pokud se opona mraků opravdu roztáhne, potěší nás překrásné nebeské divadlo.

Rozhovor Britských listů 268. Koronavirus: Je zapotřebí efektivní koordinace

1. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Jestliže jsem pracoval jako číšník v restauraci, která byla podle příkazu vlády uzavřena, nebo jako zaměstnanec ve výrobě, která je v době karantény nerealizovatelná, jsem-li zaměstnanec krachujících aerolinek, jak mi česká vláda v této chvíli pomůže? Měly by se i v Česku rozdávat peníze z vrtulníků? A skončí krize opravdu za měsíc, nebo do 11. dubna? O ekonomických, sociálních i politických aspektech nynější koronavirové krize v mezinárodním srovnání s Británií a s USA hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s ekonomem Danielem Münichem z CERGE-EI Jan Čulík.  Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 1. dubna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Monitor Jana Paula: Ne jen věci materiální utvářejí svět

3. 4. 2020 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty

 

Je to již týden, kdy Papež František pronesl mimořádné požehnání Urbi et Orbi, v kterém oslovil nejen křesťany, ale lidi celého světa. Silnou emotivnost této mimořádné události ještě zesilovala osamocenost nejvyššího představitele katolické církve na prázdném Svatopetrském náměstí, na kterém se jindy tlačí tisíce věřících. Nevím, kdy naposledy nástupce Petra veřejně a v přímém přenosu požádal Boha o přímý zásah, kdy ho prosil před lidmi tak autenticky naléhavě o milosrdenství pro lidstvo, každopádně tento mimořádný fakt, jímž František sebe i lidstvo zcela vydal do rukou Boží vůle, je výrazem silné duchovní autenticity světa, i akceptací toho, co nás přesahuje. Právě v tomto smyslu spočívá mimořádnost tohoto aktu.

Specifická česká cesta k čínskému totalitarismu?

3. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Mezi lety 1945-1968 ponechával Kreml tehdejšímu Československu v řadě ohledů poněkud větší volnost než ostatním středoevropským a východoevropským satelitům. Československé verze povinně nařizovaných politik byly zpravidla o něco mírnější, na úřadech působili sovětští poradci, nikoliv rovnou sovětští ministři jako v Polsku (Konstanty Ksawerowicz Rokossowski), atp. To vše proto, že prakticky až do Pražského jara byla Praha v Moskvě považována za ovládanou spolehlivými poskoky, kteří se usilovně snaží být ještě komunističtějšími než sami sovětští komunisté.

Dávná a na první pohled uzavřená historie rozhodně stojí za připomenutí v okamžiku, kdy je spolehlivě doloženo, že si Hrad v Pekingu sám iniciativně objednal výhrůžky českému ústavnímu činiteli kvůli nedodržování politiky jedné Číny ZDE.

Nemocnice požadují finanční příplatek pro zdravotníky

2. 4. 2020

čas čtení 2 minuty


Vážený pane předsedo vlády,

Vážený pane místopředsedo vlády,

považujeme za svou povinnost tímto otevřeným dopisem upozornit na zesilující se napětí postihující zdravotnické pracovníky regionálních nemocnic způsobené jejich mimořádným vypětím, vysokým osobním ohrožením epidemií a trvajícím nedostatkem ochranných prostředků.

Zdravotničtí pracovníci se setkávají s rizikem nákazy každodenně. Proto je jejich ohrožení i ohrožení jejich rodin je řádově vyšší, než v ostatních oblastech.

Další malá čínská studie: Hydrochlorochin pomohl v mírných případech nákazy koronavirem

2. 4. 2020

čas čtení 2 minuty



Lék hydrochlorochin, který se desítky let používá proti malárii, pomohl urychlit zotavení malého počtu pacientů, kteří měli mírné příznaky koronaviru, konstatovali lékaři v Číně tento týden.

Kašel, horečka a zápal plic zmizely rychleji a zdálo se, že nemoc se neprohloubila ve vážný průběh u pacientů, kteří dostávali hydrochlorochin ve srování s testovací skupinou, která lék nedostávala. Autoři zprávy konstatovali, že výsledky jsou slibné, ale je zapotřebí dalšího výzkumu k ujasnění, jak hydrochlorochin funguje proti koronaviru a jak ho nejlépe užívat.

