USA jsou "znepokojeny" politikou kurdské YPG v severní Sýrii

2. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Představitel organizace Syrská kurdská národní rada (ENKS) prohlásil, že podle jeho informací jsou USA "hluboce znepokojeny" spojením mezi Stranou demokratické jednoty (PYD) a syrským režimem. Spojené státy mohou z tohoto důvodu ukončit svou podporu tomuto uskupení. (Na včerejším slyšení v Kongresu dostal velitel EUCOMu generál Breedlove mj. otázku: "Jak velkou část Asadových sil tvoří Kurdové?" - KD.)


Bahjat Bašír, zástupce ENKS v Regionu Kurdistán, sdělil BasNews, že PYD otevřeně udržuje vztahy s režimem Bašára Asada a staví se v mezinárodních záležitostech na stranu Íránu a Ruska, ale oficiálně to vždy popírá.

CIA varovala Obamovu administrativu, že ozbrojené křídlo PYD, milice YPG, využívají ruských náletů a podpory Asada k obsazování území kontrolovaných skupinami syrské opozice, které podporují USA.

CIA tvrdí, že YPG koordinovala s Ruskem bombardování základny syrské opozice v městě Marea v provincii Aleppo, napsala agentura Bloomberg.

Podle některých komentátorů se očekává, že se USA od PYD odvrátí a to negativně ovlivní řešení kurdské otázky v Sýrii.

Představitel YPG nedávno sdělil listu Aš-Šark al-Avsat: "Máme strategické vztahy s USA a nejsme připraveni ohrozit tyto vztahy, protože potřebujeme americkou podporu v boji s Islámským státem v Sýrii".

Člen konkurenční ENKS sdělil BasNews: "Náš přístup je jasná podpora syrské opozice a odstranění Bašára al-Asada od moci."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6613

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016