Řecko: Na Korfu a Evii vypukly lesní požáry, 19 000 lidí uprchlo z Rhodosu

24. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Hasiči v Řecku se snaží zvládnout 82 požárů hořících po celé zemi, z nichž 64 vypuklo v neděli, v dosud nejteplejším dni léta


Kromě obrovských požárů na ostrově Rhodos, kvůli kterým muselo 19 000 lidí uprchnout, vypukly požáry také na ostrovech Evia a Korfu.

Na ostrově Evia úřady vyzvaly obyvatele čtyř  vesnic na jihu, aby se evakuovali do města Karystos, které leží západně od místa, kde požár postupuje.



Hic Rhodus, hic salta

24. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Tohle znamená v latině: ukaž, co umíš! Výrok je z Ezopovy bajky. Chvástal vypráví, jaké neuvěřitelné skutky se mu podařilo udělat v cizině. Na ostrově Rhodu prý skočil tak daleko, jak by žádný jiný člověk nedokázal. Jeden z okolostojících na to reagoval velmi prostě: tak si představ, že je zde Rhodos, a ukaž nám, kam doskočíš.

Dnešní katastrofické požáry v jižní Evropě, včetně toho v Řecku, nám kladou podobnou otázku. V Česku se vážně mluví o tom, že zde budeme mít brzy subtropické počasí, velké sucho a horko. Přesouvají se k nám dříve nevídané teplomilné organismy. Někteří lidé se z toho dokonce i těší. Někteří lidé zase chápou problém změny klimatu jako regionální přípravu na subtropy: uděláme více vodních ploch, zadržování deště atd. Nic nepochopili.



"To je barbarství": šok z ruského útoku na katedrálu v Oděse

24. 7. 2023

čas čtení 7 minut

Jenže Rusko bombarduje mešity v Sýrii běžně, do médií se to vůbec nedostane:


"Pane, smiluj se, Pane, smiluj se, Pane, smiluj se." Kněz si utíral slzy z očí, když se jeho zvučný hlas ozýval z reproduktorů narychlo sestavených před zničenou katedrálou, přičemž toto zaříkávání soupeřilo s rachotem trosek nakládaných do nákladních aut a vrtáním při opravách sousedních budov., píše Shaun Walker.



Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské drony zasáhly dvě budovy v Moskvě, říká starosta, zasažen byl i muniční sklad na Krymu

24. 7. 2023

čas čtení 11 minut

 

Moaskevský primátor Sergej Sobjanin uvedl, že po zásahu nebytových budov v centru ruského hlavního města ukrajinskými bezpilotními letouny nedošlo k žádným vážným zraněním; ukrajinské bezpilotní letouny zasáhly sklad v Džankoji, sdělil Moskvou podporovaný úředník

- Útok ukrajinských dronů zasáhl muniční sklad na Krymu, sděluje  promoskevský představitel

Při útoku ukrajinských dronů na Džankoj na Krymu byl v pondělí brzy ráno zasažen muniční sklad, přičemž ruské síly protivzdušné obrany nad oblastí sestřelily11 dronů, uvedl Ruskem podporovaný představitel.

Ruskem dosazený guvernér Krymského poloostrova Sergej Aksjonov podle agentury Reuters rovněž uvedl, že v oblasti byla poškozena obytná budova.

Nebylo bezprostředně jasné, zda byl muniční sklad zasažen přímo dronem, nebo zda jej poškodily padající trosky dronu.

Rusko má poblíž Džankoje vojenskou leteckou základnu. Ukrajinští představitelé již dlouho tvrdí, že město a okolní oblasti byly přeměněny na největší vojenskou základnu Moskvy na Krymu.

Aksjonov na Telegramu také uvedl, že "z bezpečnostních důvodů" byla v oblasti pozastavena železniční a silniční doprava.
 
 
 

 

Vedro v Itálii trvá. Hoří i Korfu

24. 7. 2023

čas čtení 1 minuta


1000 km od Rhodosu. Jsme uprostřed klimatické krize a těm, kdo předstírají, že ne, nebude nikdy odpuštěno:

Protesty proti fosilním palivům by neměly být považovány za extremismus.

Omlouvání fosilních paliv je extremistický, nelidský postoj.

K tomuto bude docházet i nadále a stále častěji. A o tom, že se to blíží, víme už desítky let, přesto se fosilní paliva stále denně spalují.



Rozhovor Britských listů 614. Colours of Ostrava

22. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous se jako každoročně účastní festivalu Colours of Ostrava, především jeho diskusní složky Melting Pot. Jenže, marná sláva, v Ostravě, podobně jako nedávno na filmovém festivalu v Karlových Varech se sice mluví inteligentně, jenže jaký to má dopad, když Česko ovládají politici, kteří jsou idioti?

PS. Ohledně festivalu Colours of Ostrava se rozšířila zpráva, že při vstupu bylo blokováno několik lidí pro svůj vzhled  LGBT+ a pro politické názory, vyjadřované např. na tričku. (V rozhovoru o tom mluvíme.) Bohumil Kartous by rád upozornil, že mladý novinář, který na tyto skutečnosti upozornil, o nich pouze referoval, nebyla to jeho vlastní zkušenost.

