Evropa uzavřela dohodu, že spáchá sebevraždu

1. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

V normálních dobách by v Evropské unii koordinované škrty snížily zadluženost států. Ale v dnešní době to zadluženost výrazně zhoršuje.

Po finanční krizi z r. 2008 přijaly téměř všechny země Evropské unie tutéž strategii škrtů a zvyšování daní: Cílem bylo snížit zadluženost. Britský Národní institut pro ekonomický a sociální výzkum (NIESR) tento týden zveřejnil analýzu dopadů této koordinované politiky škrtů na Evropskou unii. To, co jsme zjistili, nebude pro ministerstva financí v evropských vládách příjemným zjištěním, píše ekonom institutu NIESR Jonathan Portes.

Vládní škrty zvyšují státní zadluženost, varuje respektovaný institut

1. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Institut uvedl, že s výjimkou Irska bude zadluženost všech členských zemí EU v roce 2013 v důsledku škrtů vyšší, než by tomu bylo bez nich. Nejenže by bez škrtů byl ekonomický růst větší, ale poměr zadluženosti vůči HDP by byl nižší, uvedli ekonomové institutu.

Tvrdé vládní škrty v Británii potlačují hospodářský růst a vedou k zvyšování zadluženosti Británie, varoval britský Národni institut pro ekonomický a sociální výzkum. Tato respektovaná instituce uvedla, že procento britské zadluženosti v poměru k HDP do roku 2013 stoupne o 4,85 percentuálních bodů čistě v důsledku škrtů, prováděných britskou vládou.

Nate Silver sází tisíc dolarů na vítězství Baracka Obamy

1. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nate Silver, který se ve svém blogu FiveThirtyEight na webu listu New York Times zabývá výzkumy volebních preferencí, nabídl svému kritikovi z MSNBC Joe Scarboroughovi sázku. Pokud se nesplní prognóza jeho volebního modelu, podle které Barack Obama v prezidentské volbě zvítězí s pravděpodobností 79%, Silver věnuje charitě tisíc dolarů.

Je Putin nemocen?

1. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

V důsledku spekulací o zdravotním stavu ruského prezidenta Putina uvedl jeho mluvčí Dmitrij Peskov ve čtvrtek, že si Putin údajně při cvičení juda "namohl sval". Došlo k tomu prý před schůzkou skupiny APEC v září ve Vladivostoku. "Není to zranění."

Ruská média začala spekulovat o Putinově zdravotním stavu ve středu, poté, co Putin zrušil svůj pravidelný výroční televizní pořad Přímá linka. Pořad se vysílá vždy v listopadu a Putinovi telefonují občané z celého Ruska. Mnohohodinový pořad se stal během Putinovy vlády celonárodní institucí. září ve Vladivostoku. "Není to zranění."

BRITÁNIE:

Zástupce premiérky Thatcherové: Zaveďme na oživení ekonomiky státní dotace na úrovni měst

31. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Odbory i podnikatelé podpořili Heseltinovu kritiku vládní hospodářské politiky. Heseltine doporučuje rozsáhlou restrukturalizaci místní správy, která by měla dostat 58 miliard liber, o nichž dosud rozhoduje londýnská vláda. Rozhodovací pravomoci o těchto penězích by měly přejít na jednotlivá města a rozhodování o nich by měly koordinovat podniky a místní správa.

Generální tajemník Britského odborového kongresu poukázal na to, že Heseltinova strategie požaduje provázanost veřejného a soukromého sektoru a tato provázanost musí fungovat na všech úrovních.

