Ruská agrese na Ukrajině: Šéf skupiny Wagner Prigožin se na základě dohody přestěhuje do Běloruska

24. 6. 2023

čas čtení 13 minut

- Putin obnovil závazek ke "zvláštní vojenské operaci" 

Ruský prezident vystoupil ve státní televizi poprvé od chvíle, kdy Wagnerova ozbrojená vzpoura hrozila svržením jeho režimu. Potvrdil, že invaze bude pokračovat. Projev byl natočen před Prigožinovou akcí.

- Šéf skupiny Wagner Jevgenij Prigožin se přestěhuje do Běloruska na základě dohody o ukončení ozbrojené vzpoury, kterou Prigožin vedl proti ruskému vojenskému vedení, uvedl v sobotu večer Kreml.
- Obyvatelé Rostova se loučí s wagnerovci, jako by to byly celebrity na nějakém rockovbém koncertu:



Dohodu zprostředkoval běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Lukašenko nabídl zprostředkování se souhlasem Vladimira Putina, protože se s Prigožinem osobně zná asi 20 let.

Peskov uvedl, že trestní řízení, které bylo proti Prigožinovi zahájeno pro ozbrojenou vzpouru, bude zastaveno a že bojovníci z Wagnerovy skupiny, kteří se zúčastnili jeho "pochodu za spravedlnost", nebudou klvůli své předchozí službě Rusku nijak postiženi.

Ačkoli Putin již dříve slíbil potrestat účastníky vzpoury, Peskov uvedl, že dohoda měla "vyšší cíl", a to zabránit konfrontaci a krveprolití.

Prigožin a všichni jeho bojovníci opustili vojenské velitelství v  městě Rostov na Donu, které předtím obsadili, uvedla agentura RIA.


Záběry na sociálních sítích  ukazují šéfa Wagnera Jevgenije Prigožina, jak opouští vojenské velitelství ve městě Rostov na Donu, které jeho jednotky předtím obsadily. Skupina přihlížejících tleskala a přistoupila k autu, aby si s náčelníkem žoldnéřů potřásla rukou.

Rostov na Donu je důležitým taktickým místem pro ruské válečné úsilí na Ukrajině. Je to největší město na jihu Ruska a hlavní město Rostovské oblasti, která sousedí s částí východní Ukrajiny, kde zuří válka. Město je vzdáleno pouhých 100 km  od hranic a je sídlem velitelství ruského jižního vojenského okruhu - velitelství, které Wagner okupoval - jehož 58. kombinovaná armáda bojuje proti kyjevské protiofenzívě.

- Americké špionážní agentury zachytily informace, které naznačují, že vůdce skupiny Wagner plánoval podniknout kroky proti ruskému vojenskému vedení již v polovině června, informovala americká média. Deníky Washington Post a New York Times, které uvedly, že představitelé amerických zpravodajských služeb uspořádali v Bílém domě, Pentagonu a na Kapitolu brífinky o možnosti nepokojů v jaderně vyzbrojeném Rusku celý den před jejich vypuknutím.

- Analytici jsou  událostmi zmateni, většina z nich tvrdí, že je příliš brzy na to, aby se dalo říci, zda Putin padne, ale shodují se, že ho vzpoura značně poškodila. Institut pro studium války poznamenal, že Kreml se snažil dát dohromady soudržnou reakci na vzpouru a že "Wagner by pravděpodobně dokázal dosáhnout předměstí Moskvy, kdyby se Prigožin rozhodl jim to nařídit".

- Ukrajinská armáda v sobotu uvedla, že její síly postoupily u Bachmutu na východní frontě a dále na jih.
Náměstkyně ministra obrany Hanna Maliar uvedla, že byla zahájena ofenzíva u skupiny vesnic obklopujících Bachmut, který byl po měsících bojů v květnu dobyt Vagnerovými silami. Oleksandr Tarnavskij, velitel jižní fronty, uvedl, že ukrajinské síly osvobodily oblast u Krasnohorivky, západně od Ruskem drženého regionálního centra Doněcku.
 


- Agentura AP potvrzuje, že šéf Wagnera Jevgenij Prigožin zastavuje pochod svých žoldáků na Moskvu chvíli poté, co běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že zprostředkoval dohodu o deeskalaci. Prigožin ve zvukové zprávě uvedl, že zastavuje své jednotky, aby se vyhnul "ruskému krveprolití".

Prigožin: Chtěli zrušit Wagnera. Vydali jsme se 23. června na "Pochod spravedlnosti". Za jediný den jsme dopochodovali do vzdálenosti 200 km od Moskvy. Během této doby jsme neprolili jedinou kapku krve našich bojovníků. Nyní je okamžik, kdy by mohlo dojít ke krveperolévání..

