Mezitím v Absurdistánu 229. Korupce v Ústavním soudu, strana PiS rozdává peníze svým stoupencům, polská vláda kritizuje Spojené státy

23. 3. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Foto: Zátarasy na polsko-běloruské hranici

V posledních týdnech jsme se trochu odchýlili od našeho typického směru a prozkoumali polský hudební trh, abychom pak byli šokováni mírou zlotřilosti, kterou reprezentují média a příznivci vládnoucí strany a která vedla k úmrtí mladého chlapce. Ale co se vlastně v "běžných věcech Absurdistánu" v poslední době dělo?

Procházím si všechny záložky, o kterých jsem chtěl napsat, a vidím, že většina z toho jsou jen běžné věci PiS. Jako třeba to, že vláda opět ustoupila myslivecké lobby a zrušila změny zákona, podle kterých by se museli podrobovat pravidelným lékařským prohlídkám (více o tom v kapitole 226), což znamená, že jakmile myslivec získá zbrojní průkaz, už nikdy nebude muset být kontrolován. 

 
Máme tu příběh světoznámé porcelánky ve Wałbrzychu, která byla po téměř 200 letech na trhu dohnána k bankrotu poté, co státní energetická společnost požadovala, aby nové vyúčtování za energie (s cenami několikanásobně vyššími než dříve) bylo zaplaceno v plné výši na celý rok dopředu. 

Příběh zaměstnance státní televize TVP (stále si říkají "novináři"), který lhal a vydával se za advokáta jedné ze stran soudního sporu, aby nezákonně získal informace, byl před měsícem velkou zprávou, ale dnes se zdá být opravdu bezútěšný, když ho srovnáme se skutečnými darebáctvími, o kterých víme, že jsou jich schopni.

Největšími lumpárnami však nejsou zaměstnanci televize TVP. Tomasze Sakiewicze, redaktora jednoho  soukromého propagandistického média strany PiS, velmi rozhořčil  poslanec, který protestoval proti tomu, aby orgán televizního ombudsmana potrestal televizi TVN za to, že odhalila lži a přehmaty politika PiS Antoniho Macierewicze týkající se letecké katastrofy ve Smoleńsku. Byl tak rozhořčen, že mu zavolal, aby "zkontroloval, zda je to skutečně muž", a sešel se s ním venku, aby se pohádali. Co bylo tak pobuřující? Že ho opoziční poslanec označil (nutno dodat, že zcela oprávněně) za "režimního novináře". Stojí za zmínku, že sám byl žalován televizí TVN za pomluvu poté, co ji označil za "Putinovu televizi", takže Sakiewicz zřejmě rád pomlouvá jiné. Asi je to v této formaci prostě standard, protože jeden z poslanců PiS naopak v pořadu řekl levicovému poslanci, že "levičáky by měli odvézt v trakaři plném hnoje", a pak mu řekl, aby "držel hubu". Ale na to už jsme si zvykli. 

Stejně jako jsme si zvykli na morální standard PiS. Naprosto nikoho nepřekvapilo obvinění listu Gazeta Wyborcza, který získal nahrávku, z níž vyplývá, že Stanisław Piotrowicz, dříve komunistický prokurátor pronásledující v 80. letech opoziční aktivisty a nyní hlavní právní expert PiS, z velké části zodpovědný za demontáž polské justice a oceněný za svou servilitu funkcí soudce v PiS ovládaném Ústavním tribunálu, se snažil přimět ostatní soudce, aby "pomohli" jeho dceři složit právnické zkoušky, aby se mohla stát prokurátorkou. Měla nechat v testu prázdné odpovědi a oni měli při kontrole výsledků kandidátů doplnit správné odpovědi za ni. A to vyšlo najevo poté, co její "úžasně rychlou" kariéru už mnozí považovali za do očí bijící případ nepotismu. 

Trochu překvapivou zprávou bylo, že jeden katolický kněz a ředitel katolické školy byl odsouzen ke skutečnému trestu odnětí svobody (1,5 roku) za držení dětské pornografie. Vůbec nikoho však nepřekvapí, že ředitel Tatranského národního parku souhlasil  výstavbou další sjezdovky, která má vzniknout v chráněném území. Tentokrát to bude na svazích hory Nosál, známé jako hnízdiště sokolů a noclehárna tatranských medvědů. Tvrdí, že sjezdovku budou využívat k tréninku polští olympionici a vrcholoví sportovci, ale už dříve vyšlo najevo, že bude přístupná i veřejnosti, a to každý den mezi polednem a 19. hodinou... 