Labouristická strana však vyjádřila obavy, že současná anglická konzervativní vláda Heseltinovu strategii nepřijme z ideologických důvodů, protože doporučuje aktivní zásahy vlády. Přislíbila, že jeho strategii realizují plně, pokud labouristé v r. 2015 v Británii vyhrají volby. ZDE

Svátek všech svatých

1. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dnes je svátek Všech svatých. Kdo je vlastně svatý? O papeži se říká, že je svatý Otec, světce a světice vidíme na různých obrazech a zpodobené v různých sochách a mnozí se jim klaní. Jenže evangelium mluví jinak. Kněz a levita projdou kolem zbitého pocestného, aniž by mu pomohli, naopak svatost ukazuje Samaritán, v té době pro židy člen zavrženého, nehodného pokolení. Všimněme si, že Samaritán byl pohnut soucitem... ne zištností udělat dobrý skutek a mít za to něco, ne doktrínou nebo pocitem povinnosti, ne... byl pohnut soucitem. Svatí nejsou ty věci a jména, kterým se lidé klaní, svatí nejsou bůžci jako automaty na zázraky, svatí jsou ti, o nichž píše evangelium těmito slovy (Evangelium podle Lukáše 10:25-36):

Napodobuje Radek John komunistickou Kubu?

1. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Poznámka k nejnovějšímu angažmá Radka Johna: když jsem si mezi svými přáteli po volební rudé záplavě dělal legraci, že teď se pomalu začneme blížit Kubě, netušil jsem, jak to půjde rychle, píše Josef Schwarz. Hlavní komunistický deník na Kubě s názvem Granma totiž řídí (nebo řídil) jistý Lázaro Barredo, souběžně též poslanec kubánského parlamentu neboli Národního shromáždění lidové moci. Johnův příklad krásně ukazuje, že rudomorná nákaza není věc stranické příslušnosti, ale věcí celé společnosti. A očistit se od ní že neznamená jen nevolit KSČM.

Hurikán Sandy nepostihl jenom USA

1. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta



Channel Four News včera vysílaly i reportáž, jak vypadá spoušť po hurikánu Sandy v karibské oblasti. Na rozdíl od USA, uvedla reportáž, v karibských zemích budou lidé důsledky postiženi celá léta. Hrozí tam také cholera.

ČR bude mít poslance placeného mediálním magnátem

1. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Karel Hvížďala se včera v Radiožurnálu pohoršoval nad tím, že Radek John, byť je poslanec a šéf bezpečnostního výboru ve Sněmovně, se rozhodl pracovat zároveň jako "novinář" pro mediálního magnáta Soukupa, který již dříve výrazně ovlivňoval dění na české politické scéně. Podle Hvížďaly něco takového není ve "staré Evropě" myslitelné. Nicméně už to předpokládá, že v "nové Evropě", postkomunistické, to jde. Strašné na tom je, že John jako poslanec a předseda sněmovního výboru bude mít přístup k informacím, k nimž by jako novinář mít přístup neměl.

Na Senior telefon se obrátil rekordní počet týraných lidí

1. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

V informační kampani, která se zaměřovala na týrání seniorů v České republice, představilo občanské sdružení Život 90 bezplatnou krizovou linku Senior telefon, číslo 800 157 157, která v uplynulých 4 týdnech zaznamenala 35% nárůst hovorů. O polovinu stoupl počet hovorů lidí se sebevražednými tendencemi.

Liberálnědemokratický náměstek britského premiéra zaútočil na Cameronův euroskeptismus

1. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Poté, co se spojili konzervativní euroskeptičtí vzbouřenci v Dolní sněmovně s labouristy a porazili ve středu britského premiéra Camerona ve věci rozpočtu Evropské unie (Cameron chce udržet rozpočet EU v reálných číslech v příštích letech stejný, konzervativní euroskeptici a labouristé požadují jeho snížení), liberálně demokratický náměstek britského premiéra zesměšnil Cameronův plán na převzetí většího množství pravomocí z Bruselu zpět do Londýna jako "falešný slib zabalený do nacionalistické vlajky".

V projevu v Chatham House zdůraznil Clegg, že Cameronova snaha přetáhnout zpět množství pravomocí z Bruselu do Londýně je "nesmyslná" a "neuskutečnitelná". Britští konzervativní ministři doufají, že se jim podaří zrušit četné zákony EU, garantující sociální a zaměstnanecká práva.

