Ukrajina zveřejnila video, na kterém je vidět, jak ruští vojáci bijí vlastního zraněného důstojníka

8. 2. 2023

čas čtení 5 minut
 
Jde o záběry, o nichž se předpokládá, že ukazují bojovníky skupiny Wagner, jak bijí velitele něčím, co vypadá jako lopaty


Ukrajina zveřejnila záběry, na nichž se zdá, že vojáci skupiny Wagner bijí svého velitele


Ukrajina zveřejnila mimořádný videozáznam, který zřejmě ukazuje ruské bojovníky, jak odvádějí svého těžce zraněného velitele z bojiště a poté ho surově bijí něčím, co vypadá jako lopaty.

Incident zachytil ukrajinský dron poblíž východního města Bachmut, kde již několik měsíců zuří intenzivní boje. Čtyři vojáci z ruské žoldnéřské skupiny Wagner nesou svého kolegu krajinou zničených domů a drží ho za ruce a nohy.



Poté ho odhodili vedle stodoly. Na druhém videu je vidět, jak ho tři muži opakovaně bijí lopatami. Osud zraněného velitele je nejasný. Tato epizoda však zapadá do častých zpráv o nízké morálce ruských žoldnéřských jednotek.

Ukrajinští vojáci bojující v Bachmutu a jeho okolí popisují, jak Wagnerovy jednotky útočí ve vlnách. Údajně jim vyhrožují popravou, pokud nepostoupí, a ve velkém počtu je kosí a jejich mrtvoly zahazují na frontové linie.

Záběry natočila počátkem tohoto týdne dronová jednotka ze speciální čety Seneka. V pondělí byl zveřejněn na ukrajinských sociálních sítích.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém nočním projevu uvedl, že ukrajinské jednotky odrážejí opakované ruské pokusy obklíčit Bachmut a prolomit jeho obranu.

"Odrážíme je. Jsem vděčný každému bojovníkovi, který svou houževnatostí zajišťuje protiakci," prohlásil. Zelenskij uvedl, že na pondělní schůzce se svým armádním štábem projednal "klíčovou otázku" zásobování municí.

O víkendu zdroje ze Zelenského vlastní strany Služebník lidu naznačily, že ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov bude přesunut ze své funkce. Stalo se tak po korupčním skandálu, kdy ministerstvo platilo za zásobování frontových jednotek dvoj- až trojnásobek ceny potravin v supermarketu.

V úterý se zdálo, že Reznikov zůstává na svém místě. Ukrajinská rada pro národní bezpečnost a obranu, poslanci a někteří západní spojenci tvrdili, že na jeho odvolání není vhodná doba před očekávanou ruskou protiofenzívou. Není jisté, jak dlouho by Reznikov mohl ve funkci zůstat.

Reznikov na Twitteru uvedl, že "drží linii". Dodal: "Děkuji všem za podporu i konstruktivní kritiku. Vyvozujeme z ní závěry. Pokračujeme v reformách. Dokonce i během války."

Podle Centra pro obranné strategie, kyjevského think tanku, ruské vojenské velení nedávno změnilo svou taktiku v Bachmutu. Vojáci nyní podnikají nepřetržité a průběžné útoky, které někdy trvají "10 hodin", uvedlo.

Wagnerovy oddíly se spolu s vojáky ze 106. ruské výsadkové divize snažily útočit na ukrajinské pozice na severním předměstí. Na východě města probíhaly těžké boje. Na jihu se ruským silám podařilo po překvapivém útoku postoupit o 500 metrů, uvedl think tank.

Udržení Ukrajiny v Bachmutu se zdá být stále nejistější. Většina analýz se domnívá, že ukrajinské jednotky budou nuceny ustoupit, pokud se ruské jednotky zmocní dálnice T0504 - klíčové zásobovací trasy - nebo prorazí k Berchovské nádrži.

Město má malý strategický význam, ale obrovskou symbolickou hodnotu před prvním výročím 24. února, kdy Vladimir Putin v plném rozsahu provedl invazi do země. Ukrajina masivně opevnila nedaleká města Slovjansk a Kramatorsk, kde je soustředěna většina jejích východních sil.

Loni na podzim Ukrajina zahájila dvě velkolepé protiofenzívy. Získala zpět téměř celou Charkovskou oblast na severovýchodě země a regionální hlavní město Cherson na jihu a okolní území na pravém břehu řeky Dněpr.

Od té doby však Rusko znovu získalo iniciativu. Pomalu, ale vytrvale postupuje směrem k Putinovu cíli "osvobodit" Donbas. To znamená získat kontrolu nad celou Doněckou oblastí a posledními zbývajícími ohnisky Luhanské oblasti, které jsou stále v ukrajinských rukou.

Šéf skupiny Wagner Jevgenij Prigožin osobně vedl kampaň, jejímž cílem bylo rekrutovat zločince z ruských věznic pro boj na východní frontě. Připsal si zásluhy za ruské taktické úspěchy v regionu, včetně dobytí ukrajinského města Soledar, ležícího bezprostředně severovýchodně od Bachmutu, minulý měsíc.

Druhé turné po věznicích, jehož cílem bylo získat další vojáky, bylo méně úspěšné, protože do Ruska pronikly zprávy o krutých ztrátách na Ukrajině. Ukrajinský parlament a USA označily Wagnera za mezinárodní zločineckou organizaci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4141

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2023