 20553

Otevřený dopis představitelům a zástupcům českých církví, signatářům prohlášení k manželství

24. 7. 2023

čas čtení 5 minut


Sestry a bratři, 

ve svém prohlášení definujete manželství jako „trvalý svazek muže a ženy založený na dobrovolném oboustranném smluvním vztahu“. S touto formulací, která je v podstatě citací z Občanského zákoníku (§ 655), se ztotožňuji. S ostatními tezemi a myšlenkami vašeho prohlášení se ztotožnit nemohu. Např. tvrdíte, že „institut manželství nezaložili lidé, ale sám Hospodin ve chvíli, kdy stvořil člověka“, píše Miloš Rejchrt.

5282

Srovnání superagerů s typickými staršími dospělými odhaluje významné rozdíly v životním stylu a struktuře mozku

24. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Výzkum vedený Centrem pro biomedicínské technologie, Universidad Politécnica de Madrid, Španělsko, porovnal mozky dlouhověkých lidí s mozky osob normálních kognitivních věkových schopností v článku "Struktura mozku a fenotypový profil superagerů ve srovnání s věkově odpovídajícími staršími dospělými: longitudinální analýza z projektu Vallecas", publikovaném v časopise The Lancet Healthy Longevity.

 19556

Španělské volby: Pravice vede, ultrapravice propadla. Povolební vyjednávání mohou trvat měsíce

24. 7. 2023

čas čtení 5 minut

S více než 95 % sečtených hlasů vyhrála španělská konzervativní Lidová strana parlamentní volby se 136 křesly. Výsledek však zdaleka neznamená naprostou většinu a naznačuje, že situace si vyžádá týdny – ne-li měsíce – vyjednávání, během nichž se teprve vyjasní, zda se příští španělská vláda přikloní napravo nebo nalevo.

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

ČR: Ulice plné nenávisti

22. 7. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

Obrovský sociální přetlak ve společnosti, který (jako vždy) - řeší zadarmo několik desítek odvážných a neuvěřitelně obětavých jedinců této doby…

České politiky v místech společenského napětí nevidíte. Prezident Pavel raději chodí po kopcích a navštěvuje komerční hudební festivaly.

"Píšu jen o tom, co vidím. Na mou čest, mým cílem je pravda"

V.S. Naipaul

Bylo mi naprosto jasné, že parlamentní, kabaretní přetahování skončí kolem 7. července díky jednoduchému, ryze pragmatickému faktu - díky předem nachystaným, slíbeným a hlavně zaplaceným luxusním dovoleným poslankyň a poslanců… Ten naučený rituál v duších naší každodenní reality je v české společnosti zakořeněn více, než si jsme ochotni přiznat.

Zejména, když máme dlouhé peníze.

Netanjahu byl propuštěn z nemocnice, zatímco v Izraeli protestují tisíce lidí proti hlasování o změně soudnictví

24. 7. 2023

čas čtení 5 minut

Izraelský premiér se zotavuje po operaci kardiostimulátoru uprostřed pouličních protestů proti plánu na "změnu" soudnictví a po obnovené výzvě Joea Bidena, aby bylo pondělní hlasování zrušeno
 
Benjamin Netanjahu byl v pondělí ráno propuštěn z nemocnice po akutním zákroku ohledně jeho srdce, uvedl mluvčí nemocnice, zatímco desetitisíce příznivců a odpůrců jeho vládního plánu na revizi soudnictví pořádaly před klíčovým hlasováním soupeřící demonstrace.

Konvoj izraelského premiéra byl v pondělí ráno viděn, jak opouští nemocnici Sheba nedaleko Tel Avivu po jeho náhlé hospitalizaci kvůli implantaci kardiostimulátoru.

 18048

Víte, že když v Praze poukážete na fašistické zločiny proti lidskosti, které páchá Izrael na Palestincích, přijdete o zaměstnání a budete nuceni emigrovat, jak disidenti za komunismu? Neuvěřitelné

22. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Zase jedna hnusná akce Pirátské strany...

Izraelci opět zastřelili dalšího palestinského teenagera. Ano, snažil se do někoho najet autem, ale za to je hned test smrti? Předchozí palestinský teenager, kterého Izraelci usmrtili, byl jimi zabit, když šel dávat krev.

V ČR se ovšem tyto zločiny proti lidskosti přehlížejí, Lipavský nedělá proti tomu nic. A kdo se proti těmto fašistickým zločinům Izraele ozve, je existenčně zničen a donucen emigrovat. Jako bychom žili v roce 1977.

Přitom se celosvětově na zločiny Izraele, který má nyní tvrdě ultrapravicovou vládu, poukazuje běžně.


List New York Times nedávno uvažoval, jak je možné, že Ukrajincům svět dává právo bojovat proti ruskému terorismu, avšak Palestincům právo bojovat proti izraelskému terorismu upírá.

Víte o případu Tomáše Tožičky, manžela Saši Uhlové?  Nabídli mu piráti, aby za ně kandidoval do senátu, což učinil, ale pak nějaká žena našla devět let starý tweet, v němž Tožička napsal, že Izrael je fašistický stát, během jedné z izraelských trestných akcí, které Izrael pravidelně provádí na okupovaných územích. Za to byl Tožička obviněn z antisemitismu a  rychle vyloučen z pirátské kampaně (piráti se tedy mají hodně za co stydět, bylo to v roce 2020, pozn. JČ), rychle si uvědomil, že ho v České republice už nikdo nikdy nezaměstná, tak skončil jako dělník v Německu. Skutečný návrat do dělnické třídy, pravým disidentským způsobem.