David Cameron prohrál hlasování o příspěvcích do evropského rozpočtu

1. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Britský premiér David Cameron utrpěl porážku v hlasování o britských příspěvcích do rozpočtu EU. Více než padesátka rebelujících konzervativních poslanců v Dolní sněmovně byla posílena labouristy, kteří odvolali svou podporu zvýšeným příspěvkům do společného rozpočtu, neboť nedošlo k reformě zemědělské politiky Unie, kterou za premiéra Blaira souhlas se zvýšením britských příspěvků podmínili.

Jedenáct osob zabito při teroristickém útoku u Damašku

1. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Jednáct osob bylo zabito a mnoho dalších zraněno, včetně mnoha dětí, při výbuchu nálože umístěné v pytli s odpadky ve venkovské oblasti al-Sajjída Zajnab poblíž Damašku. Podle policie byla nálož umístěna na frekventovaném místě na ulici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Hospodaření s nerostnými surovinami

1. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Někdy se stává, že téma hospodaření s nerostnými zdroji, které by mělo být pojednáváno objektivně, je myšlenkově uchopeno a veřejnosti představováno z různých mocenských pozic a pro jejich podporu. Proto je třeba objektivní přístup k tomuto tématu, které se dotýká nás všech, hledat a stále hájit. O co nejnestrannější a nejširší přístup, orientovaný na přehled současné situace a odhad budoucího vývoje, jsem se snažila při vypracování odborného i čtivě zpracovaného textu, který je dostupný ZDE, píše Zdeňka Petáková.

Prosíme, informujte nás o podvodných inzerátech na zaměstnání

1. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Jako provozovatele serverů jobs.cz a prace.cz nás zaujal článek "O mé děsivé zkušenosti se zaměstnavatelem - podvodníkem".

Ačkoliv provádíme rutinně kontrolu obsahu inzerce, smutnou skutečností je, že zdaleka ne všechny závadné případy se podaří zachytit. Zadavatelé inzerátů se pochopitelně přizpůsobují a inzeráty vypadají zcela věrohodně.

V daném případě nevíme, zda autor článku využil možnost upozornit rovněž nás na závadnou inzerci.

Snažíme se chránit před poškozením alespoň další uchazeče o zaměstnání. Prosím o předání upozornění na možnost stížnosti u nás, nebo přímo o kontaktování autora informací, pro upřesnění podrobností.

Napište nám na tuto adresu. Děkujeme.

Marek Šimer

LMC s.r.o., Security manager

NOSTALGIE:

Vydávám koncert z února 1990

1. 11. 2012 / Jaroslav Hutka

čas čtení 9 minut

Tohle, o čem teď píšu, je asi můj nejslavnější zaznamenaný samostatný koncert. Odehrál se 21. února 1990 v pražské Lucerně. Trval tři hodiny a vydávám ho samopalově na třech CD rozdělených na první půli, druhou půli a přídavky, které samy o sobě zabraly skoro čtyřicet minut.

Koncert byl prý vyprodán za čtyři dny. Nevím už kdo ho pořádal, já tehdy dostal za natřískanou Lucernu honorář dva tisíce korun a Supraphon ze sestříhaného záznamu vydal dvoudesku Návrat. Dvoudeska byl ale můj nešťastný nápad, protože výroba obalu představovala tehdy tak strašný technický problém, že trvala skoro rok. Deska vyšla až po Vánocích 1990, tak nejenže propásla vánoční trh, ale padla už do doby, kdy nadšení z převratu, kterému říkáme "revoluce" nebo sametová revoluce, už docela opadlo.

