Rozhovor Britských listů 396. Bělorusko: Zatknou vás, když máte červenobílé ponožky

7. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Demonstrace proti diktátorům nefungují, zejména když útlak demokratickým zemím nevadí a diktátoři mají mocného spojence. Po nedávném pirátském únosu běloruského novináře Ramana Protaseviče hovoří Jan Čulík s Aliaksejem Kažarským, odborníkem na mezinárodní záležitosti, který vyučuje na Komenského univerzitě v Bratislavě a na Karlově univerzitě v Praze, o nynější situaci v Bělorusku a kam to může vést. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 9. června 2021.


Pozn. JČ: Při umístění tohoto rozhovoru na YouTube jsem zpočátku asi na půl hodiny zapomněl zakázat diskusi. Během dvaceti minut se pod rozhovorem objevily hned DVĚ neuvěřitelně sprosté, islamofobní a rasistické reakce. Hrdinové...

 17258

Vládní kočkopes ohledně polského dolu Turów?

7. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



Vláda dnes schválila navržení sakncí pro Polsko ve výši pět milionů eur denně kvůli tomu, že v rozporu s uloženým předběžným opatřením bezodkladně nezastavilo těžbu hnědého uhlí v dole Turów. Také potvrdila, že bude pokračovat ve vyjednávání dohody s Polskem, které by mohlo vést i ke stažení žaloby na důl.

Nikol Krejčová z Greenpeace říká:

“Jsme rádi, že Česká republika navrhne sankce za nedodržení rozhodnutí evropského soudu, který nařídil zastavit těžbu na dole Turów. Jsme ale zklamáni, že vláda stále uvažuje o smlouvě bez jakéhokoli omezení těžby. Protože pokud stažení žaloby na důl otevře cestu k další těžbě až do roku 2044, tak to bude z pohledu místních lidí i z hlediska ochrany klimatu velmi špatná dohoda a selhání vlády.”

 17254

Přísaha

7. 6. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

 

Šplhá se průzkum od průzkumu nahoru, po čtyřech měsících od vzniku je na pěti procentech - myslím, že to nemá v historii obdoby.

Je snadné se příznivcům tohoto subjektu smát jako zmateným voličům přesunujícím se od šílence k podvodníkovi a zase nazpět. Není to tak jednoduché a myslím že to není ani pravdivé.

Zkuste vyjít za hranici města a ptát se lidí na jednu věc: jestli si myslí, že v naší zemi vládne spravedlnost. Jestli si myslí, že právo platí pro všechny stejně, pro chudého i pro bohatého, pro mocného stejně jako bezmocného. Jestli důvěřují těm nahoře, že mají čisté úmysly, pracují v náš prospěch a nevysmívají se nám do obličeje. Jestli necítí bezmoc, zlobu a smutek.

 17254

Devatenáct procent pro pravici vpravo od ODS

7. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Ve včerejších Otázkách V. Moravce, kde byla prezentována nejnovější data preferencí politických uskupení, mne zaujalo stejné číslo, jaké zaujalo pana Hlavenku: 5% pro formaci pana bývalého policisty Šlachty. Líbí se mi velmi, že pan Hlavenka neřeší problém tím, že by označil voliče za blbce, ale hledá nějaké reálné příčiny. Ostatně já si myslím už od roku 1998, že téma protikorupčního boje v ČR rozhoduje volby.

Na druhou stranu se mi pořád nezdá, že by Přísaha, jak se jmenuje Šlachtovo hnutí, mohla ve volbách skutečně zabodovat. Hlavní otázkou je, zda potenciál voličů SPD, Přísahy nebo také Soukromníků a spol. (jejich koalice má 4%), je omezený na vzájemné přebírání voličů, nebo nikoli. Poslední data ukazují, že součet těchto formací je 19%. To je velmi vysoké číslo.

 17254

O rozkladu veřejného diskursu v České republice

7. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



V souvislosti s upozorněním Borise Cveka, že v ČR nyní podporuje 19 procent voličů ultrapravici stojící napravo od už tak absolutně šílené a nepřijatelné ODS, je nutno poukázat - aniž bych chtěl vyčítat českým voličům, že jsou blbí - na naprosto alarmující jev. Netýká se jen České republiky, avšak v České republice je velmi intenzivní.

Kolegové poukázali na vynikající článek s názvem "38 dní, kdy Británie somnambulně odkráčela do katastrofy",  který vyšel už loni v dubnu kupodivu v Sunday Times, v listě vlastněném velmi pochybným oligarchou Rupertem Murdochem o tom, jak se v důsledku indolence Borise Johnsona propadla během pouhých několika málo týdnů od loňského března Británie do neuvěřitelné covidové spouště. Angličanům je to úplně jedno - navzdory všeobecně známým a sdíleným faktům o Johnsonově autoritářství, aroganci a absolutní nekompetentnosti, jeho popularita u anglických voličů neustále stoupá, navzdory trvalé ostré kritice Borise Johnsona v médiích. Lidi prostě ztratili zájem o fakta i schopnost je vnímat.

Rozhovor Britských listů 395. Stavět elektrárnu v Dukovanech je nerealizovatelný nesmysl

4. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



V pátek 4. června bude v Poslanecké sněmovně na pořadu jednání lex Dukovany. Bohumil Kartous hovoří k problému dostavby gigantických jaderných elektráren v ČR i jinde s Edvardem Sequensem odborníkem z organizace Calla. Edvard Sequens věcně, erudovaně a informovaně vysvětluje, že poněkud šílené snahy české vlády stavět v Dukovanech další jaderný reaktor jsou opravdu z MNOHA ohledů naprostý nesmysl. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. června 2021.

K tomu:


 16637

Průběžné zpravodajství:

25 procent nákaz koronavirem je v USA nyní mezi dětmi

7. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V neděli 6.6. ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 90 denních nákaz, ovšem statistiky z víkendu nejsou směrodatné, zdravotníci jedou na chatu).  V ČR do 6.6.  zemřelo  30 164 lidí.  V nemocnicích je 281 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 663 607 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v  ČR   4 125 069 osob, druhou dávkou 1 692 689 osob, proti nebezpečné indické variantě je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 17 procent obyvatelstva. 


- Americká expertka na veřejné zdraví varovala, že i když je počet nákaz v USA nyní na nejnižší úrovni za mnoho měsíců a většina Spojených států se vrací k normálnímu životu, koronavirus se stále šíří mezi mladými lidmi a téměř 25 procent nákaz je nyní mezi dětmi. Děti nad 12 let mají být v USA očkovány vakcínou Pfizer. 52 procent Američanů nad 12 let bylo očkováno alespoň jednou dávkou, 42 procent oběma dávkami. Počet úmrtí na covid v USA, který dosáhl přibližně 590 000, se nyní silně snížil, Experti jsou ale znepokojeni v důsledku vzniku variant koronaviru zpomalující se rychlostí očkování, především v republikánských státech.

- V USA se nyní očkuje méně než milion lidí denně, přestože v dubnu to bylo 3,4 miliony lidí denně. Američané se nechtějí nechat očkovat především na americkém Jihu a na Středozápadě. Ve dvanácti státech, včetně Utahu, Oklahomy, Montany, Dakot a Západní Virginie poklesl denní počet vakcín pod 15 na 10 000 obyvatel, v Alabamě byly minulý týden očkovány jen 4 lidi na 10 000 obyvatel.

 16510

Paraziti, levičáčtí právníci, "cizáci"... Johnsonova vláda se vyhýbá odpovědnosti konstruováním neexistujících nepřátel

7. 6. 2021

čas čtení 8 minut

Propad Anglie (situace ve Skotsku je jiná, ovšem skotská vláda je relativně bezmocná) do autoritářství je po brexitu skutečně alarmující. Mnoho Angličanů je však nekompetentností a brutálním autoritářstvím Borise Johnsona doslova nadšeno. Ti lidé nemají žádnou zkušenost s tím, jak špatně se žije ve společnostech, kde vláda nepodléhá kritice a nemusí skládat účty ze své činnosti. Uvažte, jak podobná je tato situace babišovské vládě v České republice. V Evropě vzniká extremistická osa: Maďarsko, Polsko, Česká republika, Británie. Johnson minulý týden hostil v Downing Street Orbána!! Přidá se k fašismu i Francie po volebním vítězství Marine Le Penové? (JČ)

Angličané přijdou o právo bránit se soudně před přehnanou mocí nekompetentního státu prostě proto, že nenávidí "cizáky" tak intenzivně, že jim nevadí zrušení soudního mechanismu, jímž dosud mohli pohnat vládu za nekompetentní rozhodnutí k odpovědnosti, píše Nick Cohen.