Samozřejmě, že Tožička není antisemita, jen je kritický vůči brutální izraelské politice k Palestincům (jako skoro každý, pozn. JČ). Takže se Uhlovi museli vystěhovat z ČR, žijí prý někde v chalupě v saských horách u hranic České republiky...

Hnus!

Normální a zcela oprávněná kritika Izraele, která je v ČR zjevně zakázána a pokud se v této věci ozvete, systém vás zničí:

Na plánech Netanjahuovy vlády upevnit apartheid a realizovat krajně pravicovou agendu není nic rozumného, a proto je Netanjahu tak odhodlaný zabránit izraelskému Nejvyššímu soudu v posuzování "rozumnosti" vládních aktů. https://t.co/C3YA350DjA

 20516

Milan Kundera a já

22. 7. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 25 minut

Pozn. red. Ozvala se Yale University s tím, že tento článek Muriel Blaive je "o mnoho lepší než cokoliv, co o Kunderovi v těchto dnech vyšlo ve francouzském tisku" a s prosbou, zda by mohli vydat francouzskou verzi tohoto článku v jejich akademickém časopise Contreligne.

Pražské jaro bylo v mnoha ohledech pokusem mužů středního věku vysvětlit, proč jako mladí komunističtí intelektuálové nadšeně podporovali na počátku padesátých let režim teroru.

Vřele děkuji Derku Sayerovi, Gérardu-Danielu Cohenovi, Ruth Zylberman, Janu Čulíkovi a Eloïse Adde za kritické připomínky k tomuto textu. Jejich konstruktivní námitky ukazují, že v této diskusi bude vhodné pokračovat i v budoucnu.

S reakcemi na úmrtí Milana Kundery ve Francii a v České republice zažívám jistou formu kognitivní disonance. Obvykle francouzští intelektuálové pontifikují o středoevropské literatuře a politice, aniž by cokoli chápali o střední Evropě obecně, a o České republice zvláště. Tentokrát je tomu téměř naopak: Francouzi nejenže mají své vlastní pochopení a interpretaci Kunderova života a smrti, ale je to plně legitimní, stejně legitimní jako u Čechů. Ani jedna z obou stran si ale zcela neuvědomuje hlubší problémy a podtext na druhé straně. Skoro to vypadá, jako že někteří Francouzi měli Kunderu rádi z nesprávných důvodů a někteří Češi ho neměli rádi také z nesprávných důvodů.

První nedorozumění: co to znamená být Francouz

 20516

Milan Kundera and Me

22. 7. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 22 minut

The Prague Spring was in many ways an attempt by middle-aged men to explain away their enthusiastic support, as young communist intellectuals, for the terror regime at the beginning of the 1950s.

Many thanks to Derek Sayer, Gérard-Daniel Cohen, Ruth Zylberman, Jan Čulík, and Eloïse Adde for their critical remarks on this text. Their constructive objections show that this debate will be worth pursuing in the future.

With the reactions to Milan Kundera’s death in France and in the Czech Republic, I am experiencing a form of cognitive dissonance. Usually, French intellectuals pontificate on Central European literature and politics without understanding anything about Central Europe in general and about the Czech Republic in particular. This time, it is almost the opposite: not only have the French their own understanding and interpretation of Kundera’s life and death, but they are fully legitimate in it, as legitimate as the Czechs. Both parties are in any case quite unaware of the underlying issues and subtext on the other side. It is almost as if some French liked Kundera for the wrong reasons, and some Czechs disliked him for the wrong reasons, too.

The first misunderstanding: what it means to be French

Colours of Ostrava: Deník N konstruuje nesmysl

23. 7. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Včera jsme s Filip Ryba Tylš probrali výzkum psychedelik, ketaminovou terapii, nutnost dekriminalizace a další souvislosti tématu. Lidi si neměli kam sednout a publikum bylo velmi poučené. Filip sklidil za svůj perfektní výstup zasloužené ovace. Hezká ilustrace toho, jak smysluplnost prosperuje pouze tam, kde je dostatek poznání a pochopení. Jinak jsem celé čtyři dny na festivalu, v zázemí i během programu, nezaznamenal žádnou změnu oproti minulosti. 

Festival Colours of Ostrava byl a je reprezentantem respektu k diverzitě, místem, kde dostává důležitý prostor obhajoba lidských práv. S tímto étosem festival vznikl, vyvíjel se a stále na něm staví, zejména v rámci diskusní platformy Meltingpot, na jejímž programu se několik let také podílím. 

Mrzí mě, že došlo k chybě a že si někteří brigádníci u vstupních bran vysvětlili instrukci o nepřípustnosti “rasistické, hanlivé nebo vulgární symboliky odporující dobrým mravům” mylně jako restrikci symbolů duhy a odporu proti Putinovi. 

