19385

Válka na Ukrajině "skončila", pokud EU nezvýší vojenskou podporu, varuje její vysoký diplomat

19. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Šéf zahraničních věcí na mnichovské bezpečnostní konferenci varoval, že je třeba rychle vyřešit zásobování municí


Válka s Ukrajinou skončí, pokud EU během několika týdnů nenajde způsob, jak urychlit poskytování munice Ukrajině, varoval v závěrečný den mnichovské bezpečnostní konference šéf zahraničních věcí EU Josep Borrell.

Uvedl, že zvláštní zasedání ministrů obrany EU, které se má konat 8. a 9. března, poskytne zemím možnost nabídnout munici ze svých stávajících zásob, a dodal, že evropským armádám trvá až 10 měsíců, než objednají a obdrží jediný náboj.

 18591

Kdo (ne)hledá pravdu?

19. 2. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Karel Dolejší ve svém nepřesvědčivém textu přirovnává ty, kdo tvrdí, že Spojené státy a Velká Británie blokovaly jarní diplomatické rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem, ke stoupencům názoru, že země je plochá. Je krajně znepokojující, jak se nositelé a věrozvěstové oficiální protiruské linie snaží ostrakizovat nevhodné poznatky narušující čím dál užší debatu o povaze a výhledech ukrajinského konfliktu, který drasticky dopadá nejen na Ukrajince, ale i na tradičně slabé ekonomiky globálního Jihu.

 16578

Fašismus s voňavou tváří již vstupuje do dveří

18. 2. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Úřady práce a sociální odbory v nových časech a poměrech 21. století

"Je třeba stvořit takový kolektivní život, který obklopí každou lidskou bytost teplem a ponechá kolem ní volný prostor a ticho. Současný je toho opakem."

(Simone Weilová)

Píší mi kolegové a kolegyně stále více zajímavých poznatků k mým článkům. Zdá se mi, že prostě stále více lidí v sociální oblasti zajímá, jaká je opravdová realita těchto institucí. Nechtějí jen stále dokola poslouchat pohádky marketingového týmu jednotlivých politiků a stran a následně vykonavatelů lživých absurdit v praxi. Na pracovištích se každý snaží nějak zachytit a oni se cítí často strašně opuštěně tam, kde vládne usměvavá falešnost, předstírání a sobeckost. A tak mi píší své zážitky.


Rozhovor Britských listů 574. Proč mají pracovníci univerzit tak nízké platy?

18. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Akademici, pracovníci, učitelé především v humanitních oborech na českých univerzitách, především na univerzitě Karlově, ale po celé České republice, mají šokujícím způsobem nízké platy. Je to zásadní útok na podstatu České republiky, protože humanitní obory na univerzitách jdou přímo ke kořenům toho, čím jsme. Předválečné Československo dobře vědělo, že demokracie nepřežije bez kvalitního školství. Nyní pražská FFUK přišla se šokujícím řešením, že totiž bude finančně podporovat jen ty obory, které jsou v této chvíli "ekonomicky prospěšné". Přitom se ve společnosti blíží obrovská revoluce v oblasti zaměstnanosti, protože většinu existujících pracovních příležitostí převezme umělá inteligence. Proč strkají čeští politikové (Fiala chce prodlužovat odchod do důchodu v době, kdy práce zmizí! :) )a univerzitní manažeři hlavu do písku? Proč čeští univerzitní učitelé nestávkují? Britští stávkují. Jan Čulík hovoří s Jakubem Jirsou, filozofem z pražské filozofické fakulty Karlovy univerzity o tom, co je příčinou této skandální situace. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. února 2023.

 18664

Čína se zřejmě chystá dodávat Rusku zbraně, varoval Blinken

19. 2. 2023

čas čtení 6 minut

 

Americký ministr zahraničí se setkal s nejvyšším čínským diplomatem Wangem I a varoval před "vážným problémem", pokud Peking začne dodávat  zbraně Vladimiru Putinovi

 
Spojené státy uvedly, že se domnívají, že Čína se možná chystá poskytnout  Rusku zbraně pro válku na Ukrajině, což vyvolalo přímé varování před takovým jednáním ze strany ministra zahraničí Antonyho Blinkena čínskému nejvyššímu diplomatovi.

Blinken toto varování přednesl čínskému státnímu radovi Wang I v sobotu večer na setkání na okraj mnichovské bezpečnostní konference, během něhož Čínu rovněž kritizoval za použití údajného špionážního balónu nad územím USA.

 17694

Západ přivítal čínský mírový plán pro Ukrajinu opatrně

19. 2. 2023

čas čtení 5 minut

 

Vysoký čínský diplomat Wang Yi hovořil o nutnosti dodržovat zásadu územní celistvosti, ale také o respektování "legitimních bezpečnostních zájmů" Ruska

"Zaráží mě, jak jsme ztratili důvěru zemí globálního jihu," řekl Macron. Reakce světa na válku podle něj ukázala, že je třeba obnovit rovnováhu globálního řádu a učinit jeho instituce inkluzivnějšími
 
Západní představitelé reagovali na čínský mírový plán pro Ukrajinu, který má být zveřejněn tento týden, nervózně, ale opatrně tento krok uvítali jako první známku toho, že Čína uznává, že válku nelze považovat pouze za evropskou záležitost.

Ve svém projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci vysoký čínský diplomat Wang Yi, jeden z mála vnějších politiků schopných ovlivnit Rusko, oznámil, že Čína představí svou mírovou iniciativu v den výročí války a své návrhy již konzultuje s Německem, Itálií a Francií. Uvedl, že mírový plán zdůrazní potřebu dodržovat zásady svrchovanosti, územní celistvosti a Chartu OSN. Zároveň však uvedl, že je třeba respektovat legitimní bezpečnostní zájmy Ruska.

 16478

Ruská agrese na Ukrajině: Biden v projevu k výročí války pošle Putinovi "vzkaz"

18. 2. 2023

čas čtení 7 minut

 

Americký prezident vystoupí ve Varšavě ve stejný den jako Putin v Moskvě,  Zelenskij na mnichovské konferenci vyzval Západ, aby si "pospíšil" s podporou Ukrajiny



Americký prezident Joe Biden bude při svém úterním projevu ve Varšavě "posílat vzkaz" Vladimiru Putinovi. Zároveň vyzdvihne "bezprecedentní" úsilí NATO o pomoc Ukrajině.

