Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: V ČR rostou počty nákaz astronomickou rychlostí

14. 10. 2020

čas čtení 8 minut
Foto: Scéna z Londýna. Nápis: "Koronavirus je hoax. Zabíjí systém 5G!"

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za posledních 24 hodin do 15. 10. stoupl počet registrovaných denních nákaz v ČR o 9544 případů na 139 290.  Zemřelo 1172 osob,  2678   osob je v nemocnici.

- Primátoři severoanglických měst se vzbouřili proti plánu londýnské vlády Borise Johnsona uvalit na jejich města částečná koronavirová omezení bez časového limitu a bez dostatečné finanční kompenzace pro občany, kteří v důsledku vládního uzavření restaurací přijdou o zaměstnání. Podobně jako vedení Labouristické strany by severoangličtí primátoři dali přednost krátkodobému přísnému uzamčení celé země na definované období čtrnácti dnů tří neděl, s dostatečným finančním odškodněním, jak doporučuje vědecká rada britské vlády pro koronavirus, kterou však Boris Johnson neposlouchá. Andy Burnham, labouristický primátor Manchesteru, pronesl ve čtvrtek odpoledne zuřivý projev, v němž obvinil Londýn, že se snaží sever Anglie podrobovat nevyzkoušeným experimentům, které nepodporuje ani jeho vědecká rada, a odepřením dostatečné finanční podpory se snaží už tak chudou část země uvrhnout do bídy, jakou trpěla v osmdesátých letech za Margaret Thatcherové.  ZDE  Severoanglická města jako Manchester a Liverpool také zuří, že londýnská vláda nechala vysokoškolské studenty se vrátit začátkem školního roku do kolejí, čímž drasticky rozšířila v těchto městech infekci, v univerzitních městech je až sedmkrát vyšší než mimo univerzitní oblasti.


- Francie ve čtvrtek zaznamenala rekordní nárůst denních infekcí, 30 621. Počty hospitalizací a úmrtí také rostou.

- Německé ministerstvo zahraničí varovalo před cestováním do Francie, do Nizozemí, na Maltu a na Slovensko.

- Evropa zaznamenala svůj rekordně nejvyšší týdenní nárůst infekcí. Světová zdravotnická organizace varuje, že bez efektivním protiopatření stoupnou do pár měsíců denní nárůsty infekcí na čtyř nebo pětinásobek toho, co byly na vrcholu infekce v dubnu.

- Více než polovina členských zemí EU, včetně Británie, byly ve čtvrtek na mapě Evropy omezující cestování označeny rudě.

- Česká republika začně budovat kapacitu pro pacienty nakažené covidem-19 mimo nemocnice, země čelí nejrychlejšímu nárůstu nákazy v Evropě.

- Prezidentka Evropské komise odešla do karantény poté, co její kolega měl pozitivní test na covid.

- Wisconsin a další státy na americkém Středozápadě čelí velkému nárůstu infekcí a hospitalizací. Je to neblahý vývoj naznačující rekordní množství nákaz poté, co nastalo chladnější počasí.

- Jedenáct milionů dívek se v důsledku covidu-19 nemůže na světě vrátit do školy, i po zrušení covidových omezení, upozorňuje UNESCO po návštěvě Demokratické republiky Kongo. Poskytování školní docházky pro dívky zůstává v mnoha zemích světa velmi nepevné a nyní je dále ohrozila pandemie.

- V Bulharsku byly romské komunity letos na jaře postříkány dezinfekcí ze vzduchu. Na Slovensku byly romské vesnice jedinými, kde prováděla testování armáda. Ve středovýchodní Evropě používá policie přehnaného násilí vůči Romům v době pandemie, kdy je nutí setrvávat ve svých vesnicích. Lidskoprávní aktivisté a experti varují, že úřady v zemích středovýchodní Evropy zneužívají pandemie k protizákonným akcím proti romské menšině. Romové se o útlaku bojí mluvit.

- Krátkodobé přísné uzamčení celé země, tzv. "circuit breaker" (přerušení koloběhu) by zachránilo tisíce životů, píší vědci z britské vládní vědecké rady pro koronavirus "SAGE". Pokud by Británie zavedla na čtrnáct dní totální blokádu země, od 24. října, počet úmrtí po zbytek roku 2020 by poklesl z 19 900 na 12 100. Počet hospitalizací by poklesl ze 132 400 na 66 500. Boris Johnson takové krátkodobé uzamčení země odmítl realizovat, navzdory tomu, že to požadují vědci už asi měsíc. Labouristická opozice se postavila na stranu vědců. ZDE 