Johnsonova vláda ví, že pokud bude šířit obraz uprchlíků a žadatelů o azyl jako obraz podvodníků, kteří přicházejí do Británie "protizákonně", a obraz jejích právníků jako aktivistických "levičáků", jejichž cílem je údajně zmanipulovat anglickou veřejnost, aby přijala "cizácké parazity" na britské území, bude schopna zrušit mechanismus soudní revize jejího zneužívání své moci.

Slavný britský televizní novinář: Johnsonův přístup k BBC je alarmující

7. 6. 2021

čas čtení 2 minuty


Slavný britský televizní novinář David Dimbleby (82), který v BBC donedávna moderoval hlavní britský televizní politický diskusní pořad Question Time, varoval v rozsáhlém rozhovoru pro německý týdeník Spiegel, že Boris Johnson se chystá zlikvidovat BBC.

Článek zkoumá nátlak, pod kterým se octla za Johnsonovy vlády BBC a varuje před nadcházejícím jmenováním Paula Dacrea,  bývalého ultrapravicového šéfredaktora bulvární žumpy Daily Mail ředitelem britského vládního regulačního orgánu pro média Ofcom.

29547

Postcovidová ekonomika zaznamenává drastický nedostatek pracovních sil

7. 6. 2021

čas čtení 4 minuty



Začínají skutečně zásadní hospodářské změny?


V důsledku covidu i brexitu zaznamenává Velká Británie - navzdory nezaměstnanosti 1,6 milionu lidí - obrovský nedostatek pracovních sil v mnoha hospodářských sektorech. Částečně je to způsobeno tím, že loni z Británie odešlo 1,3 milionu cizinců. Spotřebitelská poptávka roste, avšak podniky prostě nemohou najít pracovní síly, aby ji uspokojily. Postihuje to především hostince, restaurace a hotely, ale i stavebnictví, automobilovou  dopravu zboží, zpracování potravin a sklízení ovoce a zeleniny.

Avšak i americká obchodní komora varuje, že vznikla krize z nedostatku pracovníků, postihující podniky "ve všech průmyslových odvětvích i ve všech státech". Obavy vznikají i v Německu, že je nedostatek pracovníků pro restaurace, hotely a hostince, a stejnými problémy jsou postiženy země jako Norsko, Austrálie a Singapur.

Benediktinské opatství "na pokraji světa" se v pondělí znovu po renovaci otevírá kontemplaci

7. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Před mnoha lety doprovázel na ostrov Iona Jana Čulíka  tehdejší reportér České televize Ivan Kytka. Podívejte se na jeho reportáž o mystickém ostrově... Je z roku 1996, tedy z roku, kdy začaly vycházet Britské listy...

Křesťanská komunita na miniaturním hebridském ostrově, do níž už staletí cestují poutníci z celého světa, znovu v pondělí 7. června otevře své dveře veřejnosti po rozsáhlé veřejné sbírce, která umožnila její renovaci. Crowdfundingová kampaň shromáždila na renovaci  3,75 milionů liber (112,5 milionů Kč).

Komunita na Ioně, soustředěná kolem benediktinského opatství, kde je pohřben předák britské Labouristické strany John Smith, který v roce 1994 náhle zemřel na infarkt, během posledních tří let modernizovala své budovy. Instalovala mimo jiné obnovitelný systém vytápění a připojení na superrychlý internet.
 

 17257

Daily Mail terčem posměchu, že označila převážně bělošskou čtvrť v Manchesteru za "muslimské no-go area"

7. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

 
Místní obyvatelé anglického města Manchester se posmívají bulvárnímu listu MailOnline, který označil Didsbury, převážně bělošské, bohaté předměstí Manchesteru, za muslimské "no-go area" - za oblast, do níž prý běloši a nemuslimové "nemají přístup. Článek v MailOnline je založen na pochybné knize bývalého islamistického radikála Eda Husaina.

Ze sčítání lidu z roku 2011 vyplynulo, že ve čtvrti Didsbury West je 84,1 procent obyvatel bělošských a ve čtvrti Didsbury East je 77,9 procent obyvatel bělošských. Ještě minulý měsíc publikovala MailOnline článek o Didsbury, v němž čtvrť charakterizovala jako "zazobanou oblast, domy mezi stromovím", čtvrť, kde je "množství barů a hostinců" - kam pravděpodobně muslimové, kteří mají zákaz konzumace alkoholu, zřejmě nechodí.

Fotografie Didsbury v listě MailOnline má podtitulek: "Soud šaria v mešitě - která kdysi bývala kostel." Rady založené na právním systému šaria jsou často obviňovány, že v Británii provozují "paralelní právní systém", avšak jejich rozhodnutí nemají podle britského zákona žádnou právní sílu a nelze je také vůbec vynucovat.

Další údajné muslimské no-go oblasti jsou města Blackburn, Bolton, Bradford, Dewsbury, Edinburgh a Glasgow, kde se lidé této charakteristice také posmívají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 17255

Německá CDU s úlevou zvítězila ve volbách v Sasku-Anhaltsku

7. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



Křesťansko-demokratická unie (CDU) Angely Merkelové se obávala, že v bývalém komunistickém Sasku-Anhaltsku zvítězí ve volbách v tomto spolkovém státě v neděli 6. června ultrapravicová Alternative fuer Deutschland. Nestalo se to, podle průzkumů u východů z volebních místností zvítězila CDU s 36 procenty hlasů, což premiér tohoto spolkového státu Reiner Haseloff označil za symbol "jasné demarkace proti ultrapravici". AfD získala 22,9 procent, ale ve srovnání s některými průzkumy veřejného mínění, které předpovídaly její vítězství, prohrála.

 16637

Trump a jeho stoupenci tvrdě zkreslují historii koronaviru v USA

7. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Donald Trump a jeho republikánští stoupenci se snaží přepsat historii koronavirové pandemie v USA. Usilují o to zdiskreditovat hlavního amerického vládního epidemiologa Anthonyho Fauciho. Trumpovi stoupenci chválí  Donalda Trumpa, který prý hrdinsky předpověděl nebezpečí koronaviru a měl by být oceněn za svou vynikající předvídavost.

 17248

Signál zoufalství a herectví v politice: Jak Babišovu orbánizaci prosazuje Marek Prchal

5. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 

Ti, kdo znají Andreje Babíše, vědí, že působí dojmem, že je velmi povrchní. Vždy jsem byl ohromen, když jsem ho pozoroval zblízka, jak je neschopen říci cokoliv složitějšího. Kromě toho neumí řádně česky a neumí psát na počítači. Jak je všeobecně známo, autorem velké většiny příspěvků Andreje Babiše na sociálních sítích je píarista Marek Prchal.

Je zřejmě vyjádřením zoufalství z propadu volebních preferencí ANO, že se Prchal nyní rozhodl šířit Babišovým hlasem nenávist k cizincům. Je to tak trochu nepromyšlené, protože Babiš sám je pro Čechy cizinec, stejně jako jiný xenofobní populista, Okamura.

 16810

Podepište petici Evropského parlamentu požadující zrušení soukromých exekutorů v ČR

6. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Petice č. 0227/2019, kterou předložila Dana Mošničková, státní příslušnost: Česká republika, ve věci kompetencí soudních exekutorů v České republice


Název spolku nebo sdružení: Dana Mošničková ze spolek Waha a fb skupiny povinných Trváme na zrušení soukromých exekutorů

Údaje o předkladateli  

Jméno: Dana Mošničková

Shrnutí petice  

Předkladatelka uvádí mnoho příkladů rozšíření pravomocí soudních exekutorů v České republice ve vnitrostátních právních předpisech. Žádá o větší ochranu dlužníků a o zavedení společných evropských právních předpisů. Hlavním problémem je podle předkladatelky posílení postavení soudního exekutora, například to, že jim byla udělena imunita, dále pak nemožnost odvolat se proti vymáhání, riziko ztráty ochrany osobních údajů dlužníků při jejich uveřejnění na internetu a nedostatečná finanční kontrola soudních exekutorů. Předkladatelka navrhuje zrušit soukromé soudní exekutory, vrátit se k zásadě teritoriality a zvýšit efektivitu prosazování práva ze strany soudů.