Agentura France-Presse uvádí, že Biden pronese projev v Polsku - klíčovém spojenci USA a - ve stejný den, kdy má Putin přednést svůj vlastní projev v Moskvě, tři dny před ročním výročím ruské invaze 24. února.

Biden přistane ve Varšavě v úterý  21.2. a setká se s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Ve středu 22.2.se setká s vedoucími představiteli Bukurešťské devítky, skupiny členů NATO ve východní Evropě.

Kromě toho bude podle Bílého domu příští týden telefonicky hovořit s vedoucími představiteli Velké Británie, Francie a Itálie. Německý kancléř Olaf Scholz má přijet  3. března do Washingtonu.

Hlavní Bidenovou veřejnou akcí však bude úterní projev z varšavského Královského zámku o tom, "jak Spojené státy sjednotily svět na podporu ukrajinského lidu při obraně jeho svobody a demokracie", uvedl v pátek mluvčí Rady národní bezpečnosti John Kirby.


 19979

Zeď bezmoci politiky v zakletí mužského ega všech věků!

17. 2. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

"Na každém člověku je něco krásného, zajímavého nebo pozoruhodného. Jsme ale bohužel příliš pohodlní, mazaní nebo lhostejní, abychom to objevili."

(Jan Hanč, Události)

Je něco neuvěřitelně čitelného, stupidně naučeného, stále opakovaného modelu v české politice. Je to něco, čehož se nelze zbavit. Je to jakési zakletí ve stále se opakujících modelů, které již několikrát naprosto selhaly, a přesto se na ně stále  sází. To platí i v personální rovině - ve čtvrtek zvolená nová pražská koalice a její personální složení mi připomíná špatný vtip.

Evidentně zdravotně indisponovaný primátor, který již ztratil určitou sebekontrolu nad chováním sebe samého a nikdo není schopen mu říci: Pane docente, takhle to opravdu nejde…Paradoxně se podobá chováním mým starším klientům u příspěvku na péči, kteří mladším kolegyním vypráví v kanceláři tak rádi nemravné vtipy, sociální šetření absolvují nejraději ve slipech a sdělují - jak vše zvládají.

 19980

Budoucí americký prezident (?) dělá lidem ze života peklo

19. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Floridský pár, který nenesmí podstoupit potrat, uvidí, jak po porodu jejich dítě zemře 

Výklad státního zákona lékařúm znemožňuje zákrok, přestože dítě trpí smrtelnou nemocí
 
Za několik týdnů se bude muset jeden floridský pár rozloučit se svým dítětem krátce po porodu. Je tyo  niterná realita, kterou vytvořil americký Nejvyšší soud, když loni zrušil celoamerické právo na potrat.

Kvůli novému floridskému zákonu, který zakazuje potraty po 15. týdnu s výjimkou určitých okolností, se Deborah Dorbertová stala jednou z mnoha žen, které mají ztížený přístup k nezbytným potratovým zákrokům poté, co nejvyšší soud zrušil práva přiznaná přelomovým rozhodnutím ve věci Roe v. Wade z roku 1973.

Zpráva deníku Washington Post popisuje, že Dorbertová a její manžel Lee Dorbert čekají druhé dítě a lékaři jim oznámili, že u dítěte byla diagnostikována smrtelná abnormalita plodu známá jako Potterův syndrom. Lékaři však podle jejich slov nemohli provést potrat kvůli výkladu floridského zákona, který vstoupil v platnost poté, co nejvyšší soud zrušil rozsudek Roe v. Wade.

 19908

Hospodaření OSBL za leden 2023

2. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace 18.2. 2023: Finanční podpora Britských listů je stále minimální.

Aktualizace 13.2. 2023. Tak současný stav financí Britských listů na účtu je 10 558 Kč. To je stále velmi málo.

Aktualizace: Tak zatím nám za únor čtenáři poskytli 7900 Kč. To skutečně není k přežití. Apelujeme na čtenáře, aby nám finančně pomohli tak trochu víc.

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem ledna 2023 měly Britské listy na účtu 69,31 . Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50  Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 573. V Praze není vůbec žádná cyklistická infrastruktura

16. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jan Čulík hovoří s portugalským cyklistou Sergiem Almeidou, který dojíždí po pražské magistrále z Holešovic na Pankrác a je frustrován absolutní absencí jakékoliv fungující cyklistické infrastruktury v Praze. Proto se nedávno pokusil na pražské magistrále namalovat na vozovku cyklotrasu. To se poněkud nelíbilo Policii ČR. Jak je možné, že Praha a Česká republika nerespektují ustanovení Evropské unie ohledně cyklistiky a zmírňování automobilového provozu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 17. února 2023.

Ruská agrese na Ukrajině: světoví politikové se sešli v Mnichově na bezpečnostní konferenci

17. 2. 2023

čas čtení 11 minut

- Rusové likvidují ukrajinské knihy na univerzitě v Mariupolu:

- V Německu se v pátek scházejí vysocí politici a vojenští představitelé z celého světa a na bezpečnostní konferenci by měli vystoupit i ukrajinští představitelé.

Rusko, posílené o desítky tisíc záložníků, zintenzivnilo pozemní útoky na jižní a východní Ukrajině, a jak se blíží první výročí invaze z 24. února, zdá se, že se rýsuje nová velká ruská ofenziva.

Rusko ve čtvrtek zasáhlo Ukrajinu raketami a zasáhlo její největší ropnou rafinerii. Z nejméně 36 raket, které Rusko vypálilo, bylo asi 16 sestřeleno, uvedlo letectvo, což je nižší počet než obvykle.

Ukrajina uvedla, že palba zahrnovala rakety, které její protivzdušná obrana nedokáže sestřelit, což jen zvýší naléhavost jejích výzev k větší vojenské podpoře Západu.


Mezi mnoha vrcholnými představiteli, kteří se účastní Mnichovské bezpečnostní konference, jsou německý kancléř Olaf Scholz, francouzský prezident Emmanuel Macron a americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

- Přesně před rokem, 16. února 2022, zuřivě popřela mluvčí ruského ministerstva  zahraničí Maria Zacharovová  zprávy, že se Rusko chystá vojensky napadnout Ukrajinu, a požadovala od USA omluvu v této věci:



 16478

Americké letectvo zřejmě sestřelilo raketou za 439 000 dolarů amatérský balón za 12 dolarů

17. 2. 2023

čas čtení 4 minuty


Illinoiská skupina amatérských milovníků balónů sděluje , že se jejich balón ztratil v den, kdy vojenská raketa za 439 000 dolarů zničila neidentifikovaný objekt v jejich oblasti

 
Skupina amatérských balónových nadšenců v Illinois možná vyřešila záhadu jednoho z neznámých létajících objektů, který minulý týden sestřelila americká armáda a jehož sága zaujala celý americký národ.

