Gruzínský tisk protestuje proti Saakašviliho útlaku

19. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Několik významných gruzínských deníků a internetový serverů vyšlo s prvními stránkami bez fotografií. Je to koordinovaný protest proti zatčení tří novinářských fotografů, které gruzínská vláda obvinila z údajné špionáže pro Rusko.

Giorgi Abdaladze, fotograf na volné noze pro Associated Press, Zurab Kuyrtsikidze z European Pressphoto Agency a Irakli Gedenidze, osobní fotograf Mikheila Saakašviliho, gruzínského prezidenta, byli zatčeni v ranních hodinách dne 7. července.

Snižováním vzdělání ke konkurenceschopnosti

19. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Žasnu nad touto vládou každý den více. Nečas a Kocourek chtějí údajně svými opatřeními dostat Českou republiku mezi ty ekonomiky světa, které jsou nejvíce konkurenceschopné. Mimo jiné je prý třeba zabránit inflaci magisterských titulů. Možná bychom mohli říci inflaci vzdělání vůbec, neboť za minulých let, kdy peníze na vysoké školy tekly za počty studentů a otevíraly se zbytečné bakalářské pseudoobory, má vysokoškolské tituly mnoho lidí, kteří jsou na hranici samotné gramotnosti, o samostatnosti úsudku nemluvě.

Odvážný krok německých katolíků

19. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Často slýchám z úst "věřících" lidí, že medializace sexuálního zneužívání dětí kněžími je útokem proti církvi, že takové věci se dějí i jinde než v církvi a že církev s tím vlastně nemá nic společného, když dojde k "nějakým excesům". Líbí se mi proto o to víc, že německá římskokatolická církev se ke svým problémům v této oblasti konečně staví čelem. Podle magazínu Der Spiegel 20. června německá biskupská konference vyslovila jednomyslně souhlas se zpřístupněním osobních složek ve všech diecézích kriminalistům a odborníkům na problematiku zneužívání dětí. Cituji zprávu v češtině z magazínu ChristNet:

Nad Modravou dusno

19. 7. 2011 / František Řezáč

čas čtení 5 minut

Protože se odjakživa, pokud to jde a není to daleko, rád na vlastní oči a na místě přesvědčím, jak se věci, předkládané nám médii, např. ČT24, ve skutečnosti mají, vydal jsem se v pondělí 18.7. na Modravu.

Šumava: Korupce jako obvykle

19. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Potkáte-li "staromódní" lesáky, kterým se při vyslovení výrazu "přirozená obnova lesa" ježí vousy ("V lese musí bejt pořádek!"), a přesto i oni jsou přesvědčeni, že za probíhajícím zásahem "proti kůrovci" na Šumavě je v první řadě ohromný kšeft s nedostatkovým dřevem a patřičným vejvarem pro stranické pokladny, máte ve věci v zásadě jasno. Svědectví Františka Řezáče o tom, jak "nutný sanitární" zásah v praxi vypadá, pak tento obrázek dokonale potvrzuje.

Nutné a nezbytné? Referendum!

19. 7. 2011 / Vladimír Nindel

čas čtení 2 minuty

Posádka udělala v lodi díru. Když dovnitř začalo zatékat, posádka oznámila, že je nutné a nezbytné vyvrtat ještě jednu - aby voda mohla odtékat ...

Reformy v podobě prosazované současnou vládní koalicí proti vůli většiny občanů České republiky nejsou ani nutné.

V jarních volbách roku 2010 sice mnozí lidé volili tyto politiky, nevolili však tuto politiku.

Tak zásadní reformy vyžadují širší společenský konsensus, ten ovšem neexistuje. Společenský význam a dopad vládních reforem výrazně přesahuje volbami získaný mandát současných poslanců a ministrů.