Studie byla malá a omezená na pacienty, kteří měli jen mírnou verzi nákazy. Jako mnoho dalších zpráv o koronaviru byla zveřejněna na medRxiv , na onlinovém serveru pro lékařské články, před tím, než byla podrobena peer review.

29892

Den poté

2. 4. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Už se ten symbolický název docela ujímá. Myslím si ješitně, že prvně odlétl ode mne, ale to je úplně jedno. Teď už ho jen (tedy zatím teoreticky), naplnit činy. Je tu navigace minimálně z let 1918, 1948, 1968 či 1989 jak to udělat více či méně špatně.

Nebo poprvé konečně dobře?!

S odstupem se dá říci, že naše dějinné milníky moderní doby se vždycky jaksi zvrtly proti zájmům lidu obecného – proti principu vyššímu. Vždycky nakonec vznikali a rychleji či pomaleji se dostávali k moci vícecenní nadlidé, kteří si uzurpovali větší práva a vyšší životní úroveň než člověk. Nejraději používám pro takové lidi havlíčkovský termín HONORACE. A je jedno zda se rekrutovala - v dané době - z hnědých či rudých kolaborantů nebo z ekonomicko-hospodářsko-politické mafie. Známe dobře i pojmy staré/nové struktury.

Západní společenství je pandemií zoufale ochromeno

Současná krize je jen malou ochutnávkou toho, co nás může potkat v budoucnu

2. 4. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Světovým společenstvím nyní otřásá krize, jaká podle generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese nemá v poválečné éře obdoby. Nicméně nemusíme ihned propadat panice či naopak apatii, neboť z pandemie stále existuje cesta ven - tedy pokud by světoví lídři byli ochotni naslouchat expertízám. A kdyby pozorně naslouchali odborníkům a varovným hlasům, nemuseli bychom se do této šlamastyky vůbec dostat. Neviditelný zabiják nemilosrdně odhaluje obrovské a dlouhodobě přehlížené slabiny západních zemí, které vykazují statisíce nakažených a desítky tisíc mrtvých, přičemž konec tunelu je prozatím v nedohlednu. Ba co více; jedna krize překrývá druhou, neboť z exponenciálního klimatického rozvratu není na rozdíl od koronavirové pohromy cesty zpět.

29549

Epidemie a její dopad na společnost

2. 4. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 5 minut

Po „úsporných“ škrtech kvůli pandemii na starém kontinentě přijde utahování opasků, které dolehne zejména na seniory. Najít vybalancované řešení zohledňující míru rizika ve vztahu k brutálnímu zaříznutí ekonomiky a života mladších generací, je tedy klíčovou otázkou. Tento rozdíl se pohybuje ve škále 3 - 10 % propadu HDP, jak vyčíslila Dánská centrální banka ve své analýze. Norský politolog a sociální antropolog Iver B. Neumann pro nejčtenější norské noviny VG upozorňuje, že to může být zásadní problém pro demokracii, když budou pracovní místa, školy a univerzity dlouho zavřené. Upozorňuje na to, že nikdy nešlo jen o zdravotnickou otázku, ale o otázku s širokým dopadem na celou společnost, kdy ztráty budou obrovské. O této otázce by tedy neměl rozhodovat jen zdravotnický sektor.

Trump blokuje dodávky zdravotnického materiálu do Íránu, zatímco Evropa Washingtonu vzdoruje

2. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Evropská unie aktivovala obchodní mechanismus Instex, aby mohly být realizovány zásilky léků a lékařských potřeb do Íránu, který trpí kvůli pandemii covidu. Instex provádí platby spíše v eurech než v dolarech, a vyhýbá se tak americkým bankám. Úředníci pracující pro Instex získali diplomatické pasy Evropské unie, aby je Washington nemohl perzekuovat za porušení íránských sankcí. Spojenci USA museli vynaložit obrovské úsilí na to, aby si udrželi své vlastní smluvní závazky vůči Íránu a nebyli pokutováni za to, že vzdorovali americkému prezidentovi, píše Juan Cole.