Podle organizace Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade se jeden jejich amatérský balón při letuy  "ztratil" nad Aljaškou 11. února, tedy ve stejný den, kdy americká stíhačka F-22 sestřelila neidentifikovaný vzdušný objekt nedaleko nad kanadským územím Yukon.

Ke chvále "patnáctiminutového města": prozaické plánovací teorie, která děsí konspirační teoretiky

17. 2. 2023

čas čtení 7 minut

Hrůzná vyhlídka na zelenější, lidem přívětivější ulice a pohodlnou občanskou vybavenost přivádí online pravici do zuřivé hysterie
 

Existuje mezinárodní socialistické spiknutí, které chce usnadnit chůzi do obchodů. Extremistická levice plánuje, že nás zbaví svobody trčet v dopravních zácpách, plazit se pomalu s autem po ucpaných obchvatech a hledat místo k zaparkování. Svoboda dojíždění do práce v dopravní špičce, posvátnost nákupního centra až daleko  za městem a spravedlnost předměstské potravinové pouště je ohrožena jako nikdy předtím. Název tohoto děsivého  globálního hnutí? "Patnáctiminutové město".



Spalovači mrtvol

17. 2. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Poučit se z dějin nebývá jednoduché. Jak říká můj kamarád historik, pedagog a archeolog, lidi se nikdy nepoučí. Takže vlastně nemám o čem psát – ale aspoň pokus. Jak víme, elektromobil byl poprvé sestrojen někdy v letech 1830+ (tj. v 19. století) podle vzoru žárovka. Tzn. má-li být vynalezena žárovka, tak taky bude a vynalezne ji ten či onen v rozmezí pár let. Těžko tak u elektroauta někomu přisuzovat absolutní prvenství, nicméně za chvíli tu bude výročí 200 let od jeho vynálezu!

 19976

O nové pražské koalici a údajné nespolehlivosti paní Marvanové

16. 2. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 

Situace na pražské radnici se stává stále bizarnější. Uskupení Spolu od komunálních voleb pořád opakovalo, že chce koalici na vládním půdorysu. Nakonec se ovšem málem vrhlo do náruče Hnutí Ano, kdyby mu v tom nezabránila paní Marvanová.

Paní Marvanová svým odmítnutím koalice Ano-Spolu donutila Spolu, zejména ODS, aby vyšli vstříc pirátům. A tak máme koalici na vládním půdorysu a člověk by čekal, že Spolu budou paní Marvanovou nosit na rukou, vzdávat jí pocty, prohlašovat ji za hrdinku – vždyť přece jen díky ní došlo k tomu, co Spolu od začátku chtěli. Nebo nechtěli?

Rozhovor Britských listů 572. Poslanci: Už nám dejte s tou Bečvou pokoj!

14. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Jan Čulík hovoří s přírodovědcem Jakubem Hruškou o skandálních nesrovnalostech při vyšetřování ekologické havárie na řece Bečva a při probíhajícím soudním procesu v této věci. Poslanci českého parlamentu jsou už tímto problémem znuděni. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 14. února 2023.

 19371

Znovu se rozhořely protesty v Íránu

17. 2. 2023

čas čtení 2 minuty



Internetová videa z Teheránu a dalších center ukazují demonstrace včetně protivládního skandování při vzpomínce na popravu protestujících


Protestující v Íránu pochodovali ulicemi několika měst v nejrozsáhlejších demonstracích za poslední týdny, jak dokazují páteční videa na internetu.

Demonstrace v noci na čtvrtek připomněly 40 dní od chvíle, kdy Írán popravil dva muže na základě obvinění souvisejících s protesty, které začaly v loňském roce a pokračovaly v Íránu měsíc.

Počáteční nepokoje - které začaly poté, co 16. září, tři dny po svém zatčení "mravnostní policií", zemřela dvaadvacetiletá Mahsa Aminiová - přerostly v jednu z nejvážnějších výzev íránské teokracii od islámské revoluce v roce 1979.

 18993

Británie: Další známky rozkladu. Milované státní zdravotnictví postiženo záplavami splašků

17. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Záplavy splašky varují před stavem anglických nemocnic

Dochází k zatopení splašky onkologických oddělení, porodnic a nemocničních pohotovostí

 
Nemocnice v Anglii zaznamenaly za posledních 12 měsíců více než 450 zatopení splaškuy, což ohrožuje pacienty a zaměstnance a vyvolává varování, že se budovy zdravotnictví po desetiletí nedostatečných oprav"rozpadají".

Liberální demokraté požádali správní orgány anglického zdravotnictví  o svobodný přístup k informacím a zjistili alarmující příklady průniku splašků na onkologická oddělení, do porodnic a na nemocniční pohotovosti. Šetření také odhalilo četné případy, kdy moč a výkaly tekly do nemocničních pokojů a na všeobecná oddělení.

 19437

Rizika "deeskalace"

17. 2. 2023

čas čtení 7 minut

"Deeskalace" ve špatný čas a na špatném místě může napáchat více škody než užitku – jak ukazují výsledky na Blízkém východě, píše Bilaal Y. Saab.

 19338

O velikášství Kremlu

17. 2. 2023

čas čtení 20 minut

Navzdory sérii chyb, chybných odhadů a zvratů na bojišti, které by ho ve většině normálních zemí jistě vyhodily z úřadu, je prezident Vladimir Putin v Rusku stále na vrcholu moci. Nadále definuje obrysy války své země proti Ukrajině. Invazi řídí mikromanagementem, i když se zdá, že bojiště řídí generálové pod ním. (Toto zastupování je prováděno proto, aby ho ochránilo před zpětným dopadem, pokud se ve válce něco pokazí.) Putin a lidé z jeho bezprostředního okolí přímo pracují na mobilizaci Rusů na domácí frontě a manipulují názory veřejnosti na invazi v zahraničí. V některých ohledech v této informační válce uspěli, píšou Fiona Hill a Angela Stent.

