Je 10 stupňů Celsia. Děti běhají bosy

29. 2. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Bohumil Kartous je v těchto dnech v uprchlickém táboře na řeckém ostrově Chios. V sobotu odtamtud píše:

Zatím ve zkratce: Tábor pro 1 000 lidí, v němž je jich přes 7 000. Žijí většinou v provizorních stanech, někteří spí v takových těch dětských stanech určených na letní zahradu. Z těch stanů vznikl regulérní slum, ovšem bez pevných stěn. 30 záchodů v dezolátním stavu. Voda jen ráno. Bez standardního přístupu k elektřině. Vaří na plechovkách, pod kterými topí dřevem. Spousta dětí, některé v deseti nad nulou bez bot.

Některým dětem je několik měsíců, těhotné ženy. Lékařskou pomoc zajišťují vesměs dobrovolníci.

Přístup k oficiálním informacím zprostředkovává info point, před nímž lidé čekají celou noc, aby se něco dozvěděli.

Za jakéhokoliv počasí, mezi odpadky.

Policie se k lidé chová jako k odsouzencům, zcela běžné je fyzické násilí a šikana.

V táboře dochází velmi často k otevřenému násilí i mezi jeho obyvateli. Není se příliš čemu divit, žijí v nesnesitelných podmínkách a skutečně velkém napětí, nejistotě, zoufalství.

Nikdo z lidí v táboře přesně neví, jak dlouho tam bude. Průměrně tam stráví zhruba rok.

Někteří lidé jsou tam ale i déle než dva.

* * *

V roce 2017 psal britský deník Independent: V táboře Chios je 3782 osob (to bylo tehdy, nynější počet je více než 7000 viz výše).  39 procent z nich zažilo na ostrově úmrtí, 87 procent z nich uvedlo, že byly svědky sebepoškozování či sebevraždy.  71 procent uprchlíků má od příchodu do tábora psychické problémy a jen 29 procent měl přístup k lékařské péči. 94 procent žen v táboře má psychické problémy.

* * *
Lidem na ostrově Chios pomáhá organizace My je v tom nenecháme. ZDE  se s nimi můžete spojit a pomoci.


* * *


Lidem v řeckých uprchlických táborech se snaží pomáhat i Eva Zahradničková. Zde je transparentní účet jejích aktivit, prosíme, přispějte: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156003295548078&set=p.10156003295548078&type=3&theater

***
Michaela Verde upozorňuje:  Každý měsíc vyjíždí kamion z Kladna s humanitární pomocí, která se dostane opravdu k lidem, které ji potřebují. V tuto chvíli organizuji pražskou sbírku. Takže kdo by chtěl přispět čímkoliv, ať se na mě obrátí. Další kamion vyjíždí 4.4. Facebooková stránka Michaely Verde ZDE

***


0
Vytisknout
10064

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2020