- Běloruský prezident prohlásil, že Prigožin přijal návrh na deeskalaci

Kancelář běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka právě oznámila, že vůdce společnosti Wagner Jevgenij Prigožin přijal návrh "zastavit pohyb ozbrojených osob společnosti Wagner na území Ruska a podniknout další kroky k deeskalaci napětí", uvedla prezidentská kancelář a podobné zprávy přinesly i ruské zpravodajské servery.

V prohlášení se uvádí, že Vladimir Putin ráno informoval Lukašenka a s jeho souhlasem vedl Lukašenko s Prigožinem vyjednávací rozhovory.

"Jednání pokračovala po celý den. Výsledkem byly dohody o nepřípustnosti rozpoutání krvavého masakru na území Ruska," uvádí se v prohlášení.

Wagner ani Prigožin se k jednání nevyjádřili.



- Wagnerovi žoldnéři vstoupili do Lipecké provincie, sděluje ruský gubernátor

Gubernátor ruské Lipecké provincie tvrdí, že do regionu vstoupila žoldnéřská skupina Wagner, informuje agentura AP.

Lipecká oblast se nachází asi 360 km jižně od Moskvy a je mnohem blíže hlavnímu městu než Rostov na Donu, kde se v noci objevily Wagnerovy jednotky.

Úřady "přijímají veškerá nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti obyvatelstva. Situace je pod kontrolou," uvedl gubernátor Igor Artamonov na Telegramu. Podrobnosti o přítomnosti Wagnera neuvedl.

Úřady v oblasti, která se nachází na jihozápadě Ruska, již dříve vyzvaly obyvatele, aby v sobotu zůstali doma poté, co Wagnerova skupina pohrozila, že se chopí zbraní a svrhne vojenské vedení země.

Po noční vzpouře již Wagnerovy síly ovládají Rostov. Zdá se, že nyní urazily asi 500 kilometrů na sever a směřují k Moskvě.

- Na předměstí Moskvy se kopou zákopy:
 
Novináři agentury Reuters předtím viděli, jak se vojenské transportéry a nákladní automobil s plošinou, na níž byl tank, řítí kolem města Voroněž více než v polovině cesty k Moskvě, kde na ně střílel vrtulník. Nebyly však žádné zprávy o tom, že by se povstalci na dálnici setkali s nějakým výrazným odporem.
- Ukrajina osvobodila  během Wagnerovy vzpoury město

Podle ukrajinských zpravodajských agentur Kyjev osvobodil území u města Krasnohorivka v Doněcké oblasti, které od roku 2014 okupovali proruští separatisté.

Oleksandr Tarnavskij, velitel operačně-strategického uskupení Tavria, to řekl národní tiskové agentuře Ukrajiny Ukrinform.

"Přesun našich sil pokračuje," napsal Tarnavskij v sobotu na Telegramu. "Jsou vidět hmatatelné úspěchy a pokrok."


- V regionech, které leží mezi Moskvou a postupujícími Wagnerovými povstalci, byla zavedena protiteroristická opatření.


V Tambovské oblasti - která sousedí s Lipeckem, do něhož právě vstoupily Wagnerovy jednotky - byly v sobotu zrušeny masové akce, uvedla agentura Associated Press.

Mezi tyto akce patřily maturitní večírky. Ruské ministerstvo školství uvedlo, že v Moskvě, v oblasti kolem hlavního města a v "řadě dalších regionů, kde byla zavedena dodatečná protiteroristická opatření", se tyto oslavy odkládají do 1. července.

V hlavním městě byla pozastavena doprava na řece Moskvě. Policisté v neprůstřelných vestách a se samopaly byli vidět u vjezdu na hlavní silnici, která spojuje Moskvu s Voroněží a Rostovem na Donu.

BBC informovala, že se na vjezdech do Moskvy z jihu objevila improvizovaná kontrolní stanoviště.

Na záběrech je vidět, jak silnici blokují popelářské vozy a nedaleko policejní auta. Jsou na nich vidět i vojenská vozidla.

- Ruská BBC informovala o evakuaci veřejných budov po celé Moskvě v souvislosti s postupem povstalců z Wagnerovy armády.


V Moskvě byla evakuována muzea v blízkosti Kremlu.

V posledních hodinách se objevily zprávy o evakuaci Treťjakovské galerie, Puškinova muzea a Domu kultury GES-2, dodala BBC.

V Moskvě bylo rovněž evakuováno obchodní centrum Mega Belaja dača a obchodní centrum Kvartal, uvedla agentura.


- Lotyšsko uzavřelo své hranice pro Rusy 

"Lotyšsko pozorně sleduje vývoj situace v Rusku ... Bezpečnost hranic byla posílena, o vízech nebo vstupu na hranice od Rusů opouštějících Rusko kvůli současným událostem nebude uvažováno," uvedl Edgars Rinkēvičs na Twitteru.