Z ARCHIVU BRITSKÝCH LISTŮ

Vladimír Dlouhý chce být českým prezidentem

31. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

V letech 1994 - 1995 se Vladimír Dlouhý po dobu několika měsíců schovával za svého tiskového mluvčího Kamila Čermáka a vyhýbal se rozhlasovému rozhovoru o privatizaci Škodovky. Třicetiminutový sběrný pořad Jana Čulíka zaznamenávající neuvěřitelné výmluvy Kamila Čermáka a zaměstnanců ministerstva průmyslu a obchodu, jejichž prostřednictvím se po dobu několika měsíců vyhýbali žádosti o rozhovor s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Vladimírem Dlouhým o privatizaci automobilky Škoda, vysílalo někdejší Radio Alfa v dubnu 1995 a na přání posluchačů ho opakovalo v květnu téhož roku. Poslechněte si, je to neuvěřitelné chování.

Jak může mít takovýto člověk vůbec drzost ucházet se o prezidentský úřad? .

Britské listy samozřejmě rády natočí a zveřejní prezidentský rozhovor i s Vladimírem Dlouhým. Zejména by se ho rády zeptaly na to, zda považuje výše zdokumentované chování svých ministerských úředníků za normální a zda bude reformovat prezidentskou kancelář v témže duchu.

Jan Čulík: "Sebrané vytáčky Kamila Čermáka" ZDE

Vyložené karty bez trumfu

1. 11. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Nejde o hráče pokeru či jiné karetní hry, ale o trumfy karet, se kterými hrají kandidáti na prezidenta ČR. Z pohledu nálady a názorů většiny občanů (jak lze vyvodit z výsledků krajských voleb) to však nejsou trumfy které by, jak se říká, "brali vše" a pokud něco berou, tak to jsou šance na zvolení.

Kandidát na prezidenta Jan Fischer si nechal vzít vítr z plachet svým nepromyšleným, spíše kontroverzním vyjádřením o nejmenování vlády, pokud by v ní měli mít účast komunisté, neboť prý jde o stranu nejen nedemokratickou, ale dokonce extrémistickou. To říká člověk, který devět roků kopal ligu za KSČ.

Zneužívání chudoby aneb Jak udělat z obětí viníky

31. 10. 2012 / Ilona Švihlíková

čas čtení 14 minut

Nečasova vláda, obzvláště na etapy odcházející ministr Drábek, se chlubí tím, jaká je v ČR nízká chudoba (viz dále). Zajímavé je, že to neinterpretují jako něco pozitivního, ale naopak jako pobídku k tomu, že je potřeba chudobu zvýšit a rozšířit na další vrstvy obyvatelstva. Případně jako potvrzení toho, že vzhledem k nízké míře chudoby obyvatelstvo snese další vládní asociální experimenty, které poslankyně TOP09 v záchvatu pravdivosti srovnala s působením II. světové války.

Čeští politikové a novináři vytvářejí živnou půdu pro násilný extremismus

31. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Pan Čulík pochválil Jindřicha Šídla za slušný a férový článek, ve kterém se tento redaktor pokouší vysvětlit svoji profesní chybu - uveřejnění neověřené a falešné informace o Jaromíru Petelíkovi. Ve vyjádření pana Čulíka lze zřejmě najít motiv "přání otcem myšlenky" - demokratický redaktor by přece měl být slušný a férový, na rozdíl od zlých komunistů, kteří sice tentokrát nic zlého neprovedli, ale co kdyby někdy jindy... A rádi je stejně nemáme. Jinak si neumím pochvalu pana Čulíka vysvětlit, píše Čestmír Rovný.

Několik souvislostí dnešní demonstrace zaměstnanců firmy Czech Coal za zachování vyvlastňovacích paragrafů v horním zákoně a za těžbu uhlí za zbourání Horního Jiřetína

31. 10. 2012

čas čtení 10 minut

Tisková zpráva Greenpeace

1. Odboráři vysvětlují svou stávku obavami o ztrátu pracovních míst, přitom proti mnohem masivnějšímu propouštění v minulosti mlčeli a nebojují ani za své členy z hlubinného dolu Centrum

Firma Czech Coal/MUS propustila od divoké privatizace v letech 1997-1998 (na níž se aktivně podílel tehdejší předseda odborů, který se stal jedním z jejích 5 majitelů) do současnosti 62 % zaměstnanců (tedy 4 859 lidí), aniž by při tom snížila objem těžby uhlí - ta za uvedené období dokonce o cca 8 % stoupla (z- 13 miliónů tun na 14 miliónů tun).