Ještě víc mě ale mrzí, že Deník N se v současnosti snaží vehementně dokázat, že skandizující pojetí, s jakým celou věc pojal, je na místě. Není. Je to s ohledem na kontext festivalu, jeho záměr i jeho efekt krajně nespravedlivé. 

Navazující hluboké rozhořčení digitálního davu, jenž je citlivý v otázce obhajoby lidských práv, je reakcí na vzniklé simulakrální monstrum, ne na skutečnost. Věřím ale, že až přijede Filip Titlbach na Colours a Meltingpot příště, a já doufám, že přijede, bude opět pozorný a k tématu se vrátí.

 20551

"Tisíce raket, jen tak tam leží": Ukrajinští vojáci renovují ruské zbraně"

24. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Posledních šest měsíců ukrajinští vojáci a dobrovolníci v Dněpropetrovské oblasti recyklují zbraně, které po sobě zanechali ruští vojáci zatlačení ukrajinskou protiofenzívou. "Leželo tam tisíc raket," řekl ukrajinský voják Stěpan televizi France 24. "Rusové je nechali za sebou, tak jsme je vzali." Zařízení je skladováno v dílně, je renovováno, odesláno k jednotkám a nakonec použito na ukrajinské frontové linii. Jak se frontová linie pomalu pohybuje vpřed, dílna postupuje s ní.

Rozhovor Britských listů 612. Ohlédnutí za filmovým festivalem v Karlových Varech 2023

8. 7. 2023

čas čtení 18 minut

Doplnili jsme tento rozhovor jeho kompletním transkriptem, viz níže.






Dokumentaristka Dominika Švecová a Jan Čulík hovoří o tom, co viděli na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Přepis tohoto rozhovoru:

 

Dominika Švecová 

Vážení televizní diváci, zdravím vás z 57. ročníku mezinárodního filmového festivalu Z Karlových Vareů a pane Čulíku, co jste tady letos viděl za zajímavé filmy?


Jan Čulík

Tak, vážení televizní diváci, jedna věc mě jako každý rok fascinuje, ale letos mně to přišlo ještě daleko silnější. Víte, jak je ta Česká republika jazykově a vůbec kulturně do sebe uzavřená, Tak ty Karlovy Vary do ní vůbec nepatří, protože jak tady sedím v těch sálech a dívám se naa ty filmy, ten festival je neuvěřitelně kosmopolitní. Já už jsem se tady zmiňoval několikrát, že ti kurátoři, co vybírají ty filmy, jezdí po světových filmových festivalech a vybírají to nejlepší. A že ty filmy mimo soutěž jsou vlastně vždycky lepší - etos se to tak úplně nepotvrdilo - než ty všecky ostatní. A teď já přicházím do tohoto rozhovoru poněkud otřesen poté, co jsem viděl, prosím vás, súdánský film, dvouhodinový Na shledanou, Julie a nebudu vám říkat, o čem ten film je, ale říkal jsem si, sakra. proč jsou ty africké filmy tisíckrát lepší než ty filmy české? Proč ty české filmy jsou tak infantilní a proč ony nejsou schopny dát dohromady dramatický, nosný, sociálně významný příběh?


 17513

Dělící linie v ruské opozici: Liberálové versus neruští nacionalisté

24. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Napětí mezi ruskými liberály a neruskými aktivisty v emigraci přitáhlo velkou pozornost. Ale přinejmenším někteří pozorovatelé odmítají jejich rozdělení jako "bouři ve sklenici vody". Proto jsou více nakloněni tomu odmítnout jednu skupinu - a nejčastěji je to vede k názoru, že ruští liberálové mluví za celou opozici v Rusku.

Rozhovor Britských listů 610. Dokáže psychiatrie v ČR pomoci mladým lidem, kteří jsou po covidu v krizi?

23. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Ta krize je opravdu vážná, avšak jsou psychiatři a psychologové v ČR schopni s tím něco dělat? Psychiatrie je zanedbaná a psychiatři a psychologové se neshodnou, co vlastně dál dělat. Viz nedávná krize v psychiatrické nemocnici v Kroměříži, kde protestovali proti řediteli (který pak odstoupil) tamější odborníci. Napsali petici, která nebyla vyslyšela, a proto pak polovina primářů, většina atestovaných lékařů, někteří kliničtí psychologové a k nim se přidala i většina mladých lékařů podali výpovědi. O této problematice hovoří Jan Čulík s Davidem Ungerem, klinickým psychologem který nyní působí ve Zlíně.

29481

"Zničení třetího chrámu"? Apokalyptická občanská válka v Izraeli oslabuje stát i armádu

24. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

V pátek se v Izraeli rozpoutalo peklo, a to ještě větší než dříve. Izraelské noviny Arab 48 informovaly, že izraelské letectvo postihlo zemětřesení, když 1 142 záložníků zveřejnilo otevřený dopis, v němž se píše, že budou nuceni s velkou lítostí rezignovat, pokud současná vláda schválí svůj zákon o kastraci Nejvyššího soudu. Ztráta takového rozsahu, včetně 400 důkladně vycvičených pilotů stíhaček, by značně snížila vojenskou připravenost země. Někteří pochybují, zda izraelský model občanů-vojáků vůbec může přežít, píše Juan Cole.

