Španělská vláda plánuje zákaz prodeje benzínových a dieselových vozů od roku 2040

14. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Předloha zákona o změně klimatu zahrnuje zákaz kontroverzní metody hydraulického štěpení a podpoří využití obnovitelné energie, píší Esther Sánchezová a Manuel Planelles.


Předloha zákona o španělském přístupu ke změně klimatu a přechodu od fosilních paliv k čisté energii by měl být předložen Kongresu do konce roku. Ale ministerstvo environmentální tranzice již informovalo politické strany o některých klíčových prvcích této legislativy. A mezi návrhy je zákaz prodeje všech vozidel využívajících fosilní paliva od roku 2040, ať už spalují benzín, naftu, nebo zemní plyn.

Navíc v roce 2050 chce vláda ve spolupráci s lokálními úřady zakázat cirkulaci těchto vozidel a navrhuje povinné instalování elektrických nabíječek na benzinových stanicích.

Doprava ve Španělsku a většině EU zůstává v boji s klimatickou změnou pozadu. Ačkoliv v energetickém sektoru stoupá využití obnovitelných energií, pozemní doprava nepokračuje stejně rychle.

Více jak čtvrtina skleníkových plynů vypuštěných ve Španělsku pochází z dopravního sektoru - a většina ze silnic. Prognózy naznačují, že pokud by nebyla přijata navrhovaná vládní opatření, do roku 2030 tyto emise narostou o 15 %.

V předloze zákona zákaz osobních a lehkých dopravních vozidel s přímými emisemi oxidu uhličitého" k roku 2040 znamená také konec prodeje hybridních vozů, které rovněž spalují benzín nebo naftu. Tento typ opatření byl již oznámen v jiných zemích EU. Británie a Francie stanovily cílové datum k roku 2040, zatímco Dánsko, Irsko, Německo a Nizozemsko k roku 2030.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6721

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2018