Palestina: Extremisté odmítají mír

10. 7. 2024

čas čtení 1 minuta
Základní otázkou zůstává: Jaké jsou cíle Hamásu? Korespondence mezi vůdcem frakce v Gaze Jahjou Sinvárem a vůdci politického křídla skupiny se sídlem v Kataru naznačuje, že skupina zůstává odhodlána pokračovat v boji. Podle zprávy zveřejněné v The Wall Street Journal je Sinvár se současnou situací spokojen, zejména proto, že pokračující propalestinské demonstrace nadále vyvíjejí tlak na izraelské vedení, aby ukončilo vojenské operace.

Jak uvedla CNN, americké zpravodajské agentury se shodují, že vedení Hamásu v Gaze je i nadále přesvědčeno, že čas pracuje ve prospěch extremistické skupiny – že s přibývajícími palestinskými oběťmi mezinárodní postavení Izraele slábne. Pokud by se Hamásu podařilo přežít, byť jen částečně, mohl by tvrdit, že válku vyhrál.

Přímočarý závěr je zřejmý: Palestinští fundamentalisté dnes buď nemají o žádnou dohodu vůbec zájem, nebo je zajímá pouze taková, která zahrnuje úplné zastavení nepřátelských akcí, čímž by v podstatě uznala Hamás za suveréna v pásmu Gazy. Aby si však udrželi své postavení na Západě jako životaschopný vyjednávací partner, pokračují ve vytváření iluze připravenosti ke kompromisu tím, že předkládají řadu absurdních a nesplnitelných požadavků.

Pokud jde o Bílý dům, nezdá se, že by se nechal oklamat. Pokud Hamás sabotuje jakoukoli dohodu, Izrael bude mít americkou podporu pro obnovení vojenských operací. Washington však dosud nestanovil jasná kritéria pro určení okolností, za kterých by byl ochoten prohlásit, že rozhovory s teroristy se staly marnými.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1901

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2024