Rozhovor Britských listů 567. Čtvrtina národa postižena exekucemi. Propad rodin do bezdomovectví

26. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

A quarter of the Czech Republic in debt slavery. Families falling into homelessness



English subtitles. For English, scroll below.

Ve zhoršující se ekonomické situaci v České republice je až čtvrtina obyvatelstva postižena exekucemi (jaká je to děsivá vizitka pro jakoukoliv českou vládu!) a stále větší počty obyvatelstva jsou ohroženy bezdomovectvím. Vláda na to reaguje indolentně a nekompetentně. Co si počít? O tom mluví Jan Čulík s novinářkou Sašou Uhlovou, specializující se mimo jiné i na tuto problematiku. Šokující rozhovor.
Vysílá se na Regionální televize od pátku 27. ledna 2023.

In a worsening economic situation, up to a quarter of the inhabitants of the Czech Republic are living in debt slavery (what a horrendous visiting card for any recent Czech government!) and ever larger numbers of Czech citizens, including families, are threatened by homelessness. The Czech government reacts indolently and incompetently. What to do? Jan Čulík discusses the unenviable situation with Saša Uhlová, a journalist specialising in these matters.

 19639

Ruská agrese na Ukrajině: Ve čtvrtek je Ukrajina znovu terčem vlny ruských raketových útoků

26. 1. 2023

čas čtení 15 minut


11 mrtvých a 11 zraněných při ruských raketových útocích

Nejvyšší ukrajinský generál uvedl, že 47 z 55 ruských raket bylo sestřeleno; krok USA umožňuje širší sankce proti žoldácké skupině

- 11 lidí bylo zabito a 11 dalších zraněno při vlně ruských raketových útoků po celé Ukrajině den poté, co se USA a Německo dohodly na dodávce tanků Kyjevu.

Nejvyšší generál země sdělil, že ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 47 z 55 raket, které ruské síly vypálily na Ukrajinu, mluvčí státní záchranné služby Oleksandr Chorunžij uvedl ve státní televizi údaje o obětech. 

V Kyjevě byl údajně zabit jeden 55letý muž, zatímco úřady v Záporoží uvedly, že tam byli zabiti tři lidé.

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zálužnyj uvedl, že nad Kyjevem bylo sestřeleno 20 raket. Starosta Vinnycji Serhij Morgunov zveřejnil fotografii trosek raket, které dopadly na území města, s tím, že jde o výsledek úspěšné práce sil protivzdušné obrany.

- Žoldnéřská skupina Wagner byla USA zařazena mezi "významné zločinecké organizace".

Spojené státy označily ruskou žoldnéřskou skupinu Wagner za "významnou nadnárodní zločineckou organizaci",
a uvalily tak další sankce na vojenského dodavatele, který podle amerického ministerstva financí pomáhal Moskvě při invazi na Ukrajinu.


Označení umožní širší uplatnění sankcí na rozsáhlou globální síť skupiny, která zahrnuje žoldnéřské operace i podniky v Africe a jinde.

Wagner "je zločinecká organizace, která se dopouští rozsáhlých zvěrstev a porušování lidských práv," uvedl Kirby.

"Budeme neúnavně pracovat na identifikaci, narušení, odhalení a postihu těch, kteří Wagnerovi pomáhají," dodal.

 19544

Natálka Kudriková se po zvolení nového prezidenta Petra Pavla přece jistě dočká přijetí na Hradě...

26. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Bývalý voják demokratické země přece vždy chrání nejvíce ty, na kterých se spáchalo strašné zlo….

"Jak odcházelo mládí…Byl jsem čtyřikrát nebo snad pětkrát na švédském filmu Tančila jedno léto….V tom filmu bylo všechno "to ono", "všechen ten rajc mládí", který jsem tak miloval a který jediný měl pro mě cenu - a mne už pomalu odcházel."

(Jan Zábrana, Celý život, 1980)

Nikdy bych před deseti lety nevěřil, jak přímá volba prezidenta může být tak neskutečně ubohá, sprostá, zbytečná, vyprázdněná. Bez důležitých témat, které tuto zemi čekají. Média  ještě přilévají pod kotel hnusu benzín. Teď poslouchám diskusi na Primě, strašná prázdnota všeho, kafemlejnek stále toho samého, absolutní parodie na diskusi.


Virchowovo Slezsko a současná Česká republika

26. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když slavný německý lékař, někdy přezdívaný jako „papež medicíny“, Rudolf Virchow byl v polovině 19. století ve Slezsku, aby zkoumal tamní epidemii tyfu, všiml si nejen hrozných následků této epidemie, ale označil také jasně její příčinu: politika. Podle něj lékem na to, co se tehdy dělo ve Slezsku, nebyla ani tak medicína sama jako boj s chudobou, nevzdělaností a špatnými pracovními podmínkami.

 19840

Vyslání tanků na Ukrajinu jasně ukazuje jednu věc: nyní se jedná o válku Západu proti Rusku

26. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 

Volodymyr Zelenskij konečně dostává pomoc, kterou si přeje, ale budoucnost Ukrajiny je tím více v rukou USA


Vyslání dalších západních tanků na podporu Ukrajiny neznamená, jak někteří politici občas nebezpečně naznačují, že válka je nyní téměř u konce. Válka na Ukrajině bude ještě trvat měsíce, ne-li roky, a dnešní rozhodnutí jsou spíše strategickou změnou než úplným a plně provedeným obratem. Přesto se jedná o jednoznačně velký okamžik, a to ze tří hlavních důvodů, píše Martin Kettle.

