Albánie: Íránský vyslanec vypovězen kvůli "teroristické" kauze

21. 12. 2018

čas čtení 2 minuty
Íránský velvyslanec v Tiraně a další diplomat byli vypovězeni za "ohrožování bezpečnosti země," prohlašují státní představitelé.


Přesné důvody vypovězení nebyly uvedeny.

Nicméně američtí představitelé přivítali rozhodnutí a prohlásili, že vysílá jasný signál, že provádění "teroristických operací v Evropě je nepřijatelné.

Írán obvinil Izrael a USA z vyvíjení tlaku na Albánii a dodal, že dodržuje albánské zákony.

"Toto neospravedlnitelné chování albánské vlády... je zcela založeno na falešných a fabrikovaných zpravodajských informacích a je nepřijatelné a odsouzeníhodné," prohlásilo ministerstvo zahraničí v Teheránu.

Jméno velvyslance nebylo uvedeno, ale v médiích bylo široce informováno, že se jedná o Gulamhusajna Muhammadníju.

Albánské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že rozhodnutí o vypovězení dvou diplomatů bylo přijato spolu se "spojeneckými zeměmi", protože aktivity dvojice byly neslučitelné s jejím diplomatickým postavením.

Není jasné, kdy přesně byli oba diplomaté vypovězeni, ale AP bylo řečeno, že krok následoval po jednání s jinými státy včetně Izraele. Když se BBC dotázala na přesný důvod vyhoštění, ministerstvo odmítlo odpovídat.

Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea byli oba muži namočeni do přípravy "teroristických útoků".

Jedna nepotvrzená albánská zpráva tvrdí, že vyhoštění souvisí s rozhodnutím na poslední chvíli z bezpečnostních důvodů přesunout kvalifikační zápas ve fotbale s Izraelem v roce 2016 ze severoalbánské Škodry. V té době bylo v Albánii a Kosovu zadrženo 19 osob a podle policie došlo k nálezu výbušnin.

Další nepotvrzená zpráva spojuje krok s hrozbami exilové opoziční íránské skupině MEK, která podporuje svržení režimu islámské republiky. Nejméně 2 000 členů MEKu se v posledních letech přesunulo z Iráku do Albánie.

V říjnu se Írán zapletl do diplomatického sporu s Dánskem, které obvinilo jeho vládu z plánování vraždy íránského aktivisty na dánském území.

Údajný terč měl být vysoce postavený člen jiné militantní opoziční skupiny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6710

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2018