  - V Anglii a ve Walesu zemřelo během koronavirové pandemie od poloviny února do konce května 2020 na všechny zdravotní příčiny rekordně skoro nejvíce osob na jednoho obyvatele z 12 průmyslových zemí. Úmrtí na všechny příčiny za toto období stouply o 37 procent. Anglii a Wales předstihlo jen Španělsko, kde tyto "přebytečné smrti" (ve srovnání se statistikou z předchozích let) dosáhly nárůstu 38 procent. Jde o více než 100 přebytečných úmrtí na 100 000 obyvatel. Analýza zveřejněná v časopise Nature Medicine dokazuje, že dobře dopadly ty země, které rychle zavedly uzamčení státu, měly už v první vlně efektivní a robustní systém testování a trasování. Vědci na Imperial College v Londýně poukazují na důležité poučení z toho všeho. Zásadní pro úspěch v boji proti pandemii je testování a trasování a dobrá finanční podpora pro lidi, kteří musejí do karantény. ZDE  


- Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil noční zákaz vycházení pro Paříž a osm dalších francouzských měst. Zákaz vycházení bude platit od 21 hodin do 6 hodin ráno. Francie zaznamenala nových 22 591 denních nákaz. Celkový počet nákaz ve Francii je 779 063. Za posledních 24 hodin zemřelo 104 Francouzů, celkem zemřelo ve Francii na covid-19 33 037 osob. "Musíme snížit denní počet nákaz z 20 000 na 2000," řekl Macron.

- Německá kancléřka Angela Merkelová naléhala na mladé lidi, aby se chovali odpovědně. Soukromé mejdany mladých lidí v Německu totiž šíří koronavirus v německých městech.

- Po obrovském nárůztu infekcí v Rusku nahradí starší učitele v základních školách studenti.

- Melania Trumpová přiznala, že její čtrnáctiletý syn Barron Trump testoval pozitivně na koronavirus, ale neměl žádné příznaky. 

- Labouristická vláda ve Walesu zakázala Angličanům z nakažených regionů vstup do země. Silnice do Walesu bude stejně jako letos v březnu znovu kontrolovat velšská policie.


- Koronavirus může způsobovat náhlou a neodstranitelnou ztrátu sluchu. British Medical Journal publikoval případ pětačtyřicetiletého muže s astmatem, který byl hospitalizován s covidem na jednotce intenzivní péče, byl napojen na ventilátor a dostal léky včetně protivirového remdesiviru a steroidů. Týden po propuštění z intenzivní péče mu v levém uchu začalo zvonit - tinnitus - a pak na to ucho ohluchl. ZDE 

- Dezinformacím o koronaviru věří více lidí, kteří nemají dobrou matematickou gramotnost - nejsou dobře schopni zpracovávat a uplatňovat kvantitativní informace. Vyplývá to z výzkumu Cambridge University. Lžím o koronaviru také po celém světě ale podléhají méně starší lidé (s výjimkou Mexika). ZDE 

- Nejúčinněji zvládly pandemii pomocí testování a trasování Jižní Korea, Hongkong, Německo, Island, Nový Zéland, Norsko a Skotsko, píše lékařský časopis The Lancet. Jsou to často  země, v nichž se politikové těší velké důvěře veřejnosti. ZDE


- Globální počet koronavirových nákaz se blíží 38 milionům. Počet mrtvých je 1,083 milionu.

- Nový šéf britské opoziční strany Keir Starmer požaduje zavedení přísného celostátního uzamčení země na dva až tři týdny k přerušení šíření infekce. Počet mrtvých v Británii dosáhl nejvyššího množství za poslední čtyři měsíce.

- Holandsko nařídilo uzavření barů a restaurací. Rekord nových denních nákaz dosáhl téměř 7400.

- Italský premiér Giuseppe Conte zavedl nová omezení shromažďování, provozu restaurací, sportů a školních aktivit.

- Pětatřicetiletý portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo testoval pozitivně na koronavirus, ale nemá příznaky. Nakažen koronavirem je také Dustin Johnson, nejvýznamnější světový golfový hráč.

- Facebook je největším zdrojem dezinformací o koronaviru, konstatuje průzkum mínění novinářů z celého světa.

- Ruský regulační orgán schválil testování kontroverzní ruské vakcíni Sputnik V na lidech starších 60 let.

- Polský premiér Mateusz Morawiecki měl negativní test na koronavirus, přestože se v pátek setkal s nakaženou osobou.

- Irská vláda v úterý nabídla další finanční podporu ekonomicky nejpostiženějším občanům v Irské republice, která zavedla velmi přísná protikoronavirová opatření.

- Rusko zaznamenalo rekordní nárůst denních infekcí a úmrtí. Za posledních 24 hodin Rusko informovalo o 13 868 nových infekcích. Celkem bylo v Rusku nakaženo 1 326 178 osob.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
11977

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2020