Lež na volebním lístku SPD. A vnitro mlčí....

8. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
 
Lídr pražské kandidátky SPD Josef Nerušil rezignoval 8. září kvůli své kandidatuře v říjnových parlamentních volbách na členství v Radě Českého rozhlasu, píše Zdeněk Šarapatka.

Uběhl měsíc a dnes při čtení volebních lístků zjišťuji, že volební listina pražské SPD uvádí Nerušila dál jako radního ČRo.

Že se volič často rozhoduje i podle povolání kandidátů nebo k němu přihlíží je naprosto jisté. Mj. i proto jsou např. v senátních volbách úspěšní lékaři nebo akademici.



Zda byly volební lístky vytištěny už před měsícem, kdy v Radě ČRo pan Nerušil ještě seděl, nevím, ale pokud by takhle chybné údaje obsahovaly i volební lístky dalších stran, což v tom množství nelze vůbec vyloučit, považuji to za značný porušení rovnosti volebních podmínek kandidátů.

Je to totéž, jako by na volebním lístku bylo u jména konkrétního kandidáta uvedeno "ministr", přičemž ministrem býval za protektorátu.

Zbývá pouze jediná možnost, jak lež na volebním lístku SPD napravit: vnitro, resp. Státní volební komise z něj pana Nerušila buď stáhne, nebo pan Nerušil z kandidátky sám odstoupí. Pokud by vnitro chybu nenapravilo s odkazem na možnost stěžovat si až po volbách, předkládá voličům pro rozhodování už předem vědomě nepravdivý údaj.

Pan ředitel Jírovec z ministerstva vnitra, jehož odbor má volby organizačně na krku, nemá věci zjevně pod kontrolou.

Mj. dodnes nezareagoval na moji písemnou ) výzvu, jak hodlá SVK řešit volby u těch seniorů, kteří jsou sice svéprávní, ale trpí mentálním handicapem a při výběru hlasovacího lístku nejsou schopni vlastního úsudku.

Že se běžná praxe, kdy za tisíce takto postižených seniorů vybírá volební lístek s konkrétní stranou personál sociálního zařízení, kde senioři pobývají, a sice podle svých politických preferencí, potvrzují stále nová svědectví. Byť jde zjevně o systémový a pro rovné volební podmínky závažný problém, vnitro neodpovídá.

Mlčí a nechává problém "vyhnít". Překvapivě nevšímavá jsou ale i média. Ještě pořád nejsme v Rusku, ale pak tu věřte volebním výsledkům.....

1
Vytisknout
7402

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2021