Časopis Nature: Vědci se mají na pozoru před druhou vlnou epidemie v Číně

2. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Poprvé po pár měsících se čínské provincii Hubei, kde se koronavirus poprvé objevil, dostává široké pozornosti, a to z dobrého důvodu. Počet případů COVID-19 klesl prakticky na nulu a úřady zde minulý týden zrušily restrikce v dopravě zhruba 60 dní poté, co byla velká část této provincie uzavřena. Nyní vědci - a zbytek světa - pozorně sledují, zda uvolnění těchto intenzivních opatření nepovede k nárůstu nových případů. První analýza naznačuje, že se tyto obavy prozatím nenaplňují.

Aktualizace: Čína mezitím hlásí nárůst nových infekcí, neboť oficiální statistiky nyní zahrnují i nakažené osoby, které nemají příznaky covidu.  

Co jsou to vlastně preprinty?

2. 4. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Systematické zveřejňování tzv. preprintů, tedy vědeckých prací, které ještě neprošly recenzním řízením (peer-review) a nebyly publikovány, bylo v biomedicíně či medicíně (ve fyzice to má širší tradici) revolucí, kterou jsem zažil ještě já, možná tak kolem roku 2007 (mám na mysli konkrétně platformu Nature Precedings).

Byla to snaha vědu trochu vymanit z formálních mechanismů, zrychlit ji, poskytnout možnost diskuse a zpětné vazby čtenářů už před recenzním řízením. Samozřejmě nikdy se preprint nepovažoval za plnohodnotný vědecký článek, aspoň ne v biomedicínských či lékařských oborech. Nicméně dnes jsou to ovšem preprinty, které podle aktuální studie v Lancetu formují debatu o epidemii covid, dokonce na úrovni Světové zdravotnické organizace (WHO).

Stopy koronaviru byly nalezeny na zábavní lodi po 17 dnech! Je to hrozbou?

1. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Podle nedávné zprávy amerických Středisek pro zvládání a prevenci nemocí (CDC) byla nalezena kyselina ribonukleová z koronaviru na zábavní lodi Diamond Princess celých 17 dní poté, co ji opustili její cestující. Jaké je riziko sahání na balíky, potraviny a často dotýkané předměty?

Vyšetřování CVC nalezlo kyselinu ribonukleovou z koronaviru v kabinách na lodi, které dosud nebyly vyčištěny. Avšak to znamená, že virus byl detekovatelný - neznamená to, že byl funkční nebo že sáhnutí na tyto stopy by někoho mohlo nakazit. (Kyselina ribonukleová obsahuje genetickou informaci viru.)

Průběžné zpravodajství:

USA očekávají až čtvrt milionu mrvých

1. 4. 2020

čas čtení 7 minut

 Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Globálně bylo zaznamenáno 928 565 nákaz. 46 517 lidí zemřelo.

- New York zaznamenal více než 83 000 nákaz a 1941 úmrtí.

- V Británii se přihlásil přibližně milion lidí o podporu v nezaměstnanosti.

- V Rusku bude zřejmě vyhlášen mimořádný stav.  Putin v té věci podepsal zákon. Pracuje v izolaci, poté, co ho navštívil ředitel nemocnice s nákazou koronaviru.,

- Itálie zaznamenala nejmenší nárůst úmrtí za týden.

- Nezaměstnanost v Rakousku stoupla na nejvyšší úroveň od roku 1946. 

- V Německu prodloužila Angela Merkelová uzamčení země do 19. dubna.

- 49 zemí Africké unie celkem informuji o 5800 případech nákazy a přibližně 200 úmrtích.

- První případ nákazy byl zjištěn v Bombaji ve slumu Dharaviu, kde na prostoru asi 2 čtverečních kilometrl žije na sebe natlačen milion lidí.

- Asi 8 milionů lidí v arabském světě bude ekonomickým krachem pandemie uvrženo do chudoby a 2 miliony lidí budou trpět podvýživou, konstatuje OSN. V současnosti žije v arabském regionu 101.4 milionu chudých a 52 milionů je podvyživeno.
.
- Počet mrtvých v New Yorku překročil 1000.