Podepište po registraci v Evropském parlamentu ZDE

 17256

Potřebujeme vodu v krajině? Co pro to dělají opoziční strany?

7. 6. 2021 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Za to, jak vypadá naše krajina, nesou odpovědnost také dnešní opoziční politici.

Motto Britské listy 12. 11. 2020 Nepotřebujeme kanál, ale vodu v krajině...

Občanské hnutí Rebelie proti vyhynutí ve středu 11. listopadu pořádalo společně s organizacemi Hnutí DUHA, Greenpeace, platformou Poslední kapka a dalšími sedmadvaceti ekologickými subjekty happening...

Začněme diskutovat o tom, co opoziční strany dělají, kromě svrhávání vlády a nově i prezidenta republiky.

Klima a ochrana krajiny byly i jedním z témat předvolební debaty České televize. Kromě naučených frází jsme se od vládních i opozičních politiků stran zastupených v parlamentě mnoho konkrétního nedověděli.

Mezi diskutujícími byl i někdejší ministr zemědělství Petr Bendl (stále ODS!).

Lidovci měli resort zemědělství od roku 1990 několikrát.

Maďarsko a EU:

Soudní spor proti Komisi EU za nečinnost: Von der Leyen musí na straně parlamentu bojovat za právní stát

5. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

Předmět: Soudní spor proti Komisi EU za nečinnost: Von der Leyen musí na straně parlamentu bojovat za právní stát
Datum: 4. června 2021 16:04 SEČ
Odesílatel: Daniel Freund, poslanec Evropského parlamentu  

Vážení novináři,

Vážení všichni,

Evropský parlament zahájí soudní řízení proti Evropské komisi před Evropským soudním dvorem. Proevropské skupiny v Evropském parlamentu se dnes (v pátek) dohodly na usnesení v tomto ohledu. Bude se o něm hlasovat na plenárním zasedání příští týden. Tímto usnesením Parlament reaguje na to, že Komise nepoužívá mechanismus právního státu. Příslušná lhůta uplynula 1. června. Navzdory tomu, že mechanismus právního státu vstoupil v platnost 1. ledna, Komise dosud nepřijala žádné kroky k zahájení sankcí za závažná porušení právního státu. V uvedeném usnesení Evropský parlament zdůrazňuje, že se jedná o „nečinnost“ Komise EU podle článku 265 SFEU. Očekává se parlamentní většina ve prospěch tohoto usnesení příští týden. To by bylo prvním krokem, který by přivedl Komisi k soudu.

Hospodaření OSBL za duben 2021

18. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 909.33 výdaje byly  61 731.50 Kč. Zůstatek ke konci dubna byl 93 128.56  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci dubnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

 17250

Efektivita očkování proti nové variantě koronaviru

5. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Efektivitu očkování proti nové (indické) variantě koronaviru pěkně ukazují tyto dva aktuální grafy ze Skotska. Zatímco v mladších kategoriích nákaza dramaticky narůstá, lidé nad pětašedesát, kteří byli téměř stoprocentně očkováni oběma vakcínami, zůstávají v podstatě nepostiženi:

Nákaza:


Očkovaní:

Zdroj: ZDE

 17248

Hnědá je barva naše, čili Proč hlasování o nedůvěře Babišovi přece jen k něčemu bylo

5. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Emil Aslan svého času vtipkoval o založení strany "Přistěhovalci proti imigrantům". Po premiérových xenofobních splašcích ve sněmovně zase Alexandr Mitrofanov tento týden konstatoval, že proti migrantům teď štvou Babiš a Okamura: "Ti dva, kteří to stihli". - Hnědnutí české politiky pokračuje mílovými kroky a zodpovědný volič už nemůže tvrdit, že nebyl předem varován.

 16637

Doporučení pro opatření v homogenních kolektivech

4. 6. 2021

čas čtení 5 minut

tisková zpráva


Toto stanovisko se opírá o závěry existujícího výzkumu a doporučení mezinárodních organizací s ohledem na současnou situaci epidemie covid-19 v Česku. Doporučení vychází také ze zkušeností v jiných zemích a z expertních odhadů. 


 16637

Británie zaznamenala 6238 denních nákaz: Indická varianta (Delta) je daleko nakažlivější než předchozí mutace

4. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Indická varianta (Delta) koronaviru je o 30 až 100 procent nakažlivější než předchozí dominantní, britská varianta, varoval čelný britský epidemiolog profesor Neil Ferguson, zatímnco v pátek Británie překonal počet denních nákaz 6000 případů, poprvé od letošního března.


Jiným signálem, že vzniká třetí vlna pandemie, jsou údaje britského Národního statistického úřadu. Podle něho za týden stoupla míra infekce za týden o 75 procent. V týdnu končícím dnem 29. května bylo podle odhadů nakaženo covidem v Anglii asi 85 600 lidí, tedy každý 640., o týden předtím to bylo 48 500 nakažených osob.

 17248

Andrej Babiš vykročil směrem k SPD

4. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

 

Premiér dnes (v pátek) ráno v Radiožurnálu vyslovil dvakrát slovo „cizáci“. Jednou to bylo v souvislosti s majiteli českého průmyslu, českých bank atd. Cizáci jsou tak Volskwagen nebo Société Générale. Druhá zmínka o cizácích byla spojena s migrací a konkrétně s turisty (zmiňme, že turistika v běžných dobách přináší do státního rozpočtu desítky miliard ročně). Turisté jako nositelé viru, turisté jako zamoření Česka nákazou.

Evropská unie byla vylíčena jako zlo, které nám nechce pomoci, ba škodí nám, tedy Andreji Babišovi. Zatímco jeho osobní přátelé, konkrétně Viktor Orbán a srbský prezident, nám díky vztahu k Babišovi poskytli vakcíny, Evropská unie to podle Babiše odmítla.

30436

Proč demonstrace proti represívním režimům nefungují - a nikdy nefungovaly

4. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Rusko, Čína a znepokojivě rostoucí seznam diktátorů obviňují Západ, že prý vynalezl politickou technologii "barevných revolucí" a snaží se ji proti nim použít. Ve skutečnosti ale žádná taková "technologie", kterou by v podmínkách represívních režimů bylo možno opravdu docílit politické změny, neexistuje a ani nikdy neexistovala. Ti kdo se archaicky soustředí na dění v rámci "suverénního" národního státu a vykládají dění v něm, jako bychom žili v 19. století, se především od počátku rozhodli ignorovat veškerý mezinárodní kontext "úspěšných lidových protestů".

 17249

Pražské silnice na jeden den v roce patřily lidem na kolech

4. 6. 2021

čas čtení 6 minut

Tisková zpráva

(Pozn. red. BL: Není hazardování lidským zdravím organizovat hromadné akce v době, kdy hrozí nebezpečné varianty koronaviru a občanstvo ČR ZDALEKA není proočkováno?)
 

* * *


Půltisícovka lidí oslavila ve čtvrtek 3. června Světový den kola. Za účasti 10 ambasád a zástupců OSN projeli pod vlajkou Světové cyklojízdy v běžném provozu trasu z Pankráce přes Nuselský most až na Štvanici. Cílem cyklojízd je upozornit na důležitost a potřebu udržitelné dopravy v našich městech. Akci zaštítil a také se jí osobně zúčastnil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr. 


Slunečné počasí přilákalo na netradiční zážitek pět až šest stovek lidí. Ti mohli díky speciálnímu povolení a za asistence policie projet přímo po nejrušnějších tepnách města, odděleně od automobilů.

Roman Pratasevič v běloruské televizi podpořil Lukašenka

4. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Šestadvacetiletý běloruský novinář Roman Protasevič, který byl zatčen, když bylo pirátsky donuceno přistát v Minsku letadlo společnosti Ryanair, v slzách litoval své opoziční činnosti v devadesátiminutovém rozhovoru vysílaném běloruskou televizí. Opozice upozorňuje, že rozhovor byl důsledkem mučení a výhrůžek. Protasevič v rozhovoru přiznal, že plánoval svržení Alexandra Lukašenka organizováním "nepokojů" a odmítl svou předchozí kritiku Alexandra Lukašenka. Protasevič řekl: "Spolupracuju absolutně plně a otevřeně... a žiju obyčejný, klidný život, mám rodinu, děti, už nechci před ničím utíkat." V závěru interview začal Protaševič plakat a pokryl si obličej rukama.



