Súdán: Hlad se šíří do hlavního města a bývalé obilnice

28. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Zpráva Organizace spojených národů zjistila, že vážný nedostatek potravin se rozšířil do 14 regionů po celém Súdánu, včetně dříve nezasažených oblastí. Více než polovina obyvatel země čelí "krizovým nebo horším" podmínkám.

Organizace spojených národů ve čtvrtek uvedla, že po 14 měsících konfliktu čelí v Súdánu extrémnímu nedostatku potravin asi 8,5 milionu lidí.

Dokument uvádí, že hlad se nyní rozšířil do hlavního města Chartúmu a do provincie Džazíra, která byla kdysi nazývána obilnicí Súdánu.

Co ukazuje studie

Zjištění pocházejí z iniciativy Integrated Food Security Phase Classification (IPC), která zahrnuje více než tucet agentur OSN, humanitárních organizací, vlád a dalších orgánů.

Zjistila, že 755 000 lidí bude v nadcházejících měsících čelit nejhorší úrovni hladovění, kterou IPC označuje jako fázi 5, v 10 provinciích, mezi něž patří také Dárfúr, Kordofán a provincie Modrý Nil.

"Konflikt nejenže vyvolal masové vysídlování a narušení zásobovacích tras, tržních systémů a zemědělské produkce, ale také vážně omezil přístup k základní humanitární pomoci, což zhoršilo již tak zoufalou situaci," uvádí se ve zprávě.

Dalších 8,5 milionu lidí je zařazeno do druhého nejvyššího stupně hladovění, fáze 4.

Severovýchodní africká země byla uvržena do chaosu v dubnu loňského roku poté, co se rozhořelo napětí mezi armádou země vedenou generálem Abdel-Fattahem Burhanem a nechvalně známou polovojenskou skupinou Síly rychlé podpory (RSF).

Súdánská občanská válka také vytvořila největší vysídlovací krizi na světě, kdy více než 11 milionů lidí bylo nuceno opustit své domovy.

Zabila více než 14 000 lidí a zranila 33 000 dalších, přičemž experti OSN na lidská práva pracující pro OSN tvrdí, že obě válčící strany používají jídlo a hladovění jako zbraň.

Celá země v ohrožení

Vysocí představitelé OSN tvrdí, že konflikt vyvolal hladovou katastrofu v rozsahu, který nebyl zaznamenán od konfliktu v Dárfúru na počátku tisíciletí.

Na rozdíl od tohoto období násilí však současné boje dopadají na celou zemi a hrozí destabilizací celého regionu Afrického rohu, uvedla šéfka Světového potravinového programu Cindy McCainová.

"Naléhavě potřebujeme masivní rozšíření přístupu k humanitární pomoci a financování, abychom mohli rozšířit naše humanitární operace a zastavit sklouzávání Súdánu do humanitární katastrofy," řekla.

Zpráva IPC uvádí, že celkem 25,6 milionu lidí, což je více než polovina ze 47 milionů obyvatel země, čelí od nynějška do září "krizi nebo horším podmínkám".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2437

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2024