- Německo apelovalo na všechny členské země EU, aby dodržovaly zákony, poté, co si Viktor Orbán osvojil v Maďarsku pravomoc vládnout dekrety na neomezenou dobu.

- Jižní Korea dostala žádosti z 121 zemí světa, aby jim pomohla s testováním. ZDE 

- V Británii stoupl počet mrtvých na 2137. Mrtví pacienti byli ve  věku od 13 do 99 let a 20 z těchto osob, které umřely, ve věku od 13 do 99 let, neměly žádné předchozí nemoci.

- Ve skotském Perthu zavedl komunální úřad "Give and Take Boxes", kde lidé mohou nechávat zakoupené potraviny a rizikoví občané si je tam mohou bez rizika brát.
- Jednotka intenzivní péče ve velšském Newportu je plná lidí ve věku od 20 do 40 let.

- Zdravotníci v nemocnici v anglickém Southendu v Essexu "jsou nuceni omezit své služby na absolutní minimum", protože nemají ochranné prostředky.

- Téměř milion malých britských firem, asi pětina z nich, do čtyř týdnů zřejmě zkrachuje, protože vláda je dotacemi zřejmě včas nezachrání.


- Francie, Španělsko, Rusko a Británie zaznamenaly v úterý dosud nejvyšší počet úmrtí. Globální počet mrtvých dosáhl 42 332. Nakaženo bylo nejméně 859 556 osob.

- Turkmenistán zakázal sdělovacím prostředkům používat slovo "koronavirus". Lidé, kteří vyjdou na ulici s rouškou, nebo budou hovořit o epidemii, budou okamžitě zatčeni tajnou policií.

- Jedna regionální správa britských nemocnic vydala apel na firmy, které uzavřely v důsledku koronaviru provoz, aby darovaly nemocnicím své ochranné prostředky. Je jich v Británii neustále nedostatek.

- Afghánistán měl za poslednich 24 hodin 22 nových případů nákazy. Celkový počet infekcí je tam 196. Čtyři lidé tam zemřeli.

- Británie stále řádně netestuje. Ministr Robert Jenrick zase v televizi sliboval, že do čtrnácti dnů bude provádět 25 000 testů denně. Německo provádí 70 000 testů denně. Počet mrtvých v Británii skokově vzrostl v úterý o 381 na 1789.

- Čína ve středu oznámila 36 nových případů nákazy a 130 nových asymptomatických případů nákazy.

- Kapitál americké vojenské lodi požádal o povolení dát svou posádku na břehu do karantény. Jde o letadlovou loď USS Theodore Roosevelt, na níž sílí nákaza. Má 5000 členů posádky.

- Saúdská Arábie apelovala na muslimy, aby neplánovali cestu na Hajj, dokud nebude jasnější, co se děje ve věci pandemie.

- Japonsko je na hraně vyhlášení nouzového stavu - počty nakažených rostou.

- Kuba v úterý suspendovala mezinárodní lety a požádala všechny zahraniční lodě, aby odpluly.

- Hospitalizace pacientů v Kalifornii se za poslední čtyři dny zdvojnásobila.

- 28 amerických studentů z Texasu, kteří se vrátili po jarní návštěvě do Mexika, je nakaženo koronavirem.

- Vláda Bangladéše zrušila zákaz užívání internetu platný pro více než milion uprchlíků Rohingya, kteří žijí v přeplněných táborech v Cox's Bazaar.  

- Britové pracující z domova ohrožují svou bezpečnost tím, že zapínají do jediné zásuvky několik spotřebičů, čímž zvyšují nebezpečí požáru, varovala organizace Electrical Safety First. ZDE 

-Donald Trump se vyjádřil v úterý v noci, že "země teď projde velmi tvrdými dvěma týdny". Promluvil o hodně pesimističtěji než dosud. Bílý dům i s opatřeními proti koronaviru předpokládá 100 000 až 240 000 mrtvých.

- Volby v Etiopii, připravované na srpen, byly odloženy. Státní volební komise konstatovala, že koronavirus znemožňuje volební přípravy.

- Nynější pandemie je předzvěstí budoucích globálních hrozeb, které nyní budou vznikat v důsledku oteplování planety. To, jak se svět s pandemií vyrovná, bude mít dopady i na klimatickou hrozbu, varují zdravotničtí experti.