Rusové nikdy neeskalují, bojí se Ameriky...

26. 1. 2023

čas čtení 8 minut

Rozhovor v Channel 4 News (od minuty 8.23):



Moderátor Channel 4 News Matt Frei: Michael Kazjanov, ruský premiér v letech 2000-2004,  Olena Haluška, spoluzakladatelka Mezinárodního centra pro ukrajinské vítězství a Ben Hodges, generál velící americké armádě pro Evropu ve výslužbě. Začnu s vámi Oleno Haluško.  Možná 100 tanků vyslaných na Ukrajinu. Je to opravdu dost?  Stačí to?

Olena Haluška: No, podle posledního rozhovoru našeho velitele armády je k tomu, aby Ukrajina vyhrála tuto válku, potřeba 300 až 500 tanků.

Nestačí to, nestačí to a my budeme nadále prosazovat, abychom jich dostali více. Nicméně si myslím, že to je velmi dobrý začátek. Už proto, že existoval takový mentální blok pro dodávku amerických a  západních tanků a tímto rozhodnutím je konečně zrušen.

K článku pana Veselého

26. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Předně chci říct že nejsem žádný velký intelektuál. Pracuji v jedné malé továrně na malém městě v bývalých Sudetech. Po loňském únoru k nám do továrny přišlo mnoho Ukrajinců. Hodně mladých děvčat, starých žen a mužů, píše čtenář L. Fruth.

S jedním pracuji na svém pracovišti i já. Říkám mu Tolja. Celkem jsem si ho oblíbil. Bavíme se o fotbale, o autech a o všeobecných tématech.

Dnes ráno, když jsme spolu pracovali, jsem se ho zeptal, jak se dnes má. Řekl mi, že celou noc nespal, protože bombardovali jeho město a volali mu příbuzní.

Od té doby jsme smutní oba a práce nám už nejde tak od ruky.

Ptal jsem se ho na to, jestli chce mír.

 18169

Světoví lídři vědomě vedou lidstvo k záhubě

26. 1. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Každý rok v lednu přední světoví výzkumníci sdružení v Bulletin of the Atomic Scientists stanoví symbolický čas, který zbývá lidstvu, než bude vyhubeno. Předevčírem badatelé posunuli ručičku Hodin soudného dne (Doomsday Clock) ze 100 vteřin do Půlnoci, symbolizující zánik lidské civilizace, na 90 vteřin do Půlnoci, a to zvláště – byť ne exkluzivně – kvůli válce na Ukrajině a rizikům z ní vyplývajících. Pokud sledujeme časovou osu symbolizovanou oscilací ručičky Hodin soudného dne, zjistíme, že se lidská civilizace nachází v nejnebezpečnějším okamžiku své chmurné historie. 

Rozhovor Britských listů 566. Naslouchejme lidem, kteří budou volit Andreje Babiše

23. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Prezidentské volby zřejmě vyhraje Petr Pavel, avšak podpora Andreje Babiše je relativně silná. Co si počneme s rozkolem v české společnosti a se stále se zhoršující sociální situací velkého počtu obyvatelstva? O tom mluví |Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové Regionální televizi od úterý 23. ledna 2023.

K tomu:

 19544

Andrej Babiš spáchal politickou sebevraždu. Proč ale volit Petra Pavla?

25. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 5 minut

Není lehké současně znepokojit několik dobrých přátel a povzbudit úhlavního nepřítele jednou větou. Andrej Babiš to dokázal, když řekl, že by nevyslal naše vojáky na pomoc Polsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku, pokud by byly napadeny. Tím oslabil Českou republiku na mezinárodní scéně a názorně ukázal, že nedokáže plnit nejdůležitější úlohu prezidenta – reprezentovat stát na nejvyšší úrovni.

Prezident není monarcha, ale zaměstnanec nás všech. Berme volby jako přijímací pohovor. Silný uchazeč se právě nepochopitelně znemožnil a může jít domů. Proč bychom ale měli volit penzionovaného generála? Zvláště muži, kteří byli proti své vůli odvedeni na vojnu a lampasáci jim zničili dva roky života, mají dobrý důvod ke znechucení.


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Ruská agrese na Ukrajině: Očekává se, že USA a Německo vyšlou tanky na Ukrajinu

25. 1. 2023

čas čtení 12 minut

- Solovjev v ruské televizi: "Berlín musí být zničen!"

"Německé tanky na ruském území - to je důvod k zničení Berlína!"
 

- Tanky Leopard 2 by mohly být na Ukrajině v provozu přibližně za tři měsíce, uvedl německý ministr obrany Boris Pistorius.

Rozhodnutí Berlína poslat tanky na Ukrajinu označil za "historické" a uvedl, že nejprve bude proveden výcvik a poté budou tanky odeslány do Kyjeva.

 
- Scholz: Německo bude vždy  podporovat Ukrajinu


Německý kancléř Olaf Scholz prohlásil, že "jsme museli porušit pravidlo" a změnit dosavadní praxi tím, že kromě finanční a humanitární podpory podpoříme Ukrajinu dodávkami zbraní.

