Šokující nekompetence a brutalita Johnsonovy vlády: Vysoký státní úředník odstoupil a bude vládu žalovat

29. 2. 2020

čas čtení 3 minuty


Sir Philip Rutnam, nejvyšší státní úředník na britském ministerstvu vnitra, v sobotu dopoledne dramaticky oznámil svou rezignaci a své rozhodnutí žalovat britskou vládu za neférové propuštění.

Toto řekl v televizi:

"Dnes dopoledne jsem rezignoval na svou funkci státního tajemníka ministerstva vnitra. Toto rozhodnutí činím s velkým politováním po kariéře, která trvala 33 let. Činím toto prohlášení, protože budu žalovat ministerstvo vnitra za neférové propuštění. Během posledních deseti dnů jsem byl terčem zlovolné a záměrně vykonstruované kampaně. Tvrdilo se, že jsem poskytoval médiím informace kritické o paní ministryni vnitra. Toto, a mnoho dalších tvrzení, jsou naprosté lži. Paní ministryně vnitra Úřadu vlády kategoricky popřela, že by se na této kampani podílela. Lituji, že musím říci, že jí nevěřím. Nevyvinula úsilí, které bych od ní očekával, aby se od této kampaně proti mně distancovala. Navzdory této kampani jsem byl ochoten se s paní ministryní smířit, jak to požadoval jménem pana premiéra tajemník Úřadu vlády. Avšak navzdory mému úsilí s ní komunikovat Priti Patel neučinila jediný pokus komunikovat se mnou, abychom tuto záležitost projednali. Jsem přesvědčen, že tyto události mi poskytují velmi silné důvody žalovat vládu za neférové propuštění a tuto žalobu předložím soudům. Moje zážitky byly extremní, ale mám důkazy, že byly součástí širšího vzorce chování. Jednou mou povinností jako státního tajemníka na ministerstvu vnitra bylo chránit zdraví, bezpečnost a pocit pohody našich 35 000 lidí. Toto vyvolalo napětí s paní ministryní a já jsem jí doporučil, aby své chování změnila. Obdržel jsem tvrzení, že součástí jejího chování bylo křičení, sprosté nadávání, znevažování lidí a opakované činění nepřijatelných požadavků. Bylo to chování, které vyvolávalo strach a bylo zapotřebí odvahy se proti tomu postavit.

Vím, že rezignace tímto způsobem bude pro mě osobně mít velmi závažné dopady. Úřad vlády mi nabídl finanční odškodné, v jehož důsledku bychom se vyhnuli tomuto výsledku. Jsem si také vědom, že i nadále se budou o mně šířit lži. Avšak doufám, že aspoň nyní tyto lži už nebudou zaměřeny proti mých kolegům ani proti ministerstvu. Rezignovat bylo pro mě velmi těžké rozhodnutí. Avšak doufám, že můj postoj pomůže udržet kvalitu vlády v naší zemi. Jejíž součástí jsou statisíce státních úředníků. kteří loajálně plní agendu této vlády. Nebudu se v této etapě už k této věci dále vyjadřovat."

0
Vytisknout
6832

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2020