Češi i Slováci berou vyšší mzdy než Maďaři

26. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Na základě slovenského průzkumu bylo zjištěno, že průměrné mzdy jsou nejvyšší v českém hlavním městě; na druhém místě boduje Bratislava, zatímco Budapešť uzavírá pořadí, píše John Woods.


Průzkum provedly servery platy.sk a paylab.com. Ukázal, hrubá průměrná mzda v Praze činí 1 684 eur, v Bratislavě 1 619,14 eur, ale v Budapešti 1 503,08 eur.

Obě média zdůraznila, že v České republice existují pouze relativně malé regionální platové rozdíly. Například rozdíl mezi průměrnou mzdou v Praze a Brně je jen 221 eur, zatímco mezi Bratislavou a Košicemi to je až 339 eur. V Maďarsku jsou navíc regionální rozdíly v platech mnohem významnější, protože lidé v Budapešti berou o 405 eur více než kolegové v druhém největším městě Debrecínu.

Na Slovensku nejbohatších 20 % společnosti bere 3,5 x více než 20 % nejchudších. Navíc slovenský ministr práce Ján Richter podporuje zavedení evropské minimální mzdy, která je v agendě nové předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Analytik András Horváth z Takarékbank tvrdí, že maďarské mzdy letos mohou vzrůst o něco více než o 10 %, zatímco reálný růst dosáhne asi 6,5 % a existují šance, že bude o něco vyšší.

Dubnový růst mezd v Maďarsku byl tažen nedostatkem kvalifikované pracovní síly a zvýšením minimální mzdy pro kvalifikované zaměstnance.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7539

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019