Lidé v autoritářském Maďarsku protestují. Co můžeme očekávat?

19. 12. 2018

čas čtení 2 minuty
Maďarsko se stalo příkladem demokracie na ústupu, napsala Erin Dunneová. Nedávné protesty nicméně ukázaly na fatální nedostatek politického modelu autoritáře Orbána, i když nesignalizují konec jeho moci.


Orbán pracoval na podkopání demokracie v Maďarsku. Strana Fidesz pod jeho vedením přepsala volební pravidla, zničila nezávislost soudů, změnila dříve nezávislá média ve státní propagandu a přinutila nezávislou univerzitu opustit zemi.

Tyto změny upevnily Orbánovu moc a takřka zcela znemožnily opozici převzetí vlády. I když Fidesz získal jen 50 % hlasů, připadly mu v letošních volbách 2/3 parlamentních křesel.

Ale zdánlivě neotřesitelná kontrola čelí nové zkoušce kvůli protestům v Budapešti v reakci na nový zákon schválený ve středu parlamentem. Zákon nazývaný kritiky "otrocký" umožňuje zaměstnavatelům požadovat 400 hodin přesčasů ročně - zhruba 8 hodin týdně - zatímco ruší platby za tuto dodatečnou práci až na tři roky.

Zákon měl napravit rostoucí problém izolacionistické země. Zatímco Orbán potlačuje přistěhovalectví, mladí lidé se snaží odjet za lepšími mzdami a svobodou jinam do EU. To znamená, že není dost lidí na práci. Místo aby řešil příčinu nedostatku pracovní síly, Orbán nutí lidi prostě pracovat víc. Nepřekvapí, že se zákon stal vysoce nepopulárním. "Měkký fašismus" maďarské vlády narazil na vážný problém.

Protestující, navzdory jejich síle a přesvědčení, dosud nejsou sjednoceni, dost početní nebo dobře zorganizovaní, aby pro vládu představovali existenciální hrozbu. Nicméně signalizují potenciál pro růst organizované opozice, poněvadž mohou vyvolat další demonstrace.

Protesty také ukázaly, že propagandistická mašinérie poslouží autoritářské vládě jen do určité míry, než musejí začít létat kulky a slzný plyn.

Nejhorším znamením pro Maďarsko je nicméně skutečnost, kterou měl zákon napravit: Nedostatek dělníků. Pro Orbána prosazujícího ultraprotipřistěhovaleckou platformu snadné řešení neexistuje. I když ustoupí od "otrockého zákona", aby uklidnil sílící nesouhlas, nenapraví to fundamentální chybu, která způsobila nedostatek pracovní síly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7331

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2018