Varovná slova

31. 10. 2012 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

V pořadu ČT24 Události, komentáře zazněla památná věta, která by neměla být přeslechnuta (ve stopáži 30,34). Pronesl ji poslanec za ODS a nyní tzv. rebel Ivan Fuksa

"Nikdo z nás si nepřeje, aby v této zemi po předčasných volbách vládli komunisti a sociální demokrati, protože každý kdo racionálně uvažuje, tak ví, že by v takovémto případě skončily volby..."

Neuvěřitelně silná slova, řekl k tomu pak předseda poslaneckého klubu ODS Stanjura. No sakra, dodávám. Pokud se Fuksa po českém zvyku z tohoto citátu nevykroutí, například figurou: Já tím myslel, že by jako skončily volby, že..?, tak jsme slyšeli varování před komunisticko-socdemáckým pučem, po němž již žádné demokratické volby nebudou. Je to zajímavá sonda do myšlení nikoli nevýznamné části ODS. Co si ti pánové asi mezi sebou říkají mimo mikrofony... Chystají čtvrtý odboj?

King Kong, Godzilla a další (bankovní) monstra

31. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Vezměte si živočišnou říši. Zákon druhé mocniny vysvětluje, proč by blecha, i kdyby dosáhla velikosti člověka, nedokázala doskočit na měsíc. A vysvětluje, proč hroch nemůže metat kozelce. Vysvětluje také, proč tvorové jako King Kong a Godzilla jsou fyziologickými nesmysly - přenos hmotnosti spojený s jediným krokem by zničil jejich kostru. Ale podobně se to má i s bankovními institucemi.

Ze škrabáka klasikem

31. 10. 2012 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 5 minut

Opravdu nikdy to neměl lehké. Čtvrt století neuznáván a ignorován, zatrpkl. Pesimista už svým naturelem byl podle Josefa Škacha "stále ve střehu, v očekávání křivdy nebo zrady". Protože prý cynik a studený ironik, unissimo ustrkovaný, ba i opovrhovaný. Prý outsider. Kdo by se potom divil, že do svého svérázu vkořenil a čas sobě vyměřený opanoval jako neotřesitelně silná, neústupná, nezlomitelná osobnost přepevného charakteru.

Prohlášení krizového štábu ke sdělení MZ a zdravotních pojišťoven

31. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Krizový štáb sdružující
Asociaci českých a moravských nemocnic
Asociaci krajských nemocnic
Svaz pacientů ČR
Národní radu osob se zdravotním postižením ČR
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Lékařský odborový klub -- Svaz českých lékařů

za podpory
Odborového svazu pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy
Odborového svazu dopravy
Federace strojvůdců ČR
Svazu odborářů služeb a dopravy
Českomoravské konfederace odborových svazů
České lékařské komory

ke zveřejněným záměrům zdravotních pojišťoven prohlašuje

Zdravotní pojišťovny pod patronací Ministerstva zdravotnictví potvrdily, že obavy nemocnic, pacientů a odborů nebyly zbytečné. Vypovězením platných smluv a umělým prodlužováním jednání o nových vytvořily situaci pro jednostranný diktát nemocnicím, zdravotníkům a občanům.

Sedmnáctý listopad je dobré datum na svržení vlády

31. 10. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 3 minuty

Nesmíme brát příliš vážně rozepře a spory ve vládní koalici. Neberme vážně ani blafování ohledně ukončení vlády a neberme vážně plané hauzírování hrozbou předčasných voleb. Půjdeme-li k jádru koaličního sporu, zjistíme, že jde o věci druhořadé. Předmětem sporu není "CO". Předmětem sporu je "JAK". Spor není o zavedení druhého pilíře důchodového pojištění s vyvedením financí z dosavadního průběžného systému do privátních finančních skupin. Čili vyvedení státních peněz do soukromých rukou. O tom spor není. Spor není ani o nehorázném, takřka kriminálně závadném způsobu vyrovnání státu s církvemi. O tom ve sporu rovněž nekráčí. Přestože vyrovnání je evidentně nastavené pro jednoduše snadné tunelování. A proč zrovna tolik snahy a tlaku v tuto z ekonomického hlediska nejméně vhodnou dobu? No protože taková příležitost přiživit se a podílet se na "rozkradení" takového množství peněz může být příležitostí poslední.