- Lidé v Neapoli naplňují košíky teplým i studeným jídlem a z balkonů je po provazech dávají na ulici pro bezdomovce a lidi, uvízlé v uzamčené zemi.

- V Británii reagovala Asociace chemického průmyslu na lživé výmluvy britské vlády, že testovací přípravky nejsou k dispozici, protože "vládne nedostatek chemických reagentů". Není to pravda.

- Svět čelí nejzávažnější krizi od druhé světové války, varoval generální tajemník OSN Antónie Guterres. Pandemie ohrožuje všechny země a způsobí bezprecedentní hospodářskou krizi. Hrozí pak nestabilita a nepokoje.

- Britské banky zrušily dividendy a prémie.

- V Ománu zemřel první pacient na koronavirus - dvaasedmdesátiletý muž.

- Britské ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že propustí těhotné ženy z věznic.

- Řecko oznámilo, že jedna žadatelka o azyl je nakažena koronavirem poté, co porodila v aténské porodnici. Zřejmě se nakazila tam. Zprávu přijali uprchlíci v přeplněných řeckých táborech se zděšením. Na řeckých ostrovech je v současnosti 42 000 mužů, žen a dětí. Děsivé podmínky v táborech jsou vážným rizikem pro šíření koronaviru.

- V Londýně zemřel na koronavirus třináctiletý mladík. Neměl žádné zdravotní potíže. Je to v Británii nejmladší oběť epidemie.

- Na Slovensku zemřel první pacient na koronavirus. Slovensko má 363 případů potvrzené infekce.

- Globální počet mrtvých překročil 40 000. 823 000 lidí bylo nakaženo, 174 019 se uzdravilo.

- Počet mrtvých v USA nyní předstihuje počet mrtvých v Číně. Celkem v USA už zemřelo 3400 osob.

- V Británii do pondělí do večera zemřelo 1789 osob.

- Počet mrtvých v Itálii stoupl o 837. Celkem v Itálii dosud zemřelo 12 428 lidí.

- Více než 1000 lidí zemřelo v Holandsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE
 

Koronavirová krize: Bez precedentu

1. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

V naší současné krizi individuální izolace zachraňuje životy. Ale izolace mezi státy naopak vyvolává mnohem vyšší náklady - ekonomické i lidské, varuje Moisés Naím.

Velká ruská města budou novou krizí zasažena nejhůře

1. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Kolaps spotřebitelské poptávky v Ruské federaci spojený s koronavirem, zhroucením rublu a padajícími cenami ropy a plynu na mezinárodních trzích zasahují těžce celou ruskou ekonomiku, ale zvlášť vážně se projeví ve velkých městech, upozorňuje ekonomka Natalija Zubarevičová.

24872

Jak koronavirus otřásá morálním univerzem

1. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Pandemie koronaviru představuje test. Je to test kapacity zdravotnictví a politické vůle. Je to test výdrže a trpělivosti, pro věřící test náboženské víry. Jde ale také o test jiného typu víry - víry v sílu idejí, jež si lidé vybrali, aby jim pomohli tvořit morální soudy a řídit osobní a sociální chování, upozorňuje John Authers.

"Jak čelit čínské dezinformační kampani"

1. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Ať se nám to líbí nebo ne, Spojené státy se nacházejí na novém bojišti definovaném "rychlostí, šířením a dostupností informací, jak napsali P.W. Singer a Emerson T. Brooking ve své předvídavé knize Jako válka: Využití sociálních médií jako zbraně (Like War: The Weaponization of Social Media). Zdá se však, že si toho naše vláda nevšimla, píšou Natasha Bajemová a Christine Parthemoreová.

Příroda znova obsazuje prázdné ulice

1. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Zatímco se lidé stahují do svých domů, jak stále více zemí kvůli koronaviru vyhlašuje karantény, divoká zvířata nenápadně pronikají do prázdných ulic některých z největších světových měst a začínají je prozkoumávat, napsaly Laure Fillonová a Julie Pacorelová.