 18247

Roste počet Kazachů obávajících se ruské invaze

24. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Podíl obyvatel Kazachstánu, kteří věří, že Rusko napadne jejich zemi, se mezi prosincem 2022 a květnem 2023 téměř zdvojnásobil, podle výsledků průzkumů provedených monitorem Demoscope v zemi. 15,3 % si nyní myslí, že Rusko napadne Kazachstán, ve srovnání s 8 % před šesti měsíci.

 16525

Pokusy evakuovat 19 000 turistů z ostrova Rhodos za děsných podmínek

23. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Turisté uvádějí, že se ocitli ve "skutečné noční můře" poté, co požáry způsobily nouzovou evakuaci 19 000 lidí na řeckém ostrově Rhodos.

Více než 3 000 lidí bylo zachráněno z pláží a dalších 16 000 bylo odvezeno do bezpečí na pevninu. Požár  v jihovýchodní oblasti ostrova v sobotu zesílil,

Požáry, které začaly před šesti dny, si vyžádaly největší evakuaci před požárem v historii Řecka, uvedla v neděli aténská vláda.

 16525

"Hrozný způsob, jak umřít": jak extrémní horko zabíjí italské dělníky

23. 7. 2023

čas čtení 17 minut


Stefano Olmastroni, uklízeč, uklízel regály v supermarketu prodávajícím zemědělské produkty ve Florencii krátce před svou smrtí 13. července, kdy se Itálie nacházela uprostřed anticyklóny zvané Cerberus, která vyhnala teploty nad 40 °C.

Dříve během dne 61letý muž řekl příbuzným, že se mu v horku špatně pracuje a cítí se malátný. Těšil se, že si odpočine během volného dne, který měl následující den.

Olmastroni, který měl problémy se srdcem, skončil směnu v 15 hodin a později byl nalezen zhroucený v šatně.

"Když ho našli, byla v šatně teplota 39 °C," uvedla jeho neteř Sara Ndere Olmastroniová. "Zemřel dřív, než ho stačili odvézt do nemocnice."

Pracoval ve skleníku supermarketu, kde nebyla klimatizace.

 16525

Atény hoří, ale blázniví turisti do Řecka pořád jezdí

23. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Dostávám od přátel ze zahraničí dost zpráv, ve kterých se mě ptají, jestli je v Řecku opravdu takové horko, jak se "říká". Horko, odpovídám obvykle, to slov nic neznamená. "Je neskutečné vedro, pečete se od rána do večera. Těžko se vám spí, těžko se vám jí, máte špatnou náladu a nemůžete ani pít; útěšný koktejl při západu slunce je obvykle polibkem smrti."

Po emotikonech a vykřičnících přichází vždycky odpověď: "No, tady je to samý mrak a déšť, určitě si přibalím faktor 30+. Těším se!" píše z Atén Helena Smith.

Nepřekvapilo mě tedy, když jsem se dočetla, že se turisté nenechávají odradit vlnou veder v Evropě a hromadně míří do Středomoří.

Ruská agrese na Ukrajině: Zatčení ruského proválečného blogera Girkina pravděpodobně vyvolá zuřivost v ruské armádě, říká Velká Británie

22. 7. 2023

čas čtení 13 minut

 

Bývalý zpravodajský důstojník Igor Girkin byl zatčen na základě obvinění z "extremismu" poté, co kritizoval Putina 

- Zatčení ruského pro-válečného blogera pravděpodobně vyvolá v armádě zuřivost, říká britské ministerstvo obrany

Ruské zatčení Igora Girkina, bývalého ruského zpravodajského důstojníka a předního nacionalistického vojenského blogera, podle britské zpravodajské služby pravděpodobně rozzuří některé složky armády i jeho kolegy blogery.

Ministerstvo obrany ve své poslední zpravodajské zprávě uvedlo, že Girkin byl dlouho kritikem vedení války na Ukrajině ze strany ruského ministerstva obrany, ale v posledních dnech se jeho komentáře "změnily v přímou kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho působení u moci".

Bývalý velitel bojových jednotek ruských zástupných sil na východní Ukrajině, který byl nizozemským soudem odsouzen v souvislosti se sestřelením letu MH17 společnosti Malaysia Airlines v roce 2014, byl v pátek zatčen na základě obvinění z "extremismu".

Girkin hrál od roku 2014 významnou roli v ruské válce v Donbasu a loni strávil několik měsíců na frontě, uvedla agentura.

    Girkin sice není spojencem skupiny Wagner, ale pravděpodobně byl připraven pouze posunout hranice veřejné kritiky v souvislosti s neúspěšnou vzpourou šéfa Wagnera Jevgenije Prigožina v červnu 2023. Tabu vůči nemaskované kritice Putinova režimu totiž výrazně zesláblo.

    Poslední aktualizace obranného zpravodajství o situaci na Ukrajině - 22. července 2023.

    Více informací o používání jazyka obranným zpravodajstvím: https://t.co/UEr0cM4SPH.

    🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/zTtQmrrvoK
    - Ministerstvo obrany 🇬🇧 (@DefenceHQ) 22. července 2023.