Říká:

    V Německu jsme museli porušit pravidlo a nyní spolu s Velkou Británií dodáváme nejvíce zbraní. Pokud shrneme, co jsme se rozhodli dodávat doposud, pak můžeme říci, že Německo bude vždy průkopníkem podpory Ukrajiny.


- Německý kancléř Olaf Scholz promluvil k parlamentu poté, co oznámil, že Berlín poskytne 14 tanků Leopard pro válečné úsilí Ukrajiny a dá partnerským zemím povolení k reexportu dalších bojových tanků do Kyjeva.


Scholz začal svůj projev slovy, že hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a že   hovořili o tom, "co Německo dělá a co bude dělat".
Polsko pošle tanky:

 
Očekává se, že USA a Německo ve středu zveřejní  dohodu o vyslání tanků na Ukrajinu

Podle zdrojů jsou USA a Německo připraveny poskytnout významnou podporu válečnému úsilí Kyjeva dodávkou těžkých bojových tanků na Ukrajinu, což Moskva odsoudila jako "zjevnou provokaci".

Podle zdrojů má Washingtoná ve středu oznámit, že pošle tanky M1 Abrams, a Berlín se rozhodl vyslat tanky Leopard 2. Jedná se o obrat v politice, který podle Kyjeva pomůže proměnit celou válku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij opět naléhal na západní spojence, aby poskytli své nejmodernější bojové tanky, a ve svém nočním videopřenosu uvedl, že "diskuse musí být zakončeny rozhodnutím".

Německo a Spojené státy se až dosud zdržovaly poskytnutí těžké výzbroje, protože se obávaly kroků, které by mohly dát Kremlu důvod k rozšíření konfl iktu.

Očekává se, že rozhodnutí Německa bude oficiálně zveřejněno ve středu, zatímco USA jsou zřejmě připraveny zahájit proces vyslání desítek tanků M1 Abrams

 
- Možné dodávky tanků ze strany Washingtonu jsou "zjevnou provokací" - ruský velvyslanec


Možné dodávky bojových tanků ze strany Washingtonu na Ukrajinu budou "další zjevnou provokací" proti Rusku, prohlásil ve středu ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov.

"Je zřejmé, že se nám Washington záměrně snaží způsobit strategickou porážku," uvedl Antonov v poznámkách zveřejněných na velvyslanectví v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

"Pokud se Spojené státy rozhodnou dodat tanky, pak ospravedlňování takového kroku argumenty o 'obranných zbraních' rozhodně nebude fungovat. Jednalo by se o další nehoráznou provokaci vůči Ruské federaci."
 

Der Spiegel: "Scholz posílá tanky Leopard Ukrajině"

24. 1. 2023

čas čtení 2 minuty


Politico:


Německo posílá na Ukrajinu bojové tanky

Kancléř Olaf Scholz toto rozhodnutí pravděpodobně oznámí v rámci středečního projevu v německém parlamentu.


BERLÍN - Německý kancléř Olaf Scholz pravděpodobně ve středu oznámí dodávku německých tanků Leopard 2 na Ukrajinu.

Toto rozhodnutí je významným obratem a potenciálně rozhodujícím momentem ve válce, neboť by mělo otevřít cestu širší koalici zemí k vyslání bojových tanků na fronty proti ruským útočníkům. Berlín jako výrobce tanků Leopard 2 musí dát k jejich reexportu souhlas.

Berlín se dlouho bránil vyslání tanků Leopard 2 a chtěl, aby první krok k vyslání těžké obrněné techniky učinil Washington. V úterý se konečně zdálo, že se taková společná akce blíží, když dva američtí představitelé uvedli, že se administrativa amerického prezidenta Joea Bidena přiklání k vyslání "významného počtu" tanků M1 Abrams na Ukrajinu. Oznámení o amerických tancích by mohlo přijít již tento týden.

Očekávané Scholzovo oznámení - které zatím nebylo oficiálně potvrzeno - přichází v době, kdy má kancléř vystoupit v německém parlamentu ve středu ve 13:00.  Německo rovněž potvrdí, že umožní dalším zemím, jako je Polsko, poslat na Ukrajinu své tanky Leopard.

Německý časopis Spiegel v úterý večer rovněž informoval, že kancléř se rozhodl dodat Ukrajině tanky Leopard s tím, že Německo pošle "nejméně jednu rotu tanků Leopard 2A6" v rámci širší koalice zemí, které rovněž pošlou tato vozidla německé výroby.

Mluvčího německé vlády se nepodařilo zastihnout, aby se vyjádřil.

Ukrajina v pátek na setkání ministrů obrany na americké letecké základně Ramstein v Německu tvrdě naléhala na Německo, aby souhlasilo s vysláním tanků, ale německý ministr obrany Boris Pistorius zmařil naděje Kyjeva a řekl, že žádné rozhodnutí nepadlo.


Zdroj v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 565. Kdyby celá republika byla v situaci jako lidé v Karlovarském kraji, tak tady bude fašismus

19. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Situaci před druhým kolem prezidentské volby v ČR rozbírá Jan Čulík s komentátorem Britských listů Borisem Cvekem. Co je zdrojem rozdělení české společnosti? A bylo druhé kolo prezidentské volby vůbec nutné? A to, že se bude konat, a že vznikl prostor čtrnácti dní pro lživou předvolební manipulaci občanů, čí je to vina? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 20. ledna 2023.

