Je ruská armáda opravdu tak nebezpečná, jak se snaží předstírat?

21. 9. 2017

čas čtení 4 minuty

Ruské vojenské cvičení Zapad 2017 přešlo nyní do své druhé fáze, píše Mark Galeotti. Napodobuje širokospektrální obranu konvenčními jednotkami proti sofistikovanému nepříteli - zjevně NATO - na zemi, na moři a ve vzduchu. Navzdory přehnaným obavám, že cvičení bude záminkou pro možnou invazi, je jen tím, co se o něm dalo očekávat: autentickou prověrkou vojenských schopností Ruska, předvedením jeho pokročilých systémů, a politickým divadlem pro domácí i zahraniční potřebu. Jako obvykle, "domácí" vyhrávají, ale vede se ruské armádě opravdu tak dobře?



Zajímavé je, že cílem cvičení Zapad 2017 je donutit vnějšího agresora - agresora, který zahájil konflikt vyvoláním místních nepokojů - aby se stáhl. Potvrzuje to představu Ruska, ať je jakkoliv založená na vážném neporozumění světových událostí, že je zvnějšku ohrožené.

To vysvětluje Putinovu snahu vydávat víc, než Rusko potřebuje, na zbrojení. Avšak soustřeďování se na nákup nové výzbroje, což zřejmě odráží rozhodnutí podporovat ruský zbrojní průmysl, celkový dopad zkresluje.

Ruský rozpočet na obranu letos poklesl o 5 - 7 procent a v roce 2018 se má dál snížit. Je naprosto nemožné, aby Rusko splnilo svůj ambiciozní cíl zmodernizovat veškerou výzbroj armády, která přežívá ze sovětské éry, do roku 2020 (to by vyžadovalo každoroční zvýšení výdajů na obranu o 10 procent). Už tak byla celá řada modernizačních projektů odložena nebo snížena.

Pokud má být zachována modernizace vojenské technologie, budou muset škrty disproporčně postihnout výcvik, údržbu a plat a podmínky pro vojáky. S novými technologiemi budou technické schopnosti ruských vojáků zatíženy více než kdy předtím. Polovina vojáků ruské armády jsou stále ještě vojáci základní služby, chodí do armády na rok, a proto břemeno zvládání technologie bude muset padnout především na profesionální vojáky. Pokud se zhorší platy a pracovní podmínky, bude obtížné získávat a udržovat kvalifikovaný personál.

Problém je také s vývozem zbraní do zahraničí. Cvičení jako Zapad 2017 stejně jako pokračující operace v Sýrii jsou reklamou pro ruskou vojenskou technologii. Letadla, jako Suchoi Su-35 a Su-30M, používaná v Sýrii, se například prodávají dobře. Problémem je, že modernizace samotných ruských jednotek je až na druhém místě po prodeji vojenské technologie do zahraničí.

17 let pozornosti věnované ruské armádě přineslo jistě výsledky. Ruská armáda je nyní lépe vybavena než kdy předtím, je také lépe vycvičena a má lepší disciplínu. Dny, kdy byla ruská armáda proslulá především alkoholismem, šikanou a rozkrádáním a korupcí, už jsou pryč.  Přesto je však ruská armáda jen regionální silou, schopnou bojovat v krátkých, intenzivních válkách, jaké modeluje Zapad 2017 a také v omezených vojenských akcích v zahraničí jako dnes v Sýrii. To umožňuje ruské armádě efektivně zastrašovat sousední státy, které nejsou součástí NATO, jak to zažívají Ukrajina a Gruzie. Umožňuje to také Putinovi tvrdit, že je Rusko "velmocí" a protiváhou "americké hegemonii".

Avšak do jaké míry je to jen dobře zvládané bluffování? Panika, kterou cvičení Zapad 2017 vyvolalo v některých zemích, které jej považovaly za přípravu na invazi do Polska, do pobaltských zemí, do Běloruska či na Ukrajinu, je částečně důsledkem špatné západní analýzy a částečně důsledkem chytré Putinovy politiky. Vytváří to dojem, že je Rusko světovou vojenskou velmocí. Putin, jehož geopolitická strategie je založena na myšlenkové manipulaci a na zastrašování, může být spokojen.

Cvičení Zapad 2017 tedy ukazuje, že motivací ruské zahraniční politiky je strach o existenci, který Rusko motivuje k tomu, aby provádělo svou nynější kampaň agresivní subverze. Cvičení Zapad 2017 také ukazuje modernizaci ruské armády i to, do jaké míry Putin závisí na přehánění, aby tak doplnil to, co chybí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


1
Vytisknout
14862

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2017