Protasevičův otec Dmitrij Protasevič konstatoval, že rozhovor byl důsledkem "teroru, mučení a výhrůžek". "Znám svého syna velmi dobře a vím, že by nikdy nic takového neříkal. Zlomili ho a donutili ho říkat, co chtějí," řekl a dodal, že bylo bolestné ten rozhovor sledovat.
 

Běloruská opozice také poukázala na to, že rozhovor byl zjevně důsledkem tvrdého nátlaku na Protaseviče. Požadovala jeho propuštění i propuštění dalších stovek politických vězňů.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Rozhovor Britských listů 393. Nebuďme fachidioty!

28. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



"Humanitní obory jsou vstupenkou na pracák a sopky jsou důkazem existence pekla." To je název nedávno zveřejněného článku, jímž upozornil Peter Chvojka z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na šokující reklamní kampaň, která varuje školáky v českých školách, aby nestudovali na střední ani vysoké škole, protože se ekonomicky neuplatní a zchudnou - měli by prý jít do učení, aby byli k dispozici montovnám. Je možné, že se v České republice vážně šíří takovéto nesmysly v době, kdy na pokraji totální ekonomické revoluce v důsledku umělé inteligence bude zapotřebí právě jedině vysoce vzdělaných, kritických a originálně myslících lidí, jiní se v nové ekonomice neuplatní? O této šokující reklamě hovoří Jan Čulík s Peterem Chvojkou v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. května 2021.

 17248

Evropský soudní dvůr odmítl žalobu Maďarska, která se pokoušela zabránit potrestání Orbánovy vlády

4. 6. 2021

čas čtení 2 minuty


Evropský soudní dvůr odmítl pokus Maďarska zvrátit hlasování europoslanců, kteří v roce 2018 poprvé v historii Evropské unie schválili proces, který by mohl skončit odebráním hlasovacích práv Maďarsku v Evropské unii.

Rezoluce Evropského parlamentu z roku 2018 vyjádřila znepokojení nad likvidací nezávislého soudnictví v Maďarsku, nad tím, jak funguje maďarská ústava, a nad útoky maďarského státu proti svobodě shromažďování, náboženství a proti svobodě slova.

 16518

Británie uzavřela hranice a zpřísnila cestování do zahraničí: Znepokojení vyvolávají nové varianty

4. 6. 2021

čas čtení 5 minut


Dominantní, rychle se šířící indická varianta (varianta Delta) vede k častější hospitalizaci


Občané v Praze už žádná karanténní opatření nedodržují a užívají si v přeplněných pouličních kavárnách a restauracích. Hrozba nových daleko nakažlivějších variant, které už JSOU přítomny v České republice, je neznepokojuje, přestože je co do nákaz Česko jen o pár týdnů pozadu za zeměmi, jako je Velká Británie. To, co se teď děje tam, hrozí přijít do Česka do měsíce. Epidemiologové upozorňují, že se lidi musejí chovat nesmírně opatrně, do doby, než bude oběma vakcínami očkována většina obvyvatelstva.

Případ Británie varuje:

20660

Homeless Tales: Prosinec

4. 6. 2021 / Vojtěch Landa

čas čtení 3 minuty

 



Můj první zákrok. „Rychle dělejte, on tady umírá. Má záchvat!“

Když vidím nechvalně proslaveného pana Štrbáka, jak sebou škube, vrátím se zpátky do kanceláře pro rukavice. Má epileptický záchvat. Pochopitelně si vůbec nepamatuju, co v takovém případě dělat. Teda kromě toho, že máme kontrolovat, jestli dýchá. Přiznám se, že dýcháním z úst do úst, z kterých mu tečou zvratky, bych nedokázal. Ostatně v době covidu to po nás těžko může někdo požadovat. Pomáhá mi jedna hodná ubytovaná azylantka. A tak tam stojíme nad Štrbákem a držíme mu hlavu v patřičné poloze. Štrbák sedí a škube sebou. Ostatní bezdomovci mi nadávají:

Rozhovor Britských listů 392. Jak se mě StB strašně bála. A co dezinformace dnes?

26. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



Jolyon Naegele, slavný reportér českého a slovenského vysílání Hlasu Ameriky, které na středních vlnách každý den v 21 hodin v sedmdesátých a osmdesátých letech poslouchalo celé Československo, vzpomíná v tomto Rozhovoru Britských listů s Bohumilem Kartousem na dobu, kdy se ho bál Gustáv Husák. Jaké byly kořeny dezinformací tehdy a dosahují nějak do dneška? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 26. května 2021.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Tisková zpráva:

Pirátští europoslanci: Konference o budoucnosti Evropy je jedinečná šance na změnu. Zapojte se i vy

4. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

Otevřít debatu o reformách evropských institucí a společně změnit Evropu k lepšímu. I to očekávají pirátští europoslanci od unikátní Konference o budoucnosti Evropy. Na jejím českém zahájení promluví zítra v Praze vrcholní evropští představitelé včetně místopředsedy Evropského parlamentu Marcela Kolaji. Konference bude trvat až do dubna 2022 a zapojit se se svými nápady může i široká veřejnost.

Rozhovor Britských listů 388. Pro pravičáky hlasují ti nejchudší

11. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



O roli populismu v britské i české politice po nedávných britských volbách a o možné nezávislosti Skotska mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Albín Sybera s dlouholetým obyvatelem Británie a Skotska, šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 12. května 2021.

Rozhovor Britských listů 390. Jaké to je pracovat s bezdomovci

19. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



K tomu:  Vojtěch Landa,  Lidé, co k nám chodí, nemají jména

Učitel angličtiny, literát a kulturní pracovník Vojtěch Landa během několika posledních měsíců během pandemie pracoval u Armády spásy pro bezdomovce. V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří s Bohumilem Kartousem o tom, co se za těchto několik měsíců naučil. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 19. května 2021.

Pozn. JČ Milí čtenáři, povšimněte si, že kdykoliv se věnujeme osudu zranitelných spoluobčanů v České republice, projevujete o to absolutní nezájem. Děkujeme za tuto informaci, je o stavu české společnosti opravdu výmluvná.

Rozhovor Britských listů 391. Jako kdyby Zeman na Hradě vyvěsil hákový kříž

20. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Česká televize a Český rozhlas informují o brutálním izraelském bombardování úplně jinak než světové sdělovací prostředky. On zpravodaj ČT v Tel Avivu nevidí, v kontextu práce tamějších mezinárodních novinářů, že českým divákům zkresluje informace? Když česká média veřejnosti zkreslují situaci na Blízkém východě, co ještě zkreslují? O tom hovoří Jan Čulík se zahraničním analytikem Britských listů Danielem Veselým. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. května 2021.

K tomu:

 17246

Paradox prezidentské politiky Pavla Fischera

4. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Foto: Jindřich Nosek/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Musím říci, že se mi líbí činnost senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost v souvislosti s případem Vrbětice. Zejména v této věci oceňuji předsedu tohoto výboru pana Pavla Fischera, včetně jím vypracované zprávy o tom, že prezident Zeman není schopen výkonu své funkce.

 17095

Эх, да Красной Армии герои!

4. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Sociální demokraté zvolili pro jednání o nedůvěře [vládě Andreje Babiše] červenou "uniformu". Podle @jhamacek vláda hlasování přežije a díky postoji komunistů, kteří vládu nepomohou povalit, budeme dnes ve Sněmovně sledovat jen divadlo, napsal Josef Kopecký.


 17245

Rozfofrovávám, rozfofrováváš, rozfofrováváme, aneb Tahle země není pro mladý

4. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Foto: Freepik. Licence: Freepik Terms of use.

Miliardové dotace z kapes daňových poplatníků skončily ve dvou tunách hliníkového šrotu. Projekt malého dopravního letounu firmy Evektor, který měl "obnovit slávu" českého odvětví kdysi zásobujícího Sibiř létajícími autobusy, vedl k čerpání desítek dotačních titulů "za účelem příštího využití" stroje v civilním i vojenském sektoru - a k postupnému nepřátelskému přebírání české firmy malajsijským "partnerem". Nevyrábí se dodnes nic.