 18420

Plně automatizované peklo

25. 1. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty

 

Že peklo souvisí s automatizací či vědeckotechnickým pokrokem, se stále více stává zřejmým. V aktuální situaci se samozřejmě vědeckotechnického pokroku nemůžeme nijak vzdát, neboť bychom s celou vyspělou civilizací, ekonomikou, svobodou a demokracií skončili krutým způsobem ihned na místě.

Co však nedokážeme sami, můžeme realizovat pomocí vědy a techniky. Pro tyto vymoženosti není okamžité vyhlazení lidstva z této planety vůbec žádný problém.

Rozhovor Britských listů 564. Dokáže Babiš zmanipulovat voliče ve svůj prospěch?

16. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Dokazuje nynější prezidentská volba v České republice, že populismus může ohrozit demokracii? A co je jeho příčinou? O tom hovoří Jan Čulík s Václavem Štětkou, mediálním odborníkem a politologem z anglické Loughborough University. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi (Regionalnitelevize.cz) od úterý 17. 1. 2023.

 19782

Mléko z žaludku krávy bude volit Babiše!

25. 1. 2023

čas čtení 10 minut

Po sérii našich proti-StB-áckých článků zde a zde a zde a zde se konečně jednomu z našich předních členů rozsvítilo a pochopil, kde tentokrát leží ta opravdu upřímná pravda a láska a geniální převzdělaná mysl a podpoří svým hlasem geniálního dobrodince národa, Andreje Dobrodince Lidumila Babiše…


©www.trikohned.cz

Hospodaření OSBL za prosinec 2022

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem prosince  2022 měly Britské listy na účtu 11 601,70 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50 Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč. Děkujeme!!

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

"Tragédie za tragédií": proč je 39 případů masové střelby v USA v letošním roce jen začátek

25. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 
 
V lednu 2023 z ahynulo v USA zastřelením již 1 214 lidí a díky snadné dostupnosti zbraní může počet obětí jen stoupat.

 
Kalifornií otřásly dva děsivé případy, které od sebe dělilo jen několik dní, ale takové masové střelby nelze v USA považovat za něco nenormálního. Do konce ledna zbývá ještě týden a v celé zemi se letos odehrálo již 39 případů masové střelby, z toho pět v Kalifornii.

Zprávy neziskové výzkumné skupiny Gun Violence Archive ukazují předvídatelnost amerických masových střeleb. Podle jejich údajů, které klasifikují masovou střelbu jako jakýkoli ozbrojený útok, při němž jsou zraněny nebo zabity nejméně čtyři osoby, nepočítaje v to pachatele, bylo v roce 2023 při masových střelbách dosud zastřeleno téměř 70 lidí.

Rozšíříme-li to na všechna úmrtí v důsledku násilí se zbraní, bez zahrnutí sebevražd, bylo do konce prvního měsíce letošního roku zabito 1 214 lidí, z toho 120 dětí. Do konce roku 2023 se tento počet pravděpodobně zvýší na desítky tisíc - údaj pro rok 2022 je 20 200 mrtvých.

Rozhovor Britských listů 563. Proč mají sociální pracovníci plat 27 000 měsíčně (když učitelé mají 47 000)?

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta



"Psychologicky má tenhle stav velmi negativní vliv na celé poskytování sociálních služeb, na existenci toho systému. Nedovedu si vysvětlit ten nepoměr platů jiných státních zaměstnanců a pracovníků sociálních služeb. Nedovedu pochopit, že by profese sociálního pracovníka byla pro stát nějak postradatelnější." říká Martina Zikmundová z České asociace streetwork, jejíž pracovníci zasahují u lidí všeho věku, kde hrozí nebezpečí, že by mohli vypadnout z normálního koloběhu společenské a lidské interakce. Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Martinou Zikmundovou o nevysvětlitelném jevu, proč jsou sociální pracovníci v České republice trestáni rekordně nízkými platy. Nejenže se starají o chudé lidi, ale sami jsou chudí. Není divu, že ze systému odcházejí jinam. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 13. ledna 2023.

K tomu:

Rozhovor Britských listů 562. Jak prezidentská volba zrcadlí současnou českou realitu

12. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Je tady český prezident jen od toho, aby kladl věnce, anebo má pro Čechy větší význam? Co jmenování soudců a guvernéra České národní banky? Jaký to má dopad?  Měli by si čeští voliči negativně vymezit možná rizika jednotlivých kandidátů? Co vlastně ten který kandidát reprezentuje? V poslední den před prvním kolem prezidentských voleb v České republice se redaktoři Britských listů Jan Čulík, Bohumil Kartous a Albín Sybera zamýšlejí nad prezidentskými volbami v České republice, které o českém společenství zjevně odhalily mnohé.

Rozhovor Britských listů 561. Jak se kampaň za volbu prezidenta proměňuje v pěknou frašku

9. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Karel Dolejší, Bohumil Kartous a Jan Čulík se snaží v tomto Rozhovoru Britských listů vyrovnat se s některými absurdnějšími rysy české prezidentské předvolební kampaně, které v posledních dnech a hodinách nabraly grády. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 10. ledna 2023.

