Kniha No Future představuje radikální plán s konzervativním scénářem

Věřím na radikalitu v čase otravy luxusem a impotence elit

7. 11. 2019 / Marek Beneš

čas čtení 2 minuty

Myšlenky v knize Boba Kartouse No Future jsou nepochybně v českém prostředí revoluční. Ve skutečnosti však jde o  konzervativní plán, ať už se týká pozornosti vůči nebezpečí vyplývajícího z nekontrolovatelného vlivu digitálního prostoru, důrazu na hodnoty nebo zdůraznění vlivu rodiny. To, že v Česku "umírněné není dost umírněné", je náš problém. Fascinuje mě, jak moc tato společnost upadla do letargie. Já to po třiceti letech nečekal. Jak se všichni bojí udělat jakýkoliv, ale jakýkoliv krok. Prostě nás ten blahobyt paralyzoval a zvýšil náš práh k ochotě riskovat. Avšak elita a oligarchové stále věří na "business as usual", všechno v normálu. Není. Nebude. Přiliš mnoho lidí, kteří tvoří společenskou elit, se příliš bojí. Všeho. 

Všímám si, že liberálové, pražští intelektuálové, jsou vlastně konzervativní. Jako malé děti se zase soustředí na to, co bylo před třiceti lety! 

Beznadějní jsou, narativ liberalismu z počátku 90. let je přece mrtev. Myšlenky té doby jsou mrtvé. Tehdy západ představovali pravicoví politici typu Reagana a Thatcherové, Rusko zkolabovalo, Čína byla ekonomicky a mocensky slabá.

S rokem 1989 nás toho už moc nespojuje. Přesto budeme muset přežít tu tsunami nostalgie, která přijde s výročím 17. listopadu. 

Jsem z "kavárny" velmi zklamán. To jsou vůdci? Ti liberálové? Jsou také bez plánu, jako ten Babiš, kteerého nesnášejí. Události se přes ně přeženou. Nejsou připraveni. Budou nakonec vládnout úplně noví, dnes neznámí lidé. 

A proč se to stane?

Život je hlavně dobrodružství. Život znamená něco dělat, něco prožít. Všichni jsme stále nuceni naše těla, naše mozky namáhat, abychom udrželi výkon, musíme stále něco dělat, abychom přežili tváří v tvář neúprosnému tlaku druhého zákona termodynamiky a časové šipce. "Bůh" má jediný plán: chce prožít všechny možnosti.

Proto čím dám více preferuji radikalismus, jelikož pouze změnou je život. Úder z vnějšku tuto zemičku rozhodí. A to je dobře. Už se na to těším. 

0
Vytisknout
8241

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2019