"Lotyšsko nebude vydávat humanitární ani jiné typy víz," dodal zvolený prezident, který je zároveň stále ministrem zahraničí.

Lotyšsko v loňském roce přestalo vydávat nová víza ruským občanům, ale až dosud dělalo výjimku pro humanitární víza.

Není jasné, zda dosud vydaná víza budou nadále způsobilá pro vstup.

- Ruské úřady údajně nabídly vzbouřencům z Wagnerovy skupiny amnestii, pokud se vzdají.

Ruská státní tisková agentura Tass se od jednoho z ruských zákonodárců dozvěděla, že Wagnerovým vzbouřencům byla slíbena amnestie, pokud složí zbraně, ale musí jednat rychle, uvedla agentura Reuters.

"Wagnerovi bojovníci stále mohou složit zbraně a vyhnout se trestu vzhledem k jejich úspěchům během speciální vojenské operace (na Ukrajině), ale měli by to udělat rychle," citoval TASS zákonodárce Pavla Krašeninnikova.

- Turecký prezidentský úřad mezitím potvrdil, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu telefonicky hovořil s Vladimirem Putinem a vyzval ho, aby jednal se zdravým rozumem.


V prohlášení se uvádí, že oba hovořili o nedávném vývoji v Rusku a Erdogan Putinovi řekl, že Turecko je připraveno přispět k mírovému řešení situace.


- Spekulace o Putinově pobytu v souvislosti se zprávami, že jeho letadlo opustilo Moskvu.

Objevily se četné zprávy, že prezidentské letadlo Vladimira Putina odstartovalo z moskevského letiště Vnukovo ve 14:16 místního času   a poté zamířilo na severozápad.

Podle údajů ze sledovacího webu FlightRadar se letadlo dostalo do Tverské oblasti - asi 110 km od Moskvy, kde má Putin rezidenci - a poté zmizelo ze systému.

Zda byl Putin v letadle, nebylo možné potvrdit a jeho mluvčí Dmitrij Peskov agentuře Tass řekl, že prezident "pracuje v Kremlu".

- Íránská státní média mezitím v sobotu citovala mluvčího ministerstva zahraničí Násira Kanaáního, který uvedl, že Írán podporuje právní stát v Ruské federaci a poslední vývoj v této zemi považuje za vnitřní záležitost Ruska.

- Lety z Moskvy jsou  vyprodány, protože se blíží žoldnéřská skupina Wagner.

Der Spiegel uvedl, že letenky na přímé spoje z Moskvy do Tbilisi, Astany a Istanbulu již nejsou k dispozici.

Mapy Google Maps ukazují uzavírky silnic na dálnici M4 jižně od Moskvy, tedy na trase, kterou se vydávají Wagnerovi povstalci.

- Při razii v Prigožinově kanceláři bylo nalezeno velké množství hotovosti, potvrdil údajně sám Prigožin.

Ruská média informovala, že na petrohradské adrese byly nalezeny peníze, což nyní Prigožin podle agentury Reuters potvrdil.

Uvedl, že peníze byly určeny na výdaje za Wagnera.

- Ruská státní média rovněž informovala, že prezident Putin vedl telefonát s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, který podle nich prý vyjádřil podporu současnému ruskému vedení.

- V prohlášení Rady bezpečnosti Běloruska se rovněž uvádí, že země zůstává spojencem Ruska a že vnitřní spory jsou "darem kolektivnímu Západu".

- Podle ruských novin ruští vojáci údajně zřídili na okraji Moskvy kulometné postavení.

Noviny Vedomosti podle agentury Reuters uvedly, že zbraň byla zřízena na jihozápadním okraji města. Ukrajinské noviny Kyiv Post uvedly, že na okraji Moskvy byly vykopány zákopy.

- Šéf ruské zahraniční rozvědky SVR Sergej Naryškin v sobotu uvedl, že je jasné, že to, co označil za pokus o destabilizaci společnosti a rozpoutání bratrovražedné občanské války, selhalo,
informovala agentura TASS.

Naryškin měl na mysli to, co úřady označují za ozbrojenou vzpouru šéfa žoldnéřů ze skupiny Wagner Jevgenije Prigožina.

Mezitím vzbouřený šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin prohlásil, že jeho vojáci nemuseli vystřelit ani jednou, když ovládli velitelství ruského Jižního vojenského okruhu v Rostově.

V nové zvukové zprávě, kterou v sobotu zveřejnila jeho tisková služba, však uvedl, že jeho muži byli cestou do Rostova ostřelováni dělostřelectvem a vrtulníky.

Řekl, že si myslí, že má podporu ruského lidu pro to, co nazývá "pochodem spravedlnosti".


Podrobnosti v angličtině ZDE


2
Vytisknout
7729

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2023