EU: Vzduch nad Tokiem obsahuje 270krát více Cesia 137 než vzduch v době vrcholících jaderných testů

19. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Christopher Busby, vědecký tajemník Evropské komise pro radiační rizika, na tiskové konferenci oznámil, že vzorek vzduchu odebraný nad Tokiem obsahuje radioaktivní izotop Cesium 137 v množství 734 milibecquerelů na krychlový metr. V době vrcholících testů jaderných zbraní v 60. letech 20. století vykazoval vzduch hodnotu 2,7 milibecquerelů na krychlový metr. Vzduch na japonským hlavním městem je tedy 270krát kontaminovanější než v dobách, kdy se běžně prováděly jaderné exploze v atmosféře.


Video streaming by Ustream

21. srpen 1968 a dnešek

19. 7. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 6 minut

S blížícím se 21. srpnem je víc než zřejmé, že i letos nás čeká stejná ideologická masáž. Více než rok pravicové vlády a s tím související "stabilizace" kádrů v celé rozsáhlé ideologické infrastruktuře se nedá "zahanbit". Máme se na co těšit.

Pražské jaro 1968 nebylo jen o invazi

19. 7. 2011 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Po návštěvě různých muzeí v České republice, a konec konců i po četbě českého tisku k tematice Pražského jara, člověku vyvstane zvláštní věc. Muzejní expozice a tisk se většinou vůbec nezabývají intelektuálním kvasem a intenzivní veřejnou debatou, která volně probíhala v českých a slovenských médiích od března do srpna roku 1968, oni prostě činí rovnítko mezi Pražským jarem a invazí. Jako by potřebovali zatajit, že předtím následovalo několikaměsíční období vážného kritického zkoumání české situace, českého osudu a bezprecedentní veřejná debata o tom, jak dál.

Posuďte to sami. Před třemi lety jsme vydali množství materiálů zaznamenávajících tuto diskusi. Jsou ZDE

26845

Rozhovor s Miroslavem Polreichem:

"USA a EU dopustily, aby na prahu 21. století bylo v Kosovu vyhlazeno židovstvo" aneb "Zpravodajec je jediné povolání, v němž se nesmí lhát"

18. 7. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 54 minut

17. června tohoto roku oslavil svou osmdesátku diplomat, zpravodajec, bývalý tajemník čs. velvyslanectví v USA a při OSN, později velvyslanec ČSFR při OBSE ve Vídni, a také přispěvatel Britských listů MIROSLAV POLREICH. V téže době vyšlo první pravidelné číslo papírového čtrnáctideníku Kulturní noviny (www.kulturni-noviny.cz), jehož je jubilant spoluzakladatelem. BL přinášejí úplné znění rozhovoru s M. Polreichem, jehož úryvek vyšel v KN 1/2011 a který se mimo jiné zabývá následujícími otázkami: - Kdo měl zájem na vyvolání války v Jugoslávii? - Proč česká diplomacie konce 90. let bojkotovala mírové rozhovory v Kosovu? - Kdo začal s masakrem ve Srberenici? - Proč se nesmí veřejně mluvit o kosovském holocaustu? - Jaké je pozadí konfliktů v Čečně, Severní Osetii a Abcházii? - Jaké jsou perspektivy vývoje státu Izrael z pohledu CIA a dlouhodobé zahraniční politiky USA? - V jakém případě by Zbigniew Brzeziński sestřelil izraelská letadla? - Jaké jsou kořeny zásahu v Libyi, který je z pohledu mezinárodního práva stejně nelegální jako mezinárodní soud v Haagu? - Jaký přínos mají Wikileaks pro svět diplomacie?

Na setkání s doktorem Polreichem, jsem se připravoval jako na setkání s Jamesem Bondem. Dlouholetý zpravodajec a diplomat, který dvakrát neváhal dát vale svému chlebodárci, když zjistil, že zradil ideály, pro které mu sloužil, muž, jenž učil hrát české písničky bývalého šéfa CIA, takového nepotkáte každý den.

