Mezitím v Absurdistánu 70:

Stíhání za urážku národa, nové polské filmy a "Svět by byl daleko lepší, kdyby byli všichni jako Poláci"

22. 5. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
"Kdyby byli lidé z jiných zemí jako Poláci, svět by byl daleko lepší."


Zdá se, že je načase požádat pana šéfredaktora Čulíka, aby pro mě dal stranou trochu těch peněz, co dostává od Sorose (to mi píší někteří čtenáři, kteří mě o tom laskavě informují). Možná by pro mě mohl  otevřít účet na Kajmanských ostrovech, nebo někde tam, protože ty peníze budu potřebovat, až budu prchat z Evropy. Už to totiž přestává být vtip, psát humorné články o polské politice začíná být v dnešní době nebezpečné. Antoni Szpak, komik, je už za to právě vyšetřován. Ve svém článku se vyjádřil k účasti polského prezidenta na oslavách výročí ultrakatolického Radia Maryja těmito slovy: "Pro takovou oslavu by bylo záhodno políbit otce Rydzyka (majitele stanice) nejen na ruku. Jen v pitomé, zaostalé zemi může dojít k takovéto paranoii." Pár rozzuřených občanů ho udalo a jestli se prokuratura rozhodne proti němu zahájit  trestní stíhání, čelí trestu tříletého vězení za urážku národa...   Toto je sedmdesáté pokračování tohoto seriálu, takže já bych už teď pravděpodobně měl čelit životu v nějakém stranou Právo a spravedlnost provozovaném gulagu.

Ale vážně, mnoho lidí v Polsku si teď začíná opravdu dávat pozor na pusu.


Skupina mužů, kteří pravidelně protestují ve Vratislavi, zvou občany, aby se k nim na chvíli přidali. Fotografují, ale dávají si pozor, aby tváře protestujících nebyly viditelné. "Zatím se nic neděje, ale kdo ví, co přijde" - řekli mi, překvapeni, když jsem jim sdělil, že se nebojím ukázat svou tvář. Mí přátelé pravidelně vytváření politické memy, které mezi sebou sdílejí na zašifrovaném chatu, ale bojí se je zveřejnit otevřeně na sociálních sítích, protože by mohli být vystopováni jako jejich autoři.

Přítel, který provozuje server, na němž je můj blog, ho už dávno přesunul mimo polskou jurisdikci, "prostě pro jistotu". Mí přátelé, kteří jsou odborníky na IT, mě neustále varují, že je načase si svůj počítač a mobil zašifrovat. Stoupenci strany Právo a spravedlnost by se něčemu takovému smáli, a označili by mé přátele za paranoidní, anebo za oběť propagandy opozice. Avšak když člověk slyší poslankyni strany Právo a spravedlnost Joannu Lichockou, jak říká svým voličům:   "Naše ruce jsou svázány, protože žijeme v demokratické zemi. Vím, že by se vám tohle asi nelíbilo. Já bych taky chtěla mít možnost všechno zlikvidovat, poslat je do vězení, okamžitě udělat pořádek, a možná udělat Jarosława Kaczyńského jediným vládcem." Lichocká teď tvrdí, že jen vtipkovala. Ale když člověk čte o nové tzv. Soudní radě, která se snaží vynutit si "disciplínu" a podrobit straně Právo a spravedlnost soudce, tím, že je nutí nechat se vyslýchat výborem pro etiku  za svou "politickou činnost", anebo o plánech ozbrojit parlamentní stráže  a zdvojnásobit jejich počet, její vtipkování už tak legrační není.

Zejména když se dovídáme, že si polská policie vyměňuje profesní znalosti s běloruskou pořádkovou policií OMON.   Anebo když slyšíme, jak předseda Senátu vysvětluje (protizákonné) rozhodnutí uzavřít jeho budovu tím, že se prý demonstranti, rodiče invalidních dětí, kteří okupují chodby té budovy,  mohou stát epidemiologickou hrozbou veřejnosti.  Kdo ví, možná dalším krokem strany Právo a spravedlnost bude obvinit ty rodiče invalidních děti z terorismu (třeba se snaží proti poslancům použít nějaké biologické zbraně?) a začnou na ně střílet? Zatím jen zrušili každoroční zasedání Parlamentu mladých lidí a předseda parlamentu se zabarikádoval ve své pracovně.  Údajně se totiž stala neslýchaná věc -  někteří poslanci s ním chtěli mluvit!

