Facebook dovolil Rusku, aby se zaměřilo na Afroameričany. NAACP vyzývá k jeho bojkotu

19. 12. 2018

čas čtení 2 minuty
V úterý Národní asociace pro rozvoj barevných lidí (NAACP) vyhlásila týdenní bojkot Facebooku v reakci na dvě zprávy Kongresu, které ilustrují, jak se ruští trollové na této platformě nejenže zaměřili na nebělochy, ale jednou ze svých hlavních priorit učinili podněcování rasového napětí, upozorňuje Ali Breland.


NAACP a další skupiny zaměřené na rasovou spravedlnost byly frustrovány selháním Facebooku ve věci rasismu na své platformě a neschopností zlepšit vnitřní diverzitu personálu. V reakci na v pondělí zveřejněné zprávy tvrdí, že společnost Facebook by měla být volána k odpovědnosti za to, že dovolila šíření rasově rozdělujících a rasistických komentářů.

Organizace také oznámila, že vrací nedávno obdržený dar od společnosti Facebook.

Další skupiny včetně Výboru právníků pro občanská práva podle zákona a Fond pro právní obranu NAACP vydaly prohlášení vyjadřující frustraci z Facebooku. Organizace Muslim Advocates zaslala Facebooku dopis podepsaný 31 občanskoprávními organizacemi, které odsoudily jeho praktiky.

Zprávy - jedna od výzkumníků v Oxfordu, druhá od firmy New Knowledge zabývající se kybernetickou bezpečností - byly obě zadány zpravodajským výborem Senátu a pracovaly s daty, která technologické společnosti předaly Kongresu. Detailně popisují, jak Facebook nezaregistroval pokusy o manipulaci sociálních médií prováděné Agenturou pro výzkum internetu, trollí farmou podporovanou Kremlem, které zaváděly a obtěžovaly uživatele z řad menšin a spustily kampaň na potlačení afroamerických hlasů.

Ruští trollové si vybírali černé uživatele častěji než jiné, tvrdí Renée Direstaová, spoluautorka zprávy společnosti New Knowledge. Ruští trollové podle ní "vybudovali vysoce propojený ekosystém - postrach černých médií."

Shireen Mitchellová, autorka říjnové zprávy s podobnými zjištěními, tvrdí, že data a vzorce za statusy ruských trollů ukazují unikátní zeměření na Afroameričany.

Podle ní a dalších zastánců občanských práv menšin to že Facebook pominul tento aspekt ruského zaměření je symptomem širších rasových nedostatků uvnitř této firmy.

Člen Sněmovny reprezentantů Cedric Richmond, předseda černého klubu v Kongresu, nespecifikoval, jaké akce hodlá podniknout v reakci na poslední zprávy. Jiní nicméně zvažují naapříklad kampaň za omezení investic z penzijních fondů do Facebooku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7337

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2018