Prohlášení generálního ředitele ČRo na podporu RTVS

13. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Český rozhlas sleduje s velkým znepokojením současné dění kolem Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). 

Aktuální kroky slovenské vlády v nás vyvolávají hluboké obavy o osud veřejnoprávního vysílatele a demokracie na Slovensku. Návrh zákona Národní rady Slovenské republiky ze dne 11. 3. 2024 znamená de facto likvidaci stávajícího nezávislého média veřejné služby RTVS, dlouholetého a
 respektovaného člena Evropské vysílací unie (EBU). Dle zákona ho má nahradit nová instituce s názvem Slovenská televize a rozhlas, jejíž vedení, ale i program a vysílání by byly pod přímým politickým vlivem. Jde nepochybně o počáteční krok směřující k zestátnění média veřejné služby na Slovensku a k potlačení jeho svobodného a objektivního vysílání, které je jednou z podmínek pro zachování demokracie a názorové plurality v této zemi.


 RTVS je pod vedením generálního ředitele Ľuboše Machaje respektovanou institucí, která naplňuje parametry veřejnoprávního, nezávislého, informačního média a kulturní i vzdělávací instituce. Její nahrazení subjektem, jehož údajná potřeba vzniku je odůvodněna výše zmíněnými hodnotami, tudíž není nutné, a pro stabilitu nejen slovenského mediálního trhu žádoucí. Tento krok nás jen utvrzuje v obavách, že jde o zdůvodnění zástupné a pouze deklaratorní, které má ve skutečnosti cíle jiné – potlačení role RTVS jako jednoho z pilířů demokracie na Slovensku.

Český rozhlas a RTVS jsou blízkými partnery, kteří sdílejí i velký kus společné historie. Obě dvě média si zakládají na své nezávislosti a naplňování hodnot veřejné služby. Český rozhlas vyjadřuje podporu stávajícímu vedení RTVS i všem slovenským kolegům a má velké obavy o to, aby se tradiční hodnoty média veřejné služby nestaly na Slovensku v budoucnu jen nástrojem politického zadání.

René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu

0
Vytisknout
1807

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2024