 19073

Ve snaze napravit "největší geopolitickou katastrofu 20. století" může Putin vytvořit největší etnosociální katastrofu dneška

17. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Před pěti sty lety, kdy se země v Evropě začaly formovat jako národní státy, Moskva vznikla jako státní církev. Ani ne tak jako náboženská, ale jako politická entita, v jejímž základě neležela připoutanost ke společenství víry, ale spíše začlenění organizovaných struktur církve do samotného státu, píše Vladislav Inozemcev.

Rozhovor Britských listů 570. Kauza Bečva: Monstrproces jako v padesátých letech?

6. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

V souvislosti s otravou desítek tun ryb v řece Bečva, k němuž došlo před dvěma a půl lety, se koná nyní soudní proces. Jeho průběh je ale poněkud podivný. O vyšetřování této kauzy a o průběhu a charakteristických rysech tohoto soudního jednání hovoří Jan Čulík s vodohospodářem Arnoštem Kultem, odborníkem podrobně seznámeným s celou problematikou otravy Bečvy. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 7. února 2023.

 19840

Znepokojivé zprávy ohledně "leopardí koalice" pro Ukrajinu

17. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Pokud chtějí země tankové koalice poslat na Ukrajinu použité tanky ze skladů, nevidím vítězství nad Ruskem. Stojíme před velkým dilematem, zda se můžeme odzbrojit pomocí Ukrajině – věří generál Waldemar Skrzypczak, bývalý velitel pozemních sil. Právě byl odhalen trapný problém zemí "tankové koalice", informuje Tomasz Molga.

Rozhovor Britských listů 569. Jsou vesničané blbí?

3. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta



Pročpak asi hlasovali občané žijící ve Slezsku a v Karlovarském a v Ústeckém kraji pro Babiše? Za celých více než třiatřicet let se žádná česká vláda nepokusila vyrovnat životní úroveň v těchto oblastech s životní úrovní v ostatních částech České republiky a nikdo nic takového neplánuje ani teď. Lidé zápolí s nezaměstnanosti, exekucemi, nefunkční veřejnou dopravou a zdravotnictvím, chybějící infrastrukturou. Byl zlikvidován veškerý místní tisk, takže nikdo už neanalyzuje, co se děje. K čemu dojde, až přijdou velké počty českých občanů o byt? O hrozící destabilizaci v české společnosti mluví Jan Čulík s analytikem Stanislavem Bilerem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 3. února 2023.

 19280

Co stojí za velkou spokojeností Italů s Giorgií Meloniovou

17. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Italská premiérka může zaznamenat první úspěch: V prvních regionálních volbách od nástupu do úřadu její strana drtivě zvítězila. Giorgia Meloniová dokázala odrazit své kritiky. Spokojenost Italů s šéfkou vlády však není dána jen její pragmatickou politikou, napsala Virginia Kirst.

Rozhovor Britských listů 567. Čtvrtina národa postižena exekucemi. Propad rodin do bezdomovectví

26. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

A quarter of the Czech Republic in debt slavery. Families falling into homelessness



English subtitles. For English, scroll below.

Ve zhoršující se ekonomické situaci v České republice je až čtvrtina obyvatelstva postižena exekucemi (jaká je to děsivá vizitka pro jakoukoliv českou vládu!) a stále větší počty obyvatelstva jsou ohroženy bezdomovectvím. Vláda na to reaguje indolentně a nekompetentně. Co si počít? O tom mluví Jan Čulík s novinářkou Sašou Uhlovou, specializující se mimo jiné i na tuto problematiku. Šokující rozhovor.
Vysílá se na Regionální televize od pátku 27. ledna 2023.

In a worsening economic situation, up to a quarter of the inhabitants of the Czech Republic are living in debt slavery (what a horrendous visiting card for any recent Czech government!) and ever larger numbers of Czech citizens, including families, are threatened by homelessness. The Czech government reacts indolently and incompetently. What to do? Jan Čulík discusses the unenviable situation with Saša Uhlová, a journalist specialising in these matters.

Ruská televize: "Západ proti nám připravuje jaderné údery, a tak musíme jadernými zbraněmi proti němu zaútočit jako první"

16. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Dmitrij Jevstafjev, jedna ze Solovjevových mluvících hlav, říká, že Západ nedokáže porazit Rusko jen tím, že dá Ukrajině zbraně, a tak se připravuje na vlastní velkou válku s Ruskem.

Rusko by podle něj mohlo čelit jaderným útokům "blíže k létu" a možná bude muset provést "preventivní jaderný úder".



"Oni prostě nemají dost zbraní. Ale učinili politické rozhodnutí nás zničit. Přijali rozhodnutí zahájit velký,  možná jaderný konflikt s Ruskem, a v tomto smyslu stojíme před velmi jednoduchým dilematem. Připustit jejich první úder nebo jak jsme to učinuili v noci z 23. na 24. února 2022, vyrazit jim   rukou dýku, která na nás již míří. Zachránit srdce naší země preventivním úderem, případně zasáhnout rozhodovací centra mimo Ukrajinu, to je těžká volba. Tato volba je velmi těžká. Tato volba jedné z možností bude mít vážné důsledky. Na to bych nerad upozorňoval. Kdybych byl na místě našich politických vůdců, rozhodl bych podniknout první úder, nejspíše blíže k létu, nejspíše s prvky operačně taktických jaderných zbraní. Nelegalizovali to pro nic za nic, nejde o naše, ale o jejich atomovky. S největší pravděpodobností budou jimi útočit na velká ruská města. S největší pravděpodobností zasáhnou průmyslová centra, nebo přejdou k eskalaci. Těžká volba. Nevím, jak bych se rozhodl já. Nechtěl bych to řešit."

 19789

Žoldnéřská skupina Wagner se s ukončením náboru vězňů "zmenší", říká Prigožin

16. 2. 2023

čas čtení 4 minuty


Kreml se prý snaží omezit vliv Jevgenije Prigožina

Šéf žoldácké skupiny Wagner Jevgenij Prigožin připustil, že jeho žoldnéřská skupina na Ukrajině čelí potížím a brzy se zmenší. Přibývá důkazů, že jeho politický vliv v Kremlu slábne.

"Počet jednotek Wagnerovy skupiny se bude snižovat a také nebudeme schopni plnit rozsah úkolů, které bychom chtěli," řekl Prigožin skupině pro-válečných blogerů a státních novinářů, kteří se ve středu sešli v armádních kasárnách na východě Ukrajiny.

"Všichni jste slyšeli, že nábor zajatců do našich řad byl zastaven," dodal.

