"Nejhorší okamžik Trumpova prezidentství": Manafort odsouzen, Cohen přiznal vinu

22. 8. 2018

čas čtení 5 minut

Uvědomme si řádně, co se děje: Trumpův vlastní právník ho nyní obvinil, pod přísahou, z vážného trestného činu.


 

Trumpův někdejší osobní právník Michael Cohen přiznal, že zaplatil odškodné Trumpovým milenkám, "na příkaz" Donalda Trumpa za účelem "ovlivnění prezidentských voleb":



Cohenovo přiznání viny je politickou ranou pro Trumpa, který odsoudil vyšetřování Michaela Cohena jako "útok na naši zemi". Trump posléze na Cohena zaútočil s tím, že si "vymýšlí, aby se dostal z jiné šlamastiky".


Michael Cohen, dlouholetý právník a pomocník Donalda Trumpa, přiznal vinu v osmi trestných činech týkajících se financování Trumpovy předvolební kampaně a nepřímo zapletl Trumpa do skandálu placení "odškodného" ve snaze umlčet v předvolebním období jeho milenky. Jen o několik minut předtím byl odsouzen Paul Manafort, bývalý šéf Trumpovy předvolební kampaně, za osm trestných činů bankovních a daňových podvodů. Obě soudní dramata vážně ohrožují Trumpovo prezidentství.

"Toto je nejhorší hodina celého Trumpova prezidentského období, ne, celého jeho života," napsal na Twitteru Norman Eisen, bývalý poradce Baracka Obamy pro etiku a reformu vlády.



Obě soudní dramata také vyvolávají vážné otázky ohledně Trumpova úsudku. Od jeho zvolení přiznali trestné činy nebo za ně byli odsouzeni Trumpův poradce pro národní bezpečnost, jeho osobní právník, jeho náměstek šéfa předvolební kampaně a jeho poradce pro zahraniční politiků.

Obě soudní dramata znamenají podstatné vítězství pro mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera, který je pod tlakem od Trumpových stoupenců, aby ukončil své vyšetřování, které Trump nazývá "honem na čarodějnice".

V New Yorku Cohen uvedl, že mu Trump nařídil, aby provedl platby, které porušily zákony o financování předvolebních kampaní, pornografické herečce Stormy Daniels a bývalé modelce z Playboye Karen McDougal. Cílem plateb je bylo v předvolební kampani umlčet. Cohen nejmenoval ani obě ženy, ani Trumpa.

Avšak Lanny Davis, Cohenův právník, se zeptal na Twitteru: "Jestliže byly tyto platby trestným činem pro Michaela Cohena, proč nejsou trestným činem pro Donalda Trumpa?" To, zda může být americký prezident trestně stíhán, je otázkou právní debaty. Trump tvrdí, že o platbách nevěděl.

Cohen prokurátorům přiznal vinu, že spáchal bankovní podvody, daňové podvody a porušil zákon o financování předvolebních kampaní. Pravděpodobně za to bude v prosinci odsouzen do vězení na čtyři až pět let.

Davis, Cohenův právník, uvedl v úterý v noci, že Cohen je ochoten hovořit s Robertem Muellerem ve věci jeho vyšetřování. Dodal v televizi MSNBC: "Pan Cohen má informace o určitých tématech, který by měla být pro mimořádného vyšetřovatele zajímavá a je více než ochoten panu mimořádnému vyšetřovateli říci všechno, co ví."

Davis řekl v televizi MSNBC, že Cohen má informace "o zjevné možnosti spiknutí zkorumpovat při volbách r. 2016 americký demokratický systém" a "informace o počítačovém trestném činu hackerství a o tom, zda pan Trump o tomto trestném činu věděl předem."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 





Po třítýdenním procesu shledala porota Paula Manaforta, šéfa Trumpovy předvolební kampaně, vinným z 8 z 18 obvinění týkajících se daňových a bankovních podvodů. Jde o podstatné, i když ne kompletní vítězství pro mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera, který dl vyšetřuje vazby Trumpových kolegů v předvolební kampani v roce 2016 na Rusko. 

Porota oznámila, že v ostatních deseti obviněních nedosáhla dohody. Soudce T.S. Ellis v těchto obviněních vyhlásil "nepodařený proces".

Manafort byl odsouzen za to, že pětkrát podal falešné daňové přiznání, že jednou nepodal požadovaný daňový formulář a že dvakrát uskutečnil bankovní podvod.

Manafortovo odsouzení přichází v době, kdy Donald Trump stále hysteričtěji kritizuje Muellerovo vyšetřování a požaduje jeho zrušení.

Trump se během procesu s Manafortem opakovaně veřejně k této věci vyjadřoval a vyjadřoval mu podporu, dokonce i v době, kdy o rozsudku už jednala porota.

Manafort může být za těchto 8 trestných činů odsouzen až na 80 let do vězení.
 

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

 

 

0
Vytisknout
10109

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2018