Jak dlouho ještě budeme idealizovat Kubu, která je stejně teroristickým státem jako Bělorusko?

3. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

Foto Otero Alcantara

Počet politických vězňů na Kubě je nejvyšší za 18 let, jak ukazuje zpráva zveřejněná v úterý nevládními organizacemi Obránci vězňů: 199 případů, z nichž 65 bylo zatčeno od loňského června, což odpovídá více než 5 zatčením odpůrců režimu měsíčně.

Kubánský umělec a aktivista Luis Manuel Otero Alcántara, kterého Amnesty International klasifikovala jako vězně svědomí, uvedl v pondělí,  že během měsíce, kdy byl vězněn  v nemocnici Calixto García v Havaně, byl obětí mučení.

 16637

Odhad celkové úmrtnosti v důsledku pandemie. V USA zemřelo téměř milion lidí

3. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

Nezávislé americké centrum Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) při odhadu počtu infekcí, hospitalizací a úmrtí na covid-19 dosud vycházelo z oficiálně hlášených úmrtí na covid-19 téměř ve všech lokalitách. Od 6. května 2021 IHME přešel na nový přístup, který se opírá o odhad celkové úmrtnosti v důsledku onemocnění covid-19. K přijetí tohoto nového přístupu výzkumníky vedlo několik důvodů. Mezi tyto důvody patří skutečnost, že testovací kapacity se v jednotlivých zemích v průběhu času výrazně liší, což znamená, že hlášená úmrtí na covid-19 jako podíl všech úmrtí způsobených covidem-19 se také výrazně liší v jednotlivých zemích a v průběhu času.

30720

Tečka za koronavirem

3. 6. 2021 / David Marenčák

čas čtení 6 minut

Jen naprostý šílenec by se domníval, že když máme teď otevřená vrata k rozvolnění protipandemických pravidel, můžeme se věnovat také tomu, jak je nemuset v brzké době zase zavírat.

Personálně i materiálně posílit hygienické stanice, dodělat konečně chytrou karanténu, rozjet kvalitní PCR testování, k vystřídání horkou jehlou šitého, kompromisního testování antigenního, posílit zoufale nedostatečné sekvenování (které vláda aktuálně naopak úplně zařízla) a dlouhou řadu dalších věcí.

Místo toho se moc soudní věnuje nevratnému vyvracení vrat z pantů s argumentací, že než ta hnusná fialová vrata, to radši žádná. A ne, že by na tom vláda amatérských lakýrníků neměla svůj lví podíl. Ale přiznejme si, že virům jsou naše abstraktní právní konstrukce dokonale ukradené.

30749

V Nizozemsku s dušemi uprchlíků

3. 6. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 14 minut

Nezačnu smutně, i když na smutek tak jako tak dojít musí. Ale teď hned ne, neboť mne Nizozemsko a hlavně lidé samotní mají nadále čím příjemně  překvapovat...

Veselé covid testování

Vezmu to tedy od konce - testováním na Covid-19 před mým odjezdem zpět do Česka. Objednala jsem se stejně jako u nás elektronicky a vyhledala si testovací centrum. Nebylo v nemocnici nebo centru města, ale překvapivě za vilovou čtvrtí v obchodní zóně na konci z jedné typických obchodních hal. Když tam dorazím, nikde nikdo, jen nějací kluci z Blízkého východu vykládají z dodávek stylový nábytek do jednoho z obchodů. Čekám, mám tam být 5 minut předem, čas se naplnil... a nikdo. Pořád čekám, že vyskočí profi medicínský tým jako u nás a pozve mě dál. Nic. Na dveřích je telefonní číslo. Tak volám. Ozve se mladý mužský hlas a já vysvětluji, že čekám na odběr. "Jen minutku, už jsem tam," říká muž.

ODS: Budeme šetřit tam, kde to nejvíc bolí

3. 6. 2021 / Filip Pertold

čas čtení 1 minuta

Pan Skopeček za ODS v Událostech komentářích poznamenal, že chce udělat revizi sociálních dávek a jejich potřebnosti a hlavně tam šetřit. Rozhodl jsem se mu ulehčit práci a vykopíroval jsem tento grafík sociálních výdajů z publikace Ministerstva financí "rozpočet v kostce".

Pokud by pan Skopeček do něho desetkrát zapíchl náhodně tužku, tak by se téměř osmkrát trefil do důchodů, takže proč nešetřit tam, ne? Doporučuji si to dát přímo na billboardy. Všichni se asi shodneme, že nadzákonná valorizace je hazard s budoucností, řekne to někdo nahlas? Samozřejmě lze šetřit i na invalidních důchodech, takovému panu Drábkovi i Kalouskovi to zaručilo nehynoucí slávu.

30714

Z pandemické hrůzy do přísnosti na chudé

3. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Loni byl schodek téměř 370 miliard, letos má být 500 miliard a na příští rok je navržen na 390 miliard. K tomu jsme měli asi nejdéle zavřené školy v EU. Podle Economistu jsme v množství lidí, kteří během roku 2020 a 2021 zemřeli nad průměrnou hodnotou, vedle Bulharska (433 mrtvých na 100 tisíc obyvatel), Lotyšska (319), Slovenska (270) a Polska (267) v EU ti nejhorší. Naše číslo je (zatím) 300 mrtvých na 100 tisíc obyvatel. Pro srovnání: Itálie 197, USA 182, Británie 180, Španělsko 170, Francie 126, Rakousko 105, Švédsko 102, Řecko 38, Finsko 18… Dánsko a Norsko jsou dokonce v mínusových číslech (zemřelo tam méně lidí než obvykle).

30481

Stav klimatu: začátek roku 2021 je chladnější kvůli slábnoucímu atmosférickému fenoménu La Niña

3. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že po rekordně teplém roce 2020 bude letošní rok chladnější, což je způsobeno středně silným účinkem atmosférického fenoménu La Niña v druhé části loňského roku a na začátku letoška. La Niña má ochlazující efekt na klima. Nicméně rok 2021 bude téměř určitě patřit mezi 10 nejteplejších let v historii měření, informuje web carbonbrief.org.

Rozhovor Britských listů 387. Afroameričané české společnosti jsou Romové

7. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Novinářka Apolena Rychlíková byla nominována na European Press Prize, za článek, který organizátorům této ceny poslal server Alarm. Rychlíková v něm poukazuje na pokrytectví záporného postoje mnoha Čechů vůči hnutí Black Lives Matter s tím, že Afroameričany v ČR jsou Romové, kteří tam žijí v otřesně utlačitelských podmínkách. V souvislosti s nominací Apoleny Rychlíkové na tuto cenu s ní hovoří Jan Čulík o nejrůznějších aspektech novinářské práce v dnešní České republice. Hovoříme všichni v podstatě jen k už přesvědčeným? A nejsou na české politické, hospodářské a sociální scéně daleko důležitější věci než žabomyší válka ohledně Jana Hamáčka? A selhala v tomto případě jako obvykle nejen celá česká státní infrastruktura, ale i novinářská obec? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. května 2021.



Rozhovor Britských listů 389. Jak fungují v ČR dezinformační servery

14. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta




O charakteristické manipulativní praxi dezinformačních serverů v České republice hovoří Bohumil Kartous s Milošem Gregorem z Masarykovy univerzity v Brně, spoluautorem studie o dezinformačních serverech na internetu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. května 2021.

29481

„Zabil jsem spoustu Arabů a nevidím na tom nic špatného“

Uchazeč o premiérské křeslo v Izraeli Naftali Bennett může být ještě horší než Benjamin Netanjahu

3. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

Ultrapravicový politik a lídr strany Jamina (Židovský domov) Naftali Bennett oznámil, že se ve spolupráci s levicovými a centristickými stranami hodlá podílet na vzniku vlády národní jednoty, která by od moci odstavila dlouholetého premiéra Benjamina Netanjahua. Na vzniku koalice má zásluhu hlavně Jair Lapid, šéf centrické platformy Ješ Atid (Budoucnost existuje). Lapid souhlasil s tím, že se v premiérském úřadě bude po dvou letech střídat s Naftali Bennettem, přičemž Bennett by se měl stát premiérem jako první, informuje Juan Cole.