 18508

Skončila éra levných potravin? Další zvyšování cen potravin může v roce 2023 způsobit až jeden milion dalších úmrtí

16. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Ceny potravin ve Spojeném království jsou nejvyšší za posledních 15 let a něco podobného se děje téměř ve všech zemích světa. Situace se bude ještě zhoršovat, protože vysoké ceny hnojiv a z nich vyplývající nižší výnosy v důsledku jejich menšího používání mohou v roce 2023 způsobit další inflaci v cenách potravin. Se svými spoluautory jsme nedávno v časopise Nature Food publikovali výzkum, který naznačuje, že tento nárůst cen povede ke zhoršení stravování mnoha lidí, což způsobí až jeden milionu úmrtí navíc a zvýšení počtu podvyživených lidí o 100 milionů, píše Peter Alexander v Conversation.

 17694

Britský parlament ví, že Čína páchá genocidu. Proč se tedy britští státní činitelé plánovali setkat s jedním z pachatelů?

16. 2. 2023

čas čtení 5 minut

 


Návštěva čínského činitele Erkina Tuniyaza v Británii se již nekoná, ale Británie nikdy neměla skandálně ignorovat čínské zacházení s Ujgury a dalšími menšinami



Útlak Ujgurů a dalších turkických a islámských menšin v čínské oblasti Sin-ťiang se v posledních pěti letech dostal do ostrého světla.

Nejprve byly menšiny na neurčitou dobu internovány v "převýchovných zařízeních". Poté se objevily důkazy o čínských "hlídačích", kteří byli posíláni, aby žili s ujgurskými rodinami a podávali zprávy o jejich chování, o kontrolních stanovištích na ulicích pro pěší, kamerách snímajících obličeje, nucené instalaci státního špionážního softwaru do osobních telefonů, nucených kontrolách porodnosti a uzavírání nebo bourání mešit a dalších náboženských objektů. Po celou dobu je muž jménem Erkin Tuniyaz vedoucím úředníkem regionální vlády Sin-ťiangu a nadšeným obhájcem této "sinizace" islámu. Od roku 2021 stojí formálně v čele celého regionu, píše James McMurray.

30679

Americké sankce jsou tichým zabijákem

16. 2. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Tragické zemětřesení v Turecku a Sýrii, které si prozatím vyžádalo více než 40 tisíc životů, poukázalo na jednu poměrně neznámou skutečnost: kterak americké sankce uvalené na Sýrii, jež zahrnují i ropné embargo, znemožňují rekonstrukci válkou zdecimované země – jak kupříkladu upozornil Úřad Vysokého komisaře pro lidská práva při OSN. Kdyby nebylo sankcí, tvrdí jejich zastánci, kleptokratický a zločinný režim Bašára Asada by většinu zahraniční pomoci jako obvykle rozkradl a vyšel by ze všeho posílen. Jenže tady vůbec nejde o syrského diktátora, jehož se USA spoustu let marně snažily odstavit od moci, ale o utrpení běžných Syřanů umocněné dočasně suspendovanými americkými sankcemi.

30650

Andrej Babiš – mírostrůjce, obránce a pomocník

16. 2. 2023 / Petr Andreas

čas čtení 12 minut

Před časem jsem v Britských listech srovnával politický styl a rétoriku prezidenta Zemana s narativy proruské dezinformační scény a konstatoval jsem, že používají stejné demagogické prostředky k dosažení vlastních, odlišných cílů. Protože jsme v nedávné prezidentské kampani viděli, že tým Andreje Babiše zvolil podobný postpravdivý styl jako Zeman a rovněž byl spojován s proruskou scénou, je namístě další srovnání. Nakolik Babiš postupoval jako Zeman? Nakolik vykročil vstříc dezinfoscéně?

29947

Rezignace skotské premiérky: proč právě teď a co bude dál?

16. 2. 2023

čas čtení 8 minut

V Británii vyvolalo náhlé rozhodnutí skotské premiérky rezignovat překvapení a množství analýz. Zde shrňme názory komentátorů deníku Guardian:
 

Nicola Sturgeonová rezignovala na funkci předsedkyně Skotské národní strany a první ministryně Skotska, čímž naznačila konec jedné politické éry a vyvolala první volební kampaň za vedení SNP po téměř 20 letech. Poté, co od roku 2004 působila jako náhradnice a zástupkyně Alexe Salmonda, během níž vedla SNP v Holyroodu, tedy v edinburském parlamentě , byla v roce 2014 bez soutěže korunována na předsedkyni strany. Její rozhodnutí nyní skončit zanechává před stranou a jejím nástupcem řadu důležitých otázek.

Proč  právě teď?

Sturgeonová uvedla, že "v hlavě i v srdci" má jasno, že nastal ten správný čas odejít. Podle jejích slov ji vyčerpával neúprosný a nelítostný tlak moderní politiky s 24hodinovým cyklem zpráv, intenzitou sociálních médií a zaměřením moderní politiky na osobnost. Nebylo možné žít normální život, jít na procházku nebo se sejít s přáteli na odpolední čaj.

Zemětřesení a úřady

16. 2. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Když čtu nebo poslouchám komentáře expertů k tomu, co se stalo v Turecku a Sýrii, tedy o tom strašném zemětřesení, prakticky všude čtu o selhání úřadů, o nedodržování pravidel, o korupci a rozkrádání. Přírodní pohroma biblických rozměrů s více než 40 tisíci mrtvými jako by odhalila, přímo zrentgenovala stav tamní společnosti.

 19888

USA varují Ukrajinu před klíčovým okamžikem války

16. 2. 2023

čas čtení 8 minut

S blížícím se prvním výročím ruské invaze na Ukrajinu američtí představitelé ukrajinským lídrům vzkazují, že mají před sebou kritický okamžik, kdy mohou změnit trajektorii války, a zvyšují tlak na Kyjev, aby dosáhl významných úspěchů na bojišti, zatímco zásilky zbraní a pomoc ze strany Spojených států a jejich spojenců prudce narůstají, informuje Washington Post.

