Rostov na Donu: proč se ruské město stalo terčem útoku skupiny Wagner?

24. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Šéf žoldnéřských sil Jevgenij Prigožin tvrdí, že jeho bojovníci mají pod kontrolou vojenské objekty ve městě
 


Po noci plné zmatku a chaosu velitel skupiny Wagner Jevgenij Prigožin prohlásil, že se nachází uvnitř velitelství ruské armády v Rostově na Donu. Ještě mimořádněji šéf žoldnéřské skupiny prohlásil, že jeho bojovníci mají pod kontrolou vojenské objekty ve městě.

 

 
 
Co se stalo?

V pátek Prigožin obvinil ruské jednotky z raketového útoku, při kterém zahynuly desítky jeho bojovníků. Došlo tak k vyostření sporu mezi šéfem Wagnera a vrchními ruskými vojenskými veliteli a Prigožin prohlásil, že jeho síly budou pochodovat na Rostov.

V následujících hodinách neověřená videa a snímky na sociálních sítích ukazovaly ozbrojené muže v ulicích Rostova, v okolí oblastního policejního ředitelství a v tancích umístěných před sídlem místního vojenského velitelství.

Gubernátor oblasti, v níž se město nachází, požádal lidi, aby se zdrželi cest do centra města a pokud možno nevycházeli ze svých domovů.

V sobotu brzy ráno Prigožin zveřejnil video, v němž tvrdí, že se nachází uvnitř hlavního vojenského velitelství Rostova a má vše pod kontrolou.

Proč je Rostov významný?

Rostov na Donu je největší město na jihu Ruska a je hlavním městem Rostovské oblasti, která sousedí s částí východní Ukrajiny, kde zuří válka.

Město je- vzdálené pouhých  100 km od ukrajinských hranic - a je sídlem velení ruského jižního vojenského okruhu, jehož 58. kombinovaná armáda bojuje proti kyjevské protiofenzívě na jihu Ukrajiny.

V Rostově se rovněž nachází velitelské centrum pro ruskou spojenou skupinu sil na Ukrajině jako celek, a je tedy pro ruskou armádu kritickým logistickým uzlem.

Jakékoli ohrožení tamní přítomnosti ruské armády bude mít pravděpodobně důsledky pro některé kritické aspekty válečného úsilí, uvádí ISW.

Co to znamená pro konflikt na Ukrajině?

Přestože Prigožin tvrdí, že má pod kontrolou vojenské objekty v Rostově, prohlásil, že jeho operace nebude bránit ruskému válečnému úsilí.

Ve svém prohlášení v sobotu brzy ráno Prigožin uvedl, že jeho bojovníci mají pod kontrolou letiště, ale že letadla účastnící se ukrajinské ofenzívy "odlétají z letiště jako obvykle".

"Převzali jsme (letiště) pod kontrolu, aby útočné letectvo nezasahovalo nás, ale Ukrajince," uvedl Prigožin.

Na samostatném, neověřeném videozáznamu byl Prigožin zachycen, jak říká vojenským představitelům, že jeho žoldnéři "nebudou zasahovat do jejich velení vojskům", ale že jejich rozkazy na Ukrajině vedou k obrovským ztrátám.

"Přišli jsme sem, abychom zastavili ostudu v zemi, ve které žijeme," řekl Prigožin a pak dodal: "Zachraňujeme Rusko."

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
4857

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2023