30654

Rozhovor s Bohumilem Kartousem

Papíroví lidé

3. 6. 2021

čas čtení 14 minut

Kdo jsi?

Jsem, kdo jsem. Jsem vědomí, což je stav, v němž dokážu reflektovat sebe sama a skrze vědomí interpretovat bytí, souhrn vnitřního a vnějšího světa. Jsem radost a úzkost rezultující z vědomí, z jedinečného bytí a jeho potence. Někdy supernova, někdy malé zvířátko, jepice hledající skulinu k útěku.

Co vidíš, když zavřeš oči?

V prvních okamžicích vnímám nejistotu z uzavření jednoho ze smyslů upokojujících naši potřebu vnímání. V dalších sledu vnímám výhodu nenechat se poutat tímto smyslem k okamžitým optickým počitkům okolí a představit si jednodušeji cokoliv, co nemohu vidět teď a tady. Variace na téma radost a úzkost. Pár sentimentálních návratů k tomu, co vytváří tekutou historii mého bytí. Sahám do kapes dlouho nepraných kalhot, kde mezi žmolky tkaniny a zbytky papírových vizitek bezpečně nahmatám korálek dávného léta.

29764

(Ne)mocná demokracie aneb Západ v boji proti koronaviru fatálně selhal

3. 6. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 10 minut

Diskusní pořad Českého rozhlasu Plus s názvem (Ne)mocná demokracie: Selhal Západ v boji proti koronaviru? posluchačům sugeruje, že odpověď na tuto otázku není snadná, a už vůbec ne jednoznačná. Diskuse se zúčastnili novinář Petr Fischer, imunolog Václav Hořejší, sinoložka Olga Lomová, youtuber Lukáš „Lukefry“ Fritscher a ústavní právník Jak Kysela. Všichni hosté, vyjma pana Hořejšího, zastávali tendenční názory a ničím obohacující postoje, jako kdyby se západní společenství dopustilo pouze nevelkých přešlapů, a neexistoval by proto pádný důvod k bolestné, leč nutné sebereflexi.

30362

Státy skupiny G7 investují o mnoho miliard více do fosilních paliv než do zelené energie

2. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Navzdory ekologické rétorice investovaly státy od začátku pandemie obrovské množství financí do letectví a do automobilismu, zjistila analýza


Státy skupiny G7 investovaly od ledna 2020 do března 2021 189 miliard dolarů na podporu ropného, uhelného a plynařského průmyslu. Tytéž země - Británie, USA, Kanada, Itálie, Francie, Německo a Japonsko - za tutéž dobu investovaly jen 147 miliard dolarů na podporu ekologické energetiky.

Státy skupiny G7 zároveň  zavedly opatření k odstranění ekologických předpisů a přímo financují ropu, plyn a uhlí.  Vyplývá to z analýzy charitativní společnosti Tearfund, Mezinárodního ústavu pro obnovitelný rozvoj a Ústavu pro zahraniční rozvoj. Státy nevyužily možnosti ekologičtější reakce na pandemii. Finanční pobídky pro fosilní průmysl většinou byly poskytnuty bez jakýchkoliv podmínek. Letecký a automobilový průmysl dostal od států skupiny G7 finanční podporu ve výši 115 miliard dolarů. 80 procent těchto financí bylo poskytnuto bez jakýchkoliv podmínek, aby tyto průmyslové sektory omezovaly emise.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Jak obrovským způsobem pandemie postihla malé děti

2. 6. 2021

čas čtení 5 minut




Reportérka:
Generace, která prožila čtvrtinu svého života ve stínu covidu-19.

Holčička: Koronavirus způsobil, že jsem hodně smutná. Nelíbí se mi to.

Chlapeček: Koronavirus, to je taková špinavá věc. A je to malý. A někdy to lidi zabíjí.

Holčička: Já se asi budu muset - pokusit v to nevěřit.

Reportérka: Když zkoumáme průzkum učitelů prvních tříd, dopad pandemie na jejich žáky je znepokojující. 72 procent učitelů informovalo o regresi gramotnosti u svých žáků od té doby, co školy letos  v březnu otevřely. Více než 56 procent učitelů si povšimlo poklesu ve znalosti počtů. 65 procent učitelů zaznamenalo zvýšení problémů s vyjadřováním. A více než polovina učitelů nám sdělila, že se obávají, že děti v jejich dnešních třídách situaci nedoženou.

 17242

52 let od bitvy o Binh Ba - čili Dvoustý šedesátý osmý nevývratný důkaz vojevůdcovské neomylnosti Miloše Zemana

2. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut

V roce 1966 si australské intervenční síly zřídily čerstvou základnu v lokalitě zvané Nui Dat (česky "Hliněný kopec") - na kaučukovníkové plantáži zhruba uprostřed tehdejší jihovietnamské provincie Phuoc Tuy, která ležela jihovýchodně od hlavního města Saigonu. Australané dostali od Američanů provincii na starost a vybojovali zde většinu svých bitev s Vietcongem a Severovietnamci.

Čím více infekcí povolíme, tím je větší pravděpodobnost vzniku nových mutací

2. 6. 2021

čas čtení 5 minut

Moderátor Jon Snow: Obraťme se nyní k vědcům. Hovoříme nyní s profesorem Ravidem Guptou, klinickým mikrobiologem, která zasedá v britském vládním vědeckém týmu Nervtag, který poskytuje poradenství ohledně nebezpečí covidu a jiných virů. Pane profesore, jednou z těch hrozeb je třetí vlna. Hovoříme spolu v den, kdy počty vypadají velmi dobře, klesají, proč bychom se nyní měli bát třetí vlny?

Profesor Ravi Gupta: No, vidíme známky šířících se infekcí. S variantou B1.617.2, která se teď nazývá varianta Delta. To opravdu celou věc úplně změnilo. Situace vypadala opravdu velmi dobře a stále velmi dobře vypadá, v mnoha ohledech, rozšíření vakcinačního programu a vysoká míra ochrany, kterou to poskytuje. Ale tato nová varianta opravdu změnila pravidla, protože když jsme připravili strategii rozvolňování, plánovali jsme na základě viru, jemuž jsme rozuměli. Teď ale tento virus je jiný. Je nakažlivější, velmi pravděpodobně, má schopnosti invaze a ta ochrana od vakcín už není tak dobrá, jak jsme dooufali. Samozřejmě dojde k ochraně před vážným průběhem nemoci, ale tento virus je nyní potenciálně schopný se šířit i v očkované populaci.

29567

Světová banka o ekonomickém kolapsu Libanonu

2. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Světová banka uvádí, že lidmi vyvolaný ekonomický kolaps v Libanonu se "zřejmě zařadí do první desítky, možná první trojky" finančních krizí na Zemi od poloviny 19. století, bez "jasného bodu obratu na obzoru, vzhledem ke katastrofální záměrné politické pasivitě". 

 17219

Stále se to šiří, po té zemské šíři

2. 6. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut

V Latinské Americe řádí brazilský typ. Nikoli typ krasavkyně/krasavec. Vlastně už ne brazilský, nyní pojmenovaný Gamma. Bolsonaro ho nechal fundamentálně-křesťansky vyšlechtit a teď to bude nějaká nicneříkající Gamma? To se mu líbit nebude. Zní to jako agama.

 16518

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Británie poprvé za deset měsíců nezaznamenala žádné úmrtí, ale počet nákaz způsobených indickou variantou roste

2. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V úterý 1.6. ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 475 denních nákaz.  V ČR do 1.6.  zemřelo  30 126 lidí.  V nemocnicích je 468  osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 662 256 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Češi se hromadně chystají přivézt nákazu z dovolené v Chorvatsku.

Údaje o počtech očkování za předchozí den MZČR ve středu ráno nezveřejnilo.

- Poprvé od července 2020 nezaznamenala Velká Británie žádné úmrtí na koronavirus během 28 dní od pozitivního testu na covid. Vědci však varují, aby Británie nerozvolňovala svá karanténní opatření dne 21. června, jak plánuje, dokud nebude oběma dávkami proočkována většina obyvatelstva. ZDE 

- Indie chce ztrojnásobit kapacitu očkování do července na 10 milionů dávek denně a vyhnout se tak nové vlně nákazy.

- Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika požadují rychlejší dodávku vakcín do chudších zemí a zrušení patentů na výrobu vakcín.