 

Ruská agrese na Ukrajině: Washington konstatuje, že kazetové bomby dodané USA "mají dopad" proti ruské obraně

21. 7. 2023

čas čtení 12 minut


Ukrajina v "posledním týdnu" používá zbraně, které zakázalo 120 zemí, sděluje Bílý dům; Oděsa byla napadena již čtvrtou noc

- Ukrajina začala používat kazetové bomby na obranu proti Rusku, sdělují USA

Ukrajinské síly začaly v "posledním týdnu" používat kazetové bomby dodané USA, které jsou zakázány více než 120 zeměmi, a mají "dopad" na ruskou obranu, uvedl mluvčí Bílého domu.

"Používají je vhodně, používají je efektivně a skutečně mají dopad na ruské obranné formace a ruské obranné manévry," řekl novinářům mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby.

Munice dorazila na Ukrajinu minulý týden a USA ji považují za způsob, jak Kyjevu dodat kriticky potřebnou munici, která by mu pomohla posílit ofenzívu a protlačit se skrze ruské frontové linie.

Ukrajina se zavázala, že kontroverzní bomby použije pouze k vytlačení koncentrací ruských nepřátelských vojáků.

Nasazení munice přichází v době, kdy Kyjev hlásí nový pokus Ruska o návrat k ofenzívě na severovýchodě Ukrajiny, kde podle něj Moskva shromáždila 100 000 vojáků a stovky tanků.

- Pohotrovosr proti ruským útokům byla rozšířena na celou východní Ukrajinu:

 19387

Studie zjistila, že "mozková mlha" při dlouhém covidu je srovnatelná se zestárnutím o deset let

21. 7. 2023

čas čtení 2 minuty



Takzvaná "mozková mlha" spojená s dlouhodobou infekcí covidu je srovnatelná se stárnutím o 10 let, naznačili vědci.

Ve studii King's College London vědci zkoumali vliv covidu-19 na paměť a zjistili, že kognitivní poruchy jsou nejvyšší u jedinců, kteří měli pozitivní test a měli příznaky déle než tři měsíce.

Studie, která byla v pátek zveřejněna v klinickém časopise The Lancet, rovněž zjistila, že příznaky se u postižených jedinců protáhly na téměř dva roky od počáteční infekce.

Poslal jsem "potvrzení o žití", důchod jsem nedostal

21. 7. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 1 minuta

Poslal jsem tento měsíc na ČSSZ potvrzení o žití podepsané mým čerstvě získaným elektronickým podpisem. Odpovědí mi bylo, že jsem nedostal důchod. Nedovedu si představit, že bych opravdu byl zcela závislý na této přezaměstnané státní "instituci". Dovedu si živě představit, jak tato "instituce" nakládá s českými občany žijícími v zahraničí, kteří se třeba ne vlastní vinou dostali do nějaké složité životní situace a každoměsíční ověření podpisu formuláře o žití notářem prostě nezvládají. Pokud třeba onemocní nebo žijí v nějakém ústavu sociální péče, tak prostě nedostanou důchod.

Již z tohoto důvodu jsem se rozhodl tu věc vyřešit od základu. Platí tedy elektronický podpis ve všech situacích jako náhrada podpisu ověřeného třetí stranou nebo ne? Obvolal jsem několik ministerstev a nakonec jsem zjistil, že elektronický podpis patří do gesce Ministerstva vnitra. Napsal jsem jim veřejný dopis. Budu veřejnost informovat o výsledku.

K tomu:

https://blisty.cz/art/113759-elektronicky-podpis-je-vlastne-k-nicemu.html

https://blisty.cz/art/109752-cesi-zijici-v-zahranici-nejsou-zadne-cvicene-opice-pane-ministre.html

 20546

Sidney Farber a Jaroslav Dušek

21. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut


Když se americký patolog židovského původu Sidney Farber v roce 1947 rozhodl najít lék proti dětské leukemii, prakticky všichni pacienti s tou nemocí umírali. Přístup lékařů byl prostý: dítě se musí nechat v klidu zemřít, nic jiného nelze dělat.

Farber nebyl ošetřující lékař, byl patolog. V té době se stal vedoucím patologem dětské nemocnice a profesorem patologie na Harvardu. Nicméně jeho nápad, že by mělo být možné leukemii léčit, nebyl jeho kolegy sdílen ani podporován. Byla to bizarní situace: lékaři, kteří měli na starost pacienty a byli zkušenými kliniky, nechtěli dělat nic, zatímco patolog kdesi z podzemí budovy kliniky „zešílel“ a stále myslel na léčbu.


Stopka více-cennosti?

21. 7. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Ještě drobně navazuji na minulý textík „Skromnost jako grunt“. Už jsem asi i někde okrajem zmínil - jeden kamarád z vandrů, tak trochu postižený kluk, jinak ale skvělej člověk, díky svým životním zkušenostem vynalezl slovní spojení VÍCECENNÝ ČLOVĚK. Tak říkával lidem, kteří často, byť i tupějšího rozumu, než on a nekonečně horších zásad, ho v lepším případě přehlíželi, v tom horším mu dávali najevo svoji domnělou „více-cennost“. Aniž by si (ti blbci) byli schopni uvědomit o co přišli, protože právě takový člověk vás může obohatit víc, než byste zprvu odhadovali. Stačí jen normálně komunikovat – ani neponižovat ani neoplacávat.