V indexu globální prosperity 2012 je ČR na osmadvacátém místě

30. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Spojené státy vypadly z žebříčku deseti nejbohatších zemí světa. V pěti z osmi subkategorií indexu institutu Legatum se jejich hodnocení zhoršilo. Česká republika je na 28. místě. Nejlepší subkategorie pro ČR je školství (22. místo), nejhorší subkategorie pro ČR jsou svoboda a sociální kapitál (vzájemná pomoc spoluobčanům), kde je ČR na 45. místě. Co do kvality vlády je ČR na 33. místě, v ekonomice na 30. místě, ve zdravotnictví na 26. místě. Tabulka se všemi výsledky je ZDE. Profil ČR je ZDE

Index prosperity Institutu Legatum hodnotí 142 zemí světa na základě ekonomiky, vzdělání, podnikatelství, příležitostí, vlády, zdravotnictví, osobní svobody, bezpečnosti a sociálního kapitálu.

Nejlépe se umístily skandinávské země Norsko, Dánsko a Švédsko. Austrálie a Nový Zéland jsou čtvrté a páté. Celková prosperita v Evropě vzrostla. Holandsko, Irsko a Německo postoupily v žebříčku a jsou nyní na osmém, desátém a čtrnáctém místě. Navzdory tomu, že celková prosperita vzrostla, více než dvě třetiny evropských zemí zaznamenaly v subkategorii pro ekonomiku od r. 2009 pokles. Spojené státy v subkategorii ekonomiky poklesly až na 20. místo. Jsou daleko za vedoucími asijskými ekonomikami a za zeměmi eurozóny, jako je Německo. Britská ekonomika je na 26. místě, za Kuvajtem a Irskem.

Norsko je celkově na prvním místě. Švýcarsko je na prvním místě v subkategorii ekonomiky. Dánsko je na prvním místě v kategorii podnikatelství a příležitostí. Švýcarsko je na prvním místě v subkategorii vlády. Lucembursko je na prvním místě v kategorii zdraví. Island je na prvním místě v kategorii bezpečnosti. Kanada je na první místě v kategorii osobní svobody. Norsko je na prvním místě v kategorii sociálního kapitálu.

Podrobnosti ZDE

Interaktivní mapa a tabulky ZDE

Čas dýní

30. 10. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 1 minuta

ODS pod Nečasem klesá, ale kdo na jeho místo ? Ano, každý, kdo v ODS něco znamená, chce být místopředsedou. Předsedou nikdo. Takže Nečas je nenahraditelný.

Za socialistické "plné zaměstnanosti" se nedostatek pracovních sil vysvětloval obratem "nejsou lidi."

V restaurovaném kapitalismu se ukázalo, že chyba byla v účetnictví. Lidé se našli. Kde nejsou, tam se dovezou. S růstem životní úrovně a blahobytu došlo až k rozvoji nezaměstnanosti. Lidí je nadbytek.

DEBATNÍ KLUB:

Jiří Svoboda a Kamil Fila debatují o českém filmu a o televizi

30. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta



Tvůrce filmů Zánik samoty Berhof či Skalpel prosím, v současnosti přednášející na Univerzitě Jana Amose Komenského, režisér Jiří Svoboda debatuje s filmovým teoretikem, recenzentem a publicistou Kamilem Filou o filmu a televizi.

O tom, jaká tvorba v ČR převažuje. Zda je kritik - recenzent žoldákem mainstreamu nebo nezávislou osobností a existuje-li nezávislá scéna.