PiS zasahuje proti dopadu na životní prostředí  tam, kde mohou být nové zelené technologie sabotovány kvůli ochraně polského uhlí. Snaží se změnit už tak drakonický zákon proti větrným turbínám a rozšířit ochranná pásma kolem nových turbín z 500 m na 700 m - což znamená, že je nebudete moci postavit, pokud nenajdete prostor, kde v okruhu 700 m v jakémkoli směru není jediný dům, což dále sníží dostupné lokality pro takové investice o 48 %. 

Skandál s rozdáváním peněz pro příznivce PiS je čím dál větší. Zdá se, že každý druhý ministr přesměrovává veřejné peníze do nadací a nevládních organizací, které vedou (nebo nedávno založili pouze za účelem vysávání veřejných peněz) přátelé a stoupenci PiS. Všude je to čím dál zjevnější - zatímco se změnou vlády byla při financování patrná zaujatost, nedávný obrat ve vládních dotacích pro kulturní periodika skončil tím, že peníze od ministerstva dostávají prakticky jen krajně pravicové a církevní publikace. A pak samozřejmě jako obvykle přátelé PiS dostávají útulná místa ve státních podnicích. 

Vzpomínáte si na tu budoucí nevěstu, která byla požádána o ruku v dole, o které jsme psali v kapitole 226? Dostala útulnou práci v konsorciu na těžbu mědi, kde - přestože nemá potřebnou kvalifikaci a praxi - vydělává 20 000 až 30 000 zlotých měsíčně  (120 000 až 180 000 Kč). Někteří stoupenci strany PiS jsou také exportováni do bezpečí: muž, který se podílel na nechvalně proslulém nákupu neexistujících respirátorů od pochybného překupníka zbraní během pandemie covidu (což stálo vládu miliony), nyní sedí v představenstvu Orlenem ovládané české ropné společnosti Unipetrol. Ale někdy toho může být prostě příliš. Poté, co krajně pravicoví aktivisté, kteří stojí za každoročním "pochodem nezávislosti" ve Varšavě, dostali tučné vládní granty, začali se hádat mezi sebou a zdá se, že se jejich hnutí nyní rozpadá. 

Překvapivě se objevil i skandál s penězi na druhé straně, když vyšlo najevo, že Radek Sikorski, bývalý ministr zahraničí a obrany a dnes europoslanec za opoziční Občanskou platformu, dostával tučné částky za svou poradenskou činnost od Spojených arabských emirátů, což sice formálně není nezákonné, ale dostává se to do šedé zóny - viděl jsem, jak někteří komentátoři poukazují na to, že jeho hlasování v zahraničním výboru vypadá překvapivě proarabsky -  na někoho, kdo se chlubí tím, že je ochráncem demokracie a lidských práv... 

Kde o dvojím metru není pochyb, je u  Orlenu, který stále kupoval ropu od Ruska a hodlal tak činit i v roce 2023.  Takže v podstatě "výjimečné finanční schopnosti" Daniela Obajtka spočívaly jen v tom, že prostě nakoupil ropu za zvýhodněnou cenu od válečného zločince a pak ji prodal Polsku za cenu jen o málo nižší než v okolních zemích, aby se PiS mohla chlubit tím, že Poláci platí nejnižší ceny za pohonné hmoty, a přitom si firma do kapsy strčila rekordní zisky. 

Když nás Rusové konečně odřízli od své ropy, my jsme zase zavřeli hranice s Běloruskem. Vládní ministři se na svém twitteru chlubí stavbou protitankových zábran na místech bývalých hraničních přechodů (takže už se nestačí na hranicích modlit se růžence, jako tomu bylo v roce 2017?) Líčí to jako silnou vládní reakci na to, že běloruský režim odsoudil polsko-běloruského novináře a disidenta na 8 let do trestanecké kolonie. Někteří jiní však naznačují, že uzavření všech hraničních přechodů kromě jednoho může mít jiný důvod: prý byla odhalena významná korupční síť a zatím byla zatčena nejméně desítka pohraničníků. 

A zatýkání bude přibývat - když ne za této vlády, tak určitě po změně moci. S přicházejícím jarem jsou pravidelně nalézána těla několika uprchlíků, které polské pohraniční síly ilegálně vyhnaly do odlehlých lesů, nebo se před nimi uprchlíci jen snažili v tomto velmi nepřátelském prostředí ukrýt. Tato tzv. odsunutí byla již v asi desítce samostatných soudních případů shledána nezákonnými a první uprchlíci - tři muži z Afghánistánu, kteří se stali obětí těchto nezákonných aktivit - již žalují polský stát o odškodnění za utrpení, kterému byli vystaveni (samozřejmě jsou již v bezpečí v jiné zemi EU, jinak by byli pravděpodobně jen zadrženi a opět vyhozeni do lesa). Každý z nich požaduje 80 000 zlotých (480 000 Kč). 