Děvka

18. 7. 2011 / Lubomír Brožek

čas čtení 1 minuta


Ve světě děvek se děvka nepodnese.
Pravila, vyčesávajíc z vlasů zbytky hvězd.
Jako by louskala vši. Než z vlasů oprátku splete,
znuděně rozvalená na divanu,
dříve než k smrti utahaný starý pasák svět
lhostejně otočí se k ránu.
Ve tváři úsměv. Jako by ho vyryl kdosi
do zdi samotky střepem.
Jako když zmlkne hudba a šílenství řekne:
Smím prosit?

Už trochu mimo. A jednou nohou na věčnosti,
zatímco v srdci ticho je. Jak v hrobě.
Ale svět, ten starý pasák kurev, se ještě točí.
Do zblnutí. Než pověsí se na měsíční skobě,
jak trapný kabát z frcu, co se dávno přežil.
Děvka se zasmála. A znělo to jak svist kosy.
Jako kdyby v lukách včerejších někdo paměť žal.
Nemohu uvěřit, že jsem jí tolik věřil.
Ještě ani nestačila dát stehna k sobě po masakrózní noci...
Nemohu uvěřit, že jsem ji miloval.

Však styl má, jak se sluší na luxusní potvoru.
A smysl pro dráma: Semeno všech bankéřů světa
po nohou jí stéká, když se ráno drápe zátky nahoru,
na svůj piedestal. Na očích šátek, lhoucí že je slepá.
V rukou váhy a meč. A kámen v hrudi z mramoru.

Když si V. Klaus plete dojmy s pojmy

19. 7. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

V posledních dnech projevil V. Klaus opět své typicky a osobitě pojaté prezidentství. Dělá si totiž co chce on, nikoliv to, co mu ukládá jeho funkce. Zmiňuji poslední dny, čímž mám na mysli odmítnutí či zamítnutí podpisu pod tzv. malou důchodovou reformu a novelu zákona zavádějící certifikáty u biopaliv. Pominu-li obsah obou zákonných norem (je to otázka osobního posouzení), pak nejpodstatnější pozornost zasluhuje především jejich prezidentovo nepodepsání.

"Dočasnost" (jednotka 1 furt) podle premiéra Nečase

19. 7. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Vypadá to, jakoby se vláda, hlavně ministr Kalousek a premiér Nečas, ve svém rozhodování mj., řídili podle počasí. Jak jinak si vysvětlit to několikeré bezprecedentní rozhodování o výši DPH a to v průběhu pouhého půl roku. Abych byl konkrétnější, nejde samozřejmě jen o DPH, ale o řadu jiných rozhodnutí, které jsou dnes takové, zítra zase jiné. Jak se mění počasí, mění se i podmínky pro rozhodování vlády.

Peru - zítra, včera a dnes I.

19. 7. 2011 / Josef Mikovec

čas čtení 12 minut

"Our past will be vividly present in our future."
Hugo Blanco

"...prehodnotiť význam kultúrnych a politických periférií v myslení, umení a politike toho, čo nazývame západnou kultúrou. V neposlednom rade ide o vyzdvihnutie tých prvkov, ktoré nezapadajú do schém veľkých dejín deformujúcich komplexnosť nášho vnímania sveta: vo svete racionality objaviť význam sna."

"Současná krize Západu je významná tím, že se jedná o krizi na vícero frontách -- od etické po ideologickou a krizi praktické politiky (nejen ekonomické). Krize je vždy vyvrcholením potíží, ukázkou, že dále takto pokračovat nelze a že v systému se naakumulovaly problémy tak závažné, že ohrožují jeho existenci."

