Čínský web: Rusko se rozpadá. Sousedé musejí být připraveni vzít si nazpět, co jim právem naleží

25. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Pekingský web Sohu tvrdí, že Rusko čelí některým z problémů, které trápily SSSR v roce 1991. Proto se prý rozpadne - a nastal čas, aby se jeho sousedé, včetně Číny, připravili k obsazení těch částí ruského území, které jim kdysi patřily.


Polský expert Kazimir Fritskevich, jehož čínské médium cituje, předpovídá, že se Rusko rozpadne na tucet malých státečků, z nichž některým se podaří udržet vzájemnou spolupráci, ale jiné se dostanou pod vliv nebo úplnou kontrolu sousedů.

Sohu uvádí, že velká část argumentace polského právníka je spíše založena na emocích, nicméně dnešní Rusko přece jen připomíná stará impéria čínské historie. A právě proto se opravdu může rozložit podobně jako SSSR.

Rusko se dnes vyznačuje zastaralým uvažováním svých lídrů, mocnou, ale neefektivní byrokracií, ekonomickými problémy a příliš silné ambici stát se hegemonem. Pro mnoho Rusů by bylo přínosem, kdyby se vymanili z pod kontroly centrální vlády, která masivně odvádí zdroje z regionů ve prospěch Moskvy, Petrohradu, zbrojení a zahraničních dobrodružství.

Čína, Evropa a USA si nepřejí, aby Rusko sílilo, ale ani nechtějí, aby se rozložilo. Podobně se chovaly i k SSSR před 35 lety. Jenže Rusko nemá šanci obnovit své někdejší postavení průmyslové velmoci - a z tohoto hlediska je jeho budoucí rozklad nevyhnutelný.

Podrobnosti v čínštině: ZDE

-2
Vytisknout
12564

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2020