Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zaútočilo na letiště v Chmelnyckém na pozadí varování před raketovými útoky a útoky dronů proti celé Ukrajině

23. 6. 2023

čas čtení 5 minut
 

Rusko údajně podniká útoky na letiště Vijsk z Kaspického moře, ukrajinská armáda uvádí, že v pátek brzy ráno platí po celé zemi výstrahy před nálety


- Ukrajina utlumila raketový nálet mířící na   letiště na západě země, sděluje armáda

Ukrajinská protivzdušná obrana v pátek časně ráno sestřelila 13 ruských řízených střel mířících na vojenské letiště v  Chmelnické oblasti, uvedlo ukrajinské letectvo.

Sdělilo, že rakety byly odpáleny ruskými bombardéry z oblasti Kaspického moře, informuje agentura Reuters.

Úřadující gubernátor regionu Serhij Ťurin uvedl, že útok směřoval na letiště Vijsk nedaleko Chmelnického kraje.

Střely byly odpáleny z několika bombardérů Tupolev Tu-95, uvedl na Telegramu a dodal, že byly sestřeleny hlavně v Chmelnické oblasti.

 
 


- Ruská bezpečnostní služba FSB údajně zadržela pět osob, které se podle ní snažily jménem ukrajinského občana koupit 1 kg radioaktivního cesia-137 za 3,5 milionu dolarů.


Agentura Reuters s odvoláním na agenturu Tass uvedla, že FSB tvrdí, že látka měla být použita k zinscenování incidentu s údajnými zbraněmi hromadného ničení ve snaze zdiskreditovat Rusko.

Agentura Reuters nemohla tato tvrzení nezávisle potvrdit a Ukrajina se k nim bezprostředně nevyjádřila.

- Jedna osoba byla zabita a další zraněna v jižním Záporoží při ostřelování silnice ukrajinskými silami,
uvádí agentura Reuters s odvoláním na ruskou tiskovou agenturu Tass.

Ta uvedla, že k incidentu v regionu, který Rusko nyní považuje za součást svého území, došlo poblíž obce Novohorivka.

- Rusko téměř zdvojnásobilo počet plovoucích ohrad pro savce, v nichž se předpokládá, že jsou umístěni cvičení delfíni skákaví

Rusko téměř zdvojnásobilo počet plovoucích ohrad pro savce v Sevastopolu a podle britských představitelů obrany je "vysoce pravděpodobné", že se v nich nacházejí cvičení delfíni skákaví.

Ministerstvo obrany ve své poslední zpravodajské zprávě uvedlo, že se domnívá, že zvířata jsou určena k potírání nepřátelských potápěčů.

Ruské námořnictvo, které pro své mise využívá také velryby běluhy a tuleně, od loňského léta investovalo značné prostředky do hlavní základny své černomořské flotily.

- Protiletadlová palba sestřelila dron nad jihoruským městem Kursk nedaleko ukrajinských hranic, uvedl regionální gubernátor.

Roman Starovoit na Telegramu uvedl, že jeho systém protivzdušné obrany byl dvakrát v akci, píše agentura Reuters. Nezmínil se o žádných škodách ani obětech a požádal obyvatele, aby se vyhýbali padajícím troskám.

Přes ukrajinskou hranici do jižního Ruska byla podniknuta řada útoků ze vzduchu. Došlo také k ozbrojeným vpádům, k nimž se přihlásily skupiny hlásící se ke Kremlu.

Ukrajina běžně odmítá tyto útoky a vpády komentovat.


- Ruské síly ostřelovaly devět obcí v ukrajinské Sumské oblasti, přičemž bylo slyšet více než 147 výbuchů
, uvedl deník Kyiv Independent s odvoláním na vojenskou správu severovýchodního regionu.

Podle příspěvku správy na Facebooku ruské síly ve čtvrtek ostřelovaly oblast 21krát, přičemž zranily jednu osobu a poškodily vodárenskou věž, obytné budovy a další domy.

Uvedla, že byly použity minomety, dělostřelectvo, miny a letecké údery.

- Zahraniční dárci přislíbili Ukrajině novou finanční podporu ve výši 60 miliard eur, uvedla Velká Británie v souvislosti s ukončením mezinárodní konference v Londýně zaměřené na financování obnovy země. Závazky vlád a mezinárodních organizací byly zaměřeny na podporu Ukrajiny v krátkodobém a střednědobém horizontu, uvedl ve čtvrtek britský ministr zahraničí James Cleverly.

- Rusko ve čtvrtek brzy ráno vypálilo na cíle na Ukrajině křižující a balistické rakety a úderné drony, které způsobily škody ve městech Oděsa a Kryvyj Rih, uvedli ukrajinští představitelé.

- Ruskem podporovaní představitelé na jihu Ukrajiny obvinili Kyjev z použití raket dlouhého doletu dodaných Británií k úderu na most spojující Chersonskou oblast s Krymským poloostrovem. Série fotografií a videí, které ve čtvrtek kolovaly na Telegramu, ukazovaly velký kráter na mostě a trosky rozházené po silnicích. Nebyly hlášeny žádné oběti na životech.

- Ukrajina a Moldavsko dosáhly na cestě za členstvím v EU značného pokroku, uvedl evropský komisař. EK prý dala najevo, že Ukrajina má před sebou ještě kus cesty k dokončení sedmi kroků, které EU nastínila loni, když Kyjevu udělila status kandidáta na členství.

- Rusko s 99,9% jistotou odstoupí od dohody o bezpečném válečném převozu obilí z Černého moře, kterou v červenci zprostředkovala OSN.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3337

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2023