Závěrečné, rozhodující kolo voleb v Peru, třetí největší a mimořádně geopoliticky, ekologicky, spirituálně, kulturně, strategicky a ekonomicky důležité zemi Jižní Ameriky, se konalo 5. června a proběhlo v klidu -- a přes velký význam, který Peru má a nabývá, bez velké pozornosti mimo Kontinent a zainteresované. V předcházejícím kole kandidovali bývalí kandidáti, bývalý president, bývalý ministerský předseda a bankéř z Wall Street s občanstvím USA, dcera bývalého prezidenta a manželka občana USA, bratr bývalého kandidáta a další. Nikdo z mnoha kandidátů nezískal předepsaných vice nežli 50% hlasů, a tak dva nejsilnější kandidáti postoupili do dalšího kola, kde se rozhodlo, doufejme, nejen o tom, kdo bude novým prezidentem, ale mimo jiné a především o možnostech nebanálních střetů civilizací.

26848

Ilegální motokros v CHKO Poodří

19. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Dávám podnět k prošetření jízdy tří motocyklů v CHKO Poodří dne 16.7.2011, v čase kolem 15:45. Motocykly jely po žluté turistické značce směrem od Suchdola nad Odrou do Bernartic nad Odrou. Pozorovány a fotografovány byly asi 1 km od Suchdolu, na loukách před Odrou. Kromě mne motocykly viděla skupina tří dalších dospělých osob píše Jiří Halmazňa.

Prezervativ pro státní orgány a jejich úředníky

19. 7. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Úvodem chci předeslat, že nejde o nic světoborného, naopak o fakt, že v řadě západních zemích to patří k běžným a veřejně přístupným informacím: sdělení výše platů či příjmů úřadníků státních orgánů! Což je na podmínky "české demokracie" fakt těžko stravitelný! A když už, tak si to nechají zaplatit! Protože mají oporu v jiném zákoně a sice o Ochraně osobních údajů.

Stalinovy zločiny proti lidskosti

19. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Během hladomoru na Ukrajině a ve střední Asii v letech 1932 a 1933 zemřelo pět milionů lidí. Někteří historikové to považují za úmyslnou genocidu.

Kolektivizace zemědělství vedla k občanské válce, při níž bylo usmrceno nebo deportováno 5-8 milionů lidí. Přibližně třetina deportovaných zemřela.

V letech 1929-1953 prošlo sovětskými pracovními tábory 28 milionů lidí. Úmrtnost vězňů v táborech byla 6 procent ročně. Podle jednoho archivního zdroje zemřely v táborech v letech 1929-1953 dva miliony osob, ale zdroj nezaznamenává všechny kategorie vězňů.

Během Stalinova Velkého teroru bylo podle oficiálních údajů KGB popraveno 700 000 osob. Podle odhadů historiků zahynulo v letech 1927-1938 v táborech asi 10 milionů osob.

Stalin také prováděl etnické očišťování a deportoval asi milion Čečenců, krymských Tatarů, Balkarů a Turků za to, že údajně spolupracovali s Němci. Při transportech zahynulo až 40 procent deportovaných osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Přišlo pražské povstání v květnu 1945 s křížkem po funuse?

19. 7. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jak zdokumentovala Mary Heimannová ve své knížce Czechoslovakia: The State that Failed, pražské povstání začalo 5. května 1945 poté, co německé jednotky v Praze se už dohodly, že z města odjedou. Povstání jim v tom bránilo.

Zajímavou informaci naleznete v památníku Terezín. Jak se praví v tam vydané knížce Marka Poloncarze Internační tábor pro německé obyvatelstvo (Terezín 1997), Malá pevnost v Terezíně se stala v letech 1945-1948 vězením nejen pro zajaté německé vojáky, ale také pro místní německé civilisty, včetně žen a dětí. Celkem táborem do února 1948 prošlo 3725 osob, nejvíce z nich v letech 1945 a 1946. Příslušnost k SS se podařilo prokázat u 247 mužů. 600 osob v táboře zemřelo, včetně dětí. Během roku 1945 někteří čeští správci Malé pevnosti německé vězně usmrcovali injekcemi či jinak a byli posléze za to odsouzeni.

