Právní stát v Hongkongu končí

13. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
S vyhozením prodemokratických zákonodárců Pekingem ovládané zákonodárné shromáždění v Hongkongu rychle ztrácí jakékoliv zdání autonomie. Tuto demokratickou dysfunkci umožnil znefunkčněný právní systém, uvádí Dang Yuan.


Demokracie v Hongkongu má problém. Ve středu byli čtyři prodemokratičtí zákonodárci vyloučeni z městského legislativního shromáždění na základě pochybných podezření, že ohrožují národní bezpečnost podporou nezávislosti na pevninské Číně.

Po tomto rozhodnutí rezignovalo 15 prodemokratických zákonodárců, což prakticky odstranilo opozici z legislativní rady.

Částečně demokratický hongkongský parlament je podřízen dohledu "kontrolní agentury" a ovládán trvalou vládní stranou, kterou podporuje Peking. Základní zákon je nyní uzurpován alternativní ústavou, která zajišťuje vládu jedné strany.

Základní zákon představuje sadu legálních principů založených na demokratických ideálech a právním státě, což byl základ vlády ve městě od jeho vrácení Číně v roce 1997. Až dosud byly tyto principy Pekingem tolerovány.

Avšak základní zákon neposkytuje všeobecné volební právo pro volbu hongkongského vedení.

Je jasné, že ve vyhnání prodemokratických zákonodárců má prsty Peking. Ačkoliv paragraf 79 základního zákona žádá pro vylučování parlamentních zástupců dvoutřetinovou většinu, věc nebude přezkoumána nezávislým soudem.

Parlament je však za scénou jedinou kontrolní instancí. Pokud mohou být zvolení zástupci Hongkongu nepřímo diskvalifikováni jednoduchým rozhodnutím parlamentu, demokracie v Hongkongu je zcela pohřbena.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7736

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2020