Proč Česká republika proti koronaviru potřebuje jasnou strategii

1. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V článku s poněkud zjednodušujícím titulkem Experti: Česko s uzavřenými hranicemi dlouho nevydrží. Potřebujeme cizí mozky i ruce ZDE Pavla Adamcová cituje i následující vyjádření prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy: "Česká republika je otevřenou ekonomikou, která je závislá na exportu. Pokud by došlo k dlouhodobým výpadkům výroby průmyslových podniků v kombinaci s bariérami na hranicích, mnozí zahraniční odběratelé by si mohli začít hledat partnery na jiných trzích, třeba v Asii. A návrat českých podniků zpět na původní trhy by pak byl opravdu náročný a hlavně drahý."

Nelehká zkouška z demokracie

1. 4. 2020 / Petr Nutil

čas čtení 3 minuty

Pro autokraty je koronavirus skvělou příležitostí shrábnout víc moci. Pro nás ostatní je to výzva a nelehká zkouška z demokracie. Je to prosté; čím vystrašenější lidi jsou, tím snadněji se nechají připravit o svobodu. A ne, to není nějaká planá konstrukce vycucaná z prstu. Není třeba chodit daleko, podívejte se třeba na Maďarsko – tam už premiér obešel parlament a může vládnout pomocí dekretů. U nás se tyhle tendence objevují taky.

Průběžné zpravodajství:

Epidemie je obrovskou krizí pro evropské bezdomovce

31. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

 Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Bezdomovci v Evropě nyní hladovějí. Policie v Itálii je pokutuje, že jsou venku, ale oni nemají domov.  Vyvolalo to protesty italskému ministru vnitra. V Paříži je úřady cpou do tělocvičen. V Evropě je 700 000 bezdomovců, o 70 procent více než před deseti lety a ve všech zemích světa kromě Finska počty bezdomovců stoupají. Nicméně dochází k pozitivním krokům v Londýne, v Paříži, v Praze, v Barceloně i jinde, provádí se rekvizice hotelů, ubytovacích prostor pro dovolené a nemovitostí AirBnB pro bezdomovce. Problémem je oddělování zdravých bezdomovců od nakažených, kteří dosud nemají příznaky. Není k dispozici testování. ZDE 


- Řecko nacpalo tisíce uprchlíků do nehygienických vazebních táborů na hranici, bez základních potřeb:


- Panikařící sociální pracovníci v Praze jsou nuceni sešívat roušky a rukavice ze starého materiálu, protože zuří naprostý nedostatek ochranných prostředků, informuje Guardian. ZDE   Potud Babišovo trapné mezinárodní vytahování, že "Češi šijí roušky".

- Světová zdravotnická organizace: Epidemie koronaviru v asijské tichomořské oblasti "zdaleka neskončila". Tamější nynější opatření na omezení šíření viru dávají zemím čas, aby se připravily na rozsáhlé šíření viru, konstatovala Světová zdravotnická organizcae v úterý.

- Zeit Online: V Německu je 67 051 potvrzených nákaz, to je 8,1 na 10 000 obyvatel. 6522 pacientů se ozdravilo, 650 zemřelo.

- V Británii čelí policie kritice za příliš drakonická opatření bránící lidem v přístupu do ulic. Šéfové policie jsou varováni, aby to nepřeháněli. Vláda zahájila celostátní lístkový projekt pro školní děti, které mají právo na školní obědy zadarmo. Školy nyní budou každému dítěti v době svého uzavření poskytovat poukázku na 15 liber (450 Kč) týdně na nákup potravin v supermarketech.

- Britští ministři jsou obviňováni, že ohrozili životy lidí tím, že rychle nezavedli plošné testování na koronavirus.

- Více než 80 procent mladých Britů s historií duševních chorob zjistilo, že jejich stav se od vzniku epidemie zhoršil.

- Nová čínská studie koronaviru ukazuje, že COVID-19 vážně ohrožuje lidi od středního věku.

- Počet mrtvých v USA překročil 3000, počet potvrzených nákaz v USA je 164 539. Dvojnásobek nákaz v Číně.

- Světová banka varovala, že pandemie způsobuje "bezprecedentní globální šok", který by mohl způsobit naprosté zastavení růstu čínské ekonomiky a mohl by dohnat dalších 11 milionů lidí ve východní Asii do chudoby.

