Británie: I princ Charles je zhnusen Johnsonovým rozhodnutím deportovat žadatele o azyl do Rwandy

11. 6. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
Vážně oslabený a ohrožený britský "premiér" Boris Johnson, od něhož tento týden hlasováním v Dolní sněmovně požadovalo 41 procent konzervativních poslanců, aby odstoupil (když se pominou poslanci, kteří jsou v Johnsonových placených vládních místech, bylo to 75 procent konzervativních poslanců) se snaží udržet ve funkci tím, že prosazuje co nejpopulističtější politickou strategii, aby se jí zavděčil ultrapravicovému křídlu v Konzervativní straně, které tam má od jeho nástupu k moci vrch.

Johnson si záměrně najmenoval do své vládu co nejnekompetentnější jedince, aby ho nemohli zastínit. Tito podivíni jsou ve vládních funkcích jen proto, protože Johnsonovi vyjadřují co nejsilnější loajalitu. Velmi to připomíná poslední léta komunistického režimu ve východní Evropě, kdy tam byli ve vládních funkcích také neumětelové jen proto, že se loajálně přidržovali oficiální ideologie.

Jednou z nejhroznějších Johnsonových ministrů je tzv. "ministryně vnitra" Priti Patel, neuvěřitelně hloupá a zlá osoba. Ta si vymyslela, s Johnsonovým souhlasem, že uprchlíky, žadatele o azyl, kteří do Británie připlouvají na vratkých člunech přes kanál La Manche, drtivou většinou oběti válek, násilí a pronásledování, bude deportovat do Rwandy. Rwanda ovšem není demokracie a zvlášť ohroženi tam jsou příslušníci LGBT komunity, protože homosexualita je ve Rwandě zakázána.


Deportační lety žadatelů do Rwandy mají být zahájeny v úterý poté, co britský Vysoký soud odmítl havarijní blokaci těchto letů. Odvolání se má však konat ještě v pondělí, takže dosud není jasné, zda ty lety budou realizovány.

Uprchlíci, kteří mají být do Rwandy deportováni, se v Británii pokoušejí o sebevraždu.

Medvídek pro děti Paddington deportován do Rwandy:

Britské ministerstvo vnitra uprchlíkům, určeným k deportaci do Rwandy lhalo, že s jejich deportací souhlasí UNHCR, Výbor OSN pro uprchlíky. Během soudního řízení v Londýně UNHRC svědčil, že to není pravda a že rozhodnutí britské vlády deportovat uprchlíky do Rwandy je porušením mezinárodního práva. 

Británie neumožňuje uprchlíkům z žádných zemí, aby žádali o azyl v této zemi legální cestou.

Rozhodnutí deportovat uprchlíky do Rwandy vyvolalo v Británii obrovské rozhořčení. Marně. Sobotní vydání deníků Times a Daily Mail přinášejí na titulní straně informaci, že deportaci uprchlíků do Rwandy považuje za "otřesnou" i britský korunní princ Charles.


List Times píše:




Princ Charles soukromě kritizoval vládní politiku deportace migrantů do Rwandy a označil tuto praxi za "otřesnou".

Následník trůnu se za zavřenými dveřmi nechal slyšet, že proti této politice vystupuje, uvedl zdroj pro deníky Times a Daily Mail.

Vládní politika deportace byla zavedena v dubnu jako způsob, jak odradit lidi, kteří se snaží překonat kanál La Manche na malých člunech ze severní Francie. V letošním roce již připlulo více než 10 000 lidí.


Podle dohody budou všichni příchozí mimo legální procesy letecky přepraveni do země vzdálené 4000 km. Tato politika je kritizována jako porušování lidských práv a v pátek agentura OSN pro uprchlíky podpořila výzvy k zastavení úterního letu, protože porušuje právní závazky Británie.

Zdroj uvedl:  "[Charles] řekl, že je z této politiky více než zklamán. Zdůraznil,  že si myslí, že celý přístup vlády je otřesný. "

Podrobnosti v angličtině ZDE


Z osudů lidí, které chce Johnson deportovat do Rwandy. Zhlédl milion osob:





0
Vytisknout
6380

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022