 18794

Tino ze Zhořelce, Jana z Kasselu a potlesk ze špatné strany

25. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Politik AfD Tino Chrupalla prohlašuje Zelené a FDP za "válečné štváče" a chválí kancléře za to, že se postavil proti nim. Na požadavek na udělení Nobelovy ceny míru Vladimiru Putinovi se stále čeká. Je nyní Scholzova autorita oslabena?, ptá se Henryk M. Broder.

 19866

Naši živitelé

25. 1. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 21 minut

Fiddlestick

Ano. Je tomu přesně tak. Stromy jsou nejen naši živitelé, neboť nám plodí ovoce, ořechy, kaštany a jiné pochutiny, ale bez stromů a jejich dřeva bychom nemohli vyrobit spoustu krásných věcí, nemohli bychom se ohřát u táboráků, ale jako nedokonalé lidské bytosti, bychom bez jejich bytí nepřežili. Stromy nás chrání svým chládkem před rozžhaveným sluncem, ale také nám dodávají tolik potřebný životodárný kyslík, energii a kromě toho všeho naplňují i naše duše svou neskutečnou a jedinečnou krásou, kterou můžeme na svých cestách přírodou pokaždé a nanovo obdivovat, aniž bychom se jí dosyta nabažili.

 19804

Proces s Julianem Assangem by vedl k zániku prvního dodatku Ústavy USA

25. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Známý whistleblower Daniel Ellsberg se připojil k dalším předním novinářům, právníkům a obhájcům lidských práv a vyzval Bidenovu administrativu, aby upustila od žádosti o vydání a obvinění novináře a vydavatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, a to s odkazem na vážnou hrozbu, kterou by Assangeovo stíhání představovalo pro žurnalistiku na celém světě, soudí právní expertka Marjorie Cohn.

Nechte je dožít, pane Máliši!

24. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Zasílám text otevřeného dopisu, který jsem minulý týden zaslal p. Málišovi, jednateli společnosti MR Impex, s.r.o., píše Tomáš Fiala. Tato společnost koupila v dražbě domek manželů Jiřího a Marie Kastnerových v Těchlovicích na Tachovsku a bez ohledu na jejich vysoký věk a nepříznivý zdravotní stav usiluje o jejich vystěhování.

O tomto případu referovaly koncem minulého roku Novinky i Britské listy.

(Tento dopis jsem panu Málišovi odeslal poštou ve čtvrtek 19. ledna.)

K tomu:

Krutý úřední šiml v ČR zabije dva důchodce

 19544

Hej Babiš, co to meleš

24. 1. 2023 / Petr Pojar

čas čtení 4 minuty


Hej Babiš, také jsem chodil do kostela, babička byla věřící, jsem křtěný. A někdy si zajdu prohlédnout interiér, umění dřívějška (nádherné) a poslechnout varhany a chóry. Ale zkoušet ovlivnit pár procent křesťanů, těch skalních, opravdu věřících v Pánaboha a Ježíše Krista? Že jako čert vlez´do kostela, poslech´si flanďáka (to se dá párkrát za život vydržet). A pak to zkusil s pravdou? A odpuštěním? Ne. Jakože těch pár procent, co si myslí, že je Bůh v jejich sračkách zachrání, protože už nemají, kam jinam vzhlížet (v Boha však nevěří), těch pár procent možná ukecáš. A přeji Ti to. Jakoby.

 18966

Rusko "by ohrožovala i okupovaná Ukrajina"

25. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Ukrajina zůstane existenční hrozbou pro Rusko, i když bude pohlcena v hranicích Ruské federace a bude tam existovat jako uznávaná entita, byť pod úplnou kontrolou Moskvy, tvrdí ruský nacionalistický komentátor Modest Kolerov.

 18556

"V Rusku je dokončena transformace ve společnost nacistického typu"

25. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Většinu minulého roku západní vlády vycházely z předpokladu, že Vladimir Putin, který nedokázal získat rychlé vítězství a čelil stále represivnějším západním sankcím, učiní racionální a pragmatické rozhodnutí najít pro sebe cestu ven z války hledáním kompromisu, říká Alexandr Skobov.

18530

V Rusku roste již tak vysoká úroveň vzájemné nedůvěry mezi lidmi

25. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Kvůli své totalitní minulosti si Rusové navzájem důvěřují mnohem méně než lidé v jiných zemích - a úroveň důvěry v Rusku v posledních měsících dále klesla kvůli ekonomickým potížím a válce na Ukrajině. Jedním z náznaků toho je i stoupající příliv udavačství a udání, říká Ivan Zubov.

Ruská agrese na Ukrajině: Několik ukrajinských činitelů rezignovalo kvůli obviněním z korupce; NATO si je "jisté", že německé tanky brzy přijdou na řadu

24. 1. 2023

čas čtení 7 minut

 

Rezignace a odchody vysokých představitelů během otřesů ve vysokých funkcích v Kyjevě; Jens Stoltenberg říká, že Západ "musí poskytnout těžší a modernější systémy


- Stoltenberg z NATO si je "jistý" brzkým řešením otázky německých tanků

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg je přesvědčen, že aliance brzy najde řešení ohledně dodávek bojových tanků na Ukrajinu, uvedl po úterním setkání s německým ministrem obrany.

"V tomto klíčovém okamžiku války musíme Ukrajině poskytnout těžší a modernější systémy a musíme to udělat rychleji," řekl Stoltenberg novinářům, když stál po boku německého ministra obrany Borise Pistoria.