- Pokles výroby vakcín v Brazílii vedl k poklesu očkování v této zemi a přispěl k tomu, že stále větší počet lidí nebylo očkováno druhou dávkou. Soudce od brazilského Nejvyššího soudu dal prezidentu Bolsonarovi pět dní na to, aby vysvětlil, proč se jeho vláda rozhodla uspořádat fotbalové mistrovství Copa America navzdory vážným problémům s koronavirovou pandemií.

Mezitím v Absurdistánu 178:

Film Medvídek jako průvodce novým komunistickým Polskem strany Právo a spravedlnost

2. 6. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Podle stávajícího zákona jsou ženy v Polsku mučeny. Server Oko.press popsal situaci ženy, které byl odmítnut potrat navzdory skutečnosti, že bylo o tři týdny předtím zjištěno, že nenarozený plod v jejím těle je mrtvý.

Někteří říkají, že strana PiS si klade za cíl znovu vytvořit v Polsku komunistický systém. I když to není dokonalá analogie, zdá se, že mezi Polskem tehdy a Polskem nyní existuje mnoho podobností. Pokud chcete porozumět dnešnímu Polsku, možná byste se měli podívat na některé staré polské filmy, zobrazujících absurdity komunistického systému. Jedním z nich by byla kultovní komedie Stanisława Bareji - Miś (Medvídek).

 

Tisková zpráva:

Přeshraniční kriminalita má nového nepřítele: Úřad evropského veřejného žalobce. Začíná stíhat podvody za miliardy eur

2. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Dnešním dnem začíná oficiálně fungovat Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Vznik úřadu dlouhodobě prosazovali Piráti. Jde o velký krok k tomu, aby byla Evropská unie schopna vyšetřovat a trestně stíhat činy, které poškozují nebo ohrožují její finanční zájmy. Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy bude úřad zasahovat proti podvodům tam, kde na to místní soudy nestačí.

 17239

Oathbreaker, aneb Pane kloboučníku Oulíku, čím jste zabil továrníka Bierhanzela?

2. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Foto: Sebastiaan Stam/Unsplash. Licence: Unsplash.

Českem obchází mesiáš, mesiáš Šlachta. Slibuje s "hnutím Přísaha" dosáhnout odstranění nedostatků české politiky, kterým svou prací u policie otevřel dveře - protože ho zajímalo vlastních pět minut slávy, nikoliv to, co doopravdy udělá. Naposledy básnil o zlatu a milionech, které prý nashromáždili někdejší vládní politici. Nic z toho neprokázal a nejspíše od začátku jen fantazíroval, aby vypadal důležitěji. Po vstupu do politiky dělá totéž. Zřídil si podomní obchod s "patentními" protikorupčními hrnci.

 16637

Týdeník Reflex a rektor Karlovy univerzity Zima ohrožují životy lidí

1. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Znovu se nebezpečně ukazuje, jak vražedná je nekompetence mnohých českých sdělovacích prostředků, které zveřejní "v rámci diskuse" každou blbost. Potíž ovšem je, že v pandemii zveřejňování fake news přímo ohrožuje životy lidí a sdělovací prostředky, které fake news šíří, by to měly nést trestní odpovědnost.

Rektor Karlovy univerzity Zima se zase projevil - a týdeník Reflex nese plnou odpovědnost za šíření jeho vražedných nesmyslů.

"Mladí by se očkovat neměli, stojím si za promořováním i za nesmyslností plošného testování," dává prostor Reflex nebezpečnému bláznu Zimovi.

Je třeba znovu trpělivě poukázat na to, na co znovu v úterý v poledne varovně upozorňují v britských médiích epidemiologové a imunologové:

1. Nákaza covidem se nyní šíří především mezi teenagery a mladými lidmi. Testy vakcíny Pfizer prokázaly, že očkování mladých lidí touto vakcínou je zcela bezpečné. Dopustíme-li silné šíření nákazy mezi mladými lidmi, vzniknou nebezpečné nezvládnutelné varianty, které mohou zabíjet i mladé lidi a vymknout se vakcínám. Proto je nesmírně důležité očkovat drtivou většinu obyvatelstva co nejdříve.

2. I u nakažených mladých lidí vznikají případy dlouhého covidu.

3. Testování a trasování je v době, kdy se šíří nebezpečná, vysoce nakažlivá indická varianta, nesmírně důležité pro zvládnutí epidemie. V některých severoanglických městech je mezi mladými lidmi nyní nákaza 1000 lidí na 100 000 obyvatel. Jde o indickou variantu.

4. Promořování obyvatelstva vede k vysokému počtu úmrtí a k vzniku nezvládnutelných variant.


 16637

Obyvatelé ČR s cízí státní příslušností nezískají potvrzení o očkování

1. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta


Podle dostupných informací, včetně návodu k Centrálnímu registračnímu systému (strana 41), člověk získá potvrzení o očkování na Očkovacím portálu občana, jenom pokud zadá číslo občanského průkazu. Tedy cizí státní příslušník nemůže potvrzení získat.

Zde lze stáhnout návod, píše Giorgio Cadorini:


Požádali jsme tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví ČR o reakci.

Mezinárodní den dětí - podpořte děti, které neměly tolik štěstí

1. 6. 2021

čas čtení 3 minuty



Otevřít v prohlížeči

2021 Armáda spásy
Zlomená srdce, pocity křivdy, rozvod rodičů, zaviněné průšvihy, problémy ve škole... zvládnout takové momenty je obtížné pro každého člověka v jakémkoliv věku. Uvědomujeme si, že dospívání není snadným obdobím života, a proto v Armádě spásy nezapomínáme ani na služby pro znevýhodněné děti a mládež.
Provozujeme nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, azylové domy a sociální bydlení, kde najdou útočiště celé rodiny. Organizujeme volnočasové, vzdělávací a rozvojové aktivity a akce pro naše nejmladší klienty. 
Pojďte do toho s námi a podpořte kampaň "Nenechme je do toho spadnout!" právě dnes, kdy si připomínáme Mezinárodní den dětí. Děkujeme!
Chci přispět
Příběh z nízkopraháče
Desetiletá Helenka začala využívat služby Nízkoprahového centra pro děti a mládež v Armádě spásy v Brně před rokem a půl. Do centra dochází pravidelně. Nejvíce tráví čas v hudebně, kde zpívá do mikrofonu nebo trénuje na klávesy. U Helenky jsme si všimli výrazného hudebního nadání. Pochází z hudební rodiny, avšak o svém talentu dlouhou dobu pochybovala. Když jsme zaznamenali, že se má v Brně konat soutěž Amaro STAR pro mladé zpěváky pod záštitou neziskové organizace IQ Roma servis, navrhli jsme Helence, že by se mohla zkusit do soutěže přihlásit. Helenka je velká trémistka, proto z počátku váhala, ale nakonec si řekla, že se překoná a soutěže se zúčastní. Společně jsme ji přihlásili do soutěže, kdy nejprve prošla výběrovým kolem. Dále jsme jí poskytli zázemí pro přípravu na soutěž a byli jsme jí oporou ve chvílích, kdy bojovala se svojí trémou a strachem z neúspěchu. Soutěžní ročník 2020 se pro ni stal úspěšným. Umístila se na krásném 3. místě z celkového počtu osmi soutěžících z různých koutů České republiky. Jako výhru získala 2 hodiny v nahrávacím studiu, kam jsme ji později doprovodili a kde si nazpívala cover romské písně Me tut užarav. Snažíme se Helenku i nadále podporovat a motivovat v tom, aby si šla za tím, v čem je dobrá, a aby na sobě pracovala a překonávala svoji trému i strach.
Chci přispět Přispívat pravidelně
Věříme, že včasná podpora našich nejmladších klientů může předejít mnoha problémům v dospělosti. Nenechme je to doho spadnout a podpořme společně programy pro znevýhodněné děti. Děkujeme!
Kateřina
Facebook    RSS   
Armáda spásy v České republice, z.s.
Petržílkova 2565/23, 158 00  Praha 5
IČ 40613411
č. ú.: 475 335 613 / 0300

Město použité jako laboratorní test pro CoronaVac přináší konečné pozitivní výsledky

1. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Oficiální výsledky klinického výzkumu, který hodnotil masové očkování proti covidu-19 provedené vakcínou CoronaVac, zaznamenalo pětadevadesátiprocentní snížení úmrtí na covid-19. Navíc očkování 27 160 obyvatel města, které má odhadovanou populaci 45 644 lidí, umožnilo snížit počet hospitalizací na toto onemocnění o 86% a symptomatických případů o 80%.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Britští vědci apelují na co nejrychlejší proočkování obyvatelstva, indická varianta se v Británii silně šíří

1. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

 

- Britští epidemiologové a imunologové požadují, aby vláda odložila rozvolnění plánované pro Anglii na 21. června, protože se šíří nové nákazy indické varianty. Indická varianta je nakažlivější než britská a je o něco odolnější vůči očkování, zejména pokud dostali občané jen jednu dávku vakcíny. Někteří britští vědci se domnívají, že v Británii už vznikla třetí vlna nákazya navzdory úspěšnému vakcinačnímu programu vyplývá z modelování situace, že může dojít k nárůstu hospitalizací a úmrtí. Proto by se mělo zrušení karanténních omezení, plánované na 21. června, odložit. ZDE 

Útok na Českou televizi

1. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Pod hlavičkou hnutí popíračů covidu "Společně jsme silnější". Do ČT se chystají i tzv. "Slušní lidé". Na podporu Hany Lipovské...

V sobotu čelila ostraha ČT útoku skupin osob na Českou televizi. Pod hlavičkou "Společně jsme silnější" se pokoušely vniknout do budovy televize. Ostraha uvedla, že čelila značně agresivnímu chování a nejtvrdším vulgaritám v napadání ČT. Kolona přibližně 70 vozidel třikrát zablokovala příjezd i odjezd zaměstnancům veřejnoprávní televize. Podle svědků byly k vidění i ruské vlajky, napsal Zdeněk  Šarapatka.

V 10:40 přijela kolona 37 aut za použití klaksonů a jejich osádky křičely nadávky na vedení a zaměstnance ČT. V 11:41 přijela kolona cca 70 vozidel, jejichž osádky už vyrazily k centrálnímu vstupu do objektů ČT.

Rozhovor Britských listů 394. Jak někteří Češi nevědí, že nemají sexuálně šikanovat ženy

1. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



Skandál ohledně údajného sexuálního šikanování, které páchal Dominik Feri, otřásl Českou republikou. Jenže to není zdaleka jediný problém. Víte, že co do rovnosti platů mezi muži a ženami je podle Světového ekonomického fóra Česká republika na 101. místě na světě? Proč? A kdo přinesl do České republiky ono iracionální pohrdání úsilím, aby měly ženy stejná práva jako muži? O tom hovoří Jan Čulík s Josefem Švédou, autorem pozoruhodné knihy o vzatích Čechů ke Spojeným státům "Země zaslíbená, země zlořečená". Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 2. června 2021.

K tomu:

 17236

K vítězství zla je nutné pouze to, aby dobří lidé nedělali nic

1. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut


Vojenská diktatura  končila a my jsme to věděli. Exilovým disidentům bylo umožněno vrátit se do Brazílie a zakázaní umělci začali znovu křísit televizi. Odborový předák  Lula už nebyl zatýkán za podporu stávek dělníků a obyvatelstvu bylo umožněno volit a  vybrat si vlastní primátory (primátory předtím déle než dvacet let jmenovali osobně generálové). Stále jsme ale měli pozůstatky pokusů vymývat dětem ve škole mozky: studenti museli dvakrát týdně přežít nudnou hodinu „Morální a občanské výchovy“. Věděli, že to je ideologická indoktrinace šířená umírající mocí, a tak moji spolužáci odmítli respektovat staršího učitele seržanta Almira Noska (v té době jsem si neuvědomoval, že je to potomek Čechů), který roboticky recitoval předpisy  křesťanského a idiotsky vojenského  chování v přítomnosti dvaadvaceti  hlasitě ječících třináctiletých dětí.  Byli to nezkrocení a otevřeně vzdorní mladíci, kteří prostě už ty nesmyslné hodiny odmítali.

 17235

A portrait of a Czech artist in exile

1. 6. 2021 / Marie H Kurfiřtová

čas čtení 8 minut

The purpose of this article is to introduce a Czech post-modernist composer, pianist and organist Aleš Jermář to our readers and bring his work to the attention of music institutions such as, for example, the library of the Academy of Musical Arts in Prague, which would be interested in obtaining the collection of his music for their archives.

 17235

Portrét českého umělce v exilu

1. 6. 2021 / Marie H Kurfiřtová

čas čtení 9 minut


Účelem mého článku je představit čtenářům českého post-modernistického hudebního skladatele, klavíristu a varhaníka Aleše Jermáře a upozornit na jeho dílo hudební veřejnost a to zejména hudební instituce jako je například knihovna Akademie muzických umĕní (AMU) v Praze, které by projevily zájem o uložení sbírky jeho hudby do svých archívů.

 16510

Johnson, šiřitel vražedného chaosu: Britským konzervativcům to nevadí, líbí se jim, že mají navzdory všemu moc

31. 5. 2021

čas čtení 7 minut

 
Je to opravdu šílený svět, v němž můe být někdo tak nekompetentní jako Boris Johnson britským premiérem. Říká to mnoho lidí už dlouho, ale bylo užitečné to slyšet minulý týden v Dolní sněmovně od jeho bývalého vrcholného poradce Dominica Cummingse. "Je naprosto šílené, že je Boris Johnson premiérem," řekl Cummings a dodal, že stejně šílené bylo, že i jemu osobně  byla dána tak obrovská moc.

Může za to britská Konzervativní strana, píše Andrew Rawnsley. Když před dvěma lety hledali britští konzervativci svého nového šéfa, rozhodli se, že potřebují jen člověka, který jim dokáže vyhrát volby.

Od Minsku až po Hongkong, demonstrace občanů už proti diktátorům nefungují

31. 5. 2021

čas čtení 5 minut



Musíme přijmout novou strategii jak hájit své hodnoty, píše Will Hutton


Jedním z nejděsivějších příznaků naší doby je neschopnost Západu postavit se proti otevřenému užívání mučení, nezákonnému zatýkání, divošskému věznění lidí bez soudu a flagrantnímu porušování mezinárodního práva i v Evropě. Síla lidových demonstrací, zosobněná stávkami v loděnicích v Gdaňsku, při pádu berlínské zdi nebo i během Arabského jara nevytvořila novou éru demokracie. Namísto toho je 21. století novou érou aktivních diktátorů a zlovolné vlády násilníků.

Nelidské britské škrty: "Odebíráme potraviny hladovějícím a dáváme je jen těm, kteří jsou přímo ohroženi smrtí hladem"

31. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

To konstatovali humanitární pracovníci v Jižním Súdánu v nedělní reportáži televize Sky News. Důsledkem je nedávné rozhodnutí britské vlády Borise Johnsona seškrtat britskou humanitární pomoc  tak, že Británie od nynějška bude vydávat o 80 procent méně finančních prostředků na potraviny pro hladovějící děti v chudých zemích světa. Johnson seškrtal britskou humanitární pomoc právě v době, kdy OSN naléhavě vyzývá státy světam, aby pomohly zvýšením humanitární pomoci k odvrácení hladomoru ve 20 zemích světa, včetně Jemenu, Jižního Súdánu a v severní Nigérii.

Financial Times: Britské rozhodnutí seškrtat zahraniční pomoc "přímo postihne" globální úsilí bojovat proti Aids, a ohrozí to miliony lidí, varovala koalice celebrit, politiků a bývalých šéfů státu ve společném dopise Borisi Johnsonovi:



Zároveň Boris Johnson oznámil, že jeho vláda nechá postavit novou královskou jachtu "k posílení globálního britského vlivu". Stavba jachty bude stát 200 milionů liber. (6 miliard Kč) 

 17014

Bez komentáře...

31. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Lídři, kteří gratulovali Bašáru Asadovi k získání 95,1 % všech hlasů v prezidentských volbách (režim přitom nekontroluje syrské území, na němž žije jím udávaný absolutní počet voličů, takže je zcela zřejmé, že volby byly zfalšovány): Severokorejský diktátor Kim Čong-il, libanonský prezident Michel Aoun a "prezident" Aslan Bžanija z mezinárodně neuznané "republiky Abcházie". 

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
22855