Takže, kdo ví, paní poslankyně Lichocká možná jen žertovala, možná ne. Ale je to vůbec relevantní? Zdá se, že pro státní polskou televizi, ovládanou stranou PiS, neexistují žádné fake news. Dawid Wildstein, jeden z jejích redaktorů, kritizovaný za to, že sdílel údajný tweet od Lecha Wałęsy, který   Wałęsa vůbec nenapsal, reagoval na Twitteru: "Byl to falešný tweet? Možná. Ale Wałęsa to MOHL napsat, že? A i jestliže to nenapsal, tohle si myslí. A i jestliže tak nemyslí, mohl by si to myslet. Takže ten tweet falešný není."     Tenhle výrok pana redaktora je prý také vtip. Ale Wildstein to mohl myslet vážně, že ? Každý, kdo v poslední době viděl propagandu TVP, nebude mít problém s tím si myslet, že to mínil vážně...

Skutečným vtipem je ale vládní cirkus s prémiemi. Poté, co Beata Szydło tvrdila, že si je její ministři plně zasloužili, Jarosław Kaczyński nařídil, aby byly "vráceny". Dávám to slovo do uvozovek, protože daňovým poplatníkům ty prémie vráceny nebudou: ministři je měli předat církevní organizaci Caritas, takže je to jen další způsob jak pumpovat další peníze do církevních institucí, tentokrát alespoň charitativních. A ministři za to dostanou ještě určité daňové úlevy. Ale i tohle vypadá dost pochybně, protože média mají potíže se získáním potvrzení, že ministři skutečně své peníze předali charitativní organizaci. Údajně, když se zeptáte, jestli nelžou a jestli skutečně udělali, co slíbili, je to narušení jejich práva na soukromí... 

Mezitím odjel pan prezident Duda na polooficiální návštěvu do USA. Píšu "polooficiální", protože nikdo důležitý ho nechtěl oficiálně hostit: guvernér státu Illinois se s ním setkal na polském konzulátu, primátor Chicaga s ním mluvil v místním muzeu,   zatímco prezident Trump hostil v Bílém domě se všemi poctami prezidenta Uzbekistánu. Se vším respektem pro Uzbekistán, pokud věříme straně Právo a spravedlnost, vztahy mezi Polskem a USA jsou lepší než kdy předtím, a naše země jsou těsně spolupracujícími partnery, takže prezident takové důležité země jako Polsko by mohl být oficiálně přivítán někým trochu významnějším, než je primátor města Jersey, 84. největšího města v USA? Jestliže pocestuje prezident Duda do České republiky a tam ho přijme starosta Pelhřimova, bude to strana Právo a spravedlnost také oslavovat jako obrovský diplomatický úspěch?

Mezitím v Polsku došlo k určité události, která vyžadovala i přítomnost policie. Jak je typické pro proponenty konspiračních teorií, vyšetřování, které provádí strana Právo a spravedlnost ohledně katastrofy ve Smolensku, je většinou založena na hledání anomálií. Právě proto strana nařídila exhumaci všech obětí katastrofy. To stoprocentně přijali stoupenci strany Právo a spravedlnost, kteří často věří, že havárie letadla byl atentát, ale teď se exhumují i mrtvoly osob z druhé strany politického spektra, které také byly v havarovaném letadle. A zde se vyšetřovatelé střetli se zuřivým odporem od rodin obětí, jenže praxe z Běloruska už je přijata. Nejnovější exhumace chránilo množství regulérní i vojenské policie - novináři napočítali čtyři autobusy a více než 20 policejních vozidel,  aby nikdo nemohl vstoupit na hřbitov ani navštívit hrob svých příbuzných...

Už se sice ve Varšavě nekonají každoměsíční ceremonie připomínající havárii ve Smolensku, ale policie si nemůže stěžovat, že by neměla co na práci. Znovu dělají problémy fotbaloví chuligáni. Fanoušci klubu Lech Poznań nejprve přerušili jeden zápas, když zapálili svůj transparent,  na němž bylo napsáno "My nikdy nevyhoříme!" (ta ironie!) a pak musel být druhý zápas úplně zrušen   poté, co byl zapálen pyrotechnický materiál a chuligáni začali dělat nepokoje. Dokonce podpálili i jeden automobil.

Kryzstof Bosak, jeden z vedoucích aktivistů nacionalistů, vyvolal na internetu diskusi   poté, co se zeptal, zda je v pořádku, když ve Varšavě doručují lidé z Indie jídlo na kole. Diskuse se brzo přesunula k údajným případům, kdy imigranti údajně zapalují automobily - je to prý typické chování muslimů. Žiju ve skotském Glasgow už více než deset let, každý šestý občan je tu muslim a ještě jsem ani jednou neviděl, že by zapálili automobil. Čtu také o tom, že prý jsou západoevropská města mučena vyvoláváním modliteb z reproduktorů na věžích mešit, toto téma je všudypřítomné na pravicovém internetu v Polsku, ovšem naposledy, co jsem slyšel nějakého muezzina, to bylo v roce 2006, když jsem byl v Turecku. Mezitím v polském městě Chełm vyhrává kněz místního kostela mariánské písně z jeho věže čtyřikrát denně.  Nechápe, proč lidé nejsou nadšeni, že musejí slyšet písně typu, "Ó, Maria, vítáme tebe!" každý den v sedm hodin ráno - podle něho je to úplně normální a mnoho jiných kostelů v Polsku přece dělá totéž.