Naprosto dezorientované české voličstvo

21. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Nejnovější průzkum veřejného mínění v ČR dokazuje, že čeští voliči jsou naprosto mimo. Hlasovali by tvrdě proti svým zájmům. Kdo za to může? Špatná média? (JČ)



 20195

To jsou pitomosti. Namísto toho, aby mluvil s protiukrajinskými Romy, bude Fiala křít koně...

21. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva Zoo Praha:


V úterý 25. července v 9.30 pokřtí předseda vlády ČR Petr Fiala měsíční hříbě koně Převalského na pražských Dívčích hradech. Malá klisnička je prvním mládětem narozeným v tamním výběhu zbudovaném Zoo Praha. V budoucnu by mohla zamířit do vlasti svých předků v rámci jednoho z reintrodukčních programů Zoo Praha – buď do středního Kazachstánu, nebo na východ Mongolska. Právě nad chystaným projektem návratu posledních divokých koní světa do Kazachstánu převzal premiér Fiala záštitu. 

 

 20545

Veganská strava výrazně snižuje poškozování životního prostředí, dokazuje studie

21. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 
Podrobná analýza zjistila, že rostlinná strava vede k o 75 % nižším emisím skleníkových plynů, znečištění vody a využití půdy než strava bohatá na maso


Veganská strava výrazně snižuje škody na životním prostředí způsobené produkcí potravin, vyplývá z dosud nejkomplexnější analýzy.

Výzkum ukázal, že veganská strava vede k o 75 % nižším emisím způsobujícím oteplování klimatu, znečištění vody a využívání půdy než strava, při níž se konzumuje více než 100 g masa denně. Veganská strava také snižuje ničení divoké přírody o 66 % a spotřebu vody o 54 %, zjistila studie.

Silně záporný dopad masa a mléčných výrobků na planetu je dobře známý a lidé v bohatých zemích budou muset snížit spotřebu masa, aby ukončili klimatickou krizi. Předchozí studie však používaly modelové jídelníčky a průměrné hodnoty dopadu jednotlivých druhů potravin.

Naproti tomu nová studie analyzovala skutečnou stravu 55 000 lidí ve Velké Británii. Využila také údaje z 38 000 farem ve 119 zemích, aby zohlednila rozdíly v dopadu jednotlivých potravin, které jsou vyráběny různými způsoby a na různých místech. To výrazně posiluje důvěryhodnost  jejích závěrů.

Channel 4 and HRW: Brutální vraždění civilistů v Darfúru, které svět ignoruje

21. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

První zprávou dne ve čtvrtečních Channel 4 News v Británii byla šokující reportáž ze súdánského Darfúru, kde vojáci vyvraždili bezdůvodně desítky civilistů: podle svědectví učitelů tam napadli školu. Učitelka tam napočítala více než padesát zavražděných osob.



Súdánské ozbrojené síly a polovojenské jednotky rychlé podpory již tři měsíce svádějí v okolí hlavního města Chartúmu urputné boje. Jejich konflikt však v Dárfúru znovu vyvolal etnické násilí, které je ozvěnou zvěrstev z doby před 20 lety.


Tato reportáž Channel 4 News shromáždila svědectví očitých svědků a videozáznamy, které dokumentují masakr v západodárfúrském městě  Misterei 28. května. Spolu se zprávou organizace Human Rights Watch jde o důkazy, že v Misterei bylo příslušníky RSF a spřátelených arabských milicí bez soudu popraveno nejméně 28 mužů a chlapců z etnika Massalitů. Město mělo před začátkem konfliktu 30 000 obyvatel. Nyní je vyrabováno a srovnáno se zemí.

Varování: tato reportáž obsahuje děsivé scény. 

Reportér Paraic O'Brien, produkce: Zahra Warsame, kamera Mughira Al-Sharif, střih Donna Walton.

 16525

"Lidé se musí naštvat": meteorolog pojmenoval americké vlny veder po ropných a plynárenských gigantech

21. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 

Guy Walton pokřtil dvě předchozí vlny veder z letošního léta jmény Amoco a BP ve snaze pojmenovat a zostudit firmy vyrábějící fosilní paliva
 
Letní vlny veder byly tak kruté, že inspirovaly i vlastní jména. V Evropě se jsou pojmenovány nočními můrami z řecké mytologie, ale jeden meteorolog v USA zvolil ostřejší přístup - pojmenoval vlny veder po ropných a plynárenských společnostech, které zhoršily klimatickou krizi.

Vlnu veder, která v posledních týdnech sužuje velkou část jihozápadu USA a přispěla k rekordní sérii dnů s teplotou nad 43C ve Phoenixu, pojmenoval Guy Walton, bývalý meteorolog Weather Channel, Heatwave Chevron.

Walton, který nyní vede blog o počasí a píše také řadu dětských knih, které nazývá "Harry Potter se setkává s klimatickou krizí", již pokřtil dvě předchozí vlny veder z letošního léta Amoco a BP podle dvou dalších ropných společností.

