Žijeme v uneseném státě

13. 11. 2020

čas čtení 6 minut



 
logo
 

Milí a vzácní přátelé,

nezní to dobře, ale žijeme v „uneseném státě“. Tak se říká stavu, kdy jsou rozhodovací a kontrolní orgány státu obsazeny lidmi, kteří hájí zájmy nějakého politika nebo skupiny. A přesně to se děje v České republice.

Miliardy sem, miliardy tam

Příběh o střetu zájmů Andreje Babiše je v tomto kontextu jak z učebnice. Naposledy vyšlo najevo, že se vláda snaží přihrát Agrofertu dotaci za 6 miliard – v rozporu se zákonem a zcela mimo účel dotace. Zkrátka takové Čapí hnízdo 2.0, jen jde asi o 120krát více peněz. Tohle by v normálním demokratickém státě stálo premiéra křeslo. A v České republice? Kdybychom na to společně s opozicí a novináři neupozornili, úplně by to zapadlo!

Samostatnou kapitolou je tzv. Národní plán obnovy. Tady je ve hře ještě mnohem víc peněz z Evropské unie. Vypadá to, že Andrej Babiš s Karlem Havlíčkem tento plán sepsali za zavřenými dveřmi. Kdo se za tyto pomyslné dveře dostal, ten něco dostane. Školy, univerzity, malé a střední firmy, živnostníci, rodiče samoživitelé a dokonce důchodci… ti všichni zjevně neměli tak dobré zastoupení, aby se jejich budoucnost počítala mezi priority. A ačkoli tento plán premiér neprosadil ani na vládě, jel ho představit do Bruselu.

Dozvíme se, kdo může za jedy v Bečvě?

Pak tu máme otrávenou Bečvu. Ekologická havárie desetiletí zřejmě zůstane bez oficiálního viníka, protože Česká inspekce životního prostředí kope za Agrofert a jeho chemičku Dezu. Žijeme ve státě, kde havárii (jejímž možným viníkem je chemička Agrofertu) vyšetřuje úřad spadající pod ministra životního prostředí Brabce, který je bývalým ředitelem jiné Babišovy chemičky. A ministr i jeho podřízení se podle toho chovají.

Odvolání dozorčí komise v ČT 

Aby toho nebylo málo, tak mezitím mocenskými zájmy prosazení radní České televize odvolávají svou dozorčí komisi v době, kdy se má řešit dlouhodobý plán a kvůli krizi upravený rozpočet ČT. A to bez odůvodnění. Vypadá to, že noví radní v čele s Pavlem Matochou a Hanou Lipovskou začali testovat, kam až mohou zajít.

Ohrožení institucí a střet zájmů českého premiéra je zřejmý všude v Evropě, jen ne v Česku 

Právě včera vyšlo najevo, že Andrej Babiš v Evropě s konečnou platností prohrál. Evropská komise deklarovala, že český premiér nemůže dál sedět na dvou židlích a musí si vybrat mezi politikou a prospěchem jeho firem. Dotace Agrofertu tak Evropská unie kvůli střetu zájmů proplácet nebude. Jak napsala organizace Transparency International, jde o nejzávažnější kauzu českého premiéra od sametové revoluce.

Jenže jak takové zneužívání peněz řešit v „uneseném státě“? Evropská komise nabádá české úřady, aby se k situaci postavily čelem. Jenže ty jsou vedeny lidmi z hnutí ANO a chovají se jako advokáti Agrofertu.

Každý měsíc tak inkasuje Agrofert zhruba 150 milionů korun z veřejných dotací. 150 milionů měsíčně pro firmu, ze které profituje premiér. Je to nepřijatelné za všech okolností a o to víc v době, kdy zápolíme s pandemií a kdy je živobytí obrovské části společnosti v ohrožení. 

To vše je potřeba hlasitě pojmenovat. Proto vyzýváme občany, aby se připojili k našemu online protestu Rok změny: Začínáme!, který se koná v předvečer Dne boje za svobodu a demokracii.

 
 
 
Vše o akci Rok změny: Začínáme!
16. 11. od 18:00
 
Po minulém e-mailu, se objevilo dost dotazů ohledně pondělní on-line demonstrace Rok změny: Začínáme! Je to pochopitelné. Tímto projektem vstupujeme na novou, neprobádanou půdu. Proto zde přehledně a stručně shrnu odpovědi na Vaše nejčastější otázky. Aby nebylo pochyb o tom, proč je tato demonstrace tak důležitá a proč jsme zvolili zrovna tuto formu. 



Proč pořádáme demonstraci on-line?

Situace kolem pandemie koronaviru momentálně nic jiného neumožňuje. 
Online jednají vlády a firmy, online se setkávají přátelé i rodiny. Současná situace, kdy se nemůžeme scházet, však nabízí také nové příležitosti jak vyjádřit občanský postoj a nesouhlas. Nemůžeme se sejít fyzicky, ale to nás neumlčí.

Mohu se účastnit on-line protestu i když nemám účet na Facebooku?

Samozřejmě ano. Stačí Vám připojení k internetu. Na milionchvilek.cz/demonstrace se může k protestu připojit úplně každý. 

Jak bude on-line protest probíhat?

On-line protest Rok změny: Začínáme! se dá přirovnat k interaktivnímu televiznímu vysílání. Uvidíte, kolik lidí se připojilo a Vy sami budete moci přímý přenos komentovat v jeho průběhu. To vše, jakmile si přenos zapnete. Stačí, když budete v pondělí 16. 11. na internetu a v 18.00 kliknete na tento odkaz. Jakmile to uděláte, uvidíte přímý přenos protestu. 

Proč je důležité se připojit?

Je důležité o sobě navzájem vědět, je třeba občanskou společnost udržet v chodu. Veřejné akce jsou zrušeny a pandemie ochromila kulturu i mnoho dalších odvětví. Ale to nás nemůže zastavit. Je čas hledat nové cesty a ukázat, že je tu stále velká skupina lidí, kterým není stav naší země jedno. 

Kde se dozvím o protestu více informací?

Stačí kliknout na odkaz milionchvilek.cz/demonstrace.

Můžu s protestem nějak pomoci?

Jsme rádi, že se tolik z Vás ozvalo s nabídkou pomoci. Přepošlete prosím tento e-mail ostatním, pozvěte lidi přes sociální sítě, sdílejte událost na svých profilech, pozvěte ostatní osobně nebo přes SMS. Můžete také u Vás v domě vylepit plakátek A4, který najdete tady. 
 
Info na webu
 
 
Nenechme se paralyzovat aktuální situací. Je velmi důležité jednat. On-line demonstrace Rok změny: Začínáme! je příležitostí ukázat, že navzdory nevypočitatelným změnám je tu stabilní síla občanské společnosti.  Tu tvoří každý z nás. Takhle jednoduché to je.

Rok změny začíná a bude nám ctí, když budete jeho součástí.

Za tým Milionu chvilek pro demokracii
Benjamin Roll

0
Vytisknout
6618

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2020