Nezapomeňte! Podzimní Sbírka potravin se koná už 20. listopadu

19. 11. 2021

čas čtení 3 minuty
  • Stále více lidí se dostává kvůli bezmála dva roky trvající koronavirové krizi do obtížné životní situace

  • Obchodní řetězce rozšiřují své aktivity, poskytují logistické kapacity a navyšují průběžné i jednorázové dary

  • Do pomoci lidem v nouzi se může zapojit každý v sobotu 20. listopadu. Sbírka potravin proběhne za zpřísněných protiepidemických opatření

Praha 19. listopadu 2021 – Podzimní kolo Sbírky potravin se i přes přetrvávající složitou situaci způsobenou koronavirem uskuteční už zítra, tedy v sobotu 20. listopadu 2021. Lidé budou moci v tento den od 8 do 18 hodin věnovat trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží ve více než třinácti stech obchodech po celé České republice. Od 16. do 30. listopadu 2021 lze navíc darovat potraviny i drogerii také prostřednictvím on-line nákupů.

Ze aktuálního průzkumu společnosti Ipsos vyplývá, že zapojení do Sbírky potravin plánuje stále více lidí. Stejně tak je patrné, že povědomí o potravinových bankách mezi obyvateli průběžně narůstá. Navíc veřejnost dlouhodobě oceňuje, že potravinové banky pořádají sbírky potravin i v této nelehké době. Stále více také lidé uznávají, že potravinové dary představují vhodný způsob, jak zamezit plýtvání jídlem. „Role potravinových bank je v tomto ohledu klíčová a Češi by ocenili více možností, jak se zapojit. Ze skupiny nejvíce ohrožené nedostatkem potravin a drogerie v době pandemie veřejnost dlouhodobě považuje matky samoživitelky a seniory, kteří si zároveň zasluhují největší pomoc,“ shrnula výsledky průzkumu Veronika Láchová, výkonná ředitelka České federace potravinových bank.

Opravdu mě velmi těší, že se podzimní kolo Sbírky potravin uskuteční a že se k myšlence pomoci potřebným přihlásily všechny velké obchodní řetězce. Letos bude možné darovat potraviny v rekordním počtu prodejen, přesně ve 1318 napříč celou republikou. Navíc se do přípravy a úspěšné realizace zapojí i zaměstnanci obchodních řetězců ve 310 z nich,“ doplnil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Sbírka potravin se od roku 2019 koná dvakrát ročně, loni však bylo jarní kolo kvůli koronavirové epidemii zrušeno. Je celorepublikově organizována Českou federací potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR a klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti a partnery z neziskového sektoru. Záštitu nad její realizací převzal ministr zemědělství Miroslav Toman.

Tímto si Vás dovolujeme pozvat na tiskové setkání, které se uskuteční v sobotu 20. listopadu 2021 od 11 hodin v prostorách prodejny MAKRO Cash & Carry ČR, Jeremiášova 1249/7, Praha 5. Účast přislíbili:

  • 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová,

  • místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová,

  • výkonný ředitel MAKRO Cash & Carry ČR Atila Yenisen,

  • prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza,

  • výkonná ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.



Informace o možnostech darování potravin:



Další informace:

-1
Vytisknout
5422

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2021