Rusko zatklo Putinova pro-válečného kritika Igora Girkina

21. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Agenti FSB přišli do Girkinova domu a odvedli ho "neznámým směrem",  sdělila  jeho manželka



Rusko zatklo Igora Girkina, bývalého velitele svých zástupných sil na východě Ukrajiny, který byl nizozemským soudem odsouzen v souvislosti se sestřelením letu MH17, na základě obvinění z extremismu, které pravděpodobně podnítila jeho kritika ruského válečného úsilí na Ukrajině. https://t

 20461

HRW: Dobrá zpráva: Putinův svět se zmenšuje

21. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Když Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal v březnu zatykač na Vladimira Putina, napsal jsem, že "už nebude moci cestovat jako dříve",  píše Andrew Stroehlein ve svém každodenním přehledu.

Dnes mohu s potěšením konstatovat, že se tato předpověď ukazuje jako pravdivá.

Jihoafrická republika oznámila, že Putin se nepřipojí k ostatním světovým politikům na srpnovém summitu BRICS v Johannesburgu, setkání na nejvyšší úrovni, které sdružuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku. Obavy ohledně povinnosti Jihoafrické republiky jako signatáře Mezinárodního trestního soudu pomoci při zatčení uprchlíka vyvolaly "řadu konzultací", vysvětlili diplomaté.

Putin v podstatě chtěl, aby ho jihoafrická vláda nechala vyhnout se spravedlnosti, a jihoafrická vláda pod tlakem opozice pro jistotu upřednostnila vládu práva před globální politikou.

 16525

Deseticentimetrové kroupy: Extrémní počasí v Evropě pokračuje a hrozí další vlna veder

21. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 

Teploty zůstávají vysoké, severní Itálii zasáhlo krupobití a příští týden má jižní Evropu zasáhnout čtvrtá vlna veder

Severní Itálii zasáhly bouřky s krupobitím, zatímco téměř rekordní teploty začínají opadat, ale meteorologové varují, že příští týden zasáhne jižní Evropu čtvrtá vlna veder s teplotami až 48 °C.

Více než 110 lidí utrpělo zranění poté, co severovýchodní italský region Benátsko ve čtvrtek zasáhlo extrémní počasí včetně velkých krup, uvedl guvernér Luca Zaia, který pro postižené oblasti vyhlásil regionální stav nouze.

V Chorvatsku zemřel ve čtvrtek při bouři, která se po vlně veder přehnala Balkánem, jeden hasič, a počet obětí se tak zvýšil na šest, uvedly úřady.

Zaia řekl italské tiskové agentuře Ansa: "Kroupy, které padaly, byly naprosto neobvyklé, s ledovými kameny, které měly v některých případech průměr přes 10 cm."

Doplňovací volby v Británii: Konzervativci přišli o dvě z tří křesel

21. 7. 2023

čas čtení 5 minut

Labouristé porazili torye v okrsku Selby a Ainsty, ale neuspěli v Uxbridge

Pětadvacetiletý Keir Mather je příštím labouristickým poslancem v Selby,  labouristé těsně neuspěli ve starém sídle Borise Johnsona v Uxbridge a South Ruislip a liberální demokraté zvítězili v Somertonu a Frome.


Labouristická strana dosáhla svého historicky největšího vítězství v doplňovacích volbách, když zvrátila většinu 20 000 hlasů konzervativců v Selby a Ainsty a poslala do parlamentu 25letého mladíka.

Straně Keira Starmera se však nepodařilo zvítězit v Uxbridge a South Ruislip, bývalém volebním obvodu Borise Johnsona. Konzervativci si toto křeslo ve vnějším Londýně udrželi s většinou 495 hlasů, což byla jediná dobrá zpráva v jinak mizerné noci pro Rishiho Sunaka.

 19556

Co říkají průzkumy před nedělními španělskými volbami?

21. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Následuje předpověď počtu křesel a většiny našeho statistického modelu na základě průzkumů veřejného mínění a 15 000 simulací. Nejpravděpodobnějším výsledkem je, že lidovci a (ultrapravicový) Vox budou mít většinu (55 % pravděpodobnost), ale nebylo by úplně překvapivé vidět těsný výsledek a levicovou vládu, píšou Kiko Llaneras a Borja Andrino.

 19376

Putin aneb Sebevražda impéria

21. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Stejně jako jeho sovětští předchůdci nemá Putin lidem v Ruské federaci co nabídnout, s výjimkou represí a rusifikace. Vůdce Kremlu zahájil válku proti Ukrajině, aby se nacionalismus, který jeho vlastní politika vyprodukovala, nerozšířil do Ruské federace a neohrožoval její přežití, píše Gasan Gusejnov.

 19093

Pochybný hrdina Vladimira Putina

21. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Je dávnou zkušeností, že pokud vám někdo řekne, kdo jsou jeho hrdinové, říká o sobě hodně, i když často neúmyslně. To znamená, že je možná příznačné, že Vladimír Putin označuje za jednoho z hrdinů sovětské minulosti Lavrentije Pavloviče Beriju, Stalinova brutálního šéfa tajné policie, píše Viktor Postnov.

 18235

Jak se v Rusku rozkládá armáda

21. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Historicky vzato, kdykoli ruská armáda čelila porážce, bylo prvním krokem pokusit se identifikovat zrádce ve vlastních řadách - a pak se obrátit k politickým lídrům, kteří ji nasměrovali k neúspěchu, píše blogger El Murid.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
14819