Britské úřady netuší, kdo drony ochromil londýnské letiště Gatwick

23. 12. 2018

čas čtení 2 minuty

Dvě osoby, které byly podezřelé z vyslání dronu nad rozjezdovou dráhu londýnského letiště Gatwick, čímž bylo letiště vyřazeno z provozu na skoro celé tři dny, což vedlo k tomu, že na letišti uvízlo téměř 140 000 cestujících, byly propuštěny. S incidentem neměly nic společného a britské úřady nevědí, kdo způsobil tento incident a ochromil letiště. Tvrdí, že to nebyla žádná cizí mocnost, ani to nebyl teroristický útok.

Investigativní novinářka Carole Cadwallar má však jiný názor:


"Tisk předpokládal, že chaos na letišti Gatwick způsobil "idiot s dronem". A zjevně policie také. Ukazuje se, že pravda je daleko zlověstnější. Teď víme, že to byla složitá, sofistikovaná operace, která zlikvidovala jak britskou vojenskou, tak civilní obranu":

Vojenský odborník Nicholas Drummond:

Incident s dronem na letišti v Gatwicku vyvolává celou řadu otázek:



1. Víme už delší dobu, že drony jsou potenciální zbraní teroristů.
2. Víme také, že existují četné systémy, které je dokáží neutralizovat.
3. Tak proč letiště v Gatwicku žádný tento systém nezakoupilo?
4. Drony pro spotřebitele se většinou prodávají se softwarem, který zabraňuje, aby létaly v blízkosti letišť, avšak tato omezení lze lehce hackersky odstranit.
5. Nevíme, kdo zorganizoval incident v Gatwicku. Pravděpodobně to nebylo Rusko, ale lehce to mohlo být.
6. Tento útok byl nesmírně efektivní verzí hybridního válečného útoku. Maximální chaos způsobený na základě nulových nákladů.  
7. Mnoho potenciálních nepřátel si jistě zaznamenalo ten obrovský dopad.

Naopak, však: "Policie sdělila BBC, že nemohou vyloučit možnost, že se u letiště Gatwick žádný dron vůbec nevyskytl." - Žijeme skutečně už v blázinci?



0
Vytisknout
8292

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2018