Británie podporuje začlenění Islandu do evropské energetické sítě

12. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Islandské sopky budou zřejmě zanedlouho dodávat levnou ekologickou elektřinu do britské a evropské elektrické sítě. Plánuje se vybudovat dálkový systém vysokonapěťových kabelů, umístěných na mořském dně.

Britský ministr energetiky Charles Hendry bude v květnu jednat na Islandu o přípojení Islandu k evropské energetické síti, aby mohl Island do ní přispívat svými hojnými zdroji geotermální energie. Kabel by musel být 1000 - 1500 km dlouhý a byl by to nejdelší vysokonapěťový energetický kabel na světě.

Podle plánů, které podporuje britský konzervativní premiér David Cameron, by byly islandské energetické zdroje připojeny prostřednictvím podmořských kabelů k evropské energetické supersíti. Ta by byla napájena elektřinou vzniklou z větrné energie a ze síly mořských vln v severní Evropě a ze solárních projektů v jižní Evropě a v severní Africe. Cílem má být dodávat ekologicky čistou energii ve snaze splnit cíle snížení emisí skleníkových plynů a omezit závislost na fosilních palivech.

V současnosti už existují dva mezinárodní podmořské vysokonapětové kabely, mezi Británií a Francií a mezi Británii a Holandském, a devět dalších se staví, plánuje anebo připravuje. Příští kabel má být zprovozněn na podzim r. 2012 mezi Irskou republikou a Walesem. Bude to znamenat, že ekologická elektrická energie z větrného atlantického pobřeží Irska bude k dispozici britským domácnostem.

Podmořské kabely lze položit velmi rychle - až 30 km denně - ale jde o podstatné inženýrské projekty, neboť každý kilometr kabelu obsahuje 800 tun mědi. Nejnáročnější na čas je vyjednávání mezinárodních dohod a příprava pobřežní infrastruktury a stožárů na přepravu velkého množství elektrické energie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6650

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2012