Bělorusko: Protesty proti Lukašenkovi nabývají na síle

14. 8. 2020

čas čtení 5 minut
Aktualizace: Běloruský prezident Alexander Lukašenko požádal Vladimíra Putina, aby mu pomohl potlačit rostoucí vlnu protestů v Bělorusku, která vedla k naprostému rozkladu jeho legitimity. Lukašenko se pokusil využít Putinova obrovského strachu z revoluce v samotném Rusku a tvrdil mu, že pokud Lukašenkův režim v Bělorusku padne, je ohrožen i Putinův režim v Rusku. "Tohle není hrozba jen Bělorusku - jestliže Bělorusové nevydrží, tato vlna pronikne i tam," řekl Lukašenko v televizi v sobotu svým poradcům a tvrdil, že protesty jsou organizovány ze zahraničí.

"Obě strany vyjádřily důvěru, že všechny problémy, které vznikly, budou brzy vyřešeny," praví se v transḱriptu telefonátu mezi Lukašenkem a Putinem, který Kreml zveřejnil v sobotu.

Demonstranti v Bělorusku v neděli uspořádali obrovskou demonstraci proti Lukašenkovi, jíž  se účastnily desetitisíce lidí:
 

 



Lukašenko uspořádal protidemonstraci svých stoupenců, byla daleko menší. 

Tisíce lidí se shromáždily v pátek na křižovatce Puškinskaja na předměstí Minsku, aby vzdaly počest Alexandru Tarajkovskému, prvnímu mrtvému při demonstracích v pondělí večer. Atmosféra v celém Bělorusku se podstatně změnila. Nálada v zemi je téměř euforická.

Lukašenkovi se během minulého týdne podařilo zlikvidovat veškerou důvěru, kterou v něho obyvatelé Běloruska ještě mohli mít, protože reagoval na protesty brutálním a sadistickým útlakem. To obrátilo proti němu většinu národa, i ty občany, kteří se dosud o politiku nestarali. Protestovali učitelé a lékaři a horníci a dělníci vešli do stávky, stejně jako hudebníci a počítačoví experti.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Desetitisíce demonstrantů se v pátek vydalo k budově vlády v centrálním Minsku s květinami a transparenty požadujícími ukončení násilí a rezignaci prezidenta Alexandra Lukašenka.

Rozezlený Lukašenko vystoupil v pátek v televizi a nařizoval Bělorusům, aby nedemonstrovali: "Jste zneužíváni, naše děti jsou zneužívány, jako kanónenfutr!" Obvinil stínové manipulátory "z Polska, z Holandska a z Ukrajiny", kteří přijeli do Ruska, a protikremelského politika Alexeje Navalného. "Agrese proti naší zemi už začala!"
Pořádková policie proti demonstrantům v pátek většinou nezasáhla. Na některých videozáběrech odhazují policisté své štíty a jsou pak objímáni demonstranty.

Opoziční kandidátka Světlana Tichanovskaja v novém videu apelovala na své stoupence, aby pokračovali v protestech proti Lukašenkově autoritářskému režimu.

"Úřady proměnily pokojné demonstrace v ulicích v krvavé bitvy," řekla Tichanovskaja a požádala primátory běloruských měst, aby zorganizovali na sobotu a neděli protesty.

"Když byly hlasy ve volbách počítány poctivě, moje podpoda byla mezi 60 a 70 procenty," řekla ve videu. "Bělorusové už nikdy nebudou znovu chtít žít za předchozího režimu."



Ve čtvrtek večer v televizi žádali Lukašenkovi emisaři o ukončení protestů.

"Pan prezident naslouchá názorům dělnických kolektivům" řekla Natalia Kochanova, předsedkyně běloruského Senátu. "Je jasné, že nikdo z nás nechce ztráty a válku. Minsk byl vždycky klidný a pokojný. Ukončeme toto sebeničení."

Jenže je zjevné, že úřady ztratily důvěry většiny obyavtelstva. Jednou z mnoha demonstrací v centru Minsku byla skupina několika stovek učitelů. "Jsme tady, protože máme být příkladem dětem a už nechceme žít ve lži," řekla Světlana, učitelka matematiky. Většina automobilů troubila na podporu a počet demonstrantů se k večeru zvýšil.

Přicházejí také zprávy o zvyšujícím se počtu stávek v továrnách po celé zemi.

Jednatřicetiletý horník ve státním koncernu na potaš v městě Salihorsk uvedl, že zaměstnanci požadovali schůzi s ředitelstvím a trvali na nových volbách a na propuštění všech osob násilně zatčených.

"Všichni se připojují, jen asi dva ne," řekl horník.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


Velká stávka v jednom běloruském podniku:


Minsk v sobotu 15.8. dopoledne. Takhle je to tu všude. Je to jiné město, než jaké bylo jen před několika dny:





0
Vytisknout
8343

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2020