Jestliže se tedy nacionalisté bojí lidí, kteří údajně zapalují auta a hrají hudbu z reproduktorů na věžích náboženských budov, neměli by pohlížet trochu blíže domovu? Asi by na to odpověli, že to je přece něco úplně jiného, protože muslimové jsou plní nenávisti, zatímco Poláci jsou přátelští vůči všem. Ale byla by to pravda? Konala se soutěž pro školní děti o "prokletých vojácích" a mezi cenami byly brožury o historické opozici za komunistické éry. Děti v těch brožurách nalezly  hodně zajímavé, vložené, informace: útoky na Donalda Tuska a na Výbor na obranu demokracie. "Výbor na obranu demokracie - udavači, podvodníci, devianti, Občanská platforma - komunistický póvl a další příslušníci komunistického režimu: pro svůj jidášský groš si jeďte na Rudé náměstí do Moskvy"   - praví se v jedné z těch brožurek. Organizátoři na tom nevidí nic špatného, proč by se takové materiály přece nemohly dávat dětem - podle nich to byly prostě "jen reklamy na další materiál, vydávaný touto organizací".


Avšak alespoň budeme mít opravdu dobrý film, který bude Polsku dělat reklamu po celém světě. Možná jste slyšeli o tom, že populární krátké filmy, na hranici mezi sci-fi a polskými legendami, budou proměněny v celovečerní film  - určitě by byl dobrý nápad investovat do toho nějaké peníze, protože vzhledem k tomu, že projekt podporuje Tomasz Bagiński, který byl nominován na Oskara, je šance, aby to udělalo reklamu polské kultuře ve světě, stejně tak jako se to podařilo s vysoce úspěšnou počítačovou hrou  (Zaklínač 3: Divoký hon), že ano?

Ale nemějte starost, vláda strany Právo a spravedlnost má ještě lepší nápad: právě dala 4 miliony zlotých (24 milionů Kč) Macieji Pawlickému, producentu 44. nejhoršího filmu v historii IMDB   “Smoleńsk”. Upoutávka na tento film  je ZDE 

Pawlicki teď bude natáčet další film, o polských legiích v první světové válce - celkový rozpočet se odhaduje na 28 milionů zlotých (168 milionů Kč). Rozhodnuto o tom bylo proti názoru expertů z Polského filmového institutu: kromě chabého scénáře, zdůraznili, jsou odhadované náklady na film přehnané (zejména, pokud jde o platy) a Pawlicki by neměl dostat žádné další peníze, dokud nevyrovná dluhy za Smoleńsk. Jejich názory byly zaznamenány a pak jich 12 bylo vykopnuto. Podle časopisu "Fakt" je si nově jmenovaný šéf Polského filmového institutu vědom toho, že ten film bude absolutní úspěch: je přesvědčen, že tak drahý film prostě nemůže být špatný. 

No ale aspoň někdo zajišťuje, že vládní peníze nemohou být vyplýtvány nadarmo. Jeden lékárník v městě Lublin odmítl vydat určité léky poté, co zjistil, že lékařský předpis neodpovídá nejnovějším požadavkům z ministerstva zdravotnictví. Podle tohoto poždavku musí být minimální velikost lékařského předpisu 200 mm krát 90 mm, a tento předpis byl široký jen 87 milimetrů!!    Tomu říkám lékárnická přesnost!

Dalo by se říct, že když člověk dělá svou práci dobře, mohl by to být způsob jak učinit svět příjemnějším místem k životu. Ale on existuje jiný způsob. Jak informovalo Muzeum druhé světové války na Facebooku,   51 procent Poláků souhlasí, že svět by byl lepším místem k životu, kdyby byli lidé  z jiných zemí více jako Poláci. Takže, milí Češi, chcete udělat něco pro dobro světa? Snažte se být co nejpolštější. Naučte se trochu polsky, skočte do auta, jezděte s ním jako maniak... Možná je nejlepší vzít si příklad z nejpolštějších Poláků - z hrdých polských nacionalistů. Takže choďte do kostela, hlasujte pro pravici, chvalte Hitlera, nenáviďte muslimy a židy, pak si zakryjte trvář a zmlaťte pár mladých dívek, které náhodou podporují práva homosexuálů, a křičte při tom: "To máš za Polsko, ty blbá kurvo!"   Pokud to bude fungovat, pak by mělo být lehké udělat svět lepším místem.  

0
Vytisknout
11433

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2018