Drsný blábol plný strachu: Trumpův projev v OSN porušil všechny prezidentské normy

20. 9. 2017

čas čtení 3 minuty


Trumpův projev v OSN patřil k jeho nejponurejším, píší Financial Times:


Existují precedenty pro takové zuřivé hrozby, ale v OSN je nikdy nepronášeli američtí prezident, píše Julian Border. Zuřili tam Nikita Chruščov, Fidel Castro či Hugo Chavez.

Nebylo pochyb, že Trump nemluví k přítomnému publiku zahraničních politiků, že hledí mimo kamenné tváře v sále - kde pauzy, které dělal pro potlesk, který nepřišel, vyvolal nervózni ticho - k svým stoupencům mezi americkými občany.



Trump se ani jednou nezmínil o globálním oteplování, které je v OSN považováno za největší hrozbu planetě, avšak které Trumpovi stoupenci považují za nesmysl, šířený "liberály". Je to názor, který Trump už léta podporuje.

I tento Trumpův projev obsahoval četné temné stránky, jako když při své inauguraci v lednu 2017 hovořil o "masakrování Američanů" a v Polsku v červenci o "ohrožené západní civilizaci".

Všechny tyto tři projevy zneužívaly strachu jako hlavního svého nástroje. Všechny nesly bojovné charakteristické rysy Trumpova hlavního pisatele jeho projevů, Stephena Millera, nativistického žáka Steva Bannona, bývalého Trumpova hlavního stratéga, který odešel z Bílého domu, ale zjevně jeho velký vliv na Trumpa stále trvá.

Trump nabídl světu černobílý výběr mezi "většinou slušných států" a "několika málo zločinnými", avšak jeho jazyk byl nesmírně agresivní. Dosud snad nikdo na Valném shromáždění OSN jinému státu nevyhrožoval "totálním zničením". Trump ani nesměřoval své hrozby vůči severokorejskému režimu, dal najeho že chce zničit celou zemi, včetně jejích obyvatel.

Trump vydal své agresivní varování jen pár minut poté, co generální tajemník OSN Antónie Guterres požadoval klidnější rétoriku. "Zuřivé řeči mohou vést k osudným nedorozuměním," řekl Guterres ve svém prvním projevu na Valném shromáždění OSN. Bylo jasné, komu jsou tyto výroky určeny.

Kromě Íránu zaútočil Trump také na Venezuelu. Nepokusil se ale o Venezuele zmínit v souvislosti se zmínkami o dalších autokratických režimech, které Trump podporuje.

Nezmínil se o Saúdské Arábii, ani o Rusku, i když na začátku projevu byla zmínka o podpoře pro suverenitu Ukrajiny.

Trump ani nevysvětlil, jak jeho útoky na "zločinecké státy" jdou dohromady s hlavním tématem první části jeho projevu, v němž Trump prosazoval absolutní nezávislost každého národního státu. Trump zdůraznil, že podle něho má každý stát právo na své vlastní "hodnoty" a "kulturu", do níž jiné státy nesmějí zasahovat. OSN má být fórem pro spolupráci mezi silnými a nezávislými státy, nemá se snažit vnucovat jim "světové hodnoty" a "světovou vládu".

Trump a jeho vláda často používají tyto myšlenky k ospravedlnění absence kritiky Saúdské Arábie, Ruska a dalších zemí za jejich děsivé porušování lidských práv.

Svým úterním projevem však Trump roztrhal i tuto svou vlastní doktrínu, určil, koho považuje za své nepřátele, vyjádřil hrůzu nad jejich zacházením s jejich občany a vyhrožoval jim zásahem až do jejich úplného zničení.

To, co zůstalo, když odezněl v sále OSN nevýrazný potlesk, byl pocit chaosu, nekohorence a svévolné hrozby visící ve vzduchu.

Kompletní článek v angličtině ZDE

1
Vytisknout
11809

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2017