Letecké společnosti dostaly instrukce, že smějí nyní dopravovat zakázané cestující do USA

4. 2. 2017

čas čtení 4 minuty

Soudce v Seattle dočasně zrušil Trumpův zákaz vstupu pro uprchlíky a muslimy do USA. Přijal argumentaci, že zákaz protizákonně diskriminuje muslimy a způsobuje zbytečně přehnané obtíže

Americká imigrační služba údajně sdělila americkým leteckým společnostem, že mohou znovu začít do USA přepravovat cestující, jejichž vstup do USA nedávno zakázal Donald Trump exekutivním příkazem poté, co federální soudce James Robart v Seattle vyslechl argumentu od států Washington a Minnesota, že zákaz protizákonně diskriminuje muslimy a způsobuje zbytečně přehnané obtíže.

Nebylo hned jasné, zda americké úřady splní příkaz tohoto širokého verdiktu, vzhledem k tomu, že minulý týden reagovaly americké úřady na Trumpův exekutivní příkaz chaoticky, zadržovaly cestující s platnými vízy a hádaly se s právníky.

Pozdě v pátek večer vydal Bílý dům prohlášení, že bude usilovat o mimořádné zrušení Robartova verdiktu. Předchozí žádost o jeho zrušení z amerického ministerstva spravedlnosti soudce Robart odmítl.

"Ministerstvo spravedlnosti zamýšlí co nejrychleji požádat o mimořádné zrušení tohoto šokujícího příkazu a obhájit exekutivní příkaz pana prezidenta, o němž jsme přesvědčeni, že je zákonný a vhodný. Účelem příkazu pana prezidenta je ochránit vlast a pan prezident má ústavní pravomoc a odpovědnost chránit americký lid," řekl tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer. V pozdější aktualizaci tohoto tiskového prohlášení bylo odstraněno slovo "šokující".

Ministerstvo spravedlnosti později konstatovalo, že nebude okamžitě požadovat zrušení verdiktu soudce Robarta, alespoň ne v pátek večer, a média informovala, že americká imigrační služba (Customs and Border Protection, CBP) informovala americké letecké společnosti, že mohou do USA znovu dopravovat cestující, kteří byli minulý týden postiženi Trumpovým exekutivním příkazem.

Na letišti v San Francisku uvedl vedoucí směny, že letiště dosud nedostalo od americké vlády žádné instrukce.

Ministr spravedlnosti státu Washington Bob Ferguson přivítal verdikt soudce Robarta jako důležité vítězství proti Bílému domu.

"Jsme stát zákonnosti. Ani prezident nesmí porušovat ústavu," řekl Freguson novinářům před soudní síní. "Nikdo není nadřazen zákonu, ani prezident. Tento verdikt ruší Trumpův exekutivní příkaz s okamžitou platností. Ta pomoc je okamžitá, platí to od této chvíle. To je celé."

Americké ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, že neví, jak na verdikt soudce Robarta reagovat. "Spolupracujeme těsně s ministerstvem vnitřní bezpečnosti a našimi právníky ve snaze určit, jak to ovlivňuje naši práci." Ministerstvo vnitřní bezpečnosti se k věci odmítlo vyjádřit.

Soudce Robart ve svém rozsudku poukázal na to, že státy prokázaly "bezprostřední a nenapravitelné škody" způsobené Trumpovým exekutivním příkazem.

"Trumpův exekutivní příkaz má škodlivý dopad na obyvatele těchto státu v oblastech zaměstnání, školství, podnikání, rodinných vztahů a svobody cestovat," napsal soudce. Vydal pak celoamerický příkaz, který zrušil platnost několika oddílů Trumpova exekutivního příkazu: zákaz vstupu do USA pro držitele víz ze sedmi států na dobu 90 dnů, zákaz vstupu do USA pro syrské uprchlíky na dobu neurčitou, a pozastavení celého amerického uprchlického programu po dobu 120 dnů.

"Účelem práce soudu není vytvářet politickou strategii ani posuzovat moudrost nějaké politické strategie, podporované dvěma druhými větvemi americké moci," napsal Robart. "Úkol soudnictví, a tohoto soudu, je omezen na zajištění, aby činy druhých dvou větví moci odpovídaly zákonům naší země a - co je důležitější - ústavě."

Robartův příkaz neruší Trumpův exekutivní příkaz trvale. Očekává se, že Trumpova vláda se odvolá k vyšším soudům.

Ferguson přiznal, že Kongres poskytl prezidentu široké pravomoci činit rozhodnutí v oblasti imigrace a bezpečnosti státu, avšak konstatoval, že Trumpův příkaz je protiústavní diskriminací. Robart vyvinul nátlak na vládní právníky ohledně Trumpovy přednosti pro křesťanské uprchlíky a proč byl zakázán vstup občanů sedmi muslimských zemí, když žádný občan těchto zemí nespáchal v USA žádné teroristické zločiny.

Robart, který byl do své funkce jmenován prezidentem Georgem W. Bushem, poukázal například na to, že studentům a profesorům Univerzity ve Washingtonu bylo zabráněno vrátit se do školy. "Že by to nebyly přímé finanční škody?" zeptal se soudce.

Podniky Amazon, Expedia a Microsoft, které mají sídlo ve státě Washington, se připojily k státní žalobě proti Trumpovu exekutivnímu příkazu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5441

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2017