 19975

Společně proti nenávisti: Zaostřeno na oběti předsudečného násilí

16. 2. 2023

čas čtení 10 minut

Lidé se zdravotním postižením i LGBTQ+ lidé jsou významně ohroženi předsudečnou trestnou činností. Je třeba zajistit jim stejnou právní ochranu jako jiným zranitelným skupinám


tisková zpráva
  

Praha 16. února 2023 - Organizace Prague Pride, In IUSTITIA, Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) a Queer Geography, ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR a pod záštitou zmocněnkyně vlády pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové, dnes uspořádali konferenci, aby upozornili na nedostatky právní i praktické ochrany obětí předsudečné trestné činnosti. Debatovat mimo jiné přišli ministr vnitra a 1. místopředseda vlády Vít Rakušan, Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, policejní prezident Martin Vondrášek, zástupci a zástupkyně organizací pracujících s lidmi s postižením, s oběťmi trestných činů i LGBTQ+ organizací. Dobrou praxi v oblasti ochrany obětí předsudečné trestné činnosti představili reprezentanti španělské policie.

 19974

Ach!! Opět tolik žen na semináři ÚSD

16. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

Páni, zase tolik žen! píše Muriel Blaive.
Pokaždé, když pronesu takovou poznámku, slyším komentáře typu: "Ale to už dávno není pravda, teď se to změnilo!".
Věci se nezměnily v Ústavu pro soudobé dějiny. Ani trochu.

30027

Hospodářská válka s Čínou by byla šílenstvím

16. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Vyhlídka na vzájemně zaručené zničení (MAD) pomohla odvrátit jaderný konflikt během studené války. Doufejme, že strach z ekonomického ekvivalentu této doktríny bude mít podobný účinek i v případě střetu s Čínou. Přesto je sestřelení podezřelého čínského špionážního balónu, které vedlo k přerušení diplomatických vztahů, připomínkou, že k chybám může dojít, píše agentura Reuters.

Ruská agrese na Ukrajině: ruské údery na Lviv zasáhly kritickou infrastrukturu

16. 2. 2023

čas čtení 18 minut


V několika ukrajinských městech se přes noc rozezněl letecký poplach; na východě pokračují těžké boje

- Solovjev: "Musíme zaútočit na ty země, které chtějí Ukrajině poskytnout tanky."


- Putin: "Oni nám závidí, proto na nás útočí. Nás to jen činí silnějšími."


- Průzkum veřejného mínění ukázal, že rok poté, co Rusko zahájilo agresivní válku proti Ukrajině, věří 61 % Evropanů, že Ukrajina bude úspěšná.

    Rok po válce na Ukrajině věří 61 % Evropanů, že země zvítězí. Němci však tak optimističtí nejsou, i když v ukrajinské vítězství věří většina 55 %. Takové jsou výsledky celoevropského průzkumu, který provedla společnost eupinions. Zveřejněn byl ve spolupráci s belgickou Nadací krále Baudouina.

    Evropané nesázejí pouze na vítězství, 68 % z nich také považuje útočnou válku za záležitost, která se týká jich všech, protože jde o útok na celou Evropu. Většina dotázaných občanů EU také vidí Ukrajinu v boji na obranu souboru společných hodnot, které sdílejí všechny evropské státy.

    "Tato jednota je důležitým signálem," říká Isabell Hoffmannová, expertka na Evropu z Bertelsmann Stiftung a vedoucí eupinions. "Společné hodnoty jsou základním kamenem podpory, kterou EU a její členské státy poskytují Ukrajině. Čím déle se tato válka vleče, tím důležitější je pro Ukrajince vědomí, že většina občanů EU uznává jejich úspěchy."

    Celkem 62 % Evropanů souhlasí s tvrzením, že Ukrajinci bojují také za svobodu a prosperitu Evropy.

    Největší rozdíly se projevují v otázce účinnosti sankcí proti Rusku. Zatímco 40 % respondentů považuje sankce za účinný nástroj, stejný počet je považuje za neúčinné a přibližně 20 % není rozhodnuto.

    Shoda však panuje v otázce, kdo nese vinu za válku: I zde 66 % respondentů tvrdí, že odpovědnost za válku nese Rusko.

    Také 66 % vyjadřuje pocit znepokojení a uvádí, že dnešní svět je nebezpečným místem a že dříve byl mnohem lepší.

    "Míra znepokojení je nyní mimořádně vysoká. Vzhledem k brutalitě války, obětem, které si vybírá, a celkové míře ohrožení to není překvapivé. Co je však opravdu pozoruhodné, je to, že ti nejzneklidněnější podporují Ukrajinu stejně jako občané EU jako celek," vysvětluje Hoffmann.

 19973

Praha: Návrat starých pořádků za asistence Pirátů

16. 2. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

V Praze vznikla nová koalice Spolu, Pirátů a STAN, ve čtvrtek  radu volí zastupitelstvo


Koaliční smlouva nové rady je ve své programové části velmi stručná a obecná - rozpory, které mezi jednotlivými stranami jsou, se tak budou řešit ad hoc. Piráti tak vstupují do obrovského rizika, že si obecné fráze Programových priorit jejich koaliční partner bude vykládat úplně jinak a pozitivní rozvoj města bude blokovat.

 18384

Nejvyšší americký generál říká, že Rusko již válku na Ukrajině prohrálo a zaplatilo obrovskou cenu na bojišti

16. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Předseda sboru náčelníků štábů generál Mark Milley v úterý prohlásil, že Rusko válku na Ukrajině prohrálo. "Ruský prezident Vladimir Putin si myslel, že může Ukrajinu rychle porazit, rozbít alianci NATO a jednat beztrestně. Mýlil se," řekl Milley při rozhovoru s novináři v Bruselu, informuje Business Insider.

 19968

Generál Petraeus: Jak válka na Ukrajině skončí?

15. 2. 2023

čas čtení 26 minut

Válka na Ukrajině je v patové situaci, ale to neznamená, že se nemění. Generál David Petraeus předpovídá, že válka bude letos vypadat jinak a obě strany pravděpodobně zinscenují významné ofenzívy. Celkově válka nadále ukazuje základní slabiny ruské armády, která byla kdysi považována za jednu z nejschopnějších na světě.

Petraeus strávil desítky let studiem válečnictví a nácvikem jeho použití. Byl americkým a koaličním velitelem ve válkách v Afghánistánu a Iráku a později působil jako ředitel CIA. Doktorát získal na Princetonu disertační prací o válce ve Vietnamu a o tom, jaké poučení si z ní americká armáda vzala. Petraeus je také spolu s britským historikem Andrewem Robertsem spoluautorem připravované knihy Conflict: The Evolution of Warfare from 1945 to Ukraine (Konflikt: Vývoj válečnictví od roku 1945 až k Ukrajině).

