Ruská agrese na Ukrajině: Studny v Mariupolu jsou kontaminovány rozkládajícími se mrtvolami

10. 6. 2022

čas čtení 9 minut
- Někde v Oděse:


- Podle britského ministerstva obrany:

    Od 10. června ruské síly v okolí Severodoněcku nepostupují na jih města. Probíhají intenzivní boje ulice proti ulici a obě strany pravděpodobně mají vysoký počet obětí.

Ministerstvo obrany Spojeného království rovněž uvádí, že Rusko se uchyluje k neúčinným zbraňovým systémům, u nichž hrozí "značné vedlejší škody a civilní oběti", protože mu chybí přesnější moderní střely:

Od dubna ruské střední bombardéry pravděpodobně odpálily desítky těžkých protilodních střel Kh-22 (označení NATO, AS-4 KITCHEN) z 60. let 20. století proti pozemním cílům.

Tyto 5,5tunové střely byly primárně určeny k ničení letadlových lodí pomocí jaderné hlavice.

Při použití v roli pozemního útoku s konvenční hlavicí jsou velmi nepřesné, a mohou proto způsobit značné vedlejší škody a civilní oběti.

Rusko se k těmto neúčinným zbraňovým systémům uchyluje pravděpodobně proto, že mu chybí přesnější moderní rakety, zatímco ukrajinská protivzdušná obrana stále brání jeho taktickým letounům v provádění úderů na většině území země.


- Zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky v pátek pro deník Guardian uvedl, že Ukrajina proti Rusku na frontě prohrává a je nyní odkázána téměř výhradně na zbraně ze Západu. "Je to nyní dělostřelecká válka... a my prohráváme, pokud jde o dělostřelectvo," řekl Vadym Skibitsky, zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky.

- Zde je video jednoho z mnoha masových hřbitovů na Ukrajině

Podle starosty Mariupolu Vadyma Bojčenka se pod každým zničeným domem ve městě nachází 50 až 100 zabitých lidí, přičemž množství zničených domů dosahuje 1 300.

 "Skutečný počet zabitých ve městě proto může být mnohem vyšší, než se dříve odhadovalo," uvedlo centrum.

 



- Mariupolský starosta: "V noci na dnešek bylo v Mariupolu zničeno několik domů: Cholera může zabít tisíce lidí, protože mrtvoly otravují městské vodní zdroje.


Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko varoval, že cholera a další smrtelné nemoci mohou v Ruskem okupovaném městě na jihu Ukrajiny zabít tisíce lidí, protože mrtvoly leží  neodstraněné a je horko.

Bojčenko, který již ve zdevastovaném městě nepobývá, uvedl, že studny jsou kontaminovány mrtvolami lidí zabitých během několikatýdenního ruského bombardování a obléhání a že sběr těl ruskými okupanty města probíhá pomalu.

- Bezdůvodně a zbytečně zničená města:


V projevu ve státní televizi Bojčenko řekl:

 "Vypukla úplavice a cholera. To je bohužel hodnocení našich lékařů: že válka, která si vyžádala přes 20 000 obětí v Mariupolu .. si bohužel s těmito ohnisky infekce vyžádá další tisíce Mariupolčanů.

Mariupol byl dán do karantény, řekl již dříve. "Nikdo není vpuštěn dovnitř ani ven." Pro BBC uvedl, že "ve městě je mnoho mrtvých", a dodal:

    Ještě neuklidili mrtvoly  těch, které zabili při bombardování. Mnoho těl je stále pod troskami. Problém umocňuje i absence svozu odpadků - systém nefunguje od února.

Situaci zhoršuje i to, že je nyní léto a horko, silné deště ničí provizorní pohřebiště a také nefunguje vodovod a kanalizace.

Bojčenko dodal:

    Vzniklá směs teče do řek a studní, kde ji lidé čerpají a používají. Tato voda je již kontaminovaná. Ta se již rozšířila po celém městě. Okupační úřady vodu do města přivážejí, ale ne v dostatečném množství. Lidé stále chodí ke studnám a berou si tu kontaminovanou vodu.

Britské ministerstvo obrany dnes již dříve uvedlo, že v Mariupolu hrozí velké riziko vypuknutí cholery, zdravotnické služby tam  jsou pravděpodobně blízko kolapsu. Rusko se na   okupovaných územích potýká s problémy při zajišťování základních veřejných služeb pro obyvatelstvo .