A soudy jsou zatím ještě do značné míry nezávislé, takže rozsudky obvykle nejsou ve prospěch strany PiS (i když i takové rozsudky jsou stále častější, jako nedávný rozsudek, který uznal vinnou aktivistku za potrat, která se podělila o vlastní pilulky s jinou ženou v nouzi, i když k potratu vlastně nikdy nedošlo, protože balíček se dostal do rukou násilnického partnera ženy). Rozsudek vynesl soudce, který byl pro stranu PiS a který byl povýšen ve stejný den). Naštěstí stále existují evropské soudy - jeden z nich například konstatoval, že není v pořádku, že občané nemají možnost vyjadřovat se k plánům Státních lesů na kácení lesů (což začíná být problém, protože Státní lesy jsou svéráznou institucí, která má v Polsku chránit les, ale de facto funguje jako soukromá firma, která vydělává na kácení i starých lesů v oblastech, o kterých skuteční ekologičtí aktivisté už léta volají, že by měly být chráněny - jako je okraj Bělověžského národního parku nebo místo budoucího (doufejme) Turnického národního parku - který stále nebyl založen, přestože po tom odborníci volají přinejmenším od konce 80. let). Toto rozhodnutí znamená, že veřejné projednávání snad už nebude jen maketovou formalitou. 

Dalším případem, který je třeba sledovat, je případ gynekologické ordinace ze Štětína, do níž vtrhli agenti Ústředního protikorupčního úřadu (pokud se divíte, proč protikorupční orgán vyšetřuje potraty, stačí vědět, že tato služba je de facto soukromou policií PiS) a zabavili veškerou dokumentaci sahající až do roku 1996. Zřejmě loví něco, za co by mohli lékařku potrestat, protože zatímco ona tvrdí, že v Polsku nedělá nic nezákonného, má další praxi hned za hranicemi v Německu, kde provádí potraty polským pacientkám v souladu s německými zákony. Zabavení veškeré zdravotnické dokumentace je zřejmě narušením soukromí jejích pacientek, takže ty nyní budou žalovat i vládu. 

Další zemí, která možná brzy začne poskytovat potraty polským ženám, je Finsko. Levicový poslanec Robert Biedroń se tam vydal se svou partnerkou a premiérka Sanna Marin ho ujistila, že pokud se její strana udrží u moci i po nadcházejících volbách, Finsko bude potraty polským ženám v nouzi poskytovat. To komentoval šéfredaktor polského rozhlasu, který to napsal na Twitteru: "Lidi, kdybych byl na vašem místě, snažil bych se takové atraktivní ženy přesvědčit, aby se rozmnožovaly, a ne aby šly na potrat". Protože to je zřejmě první věc, která bohabojného katolíka napadne (jak je zřejmé z jeho dalších tweetů): "Sanna Marin je sexy, měl bys ji ošukat!". Nemluvě o tom, že redaktor veřejnoprávního rozhlasu by měl vědět, že Robert Biedroń, jeden z nejvýznamnějších levicových politiků v Polsku, je otevřený gay... 

Ale možná byl jen příliš vystresovaný. Katolíci to mají v Polsku těžké. Poté, co stanice TVN zveřejnila další dokument, který přináší ještě více důkazů o tom, že papež Jan Pavel II. kryl pedofilní skandály, byl na ministerstvo předvolán americký velvyslanec, aby podal vysvětlení (protože TVN vlastní nějaká americká společnost). Idioti z PiS si zjevně myslí, že v jiných zemích může vláda také říkat médiím, co mají říkat. V oficiálním prohlášení ministerstva jsme se mohli dočíst, že americké kroky se rovnají hybridní válce proti Polsku. Přibližně ve stejnou dobu vyšla nová kniha na nějaké téma, takže PiS se úplně utrhla ze řetězu a rozhodla se, že Poláci určitě ještě nemají papeže dost, a tak se rozhodla vysílat papežova kázání každý den v hlavním vysílacím čase, ve 20:00 hodin. A tak jim to šlo pěkně od ruky, přitom dostali nečekanou ránu do zad od současného papeže, který na dotaz ohledně této záležitosti v podstatě řekl: "Samozřejmě, že Jan Pavel II. ty skandály zametl pod koberec, tehdy to bylo normální!". Pokud jste ještě měli pochybnosti o tom, že papež František je vatnik a ruský agent, tak tady máte. Zajímalo by mě, jestli bude papežský nuncius také předvolán na ministerstvo, aby vysvětlil účast SVÉHO ŠÉFA v hybridní válce proti Polsku?

1
Vytisknout
5061

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2023