Vzhledem k tomu, že se blíží první výročí ruské invaze na Ukrajinu, které připadá na 24. února, požádali jsme Petraeuse, aby se zamyslel nad širším poučením z této války, píše CNN.

Ruská agrese na Ukrajině: Polovina Američanů není ochotna vojensky podporovat Ukrajinu

15. 2. 2023

čas čtení 13 minut

- Americký prezident Joe Biden opakovaně prohlásil, že Spojené státy budou Ukrajině pomáhat "tak dlouho, jak bude třeba". V soukromí představitelé administrativy varovali ukrajinské představitele, že trpělivost těsně rozděleného Kongresu - a americké veřejnosti - s náklady na válku bez jasného konce má své meze. Kongres schválil na rok 2022 přibližně 113 miliard dolarů na ekonomické, humanitární a vojenské výdaje.

Průzkum ukázal, že 19 % Američanů má velkou důvěru v Bidenovu schopnost zvládnout situaci na Ukrajině, zatímco 37 % uvedlo, že má jen určitou důvěru, a 43 % nemá téměř žádnou.

Názory na Bidenovo zvládání války se do značné míry rozdělují podle stranického klíče. Mezi demokraty má podle 40 % z nich Bidenova schopnost zvládnout situaci velkou důvěru, podle 50 % jen určitou a podle 9 % téměř žádnou. Mezi republikány má velká většina (76 %) téměř žádnou důvěru. Tato čísla se od loňského května v podstatě nezměnila.


- Průzkum zjistil pokles podpory USA pro poskytnutí zbraní Ukrajině

Podle nového průzkumu Centra pro výzkum veřejných záležitostí Associated Press-NORC se podpora poskytování zbraní a přímé ekonomické pomoci Ukrajině mezi americkou veřejností s blížícím se uplynutím jednoho roku od ruské invaze snížila.

Pro poskytnutí zbraní Ukrajině ze strany USA se vyslovilo 48 % respondentů, 29 % bylo proti a 22 % uvedlo, že není ani pro, ani proti. V květnu 2022, tedy po necelých třech měsících války, se 60 % dospělých Američanů vyslovilo pro zaslání zbraní Ukrajině.

Američané jsou přibližně rovnoměrně rozděleni v názoru na zasílání vládních prostředků přímo Ukrajině: 37 % je pro, 38 % proti a 23 % se nevyjádřilo ani k jednomu z těchto názorů. Známky snížené podpory Ukrajině přicházejí v době, kdy se prezident Joe Biden chystá příští týden na cestu do Polska, kde si připomene první výročí největšího konfliktu v Evropě od druhé světové války.

- Jednání NATO v Ramsteinu:



Stále děsivá situace s českými exekutory

15. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

Sledujte twitterový kanál Daniela Hůleho:



29947

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová se rozhodla rezignovat

15. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Foto: Nicola Sturgeonová mezi lidmi při představení v jednom glasgowském parku. Foto Jan Čulík

Je to konec úsilí Skotska o nezávislost?

Nicola Sturgeonová odstoupí po více než osmi letech z funkce premiérky Skotska.

Předsedkyně Skotské národní strany by to měla oznámit na narychlo uspořádané tiskové konferenci v Edinburghu.

Zatím není jasné, kdy přesně z funkce odejde.

Sturgeonová je ve Skotsku premiérkouí od listopadu 2014, kdy po referendu o nezávislosti převzala funkci od Alexe Salmonda.

Poté se stala nejdéle sloužící premiérkou v zemi.

Zdroj blízký  Sturgeonové sdělil BBC, že už toho má "dost".

Skotská národní strana je ve Skotsku rekordně populární už deset let, vyhrává drtivou většinou volby, a to především zásluhou velmi schopné Sturgeonové.

Ta se však v minulých týdnech dostala do ohniska kontroverze týkající se skotským parlamentem nově schváleného zákona o transgenderové problematice. Zákon, který podpořili po dlouhé debatě nejen skotští nacionalisté, ale i labouristé a liberální demokraté (ne konzervativci) dává možnost lidem od osmnácti let prohlásit oficiálně změnu svého pohlaví bez nutnosti předchozího lékařského souhlasu. Takový zákon existuje v řadě evropských zemí, v zastaralé Británii se  však stal zdrojem pozoruhodné kontroverze. Kritikové zejména poukazují na to, že by mohl vést k tomu, že se mužští sexuální násilníci prohlásí za ženy a budou mít tak pro ženy nebezpečný přístup do ženských prostor. Londýnská konzervativní vláda tento zákon zablokovala, přestože ho Edinburk schválil drtivou většinou.

Londýnská konzervativní vláda také protidemokraticky zablokovala rozhodnutí edinburského parlamentu uspořádat nové referendum o nezávislosti.




8913

Stoupající hladina moří hrozí "masovým exodem biblického rozsahu", varuje šéf OSN

15. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

 
António Guterres vyzývá k naléhavým opatřením,  vzestup hladiny způsobený klimatem přináší "příval problémů" téměř miliardě lidí


Generální tajemník OSN varoval, že zvyšování hladiny moří hrozí "masovým exodem celé populace v biblickém měřítku".

Klimatická krize způsobuje, že hladina moří stoupá rychleji než za posledních 3 000 let, což přinese "příval problémů" téměř miliardě lidí od Londýna přes Los Angeles a Bangkok až po Buenos Aires, uvedl v úterý António Guterres. Některé národy by podle něj mohly přestat existovat a  skončit pod vodou.

Coda Disinfo Matters: Podivný případ Seymoura Hershe

15. 2. 2023

čas čtení 7 minut

Vyhodily Spojené státy do povětří plynovody Nord Stream v Baltském moři? Spoiler: Nevíme

A Seymour Hersh, známý americký investigativní novinář, který s tímto tvrzením přišel minulý týden, se postaral o to, že se pravdu možná nikdy nedozvíme. Hershův příběh je případovou studií novodobé dezinformace.  

Článek zveřejněný na zpravodajské platformě Substack vybuchl jako... no přece bomba pod plynovodem ...  a tvrdil, že Američané loni v září provedli tajnou operaci s cílem zničit hlavní ruský prostředek vývozu zemního plynu do Německa a ostatní Evropy. Hershův zjevně šťavnatý sólokapr popisoval vojenskou operaci, která se rovnala válečnému aktu proti Rusku i Německu a byla provedena s plným vědomím a za aktivní spolupráce norské vlády, píše Natalia Antelava z Coda Story.