Ve městě, které mělo kdysi před vpádem ruských vojsk asi 430 000 obyvatel, žije podle ukrajinských představitelů nyní asi 100 000 lidí.

- Rusové přemalovali nápis před Mariupolem v ruských barvách. Ve městě zničili 95 procent budov a usmrtili 10 procent obyvatelstva...




- V ukrajinské armádě slouží 37 000 žen a více než 1 000 žen se stalo velitelkami, uvedla v pátek první dáma Ukrajiny Olena Zelenská.

"Většina našich lékařů jsou ženy, stejně jako 50 % našich podnikatelů, kteří pracují na podporu válečné ekonomiky," dodala.

- Ihor Žovka, diplomatický poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, prohlásil, že Ukrajina neustoupí Rusku "ani píď" území.

    V rozhovoru s reportérkou agentury Bloomberg Marií Tadeovou Žovka řekl: "Nehodláme se vzdát území, neustoupíme ani o píď - zejména ne v Donbasu. Rusko na to vrhlo všechno - nebudu unavovat tím, že říkám, že Ukrajina potřebuje okamžité dodávky těžkých zbraní."

    Dále vyjádřil obavy z důvěry v Rusko: "Jsme připraveni vyvážet zrní pomocí našich plavidel nebo třetích stran. Ale Rusku nedůvěřujeme. Potřebujeme příměří a garanty. Jsme připraveni. Zatím naše úsilí nestačí."

- Srbský prezident Aleksandar Vučić v pátek odmítl výzvy německého kancléře Olafa Scholze, aby se Srbsko připojilo k Evropské unii a uvalilo sankce na Rusko kvůli jeho vojenské invazi na Ukrajinu.

V projevu na tiskové konferenci během své dvoudenní cesty po západním Balkáně Scholz řekl, že Srbsko jako kandidátská země EU by se mělo připojit k unijnímu bloku a připojit se k ostatním členům EU v jejich opatřeních proti Moskvě.

Vučić však uvedl, že podle něj nejsou sankce "účinné" a že jeho země je ve složité situaci vzhledem k dlouhodobým mimořádně přátelským  vztahům mezi Srbskem a Ruskem.


- Ukrajina se v pátek snažila zatlačit ruské jednotky na východě a jihu,  Francie nabídla pomoc při zajištění přístupu do přístavu Oděsa a zmírnění celosvětové obilné krize.


- Kyjev v pátek oznámil, že zahájil nové nálety na ruské pozice v dobyté jižní oblasti Chersonu, jedné z prvních oblastí, které Rusko po invazi z 24. února obsadilo.

Ostré boje pokračovaly ve východní oblasti Donbasu, kde prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že ukrajinské síly se "drží" navzdory tomu, že Moskva zde soustřeďuje svou palebnou sílu.

Nejzuřivější boje pokračují v okolí východního průmyslového města Severodoněck, kde se podle Zelenského odehrávají klíčové boje o osud Donbasu.

Místní gubernátor Sergej Gajda v pátek uvedl, že ruské síly zničily velké sportovní centrum, a dodal: "Jeden ze symbolů Severodoněcka byl zničen. Ledový palác vyhořel."

Vzhledem k tomu, že svět stále čelí otřesům způsobeným válkou, poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona uvedl, že Francie je připravena pomoci při operaci, která by umožnila bezpečný přístup do ukrajinského černomořského přístavu Oděsa.

Tento přístav je vystaven faktické blokádě ze strany Ruska a obilí čeká na vývoz v souvislosti s rostoucími obavami z celosvětového nedostatku potravin, zejména v rozvojových zemích.

"Jsme stranám k dispozici, abychom zavedli operaci, která by umožnila zcela bezpečný přístup do přístavu Oděsa, jinými slovy, aby lodě mohly proplout navzdory tomu, že moře je zaminované," uvedl poradce, který si nepřál být jmenován.

Macron příští týden pojede do sousedních zemí Ukrajiny, Moldavska a Rumunska, ale žádné datum Macronovy návštěvy v Kyjevě nebylo stanoveno, dodal poradce.

Francie si přeje "vítězství Ukrajiny", dodal poradce poté, co Macron vyvolal kontroverzi tím, že naznačil, že Rusko by nemělo být pokořeno.

0
Vytisknout
5302

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022