V roce 1947 byl Terezín proměněn v muzeum obětí nacismu. Přitom v něm byli němečtí občané vězněni až do února 1948.

Fontána života zvaná Freestyle

19. 7. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 7 minut

Podobně jako v minulosti, i letošní léto je v severní Americe velice horké. Slyšíme o teplotách nad 100 stupňů, ale voda při nich nevře, ta stovka je ve stupních Fahrenheita. V Celsiově stupnici to je 38°C, tedy tak zvaně na padnutí. Za takových podmínek se hodně pije. Právě o tom pití je tento příspěvek. Vysoká teplota chce v dnešní době velký výběr nápojů.

Jak čtenáři Britským listům poskytují dobrovolné předplatné

12. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Přibližně v polovině června jsme zavedli možnost přispívat na provozní náklady Britských listů prostřednictvím mobilního telefonu. Ujme se tento způsob hrazení nutných nákladů? Nevíme.

Publikujeme tabulku přehledu finančních transakcí od 1.7.2011.

Britské listy si v červnu v některých dnech otevřelo až 37 000 individuálních IP adres denně.

Informace o tom, jak přispět na provoz Britských listů, jsou ZDE

I čísla mohou (někdy, kéž by!) mluvit (4)

19. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

Člověk teď běžně, pokud není bezdomovec. počítá ve stokorunách. Přinejmenším s tisícovkami aby ovšem nechtě počítal, pokud jde o měsíční inkaso. Jde-li o desetitisícové sumy, ty si často našinec už někde nějak půjčuje (někdy na nemálo matoucí a "nekřesťanský" úrok). V horizontu statisíců se pohybují platy (spolu s "požitky") různých státních funkcionářů nebo skromnějších soukromých manažérů. Milion nezdědí každý z nás aspoň dvakrát za život. Miliardy sluší teprve výdajům ve státním rozpočtu. Jenže čísla s devíti nulami za výchozí nějakou jednotkou se již vymykají běžné představivosti. Teprve ve stamiliardách českých korun se v ČR pohybují náklady na starobní pojištění. Přitom každý den se nezakopává o nějaký poklad. Jako zrovna teď v Indii. V areálu jednoho chrámu byl tam nalezen poklad, jehož hodnota se odhaduje na 22 miliard dolarů, což by mohla nyní být také přibližně třetina bilionu českých korun! Čili zhruba třetina našeho ročního státního rozpočtu! (Bilion je jednička s dvanácti nulami: 1 000 000 000 000!)

Film Lidice vlastně brání serioznějším úvahám nad českou historií

16. 7. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Spisovatel Zdeněk Mahler nalezl příběh. Vyprávěl ho kdysi Josefu Škvoreckému a toho ten příběh natolik zaujal, že z něho udělal absurdní epizodu v obou svých velkých románech, zabývajících se novodobou českou historií, Mirákl i Příběh inženýra lidských duší. O co šlo?

Jeden lidický občan ve rvačce zabil před válkou syna a byl odsouzen na několik let do vězení za zabití. Protože byl ve vězení, paradoxně se tak stalo, že při likvidaci Lidic německými nacisty r. 1942 nebyl jako ostatní lidičtí muži zastřelen. O likvidaci Lidic nevěděl a když byl po vypršení trestu z vězení propuštěn, vrátil se do Lidic a nemohl uvěřit, nemohl se vyrovnat s tím, že vesnice už neexistuje.

U Škvoreckého tato stručná historka slouží k ilustraci absurdity života ve dvacátém století.

Cynismus, nedostatek informací, nebo lži?

18. 7. 2011 / Petr Tuček

čas čtení 6 minut

Tak jsme v nedělních "Otázkách Václava Moravce" slyšeli opět řadu nepřesných, nepravdivých a zkreslujících informací a byli ubezpečováni o zcela zanedbatelných změnách, které přinese připravované zvýšení DPH na potraviny.