Předchozí debaty:

Vojtěch Razima - Martin Kubů: Jaké jsou výhody a nevýhody biopaliv? ZDE

Debata Jan Paul - Boris Cvek: O umění ZDE

Debata Ludvík Hovorka - Ondřej Dostál: Zdravotnictví jako oběť chtivosti pojišťoven ZDE

Jakub Kříž - Milan Valach debatují o církevních restitucích ZDE

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

PRO CHEMIKA KALOUSKA:

The Economist: Škrty v éře nízkých úrokových měr jsou k ničemu

29. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Argument, že rozpočtové škrty povedou k růstu ekonomiky, který byl před dvěma lety běžně prezentován, je nyní zdiskreditován, píše britský týdeník The Economist. Rozpočtové škrty mohou vést k expanzi ekonomiky, pokud vedou k ostrému poklesu úrokových měr, ale to není případ současnosti. Mnoho zemí dnes provádí škrty najednou, stejně jako mnoho domácností. Úrokové míry jsou v mnoha zemích blízko nule. Za těchto okolností poškodí rozpočtové škrty poptávku více než obvykle.

Většinu českých poslanců úroveň pracovněprávních vztahů nezajímá

29. 10. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 9 minut

Jiří Peňás z Lidových novin omlouval v neděli na Facebooku selhání českých novinářů, kteří neprávem obvinili komunistu Jaromíra Petelíka ze zveřejnění výzvy k věšení pravičáků, tím, že jsou pod tlakem, aby při zveřejňování zpráv nezůstali pozadu za konkurencí, a tak publikují "zprávy" bez rozmyslu. Stavím se k tomuto vysvětlení s velkými pochybnostmi. Zůstávají desítky závažných témat, o nichž česká "mainstreamová" média nenapíší nikdy nic. Proč asi? K zbrklé publikaci zjevně neférového obvinění Jaromíra Petelíka pražské novináře bezpochyby vedl jejich nadšený antikomunismus. Budou se stejným nadšením informovat o závažném problému, který se týká všech českých občanů a na nějž upozorňuje článek Aleše Uhlíře, který publikujeme níže? Schválně... (JČ)

Nechci se blíže zabývat pracovními podmínkami, které čtenář na základě svých zkušeností z pracovního pohovoru v call centru popisuje v textu "Jak se do ČR zavádí novodobé otroctví" v BL z 26. 10. 2012. Pro někoho, kdo byl dosud zaměstnán ve státní správě, to může být zkušenost děsivá. Pro jiného, který už má s tímto druhem práce zkušenosti a ví, oč při takové práci jde, to může být přijatelné a tyto podmínky v call centru považuje za "regulérní a běžné".

Klaus je mimo

29. 10. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Václav Klaus pronesl v neděli k 28. říjnu "prezidentský projev". Byla to jako obvykle tragédie. Je to pořád totéž dokola. I když se snažil vystupovat korektně, vstřícně a "státnicky", projev byl děsivým svědectvím o omezenosti a neinformovanosti člověka, který až doposud zastával snad nejreprezentativnější státní funkci. Má-li však Česká republika v současnosti celou politickou třídu diletantů, asi nepřekvapí, že mezi ně patří i člověk, který se náhodou octl v prezidentské funkci. Masaryk by ale zaplakal. Hlubší, inteligentní porozumění složitosti dnešního světa Klaus neprojevuje. Neprojevoval ho nakonec nikdy.

Zločiny farmaceutického průmyslu

27. 10. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jak píše časopis Nature ve svém editorialu "Take a stand" z 12. července tohoto roku, farmaceutický průmysl překonává poprvé v historii vojenský průmysl v objemu pokut, které musí nějaký průmysl platit vládě USA. Editorial je reakcí na případ londýnské společnosti GlaxoSmithKline (GSK), která zaplatila v rámci vyrovnání 3 miliardy dolarů, aby odvrátila žalobu ze strany americké vlády v případě zneužívání léků na dětech (ano, na dětech!).

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37878