"Proto vítám naši dnešní diskusi. Diskutovali jsme o otázce bojových tanků. Konzultace mezi spojenci budou pokračovat a jsem přesvědčen, že brzy najdeme řešení," dodal Stoltenberg.

Pistorius uvedl, že mezi spojenci nepanuje nejednotnost ohledně vyslání těžkých bojových tanků na Ukrajinu, a zdůraznil, že pokud dojde ke kladnému rozhodnutí, Berlín bude jednat rychle. Řekl však, že se NATO   nesmí stát stranou války na Ukrajině.

- "Moldovu, Ukrajinu a pobaltské země okupují a vládnou tam nacisté":




 18776

Rusko: Co to byl "syslibismus"?

25. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Úplný morální a ideologický kolaps systémového liberalismu v Rusku, obvykle označovaného jeho ruskou zkratkou "syslibismus", znamená, že není možné vrátit se k Jelcinovým a Gajdarovým normám stranického a vládního života, tvrdí Sergej Šelin.

Odhaleno: Vláda Spojeného království pomohla sankcionovanému Putinovu spojenci zažalovat britského novináře

24. 1. 2023

čas čtení 13 minut

 

Britské ministerstvo financí, tehdy pod kontrolou Rishiho Sunaka, nechalo Jevgenije Prigožina obejít sankce a zaútočit na Eliota Higginse


Ministerstvo financí pod vedením Rishiho Sunaka umožnilo ruskému oligarchovi Jevgeniji Prigožinovi obejít sankce a zahájit agresivní právní kampaň proti novináři
 

Britská vláda pomohla šéfovi ruské vražedné žoldnéřské armády obejít vlastní sankce a zahájit cílený právní útok na britského novináře, odhalil server openDemocracy




Jevgenij Prigožin je zakladatelem soukromé armády Wagner, ko níž americká vláda minulý týden oznámila, že ji označí za "nadnárodní zločineckou organizaci", což jí umožní uvalit na tuto skupinu ještě přísnější sankce. Již léta je obviňována z porušování lidských práv a válečných zločinů na Ukrajině a po celém světě, kde podporuje Putinův režim.

 19850

Chudoba, destabilizace a ekonomické výhledy České republiky

23. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 9 minut

Boris Cvek na svém Facebooku zajímavě recenzoval včerejší Otázky Václava Moravce:

Je samozřejmě perverzní bát se toho, že k volbám přijdou chudí, nevzdělaní, frustrovaní, místo toho, aby se dělalo všechno pro to, aby se tu lidem, právě těmto lidem, žilo co nejlépe, aby chudoba a nevzdělanost a frustrace vymizely co nejvíce. Nicméně reálně to nyní takto stojí: pokud přijdou masy chudých, nevzdělaných a frustrovaných k volbám, jako to bylo před pěti lety, Babiš asi vyhraje.

 16964

Jak pomoci společensko kritickému dokumentu v České televizi?

24. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Tento text vznikl jako výsledek strukturovaných rozhovorů s lidmi, kteří režírují dokumentární filmy pro Českou televizi a také s těmi, kteří se na výrobě dokumentů podílí, nebo podíleli z pozice kreativních producentů/tek a dramaturgů/gyň. Jde o seznam konkrétních návrhů, na kterých během rozhovorů panovala všeobecná shoda. Tento seznam chceme přednést na setkání členů ARAS se zástupci České televize ve čtvrtek 26.1. v 17:00 na FAMU. Naším cílem je rozproudit konstruktivní debatu a vyzvat přítomné zástupce televize k reakci na předložené návrhy.

 18794

Polsko zvyšuje tlak na vyslání tanků německé výroby na Ukrajinu

24. 1. 2023

čas čtení 5 minut

 

Premiér Mateusz Morawiecki řekl, že Polsko požádá Německo o souhlas, ale odpověď je "vedlejší"



Polsko zopakovalo, že je připraveno poslat na Ukrajinu tanky i bez souhlasu Německa. Zvyšuje se tlak na Berlín, aby dodal těžké zbraně, po kterých Kyjev volá.

Polský premiér uvedl, že jeho vláda bude usilovat o povolení Berlína k vyslání tanků Leopard německé výroby na Ukrajinu, ale tento souhlas označil za "druhořadý".

Pobrexitová Británie se potýká s obrovskými skandály a vlnou stávek

24. 1. 2023

čas čtení 9 minut

Zde je přehled stávek kvůli snižování platů v době drahoty, jimiž bude postižena Británie v nadcházejících dnech a týdnech, podle zpravodajství Channel 4 News. Sunaková vláda je neřeší:


Zároveň zápolí Sunakova vláda s korupčními skandály. Nejnověji jde o Nadhima Zahawiho, nynějšího předsedu Konzervativní strany, který jako ministr financí "zapomněl" zaplatit daň několika milionů liber z mnohomilionového prodeje akcií své firmy, a skandál Borise Johnsona, který nechal jmenovat předsedou společnosti BBC člověka, který mu dohodil půjčku ve výši 800 000 liber. (Vždycky, když má Boris Johnson skandál, odcestuje za Zelenským do Kyjeva. Totéž učinil znovu v těchto dnech, bez jakéhokoliv pověření. Angličané na Twitteru se ptají: Proč byla na stole při jeho rozhovoru se Zelenským britská vlajka? Johnson tam Británii nezastupoval.) Citujme z komentáře Polly Toynbee:

Zahawi, Sunak, Johnson: toto je vláda plutokratů. Je to jako zápach, který je každým dnem horší a horší

 19385

Kdy se Putin vzdá Ukrajiny? Teprve až ho k tomu jeho nejbližší okolí donutí

24. 1. 2023

čas čtení 7 minut

 


Na rozdíl od západních politiků  se ruský prezident nezodpovídá voličům ani médiím. Což znamená, že hraje mnohem, mnohem delší hru,
píše politoložka Olga Chyzh.