- V úterý už týden nebyly ve Wuchanu v Číně zaznamenány žádné nové případy nákazy.

- Nejvíce nákazy v Austrálii je mezi lidmi kolem dvaceti, kteří nejvíce cestují a nejvíce chodí na mejdany.

- Počet globálních případů nákazy překročil 750 000. Globální počet mrtvých překročil 37 000. Mnoho lidí, kteří nezemřeli v nemocnicích není registrováno.

- Itálie zaznamenala stovky nových úmrtí - ale pomalejší nárůst infekcí. Počet mrtvých v Itálii stouple o 812 na 11 591, ale počet nových nákaz stoupl jen o 4050, což je nemenší nárůst od 17. března.

- Virus je existenční hrozbou pro jihoamerické domorodé komunity, které dosud žily izolovaně a nemají imunitu vůči nákazám.

- Viktor Orbán si zajistil neomezené pravomoci na neomezeně dlouhou dobu. První členská země EU se tak stala diktaturou. Totéž se děje v Kambodži, na FIlipínách, v Myanmaru a v Thajsku: 


- Rakousko nařídilo, že občané musejí mít při návštěvě obchodů roušku. Od středy budou při vstupu do supermarketů Rakušané dostávat u vchodu roušky.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Restauratéři z tisícovky provozů napříč Českou republikou proti stravovacímu paušálu

31. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva


PRAHA (31. března 2020) – Více než 500 provozovatelů zhruba tisícovky restaurací, kantýn a stravovacích provozů podepsalo výzvu proti zavedení tzv. stravovacího paušálu.


„Restaurace jsou nyní pod obrovským ekonomickým tlakem. Nikdo neví, jak dlouho uzavření provozoven potrvá. Měsíční výpadek tržeb odhadujeme na 11 miliard. Tržby ustaly, náklady na mzdy a odvody zaměstnanců a další fixní náklady ale zůstaly. Ekonomové odhadují i následný déletrvající propad celého gastro odvětví po zrušení nouzového stavu,“ prohlásila předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.

Co nás rozděluje a v čem jsme si rovni

31. 3. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 5 minut

Infekcí SARS-CoV-2 je zasaženo už přes 170 států, Organizace spojených národů má 193 členských států. Přít se o tom, jestli Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) měl právo vyhlásit dne 11. března 2020 onemocnění COVID-19 za globální pandemii nebo ne, je irelevantní. Jsme v tom globálně.

Avšak v 170 postižených státech žije 170 způsobů myšlení, cítění a uvažování, tradic, politických a sociálních institucí, kulinářských zvyklostí. To vše formuje psychologii davu. Asie se například ráda zdržuje venku a trhy pod širým nebem nejsou jenom o nákupech.

Všichni migranti v Portugalsku budou mít po dobu krize koronaviru stejná práva jako místní občani

31. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Budou mít právo zadarmo používat portugalského zdravotnictví, sociálního systému, bankovnictví, pracovních smluv i smluv k pronájmu domů a bytů.

Děti dnes vážně trpí...

31. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

A KFC...

A McDonald...

A Čína je taky zavřená?

Čína je taky zavřená...

A co dodávky do domu?

Všechny dodávky do domu...

Budeš teď opravdu muset jíst to, co ti uvaří maminka...

Je mi líto, je mi to opravdu líto...

Pizza Hut má zavřeno taky...

Pomůžete finančně rodině stižené požárem?

31. 3. 2020

čas čtení 4 minuty


Vážený pane Čulíku,

úvodem mého dopisu Vás srdečně zdravím a omlouvám se za to, že Vás obírám o Váš drahocenný čas, a na vysvětlenou musím přiznat, že kontakt na Vás jsem dostali od pravidelné čtenářky vašich Britských listů, napsali manželé Chramostovi z Prahy. 

Napíši Vám příběh rodiny, který se nedávno odehrál v obci Jiříkov u Rumburka na severu Čech, rodiny, která v jednom momentě přišla úplně o všechno a zůstala sama bez jakékoliv pomoci a finančních prostředků a právě na základě této události jsme se rozhodli Vás oslovit a požádat Vás takto o pomoc.

Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
28721