Veřejné dluhy, "bankroty" států a možná řešení

18. 7. 2011 / Ilona Švihlíková

čas čtení 20 minut

Může stát zbankrotovat? A co to znamená? Existuje nějaký jasný proces, podobně jako u právnických osob, který by řídil bankrot státu? Tyto otázky nejsou důležité jen v souvislosti s Řeckem (nebo šířeji pojato se zeměmi tzv. jižního křídla eurozóny). Pohled na žebříček veřejného dluhu v poměru k HDP nám ukáže zajímavou skutečnost. Rozhodně tomu není tak, že mezi nejzadluženější země (v tuto chvíli zohledňujeme jen veřejný dluh) patří jen ty nejchudší rozvojové země. Velmi vysoko najdeme země vyspělé, klasickým případem je Japonsko.

Škrty... ve prospěch "savých"

18. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na první hodině nedělních Otázek Václava Moravce (na druhou jsem se už nedíval a šel raději do lesa) nejvíce zarazilo, jak ministr Fuksa (za ODS) při líčení pravděpodobného zdražení dluhové služby o desítky miliard uváděl jako možná řešení všechno jiné kromě omezení korupce a rozkrádání státních peněz. Něco takového by podle vládního orgánu NERVu (Národní ekonomická rada vlády) ušetřilo až 40 miliard korun, ba možná více.

Po zelené linii, za nezávislost Palestiny

18. 7. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 2 minuty

Izrael / Během pátečního odpoledne prošel Jeruzalémem asi dvoutisícový (podle pořadatelů až třítisícový) dav demonstrantů pod názvem Pochod za nezávislost. "Nečekala jsem tu tolik lidí, maximálně pár stovek, ale toto je příjemné překvapení," s úsměvem komentuje zástup lidí kanadská židovka Mellissa, jedna z mírových aktivistek. Společná akce Izraelců, židů, Arabů, muslimů a mnoha dalších přívrženců z celého světa měla podpořit snahu palestinské samosprávy o oficiální uznání od OSN. Hlasování, které rozhodne o budoucnosti okupovaných území, by mělo probíhat v září tohoto roku.

Nesnášenlivost v České republice

18. 7. 2011 / Lukáš Lhoťan

čas čtení 2 minuty

Krajský úřad z Hradce Králové poskytl dotaci hnutí Antimešita o.s. "Jako kraj přispívá na činnost různých sportovních či kulturních spolků a sdružení na svém území, rozhodla rada kraje, že podpoří částkou 15 000 korun činnost občanských sdružení AntiMešita a AntiMešita-envi," řekl tiskový mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi.

Pro Valentina Kusáka je získání dotace úspěchem a důkazem, že čeští politici začínají ze státních peněz podporovat kulturní válku s hrozbou muslimské invaze. Jelikož pro Valentina Kusáka, stejně jako pro Miloše Zemana, neexistují umírnění muslimové a je potřeba vést "válku" se všemi muslimy, je zpráva o dotaci ze státních peněz znepokojivou zvěstí o možném směřováni ke konci sekulární a demokratické společnosti v České republice.

Talibáni objevili kouzlo hudby i technologie

18. 7. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 7 minut

Není tomu tak dávno, kdy Talibáni zakazovali lidem v Afghánistánu zpívat i tančit, ale dnes je všechno jinak. Přišli na to, že lze obojího úspěšně využít v boji proti okupantům a vládě, takže koalice států, které se rozhodly přinést do Afganistánu svobodu a demokracii, má z toho dnes těžkou hlavu.

Kde to jsme?

18. 7. 2011 / Vladimír Hejnic

čas čtení < 1 minuta

Vláda slovy ministra zemědělství při rozhodování mezi vyšším zdaněním právnických osob a zvýšením DPH volí zvýšení DPH proto, že nevěří svým věrným voličům z řad vysoko příjmových osob.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

30941