 16451

Odhaleno: hackerský a dezinformační tým zasahující do voleb

15. 2. 2023

čas čtení 14 minut



Jednotka "Team Jorge" odhalena tajným vyšetřováním
Skupina prodává hackerské služby a přístup k obrovské armádě falešných profilů na sociálních sítích
Hlavní mozek Tal Hanan tvrdí, že se tajně podílel na 33 prezidentských volbách


Čelné západní deníky spolupracovaly na investigaci, která odhalila  tým izraelských kontraktorů, kteří uvádějí, že pomocí hackerských útoků, sabotáží a automatizovaných dezinformací na sociálních sítích zmanipulovali více než 30 voleb po celém světě.

Jednotku vede Tal Hanan, padesátiletý bývalý příslušník izraelských speciálních sil, který nyní pracuje v soukromí pod pseudonymem "Jorge", a zdá se, že více než dvě desetiletí pracoval v utajení na volbách v různých zemích.

 18480

Ukrajina jako volba

15. 2. 2023

čas čtení 6 minut

"Když jsem se zeptal Vladimira Vladimiroviče Putina: 'Co je pro vás ruský projekt?', odpověděl: 'Rusko není projekt, ale osud.' Velkým projektem Rusko je osud: Osud naší vlasti, našeho lidu a zbytku lidstva."

 19846

Válka mezi Ukrajinou a Ruskem: Co nám mohou říci statistiky

15. 2. 2023

čas čtení 9 minut

Nyní, když západní země souhlasily s dodávkami útočných zbraní Ukrajině, se zdá být vhodný čas přezkoumat statistiky a dynamiku rusko-ukrajinské války. Přezkoumání by mohlo naznačit, co lze očekávat v nadcházejícím jaru, kdy se obě strany připravují na možné rozhodující zúčtování, a mohlo by také navrhnout vhodná opatření západní politiky, píše Dennis Soltys.

 18776

Když ještě USA sázely na "ruský zázrak"

15. 2. 2023

čas čtení 7 minut

Často se tvrdí, že USA byly po rozpadu Sovětského svazu arogantní a zaujaté vůči Rusku – to prý dokonce položilo základy pro kremelskou agresi. Nyní odtajněné dokumenty z roku 1990 vykreslují velmi odlišný obrázek, upozorňuje Martin Klemrath.

 19460

Jak se asijské státy zapojují do ukrajinské války

15. 2. 2023

čas čtení 12 minut

Nekonečné sebeodzbrojování účastníků předchozí studené války (jak postsovětských zemí, včetně Ruska, tak téměř všech zemí NATO) mělo zcela přirozený účinek. Když přišla velká klasická válka, brzy se ukázalo, že není čím bojovat, píše Alexandr Chramčichin.

 19972

Zdanění nemovitostí

15. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Ty země vedle nás mají SOCYJALIZMUS, a ty ještě víc napravo mají úplnej GOMUNYZMUS!

Zbyněk Stanjura, photoshopped edition: "Líp bych to neřekl!" píše Jiří Hlavenka.

(Trochu to hrotím, ať je diskuse. Zajímá mě váš názor!)

Holčičku se smrtelným dědičným onemocněním vyléčili v britském zdravotnictví pomocí genové terapie

15. 2. 2023

čas čtení 4 minuty


Teddi Shawová z Northumberlandu se stala první příjemkyní nejdražšího léku na světě Libmeldy

 
Holčička, která se narodila s nezvyklým a smrtelným genetickým onemocněním, by měla žít dlouhý a normální život poté, co se stala první osobou vyléčenou v britském zdravotnictví pomocí revoluční genové terapie.

Teddi Shawové byla diagnostikována metachromatická leukodystrofie (MLD), dědičné onemocnění, které způsobuje katastrofální poškození nervového systému a orgánů. Postižení obvykle umírají mladí.

Devatenáctiměsíční dítě z Northumberlandu je však nyní bez nemoci poté, co bylo léčeno nejdražším lékem na světě, Libmeldy. Anglické zdravotnictví se dohodlo s jeho výrobcem, společností Orchard Therapeutics, že jej bude pacientům nabízet s výraznou slevou z katalogové ceny 2,8 milionu liber.



 19585

Jak medvědí výhrůžky pohánějí Západ

15. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Ruští vojáci, které nyní Ukrajinci aktivně ničí pomocí západních zbraní, by za to měli poděkovat domácím politikům a propagandistům. Objemy dodávek zbraní z Evropy a Ameriky by sotva byly tak velké, kdyby představitelé ruské politické třídy nehrozili údery na Londýn nebo Washington, píše Abbás Galljamov.

 19935

Nový plán Bruselu zasáhne německý strojírenský průmysl

15. 2. 2023

čas čtení 8 minut

EU pracuje na desátém balíčku sankcí proti Rusku – včetně stavebních strojů. To by byla rána pro německý průmysl. Což by pravděpodobně mělo jen omezený účinek: Rusko si nabízí vyzkoušené a osvědčené alternativy. Diplomat toto dilema vysvětluje jasně, upozorňují Stefan Beutelsbacher a Carsten Dierig.

 16706

Rusko: Petrohradské úřady musí utratit desítky milionů za makety zbraní do škol

15. 2. 2023

čas čtení 3 minuty

Prokuratura provedla inspekci škol v centrálním Petrohradu a nenašla v nich inventář pro vybavení kanceláří branné výchovy. Zejména v arzenálu vzdělávacích institucí nebyly žádné makety granátů F-1 a RGD-5, modely útočných pušek Kalašnikov, střelecké simulátory, minilaboratoře radiačně-chemického průzkumu a další vzdělávací materiály, píše Fontanka.

 19969

Problém je nesprávný způsob jízdy, nikoli stromy stojící podél silnic.

15. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Vyplývá to ze statistik Policejního prezidia České republiky

Tisková zpráva Arniky

Nejčastějšími příčinami srážky se stromem je nesprávný způsob jízdy řidičů a nepozornost. Náraz do stromu je pak už jen důsledkem nehody, která může být i tragická. Při průjezdu alejemi je potřeba zpomalit. Pomáhají také preventivní opatření silničářů, jako jsou reflexní pásky na kmenech a ochrana stromů svodidly.

Za rok 2022 eviduje policie ČR celkem 2425 nehod, které končily srážkou se stromem. Usmrceno při nich bylo 86 osob

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
41277