Téměř po roce ztratila ruská invaze na Ukrajinu jen málo ze své šokující charakteristiky. Minulý víkend cílený raketový úder zlikvidoval obytný dům v Dnipru a zabil 45 občanů. Nyní Velká Británie, Francie a dokonce i stále opatrné Německo hovoří o dodávkách západních tanků na Ukrajinu - což se ještě před měsícem zdálo nemyslitelné, protože západní spojenci zůstali zaseknutí v byrokratickém zbabělství,  nikdo z nich nebyl ochoten poslat tanky jako první.

Audience by Václav Havel in NYT!

24. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

 

la-mama-logo-extra-small-wide  in association with  greengreyGOH125X325
presents
Czechoslovak-American Marionette Theatre

Audience_Vit Large puppet and Theresa_IMG_2095-RET_cropped

AUDIENCE
by Václav Havel

Theater of the absurd at its best! 
Absurdly funny!


This unique production celebrates the legacy of a playwright, political prisoner and the first post-communist president of Czechoslovakia. 

Feb 2-19, 2023
Thu-Sat @ 7pm / Sun @ 2pm

La MaMa Ellen Stewart Theatre
66 East 4th Street, NYC
Tickets: www.lamama.org
Box Office: 646-430-5375 (M-F 11 am-5 pm) 

TICKETS

HavelAs punishment, a banned playwright (Václav Havel/Vaněk) is forced by the totalitarian regime to work in a brewery – between prison terms.

Audience (1975) is a part of the Vaněk Trilogy, which includes Unveiling  (1975) and Protest (1978). Public performances were banned in Communist Czechoslovakia, performed only in living rooms. While the Obie-Award winning performances took place in New York at the Public Theater.
 

LS Vit Theresa screens 3

Translated and directed by
Vít Hořejš

Performed by 

Vít Hořejš and Theresa Linnihan

Production Design / Alan Barnes Netherton
Spy Camera / Kika Von Klück   
News Reel / Suzanna Halsey
Stage Manager / Rebecca Werner
Rehearsal Director / Maxim Tumenev
Marionettes / Miloš Kasala and Jakub "Kuba" Krejčí
Costumes and Vaněk marionettes  / Theresa Linnihan

Photos / Jonathan Slaff


Full press release
 Presented in collaboration with Václav Havel Library Foundation.
VHLF logo 300 cropped
Audience is possible. in part, with public funds from the National Endowment for the Arts, New York State Council on the Arts, and New York City Department of Cultural Affairs in partnership with the City Council. Additional support: Bohemian Benevolent and Literary Association, Czechoslovak Society of Arts and Science s (SVU NY), Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic, Brouczech Beer,  Materials for the Arts, and private donors.
LOGOS in AUDIENCE FLYER 2023



Click to view this info in a browser

Z ruské televize: "MY za nic nemůžeme. To Západ je Satan"

24. 1. 2023

čas čtení 13 minut

Tak tohle nám začne říkat pan Borrell. Tohle je citát, který jsem viděl. Začne nám říkat, na co máme právo a na co ne ve jménu Evropské unie. Je tu s námi nějaký Rus? Nebo dědic sovětského člověka, který vyhrál Velkou vlasteneckou válku? Evropané pod vedením Adolfa Hitlera vyhladili 6 milionů Židů. Evropané vyhladili 6 milionů Židů, provedli holocaust. A všichni tito lidé v Evropě dnes jsou dědicové těch, kteří to udělali. Toto jsou dědici těch, kteří upálili 6 milionů, lidí zabitých, a my jsme dědici těch, kteří nedovolili, aby se židovská otázka definitivně vyřešila, protože nebýt sovětských vojáků, ti civilizovaní Evropané by židovskou otázku vyřešili jednou provždy. Na to by nikdo neměl nikdy zapomenout. Kdo koho upaloval a kdo koho zachránil?

 16578

Totálně nedostupné bydlení….Haló! Poslouchá někdo?

23. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Estragon: Co budeme dělat?
Vladimír: Nevím
Estragon: Pojď pryč.
Vladimír: Nemůžeme
Estragon: Proč?
Vladimír: Čekáme na GODOTA
Estragon: Máš pravdu
(Ticho)

(Samuel Beckett, Čekání na Godota, 1952, str. 112)


Nemůže být větší spouštěč všech sociálních problémů této doby, než je nedostupné, kvalitní bydlení, zejména pro rodiny s dětmi. Tady je největší selhání státu za posledních 33 let vidět nejvíce. Tržní nájemné třeba v Praze je již skoro 25 000 Kč. Obecní bydleni 1+k.k 15 000 Kč (skoro nedostupné).

