Jednotková cena nových amerických antiraket? Takřka půl miliardy dolarů

30. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Nová americká antiraketa určená proti mezikontinentálním střelám, kterou Pentagon označuje jako "Next-Generation Interceptor" (NGI), má v rámci obrany kontinentálních USA nahradit stávající systém Ground-Based Interceptor (GBI). Bude však během svého provozu daňové poplatníky stát takřka 18 miliard dolarů, informuje Jen Judsonová.


Nezávislý odhad ceny agenturou Cost Assessment and Program Evaluation (CAPE) při ministerstvu obrany hovoří o celkových nákladech na vývoj NGI ve výši zhruba 13 miliard, zatímco nákup zbraně, její provozování a údržba by měly vyjít každé na o něco více jak 2 miliardy.

  Pentagon v srpnu 2019 oznámil záměr po ukončení programu Redesigned Kill Vehicle (RKV), který vyvíjel novou hlavici pro stávající antirakety GBI, přijít s novou antiraketou. Program je součástí systému Ground-Based Midcourse Defense (GMD), který má chránit USA před možnými hrozbami ze Severní Koreje a Íránu.

RKV měl zmodernizovat hlavici Exoatmospheric Kill Vehicle (EKV) antirakety GBI. Tato hlavice je určena k ničení cílů kinetickou energií při vysoké rychlosti po oddělení od nosné rakety. EKV kvůli potížím při zkušebních střelbách vyžadoval technické změny.

Také RKV se však potýkal s nepřekonatelnými technickými problémy, zpožděním a růstem nákladů. Po jeho zrušení ministerstvo obrany přistoupilo k úplné náhradě prostředků GBI na základnách Fort Greeley na Aljašce a Vandenberg Air Base, v Kalifornii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4936

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021