Jak hackeři pronikli do amerických hlasovacích strojů?

31. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
Bezpečnostní chyby v amerických elektronických hlasovacích systémech se staly zjevnými, když se vloni ruským hackerům podařilo do nich proniknout v 21 státech USA. Nyní se povedlo do systémů vniknout také účastníkům páteční konference DEF CON v Las Vegas, přičemž jeden to dokázal během necelých 90 minut.


Hackeři na konferenci pronikli do 30 elektronických hlasovacích zařízení. Jedno z nich bylo později hacknuto s použitím bezdrátového připojení.

Stroje použité při tomto pokusu byly buď prodány na vládních aukcích, nebo zakoupeny ve službě eBay. Analýza strojů odhalila, že zatímco některé z nich používají starý software, další mají otevřené porty, které lze využít k instalaci jiného softwaru a ovlivnění hlasování.

Carsten Schurmann, který dokázal do strojů proniknout během pár minut, tvrdí že je dokáže zapnout a vypnout, číst uložená data a dokázal by i změnit výsledek hlasování. Poté co zjistil, že se ke strojům může připojit přes Wi-fi, použil nástroj jménem Wireshark k získání IP adresy. Protože věděl, že stroj běží ve starém operačním systému Windows, použil program jménem Metasploit.

Ten dokázal proniknout do systému s pomocí staré chyby, která nikdy nebyla opravena. Tak mohl hacker měnit uložená data.

Konference tak znova poukázala na zranitelnost amerického volebního systému.

"Je nepochybné, že naše hlasovací systémy jsou slabé a zranitelné. Díky dnešním příspěvkům hackerské komunity jsme dnes odhalili ještě přesněji, jak moc," prohlásil na konferenci Jake Braun. "Děsivé je, že také víme, že naši zahraniční protivníci - včetně Ruska, Severní Korey, Íránu - rovněž disponují kapacitami k jejich hacknutí, čímž mohou podkopat principy demokracie a ohrozit naši národní bezpečnost," dodal.

Když se zprávy z konference rozšířily na Twitteru, lidé začali požadovat návrat k papírovým volebním lístkům.

Představitelé ministerstva vnitřní bezpečnosti v červnu potvrdili, že se ruským hackerům podařilo získat přístup do volebního systému a ukrást neveřejné informace.

Zpravodajské agentury předtím tvrdily, že průnik do emailů Demokratické strany byl proveden na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten to ale odmítá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8906

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2017