 19857

Lula odhaluje genocidní činy Bolsonara proti původním obyvatelům Amazonie

23. 1. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


Domorodí obyvatelé deštného pralesa dokázali po deset tisíc let nejen najít veškeré prostředky pro svou obživu, ale díky vynikajícím zdrojům potravy měli i nadprůměrný zdravotní stav. Kvůli bývalému křesťanskému fundamentalistickému krajně pravicovému autokratickému prezidentovi Jairu Bolsonarovi umírají kmeny Yanomami v Brazílii doslova hlady. 


 19859

Německo "nebude stát v cestě" Polsku, bude-li chtít poslat tanky na Ukrajinu, říká ministryně

23. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 Foto. Annalena Baerbocková

Annalena Baerbocková dala zatím nejjasnější signál, že evropští spojenci budou smět Ukrajině dodat vojenskou techniku německé výroby

Německo by "nestálo v cestě" Polsku, pokud by na Ukrajinu chtělo poslat tanky Leopard, prohlásila ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Jeví se to jako dosud nejjasnější signál z Berlína, že evropští spojenci by mohli dodat Ukrajině techniku německé výroby.

Na Slovensku zabili gaye. V ČR odmítá státní zastupitelství výhrůžky smrtí gayovi vyšetřovat

23. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



 19858

"Lidé jsou v šoku": velšská firma chová červy k hojení ran

23. 1. 2023

čas čtení 7 minut

 
Společnost BioMonde dodává larvy much k léčbě pacientů, kterým se to nehnusí, po celé Evropě



Desetitisíce obyčejných much  se hemží uvnitř 30 boxů v čisté místnosti v nenápadné budově v obchodním parku v jižním Walesu, kde by kolemjdoucí netušili, že se zde pravidelně sbírají hmyzí vajíčka k chovu larev pro "larvoterapii" v britském státním zdravotnictví.

Stovky nemocnic ve Spojeném království i kliniky v Německu používají larvy k čištění chronických ran, jako jsou diabetické bércové vředy, a k urychlení procesu hojení - oživují tak staletou tradici, kterou praktikovaly mayské kmeny ve Střední Americe a původní obyvatelé Austrálie.

Během první světové války si americký lékař William Baer uvědomil, že rány s larvami se hojí mnohem rychleji než rány bez nich. Začal pěstovat larvy na nemocničním parapetu, aby mohl léčit pacienty s osteomyelitidou, zánětem kostí. Do konce 30. let 20. století používalo larvy 300 nemocnic v USA a Kanadě, ale s příchodem penicilinu a dalších antibiotik jejich používání pokleslo, aby byly znovu objeveny v 90. letech 20. století v souvislosti s rostoucí rezistencí vůči antibiotikům.

Czechitas získali světové ocenění Equals in Tech a zúčastnili se finále soutěže Neziskovka roku

23. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Nezisková organizace Czechitas, která více než osm let vzdělává ženy a děti v informačních technologiích, se zúčastnila finále soutěže Neziskovka roku 2022. Nedávno Czechitas získali také ocenění Equals in Tech v Ženevě.

Vítězem v kategorii Velká neziskovka, které se účastní neziskové organizace mající alespoň 20 pracovních úvazků, se stal zapsaný ústav Dobromysl. Czechitas se probojovali mezi nejlepší tři neziskovky v této kategorii. Nezávislé prestižní ocenění Neziskovka roku uděluje od roku 2012 Nadace rozvoje občanské společnosti nejlépe vedeným neziskovým organizacím v České republice.

 

Obrovské protesty v Izraeli proti změnám v soudnictví, které provedla pravicová vláda

23. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Asi 100 000 lidí vyšlo do ulic Tel Avivu v protestech, které demonstranti označili za "boj za osud Izraele"


Dlouholetý izraelský premiér Benjamin Netanjahu se minulý měsíc vrátil do úřadu v čele koalice konzervativních a náboženských stran, které tvoří nejpravicovější vládu v historii země.

Nová vláda obvinila izraelský Nejvyšší soud z levicové zaujatosti a překračování pravomocí a snaží se omezit pravomoci soudu tím, že Knesetu poskytne větší kontrolu nad jmenováním soudců a výrazně omezí jeho možnost rušit zákony a rozhodnutí vlády.

Protest v Tel Avivu spolu s menšími demonstracemi v Jeruzalémě, Haifě a Beerševě vyvolaly obavy, že dalekosáhlé návrhy vlády podkopávají demokratické normy. Vzhledem k tomu, že Izrael nemá formální ústavu, hraje Nejvyšší soud důležitou roli při udržování vládních ministrů na uzdě.

Méně pracovat, více žít: je čas ukončit pětidenní pracovní týden?

23. 1. 2023

čas čtení 10 minut


Výzkumy ukazují, že kratší pracovní doba může být mnohem produktivnější
 

Nizozemsko a Německo mají nejkratší pracovní týden v Evropě a jednu z nejvyšších produktivit. Když Microsoft v Japonsku vyzkoušel čtyřdenní pracovní týden, produktivita se zvýšila o 40 %. Všichni byli také spokojenější.

 
Všechny pokusy naznačují totéž. Kratší pracovní týden - bez snížení platu - by mohl být řešením pro všechny problémy, od chronických problémů s produktivitou v Británii přes pandemii psychických poruch  až po nefunkční pečovatelství. Je to lepší i pro planetu. Když jsme přepracovaní, jezdíme více autem, jíme více zpracovaných potravin a kupujeme více věcí na jedno použití. Méně stresu znamená více času na dýchání.

19092